Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ionizátor készítés

Témaindító: Redsaw, idő: Júl 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 15
(#) ferzoo válasza benimokus hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Ez a kínai diódás sokszorozó van az összes Hauser légtisztítóban,kimértem nem sokat ér.225V~ról 2000V=állít elő,nos ez édes kevés +kicsi szobában is.Ráadásul ionizálló felület sincs,senki ne gondolja hogy 1drót db.vagy injekciós tű elegendő.A komolyabb cuccokban impulzusüzemű van pl.Mugu3010,ez 7,2KV=állít elő 16db.vastag csúcs van beépítve +porgyűjtő tálca kb.21x26cm.méretű.Ez utóbbi mint az enyém is,összeszedi a lebegő porokat allergéneket füstöt semlegesíti/kiszűri hatékonyan.Anionokat negatív koronakisüléssel áll.elő,mp.ként 800ezret akár, megfrissítve ezzel a szoba légterét.
(#) attikanagy hozzászólása Szept 14, 2009 /

Heló mindenki!
Kis segítséget kérnék.Van egy egy sokszorozó nélküli nagyfesz trafóm. Ezt meghajtanám 555-el és és persze egyenirányitanám a szekunder feszültségét.De nem tudom mennyi lehet ez a feszültség. Tudnátok valami biztos módszert amivel kimérhetem ezt a nagyfesz egyen feszültséget úgy,hogy a müszer ne menjen tönkre?

Előre is köszönöm.
(#) ferzoo válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Tudok segíteni,+hajtod 555-el majd Bd139 és BUT11,vagy 18A tranzisztorral,ezután rákötsz 3diódás kaszkád sokszorozót és kész.Multiméterrel csak úgy tudod mérni,ha csinálsz nagyfesz.előosztót söntel.Az osztó 360-380Mohm kell legyen,pl.fókusz potikból összerakva 4db.90Mohm.A műszerrel párhuzamosan 10-12Mohm/2W ez a sönt.Ekkor lesz 100as osztód és 1KV-15-25KV=ig is tudsz mérni aránylag pontosan.A multiméterek Rb.belső ellenállása 8-10Mohm,enyém 10M mindent +tudok mérni vele.A fókusz potikat alkatrész boltban sajnos nem lehet beszerezni,én bontott régi japán Tv.képcső ák.ból mentettem ki.Ez áll.be a fókusz fesz.t G3-értéket,Sony Panasonic stb.Az osztott bakelit lapra kell szerelni,kivezetés sorkapocs lehet.
(#) attikanagy válasza ferzoo hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Köszönöm szépen !
(#) attikanagy hozzászólása Szept 15, 2009 /

Heló.
Ferzoo, azt még szeretném megkérdezni ,hogy a tüskéket melyik oldalra kössem ,negativ vagy pozitiv?
Üdv.
(#) ferzoo válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Én a csúcsokat -negatívra szoktam kötni,akárcsak a komolyabb gyári készülékeknél.7,4KV=nál a csúcsok/lemez távolság 8,5mm.Negatív koronakisülés jön létre olyankor,amikor a koronázó elektródokat/tüskéket neg.fesz.g re kapcsoljuk.Pozitív koronakisülés akkor amikor a koronázó elektródokat +potenciálra kapcsoljuk.A negatív előnyösebb, mert nem termel ózont ill.nagyobb fesz.g nél sem húz át.Vagyis Ugy=gyújtó fesz.és az Uüt=átütési fesz.sokkal nagyobb -koronakisülés alkalmazásakor.
(#) attikanagy válasza ferzoo hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Ahha ! Na csak azért kérdem mert ugy vettem ki ,hogy az injekciós tűs megoldásnál / (#272697) köbzoli / negativ ,mig Budai41 hozzászólásaiból pedig a tűk pozitiv oldalúak .Az előtte lévő lemez a negativ.Vagy nem jól olvastam? A tűk közé az ellenállást érintés védelmi célból kötötted be?Na mindegy, a te verziód alapján csinálok egyet.
(#) ferzoo válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Valóban először én is igy csináltam,hogy negatív a lemez +csúcsok.Igy is úgy is működik,mert a levegőben levő porszemcsék ionok,felveszik a töltést és odatapadnak a lemezhez.Ahol nagyobb a térerősség,a felület.Jelenleg -negatívra kapcsoltam a csúcsokat,ilyenkor pici kék pont látszik a végein,és halk sziszegés.Most utoljára 5mm.vastag acél csúcsot/tüskét használok,ez +hatékonyabban odaszívja a port+levegőt.A tűhegyes 16mm.hosszan esztergált végű csúcs nagyobb térerőt összpontosít,ráadásul nem oxidálódik,törik le.Elnyűhetetlen.Rozsdamentes acél pálca 5mm.ára:200Ft./m.
(#) ferzoo válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Az R-sok azért vannak 2,2Mohm/2W,hogy a fesz.g.az 1es csúcsokon nagyjából egyformák legyenek.Pl.ha 1-ik közelebb van,vagy tompább a vége,picivel nagyobb áram folyik.R-s osztó=fesz.g.osztóként működik.
(#) attikanagy hozzászólása Szept 18, 2009 /

Üdv
Még egy de most már tényleg utolsó kérdés.Az ,hogy a tük negativ a lemez pozitiv a gyáriban is így van? Mondottad MUGU készülék.Tapasztalat a kétféle töltés között élettanilag vettél valami észre? Gondolom nem véletlenül kötötted át. Köszönöm.
(#) ferzoo válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Igy van leírva a Mugu-nál,és az Anion légtisztítóknál is.De több amcsi-Taiwani cég internetes portálján is -koronakisülést írnak,ill.tudományosan igazolják ennek hatékonyságát.Tehát amikor elsőt készítettem,az +ra voltak kapcsolva a csúcsok.A por ugyanúgy feltapadt a lemezre,és a csúcsokra is,viszont az ív nagyobb volt 4-6mm.a lemez felé.Valamint a sziszegő hang is erősebb volt.Mikor +a műszeremmel nem tudtam nagyfesz.t mérni,8,6-9KV=ról ment a cucc,emiatt ózontermelés megugrott igencsak.Ezt az ívről sejtettem is,meg 1-2óra szobában pihenés után fájt a fejem,könnyezett a szemem.A mostani 18koronázó csúccsal felépített ionizátorral nincs ilyen probléma,hónapok óta megy éjszaka is 2.fokozaton.A kis szobában zárt ajtó+ablak mellett pihizek 10,5nm.Amikor belépek kintről semmiféle szagot nem érzek,csak azt hogy könnyebben veszem a levegőt,na +nincs por.Ajánlom mielőbb szerezz be te is nf.előtétet,hogy tudd mérni műszerrel a kimenő fesz.t.
(#) ferzoo válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

A negatív koronakisülésnél a csúcsok végeire nem tapad fel a por,viszont a lemezre 1-2nap alatt rendesen látszik 3-4cm.köröket rajzolva,még a legtisztábbnak hitt szobában is. Mivel a por többségében +töltésű részecskékből áll,pl.Tv.számítógép műanyagok,bútorok stb.okozzák,könnyen feltapadnak a pozitív potenciálra kapcsolt nagyméretű porgyűjtő lemezre.A negatív töltéseket anionokat kibocsájtó 4-5mm.acélcsúcsok tűhegyes végein lépnek ki a +lemez felé nagy sebességgel.Lásd ionszél=elektromos szél.Könnyen belátható,hogy miért van szűkség nagyon hegyes csúcsokra,mivel a végein legnagyobb a térerősség az összes por/levegő részecske ide koncentrálódik.Mint az a kísérleteim során be bizonyosodott.
(#) fester hozzászólása Okt 2, 2009 /

Sziasztok.
Elkezdett érdekelni a téma,ha igaz hogy a konyhai szagokat semlegesíti (port összeszedi)....
Viszont amit nem értek mivel totál sügér vagyok a témában.Ha a célunk negatív ionok előállítása az eszközzel, merthogy az életterünkben,berendezések (tv,monitor,mikró,stb..) teli sugároznak pozitív ionnal ,eddig értem is.
viszont a por gyűjtő lemezen pozitív ionokat állít elő az eszköz most akkor ez hogy is van többlet negatív keletkezik.
Ha valaki megtenné hogy pár szoban világosságot teremt a fejemben.
Egyébként szándékozom Ferzoo ionizátorát egy az egyben megépíteni, sorkimenő trafo már van
(#) ferzoo válasza fester hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Üdv.negatív ionokat /anionokat/előállítani nem nagy ügy.Kell 1nagyfesztekercs pl.régi Vt.színes tv.böl való +3db.dióda 2db.nf.kerámia kondi,vagyis kaszkád sokszorozó.No meg 1ák.ami +hajtja a cuccot.Azonban a negatív ionok,pl.1dróttal vagy csúccsal nem fognak elektromos erőteret produkálni,csak a levegőt frissítik látják el néhányszor 10000ionnal.Ami önmagában véve is jó hiszen az emberi szervezetre biológiailag kedvező hatással van.A profi légtisztító ionizátorok azért vannak porgyűjtő lemezzel és csúcsokkal gyártva,hogy hatékonyan +tisztítsák a levegőt,semlegesítsék a polleneket,füstöt stb.Igy pl.12-16nm.szobában elegendő 16csúcsos 6mm.rozsdamentes köracélból,valamint 24x32cm.króm lemezből készíteni szerelvényt.Természetesen bakelitlapra a -csúcsokat a lemeztől elszigetelni rendesen.Legutóbb ezt csináltam meg,ez is bevált.
(#) ferzoo válasza fester hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Nos amikor nagyfeszt.7,4KV kapcsolunk az elektródákra csúcssorozatra,a negatív töltésű anionok +indulnak a +ra kapcsolt lemez felé,a pozitív töltésű ionok viszont a -negatívra kapcsolt tűhegyes csúcsok felé.Mivel a lemez +töltésű csakúgy mint a szennyeződések nagy része,másrészt a lemez jóval nagyobb területű mint a csúcsok hegye,ezért a porgyűjtőlemezre tapad az összes mikronos részecske. A nf.által létrehozott elektrosztatikus tér,a gázrészecskék /levegő,füst,/gyors áramlását hozzák létre,hiszen a levegő atomizált részecskéi is töltéssel rendelkeznek.Töltést vesznek fel,adnak le.Amikor a csúcsok a lyukakkal szemben helyezkednek el,adott távolságra,akkor a levegőáramlás a legerősebb a csúcsok felől./elektromos szél/ionszél/.Az áramlás mértéke függ még az elektródákra adott fesz.g mértékétől is.Igy pl.Taiwani cég ma már gyárt ionizátort+ozonizátort egybeépítve is.Ez 17millió iont tud produkálni a specifikáció szerint,ára is jó 570dollár.Működésének a lényege hogy ionizátor üzemben folyamatosan megy,míg ozonizátor /fertőtlenítő/üzemben 15-20-30percig,ami a beépített időzítővel beállítható.Timer safety.Erre azért van szűkség hogy a megengedett max.ózon koncentrációt 0,1ppm.et ne haladja meg a helység levegője.Egyébként a készülék impulzusüzemben 20KV= állít elő,20-30KHz frekvenciájú táplálással megy,melyet processzor vezérel.Utóbbi az ózon szintet is figyeli.A készülék neve Shaden 570dolcsiba kerül.
(#) danka- hozzászólása Nov 2, 2009 /

Üdv ismét!

Valaki anno belinkelt 1 url-t,amiben egy pici kis alkatrészt volt,iongenerátor 230Vról....még irtam is,hogy nekem van egy. Melyikőtök volt az ? )
Nem is olyan rossz,5-10et összekötve már egész használható.
Kb 3 hete van a konnektorba applikálva,és most vettem csak észre,hogy erősen koszolódik a fal körülötte
Konnektor dettó. poros/kormos (fatüzelés)

Ha nem túl drága,talán érdemes lenne foglalkozni vele,ez eredetikeg nekem egy dugaszba volt,éjjelifénnyel (3db super flux led),némi elektronika. Vége vele már 500ft volt a teszkóba,sajnos nem vettem többet.

(#) danka- válasza benimokus hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Jah,ez volt

(#) ferzoo válasza danka- hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Hát ha mindenképp áramütést akarsz elszenvedni,merthogy a 230V~ a legegyszerűbb/legolcsóbb te tudod.
(#) danka- válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Heh ?

Nem értem,az áramütés hogy jön ide....összevissza integrált dióda/kondérpakk,epoxival kiöntve.

De köszi az aggódást
Alapkérdésemre még mindíg várom a választ.

Üdv.
(#) mistizoltan hozzászólása Jan 21, 2010 /

Most találtam meg a ionizátoros témakört,az összes hozzászolást végigolvastam.Megírja valaki végre,hogy meljik kapcsolás üzembiztos,és használható?Ugyanis én is építenék 1-et.
Köszi előre is.
(#) bringas2 válasza mistizoltan hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

A ferzoo által régebben leírt feltett ionizátor teljesen jól működik.Megépítettem hónapok óta megy.Talán a nagyfesz.tekercs elkészítése volt munkaigényes.
(#) mistizoltan hozzászólása Jan 28, 2010 /

Kőszi a választ.Ha esetleg az általad megépített rajzot ábrát elküldenéd nagyon megköszönném.Zorro
mail:mistizoltan@freemail.hu
(#) bringas2 válasza mistizoltan hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Lehet róla szó,holnap a gépről elküldöm rajzot,és a képeket a kész cuccról.
(#) bringas2 válasza bringas2 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Bocs,ide nem tudom feltenni,azt írja ki hogy túl nagy fájlméret.
(#) mistizoltan válasza bringas2 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Kősz minden infót,lehez,hogy lesz még kérdés pl:mai napig használod?
(#) ferzoo válasza mistizoltan hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Üdv.én a mai napig használom 6os esztergált formatált, acélcsúcsokkal megy, 20db.soha nem megy tönkre.
(#) Droopyear válasza bringas2 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

szerintem nyugodtan lehetne ide a topicba is, akkor nem kell sok emilt kuldeni. Vagy ha nem akkor en is szivesen fogadnek egy emilt. Koszi
(#) mistizoltan hozzászólása Márc 1, 2010 /

Sziasztok.Én is megcsináltam,igaz a rádios nagyon sokat segített,ezért köszönetet mondok neki nyilvánosan is.MŰKŐDIK.
(#) Krisz03 válasza maestro hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Ebbe az ionizátorba ugye megfelel a 250VAC 100n-s kondi? A diakhoz meg nem is kell ekkora, elég a 100V-os is.

Miért tirisztoros ionizátor ennek az áramkörnek a neve, és miért tirisztor a kapcsolóelem szimbóluma, mikor a BT136 egy triak?

Mellesleg jó ez így, hogy a tirakkal párhuzomosan vannak kondik? Skory az oldalán azt írja, hogy ebben az esetben tönkremehet a triak.
Illetve a "fogyasztó" nem a bemenettel sorosan kellene, hogy legyen, mint a fázishasításos fényerőszabályzóknál? Mint itt a csatolmányban (persze van itt még egy soros kondi is).
(#) Bárdos Sándor hozzászólása Jún 28, 2010 /

Az autó trafós rajzon van egy 2n1595 alkatrész felirat de az alkatrész nem látszik?
Következő: »»   4 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem