Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   8 / 33
(#) Mayan válasza Mayan hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Szóval így jó. A plusz sallangok nem sokat számítanak, csak a becsatoló kondi és a nyitó ellenállás legyen jól megválasztva, és akkor nagyon szépen szól. Persze így nagyon kis teljesítményű, talán 0,5w ? Nagyobb árammal jobb.

mayanzen.png
    
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Alapvető tévedés, hogy 1%-ot látsz a szkóp képernyőjén. Ha tudod, hogy hol figyeld, akkor sem látod 5% alatt. Gondolj bele, hogy egy háromszög jelnek 11,8% a torzítása. Pedig az elég durván elüt a színusztól.
(#) csezoli21 válasza Mayan hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Helló a mellékelt kapcsolásom van elkészítve, most szereztem kicsit nagyobb bordát hozzá, És egy egyenirányitva 16Voltos trafót. Az lenne a kérdésem hogy mekkorára kéne változtatnom a 10kohmos ellenállás értékét? Ja és 12v 20W os izzó van benne,.... Ez bírhatja?
Más is segíthet. Köszönöm szépen helló

1fetes.png
    
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Akkor rosszul emlékeztem, bocsánat, én úgy emlékeztem, hogy például ha a szinusz éppen elkezd négyszögesedni, az 1%, de lehet hogy 10% ? Nem állítom, hogy így van, de én így emlékeztem, akkor a frekimenet még ettől is keservesebb? A kimenő teljesítményről nem is beszélve. De ha van más módszer a frekimenet hitelesebb tesztjéhez, akkor segíts, megcsinálom szívesen, elvileg minden adott, rendes szkóp, ganz labor generátor,műterhelés, ami csak kell a méréshez, ezt pusztán önszorgalomból, mások segítségére készítettem, de ha ez így nem az igazi, akkor megcsinálom szívesen úgy is hogy hiteles legyen.
A mérésről mi a véleményed, ahogyan leírtam az úgy jó vagy egyáltalán nem így kellene?
Üdv.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Ez igaz.
(#) Mayan válasza csezoli21 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Nem kell megváltoztatnod, az úgy jó. Függetlenül a tápfesztől.
(#) Doncso hozzászólása Szept 12, 2009 /
 
Ma sikerült a fülemmel is meghallgatni a kis erősítőt, éshát őszintén szólva, a kezdeti szkepticizmusom ellenére kellemesen csalódtam a kis kütyüben, hmm nem is rossz, bekapcsoláskor nincs alapzaj, és brumm se, semmi zavart nem tapasztaltam, nem gerjed, ez már jó pont nálam, Hangfrekis jelet adva az erősítőnek, igen meglepődtem, szerintem nincs ezzel semmi probléma, a mélyek a helyükön vannak, közepei tiszták, a magasai, ahogyan frekimenetből is kitünik, egy icpicit gyengécskék, de ez gyönyörüen korrigálható egy hangszín szabályzóval, de ez már inkább az én szubjektiv véleményem, emelve a tápfeszt, szépen nő a kivehető teljesítmény, el is döntöttem, hogy megépítem így ahogy van légszerelve PC erősítőnek, szerintem valóban nincs rossz hangja, nekem tetszik, főleg az egyszerűsége.
(#) csezoli21 válasza Mayan hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget
(#) Mayan válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Na ugye ? utolérhetetlenül természetes és szép hangja van. Az ic-s erősítőimnél sokkal kellemesebb a hangja.
(#) Doncso válasza Mayan hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Idézet:
„utolérhetetlenül természetes és szép hangja van”


Azért ennyire nem ájultam el tőle, csak annyit mondtam, nem rossz pláne az egyszerűségéhez mérten nincs rossz hangja, és tény hogy többet kaptam mint vártam tőle, összességébe nem rossz kis kütyü. Némely IC-s fokot valóban odavág.
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Idézet:
„nem gerjed, ez már jó pont nálam”

Szép is lenne, ha egyfokozatú erősítő gerjedne. A felerősített jel ellenfázisú a bemenővel, gyakorlatilag esélye sincs a gerjedése.
Doncso, ezt addig állítod, míg egy csövest nem sikerül tisztességesen megcsinálnod.
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Idézet:
„Doncso, ezt addig állítod, míg egy csövest nem sikerül tisztességesen megcsinálnod.”
Ami már folyamatban is van Egy EL84-SE-n dolgozom, köbzoli barátom egyengetésével, a doboza már alakul az alkatrészek fele úton ide, a másik fele már itt. Ahhoz azért több reményt fűzök ezt bevallom.

A frekimenet méréséhet van meglátásod? Amit fentebb kérdeztem?
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
A frekimenet mérését fordítva végzik. 1kHz-en beállítasz egy adott szintű kimenő jelet. A bemeneti jel frekvenciáját változtatva (a nagyságát szigorúan állandó értéken tartva) a kimenő jel amplitúdóváltozásait ábrázoljuk.
[OFF]A csövessel mi is tudunk segíteni, csak kérdezz bátran.
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Ez is megfordul a fejemben, de így nem nagyon változott az amplitudó, lényegébe egy sweep generátoros söpréssel meg lehet oldani ha jól értelek, és a hullámok teteje a frekvencia menet görbéjem ha jól értelmezem az elhangzottakat.
[/OFF]A segítséget pedig nagyon köszönöm.[OFF]
(#) ngyzoli válasza saba hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Ezt a kapcsolást még műsorra fogom tűzni a közeljövőben.Nagyobb táppal,-35volt környékén gondoltam,-már méltányolható teljesítmény várható,és hát meghallgatásos próbát sem végeztem eddig.Tkp.arra lennék kíváncsi,méltó ellenfele lehet-e mondjuk a JLH-nak.(vagy akár a DoZ-nek).Mivel ebben a kiépítésben a cd-játszó jele éppen csak kivezérli(nincs erősítéstartaléka),esetleg egy egyszerű tranyós (ic-s?) előfokozattal is ki lehetne egészíteni.
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Így van, az jó megoldás lehet. Csak ehhez hangfrekis tartományban dolgozó Wobbler kell.
(#) Doncso válasza Mayan hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Azért egy IRFP460-al kipróbálnám, egy kis teljesítmény még ráférne,
(#) Doncso válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Idézet:
„.Tkp.arra lennék kíváncsi,méltó ellenfele lehet-e mondjuk a JLH-nak.(vagy akár a DoZ-nek)”


Ezt bártan állítom hogy kizárt. Mindkettőt megépítettem (Zen JLH) és bizton állitom a JLH azért klasszissal kiforrottabb kapcsolás.
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Akkor marad a tekergetés, és pontonkénti rögzítés, sajnos wobblerem nincs. Annyit kérdeznék, hogy akkor tulajdonképp amit mértem, akkor az minek felelhet meg?
Köszönöm a segítséget.
(#) ngyzoli válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Gondolod? Végülis,van esély rá,h nem fog túl jól vizsgázni,ebben az esetben a projekt ejtve...de azért azt mondom:a puding próbája az evés.Lehet,holnap összedobom csak úgy"deszkán".Az eredményről majd beszámolok.Meg még az is érdekelne,működik-e IGBT-vel is.
(#) Doncso válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Ebben egészen biztos vagyok, mert mindkettőt megépítettem, teszteltem, hallgattam. De azért most is azt mondom, nem rossz kis erősítő ez. Félreértesz, nem azt mondom, hogy dobd el ezt a projectet, hiszen egy fiók takarításból össze lehet dobni, még nyákot sem igényel ez a pár alkatrész. Egy próbát mindenképp megér.
Üdv.
(#) varttina válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Ha már a 35V-os tápfeszültséged megvan, akár csöves előfokozattal is kiegészítheted. Az ECC86-os kettőstriódát éppen ilyen helyekre tervezték. Csupán a 6V-os fűtőfeszültséget kell valahogyan megoldanod.
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Szerintem a frekvencia-kivezérelhetőség jelleggörbét vetted fel. Amire Ohm -os munkaellenállás mellett - ilyen alacsony frekvencián - nagy hirtelen nincs elfogadható magyarázatom.
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Azért ez is valami
(#) CIROKL hozzászólása Szept 13, 2009 /
 
Urak! valaki esetleg nem - e épített már ilyen egy tranzisztoros /FET/ -es ZCA -at ? Erre kiváncsi lennék hogy milyen minőséget produkál ? Végülis arra lennék kiváncsi hogy ezt így egy az egyben megépítette - e már valaki , az eredetileg hozzárendelt FEt-el?
(#) highand válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Vigyázat!

Az egytranzisztorosakkal általában az a nehézség, hogy a legtöbb esetben rendkívül magas a kimeneti impedanciájuk. Mivel már egy átlagos kétutas hangdoboznak is alul felül jelentősen megnő az impedanciája, ezért az egész úgy szól, mint egy ekvalizátorral kiemelt mélyű - magasú lánc. A magas kimeneti impedancia miatt, a kimeneti feszültség megnő a mély és magas hangoknál.

Amikor megítélitek a hangját, ezt mindenképpen vegyétek figyelembe.[u]
(#) saba válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Tul jo a FET ilyen gagyi kapcsolashoz. Erositesbeallitas nincs. Jaj de jo nem lehet.
(#) ngyzoli válasza Doncso hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Valóban neked lett igazad,ez a végfok nem egy non-plusz ultra.A teljesítmény bizony kevés,a hang csak 3-5W-ig elfogadható,jóllehet,több is kijöhet belőle.Efölött a hangzás zavarossá válik(kvázi torzítás jelleg),de a magastartomány ezalatt is mosott és bizonytalan(?).30V tápnál,1,8A áramnál is ez a helyzet.Sajnos ezen kis áramkör,-bár a kapcs-rajz alapján másként is lehetne,-alkalmatlan mindenféle minőségi zenélgetésre.
(#) ngyzoli válasza varttina hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Ötleted nem rossz,de előző hozzászólásomból következően ezzel érdemben már nem foglalkozom.
(#) ngyzoli válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Ezt tényleg nem nagy dolog próbára összedobni,de az előző kísérlet eredményeinek fényében ettől a rajztól még annyit SE várnék...
Reméltem,legrosszabb esetben is legalább "versenyben lesz" a DoZ-vel.Hát...nem. :no: Sajnos.
Következő: »»   8 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem