Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   364 / 2544
(#) Milan90 válasza magitor hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Rajzold le valahohogy egyértelműbben, vagy írd oda, hogy melyik szín micsoda. Ebből így semmit sem lehet kivenni.

A stabkockákat csak akkor tudod 12v-ról meghajtani, ha van elég pufferod (1000-2000uF). Mert ha nincs, akkor a nullátmeneteknél simán 12v alá megy a fesz. Vagy nagyobb fesz, vagy nagyobb puffer.

Amúgy ha jól vettem ki a lényeget a mondatodból, akkor te egy szimmetrikus tápú erősítőt akarsz egy tápról hajtani ? Ezt nem lehet.
(#) magitor válasza Milan90 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Pontosabban 2 tápról próbálnám hajtani, mert nem tudom hogy ráengedhetem e a 60v ot a stabkockákra, illetve elbírják e a hűtést! 7912 ill 7812 van, ha ezek el tudnak fűteni kellő hőt 60v 1.2 amper mellet, akkor nem gond, viszont akkor nem tudom mi a helyzet hogy a szimmetrikus tápot igénylő eszközt meghajtom, ami az előfok, egy kisebb trafóval, ami 12v os, illetve asszimetrikus véget, külön táppal, viszont a jelföld itt nincs elválasztva a földponttal, ezt a részét nem értem!

A stabkockák 60v 1.5A mellett azonnal szétrobbannának. Még ekkora feszt sem bírnak, és az áram is sok nekik. A 78-as család max 40v -ot bír. Feltételezem, hogy neked to220-as tok van, az kb. 15-20w -ot tud eldisszipálni, de már azt is csak baromi nagy bordával. 60V-12Vx1.2A az 57,6W !!!
Amúgy nem valószínű, hogy az előfok, vagy az effekt 1,5A vesz fel.
(#) magitor hozzászólása Szept 13, 2009 /

Nem persze a kapcsolás összesen vesz fel ennyit, ez egy majdnem kész cucc volt, trafó nélkül, quad volt benne eredetileg, de én lecseréltem a bss féle 60v os gitárvégre, gondoltam is hogy külön lehetett a vég a többi egységtől, ezért is kérdezek, illetve nem csináltam meg a tápot hozzá, itta kép remélem ezzel előrébb tudom jutatti a dolgot!

egykép.JPG

Ahogy elnézem jó a rajzod. Amíg még nem válaszoltál, lerajzoltam, hogyan kösd be a tápot. Remélem te is erre gondolsz.
(#) magitor válasza Milan90 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

ekkor nagyjából egyről beszélünk, csak nekem így lenne az egyenirányítás mert a kistrafóm egy myrra en 60950 es, és nem tudom hogy kell úgy bekötni, hogy a tekercsközéppont meglegyen!

blabla.JPG

(#) Milan90 válasza magitor hozzászólására (») Szept 14, 2009 / 1

Így tudod megnézni, hogy melyik a trafó közepe :
Bekötsz a trafó primerje elé sorba egy izzót.
(A trafónak feltételezem három kivezetése van.)
A szekunder vezetékekből összekötsz mindig kettőt, és megkeresed azt a kombinációt, amikor az izzó a legfényesebben világít.
Ha ez megvan, akkor a harmadik a közép (amit nem kötöttél be).
Arra vigyázz, hogy csak rövid ideig zárd rövidre a kivezetéseket.
(#) magitor válasza Milan90 hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Aham, értem viszont 4 kivezetése van a trafónak! Akkor marad a szimulált föld a szimmetrikusnál, nagyon szépen köszöm a segítséget! a trafómat meg elírtam bocsi myrra 44267 es!
(#) Milan90 válasza magitor hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Kicsi teljesítménynél nem muszáj, hogy ellenfázisú jelet kapj. Elég, ha csak összekötöd a két szekunder tetszőleges két lábát.
(#) lapose válasza bajtaig hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Szia!

Itt egy kis infó a kapcsolásról.
Bővebben: Link

p400.zip

(#) highand válasza lapose hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Őszintén szólva 328W 8 ohm-hoz szerintem legalább 144Vpp kell, ha jól számoltam.
(#) Subwoofer válasza lapose hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Ez a kapcsolás (p400) Sehol se tud 2ohm-ot +/- 68V -on 2-2 végtranyó nem fogja bírni...
(#) retoocs hozzászólása Szept 14, 2009 /

Szevasztok! Lenne egy nagy kérdésem avagy kérésem nincs meg valakinek véletlenül a lenti előerősitőnek a nyákrajza nekem nem megy az elkészitése és nagyon kellene.

micropre.gif

(#) frissadam hozzászólása Szept 14, 2009 /

Nektek ebben a P400 kapcsiban előjönnek a képek?
(#) magitor válasza frissadam hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Nekem igen!
(#) bajtaig válasza lapose hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Szevasz lapose! Kösz az infót. A panelterven kicsit csodálkozom,a végtranyók ki vannak kábelezve, a szinteltoló tranyó nincs a hűtőn ugyanúgy a TIP-ek sem.
Szerinted ezeket a TIP-eket nem kellene nagyobb feszültségűre cserélni?A teljesítmenye adott tápfeszen 4 ohm-on 3-400 W között lehet, utánna lehatárol a túláramvédelem,8 ohm-on fele, akkor meg a tápfesz fogy el.(szerintem)
(#) hulk00 hozzászólása Szept 14, 2009 /

Szevasztok. Azt szeretnem kerdezni hogy megepitette valaki mar
EZT az erositot. Ha igen mi a velemenye rola? Megeri?
(#) highand válasza hulk00 hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Szia! Én egy hasonlót terveztem, mostanában fogom próbanyákon összedobni. Ezek a JLH erősítő által inspirált utánérzések, alapvetően próbáljuk a JLH által kitalált végigvezetett áramvezérlés elvét átmenteni egy AB osztályú, tehát kevésbé melegedő és nagyobb teljesítményt adó kapcsolásba. Ez a megoldás mezei, azaz kisbétás végtranzisztorokkal is működik.

Lent megtalálod az én féle "utánérzést".

JLH-AB.JPG

Szia!

Érdemes új panelt tervezni. A TIP-eket én MJE15030-MJE15031-re cserélném. 4 ohm-on 400W-ot lead.

Az APT 100-as erősítő hűtőhöz illesztő L idomon 4 db. TO 3-as hely van,azt gondoltam alapul venni,egyébbként megpróbálom megtartani a szimetrikus felépítést.Az R10,11,14,15-nek egyenlőre átkötés,szinteltolóhoz kondi helye.Szerinted a +/-tápra kell e valami puffer, és/vagy hidegítés?
(#) elektrorudi válasza hulk00 hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Mindent leírtak róla az oldalon, amit belinkeltél:

"Simple and low cost."

Ez egy közel 40 éves kapcsolás lehet. Az első "nagyteljesítményű" szilícium tranzisztoros kapcsolások egyike. Tanulás képpen érdemes megépíteni.

R10,11,14,15 =100 ohm.
Ém mindenképp raknék a panelekre egy-egy kb. 1000µF-es kondit, vele párhuzamosan egy párszáz nanós kondit a tápágakra.
(#) lapose válasza highand hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Szia!

Idézet:
„Őszintén szólva 328W 8 Ω-hoz szerintem legalább 144Vpp kell, ha jól számoltam.”

Jaj ne már!
És mi van az RMS-el, és a PMPO-val?!

Persze igazad van, a tápegységtől függően, szerintem 8 ohm-ra 200-250W-ot adhat le.
(#) lapose válasza Subwoofer hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Szia!

2 ohm-ra szerintem is kevés a 2 pár végtranzisztor, kellene legalább még egy.
De ennél a kapcsolásnál érdemes tényleg jó minőségű eredeti Motorola MJ-ket használni, mert nagyon sokat kibírnak.
Egyszer kipróbáltuk, két pár végtranzisztorral, 2 ohmos műterhelésre 600W-ot adott le.
De abban igazad van, hogy 2 ohm-ra kevés a 2 pár végtranzisztor.

Kösz szépen,ennyi kérdés után ideje hozzáfognom,ha elakadtam és kérdésem van, vagy ha elkészült majd jelentkezem.Üdv.bajtaig
(#) ngyzoli válasza hulk00 hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Ez egy ősrégi kapcsolás,de egész biztosan működik.Szerintem sima AB-osztályú,tiszta A-osztályban igencsak irreális lenne a 80W.Viszonylag kis anyagköltségből kihozható,de hogy megéri-e,azt neked kell eldönteni.
(#) hulk00 hozzászólása Szept 15, 2009 /

koszonom hogy segitettetek
(#) Moszkvai hozzászólása Szept 15, 2009 /

A minap hozzájutottam ehhez az erősítőhöz,de semmi érdemleges infot nem találtam róla csak EZT.Az egyik képen jól látszik egy logó is.Ha valaki tud valamit azt érdekelne.
(#) wtc hozzászólása Szept 15, 2009 /

Sziasztok!
Építettem egy TDA1558 erősítőt, (2x22W) és csak annyit szeretnék kérdezni, hogy milyen stereo pitit tegyek? Tehát hány K ohm, lin vagy log, A vagy B?
Köszi előre is!
Következő: »»   364 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem