Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Amúgy köszi, hogy vitáztok a trafó méretezésről, mert sokat lehet belőle tanulni.
![]() Tényleg jó. Viszont akkor az lenne a kérdésem, hogy ha nálam a mag melegszik terheletlenül kb 35-40 fokra, akkor maradhat így? Vagy csökkentsem a B-t , vagy a frekit? ETD49 55KHz üresjárati áram 0.35A Azzal el fogok szórakozni, hogy csinálok egy feszültség-áram diagrammot. A trafót 500W-ra méretezem, akkor 12V esetén 41 A jön ki. Ha ennek az 5%-a a megengedett, akkor nem is olyan rossz az a 0.35A üresjáratban. ![]()
A szakaszos üzem hatalmas zajt termel, ami hallható. Ez a freki lecsökkenéséből adódik, ráadásul a freki a hibás szabályzási kör időállandójától függ, ami hallástartományban van, azaz a trafó is hallhatóan zöröghet.
A másik feltételem a 10V melletti max. zenei terhelés mellett mért kimeneti tápfeszültség 0 ingadozása volt, hogy ne kelljen kondizni! Tehát ha úgy veszem, ez nem egy sima 1K-s táp, hanem egy tartalékokkal teli számomra megfelelő táp. Valószínű ezért nem jön ki egy trafóból, amit szeretnék. Én még nem láttam olyan gyári tápot, ami ne ingadozott volna! Olyat sem ami 10, vagy 12Vmellett is a ráírt teljesítményt leadta volna(14,4V-ra adják meg a teljesítményeket.) Végül még annyit, hogy majd meglátjuk mi jön ki abból a 800W-ra tervezett egy trafóból 10V-mellett, az én elképzeléseim szerinti mérések közben! ![]() Azért megpróbálhatnál összerakni egy igazi tápot, mert az elmélet az bizony nem mindig teljesül az asztalon! ![]()
Ha a mag nem bírja frekit, akkor melegedhet. Én próbáltam 30, 40, 50, 100, 200KHz-en is, a 30KHz volt a megfelelő azoknál a magoknál, amik nekem vannak.
Az üresjárati áram teljesen jó. Ha ráakasztasz egy-két erősítőt, ez még feljebb is fog menni, akár 1,5...2,5A-ig az erősítő nyugalmi árambeállításától függően.
A mérés menete:
Az erősítőt rákötöd egy műterhelésre, majd a szkóppal a FET-ek Gate-jére csatlakozol 1:10-es osztóval. Ezután egy jelgenerátorral 50...100Hz jelet engedsz az erősítőre szabályozható jelszinttel. A szópot figyeled, ahogy a jelet növeled, és el kell érj egy szintet, ahol a jel megközelíti az 50% kitöltést. 50% soha nem lesz(nem is szabad) mert egy holtidő (Dead time) szükséges a kapcsoló eszközök és a vonalak induktivitása, kapacitása miatti tehetetlenség kivárása miatt, mielőtt a másik kapcsoló bekapcsol. Ellenkező esetben egymásra kapcsolnának, aminek végzetes lenne a következménye. A műterhelést az erősítő teljesítményéhez kell méretezni, és a táplálást is! Ha eközben figyeled az erősítő tápfeszültségeinek alakulását(nem a 12V-ra gondolok), akkor azt is ki tudod deríteni, milyen teljesítményű az erősítő, bár ezt a szkóppal is meg lehet vizsgálni a kimeneten megjelenő torzítatlan szinuszjel mérésével. Műszerrel ezt nem tudod megmérni(Az 50..100Hz szinusz ellenére sem), mert nem látod ha torzít és hamis eredményt kapsz. Figyelni kell az erősítő melegedését és egyéb jelenségeket(zaj, ellenállás barnulás, forrósodás), mert a gyáriak nem szinuszjel alatti mérésre lettek tervezve. Volt sok gyári, ami ettől tönkre is ment... Ami nem, annak meg összezuhant a tápja és a ráírt 500W helyett jó, ha 100 kijött. De ez már más történet...
blaupunkt vpa 11500, nem stabil tápos, 12 V-on +- 65 V, 14,4 V-on -+75 V,
köszönöm a válaszod
Tehát mellette még figyeljem a 12 V-os ágat, ha mondjuk beesett 11 V-ra, akkor 5,1-2 tized V esetén már a végén van ? Előfordul hogy autóban a rezgéstől alacsanyabb terhelőimpedancián letilt a pwm , de ezt autón kívül nem csinálja. Ezért gondoltam hogy a tl 494 4-es lábánál lévő 10 Kohm-os ellenállás valamennyivel csökkentem GND felé. Gondolom a vég felől kapja a hibajelet, túl alacsony kimeneti impedanciára, csak nem tudom hova érkezik be. A 2-es hibajelerősítőn 3 fesz osztót látok, az egyik GND-van, a másik csatlakozik a 12-es lábra és az 1-es hibajelerősítő-be. Ezen tudtam szabályozni a kikapcsolási feszültséget, gyárilag 15,8 V-on kapcsolt ki most 17,2 V-on. Akkor a maradék osztó lehet a kimeneti alacsony impedacnia ? 1-es hibaerősítőn csak egy RC tag van, ami a 4-es lábra megy be. Kimeneti teljesítménymérés elvileg oké műszerrel is, creast faktoron látom a torzulást, sinusnál 1,41, 0,5% THD körül kezd visszaesni 1,39-re.
Kérdezed:
Idézet: „Tehát mellette még figyeljem a 12 V-os ágat” Ezt én írtam: Idézet: „Ha eközben figyeled az erősítő tápfeszültségeinek alakulását(nem a 12V-ra gondolok)” Tehát nem a 12V-ot kell figyelni, hanem az erősítők belső tápját. pl. ha lesik 20V-ra(ha kettős táp, akkor elég az egyik ágat mérni), akkor az U^2*2R képlettel kiszámolhatod a kimeneti teljesítményt, azaz (20*20)/(2*4) = 50W Ha sima egytápos(ilyen alig akad) akkor (U/2)^2/2R a képlet. Ha van teljesítmény mérőd, akkor azzal is lehet jól mérni természetesen.
ééén marha,
közben rájöttem, amúgy még a kitöltésnél voltam leragadva, kimeneti teljesítményt értem köszi
Hello
Na tovább boncolgattam ezt a nyugalmi áram dolgot a tápomban. ugye írtam, hogy 0.35A z üresjárati áramfelvételem. Mivel volt még hely a tekercstesten, rátekertem még egyszer annyi primer tekercsszálat, és bekapcsoltam. Láss csodát, nem ment följebb az üresjárati áram egy kicsivel se!!! Viszont a mag ugyan úgy melegszik. Akkor ezzel bebizonyítottam, hogy hiszterézis veszteség ugye? Akkor lehet kisebbet gerjesztek(B). A frekit nem nagyon akarom csökkenteni, mert a trafóm elvileg 150KHz-ig használható. A mostani 55KHz az szinte semmi. Azt tudom, hogy minél nagyobb a freki, annál jobban fűt a mag, mert nagyobb a vesztesége. Nem tudom mi legyen. Lehet hétvégén csinálok egy diagrammot a telítettségről, aztán kitalálom a helyes beállítást. Ettől függ a hatásfok is nem?? Ezekkel a dolgokkal kell játszani, amíg a lehető legkevesebb szűrés kell, és a legkevesebb gate túllövés csillapítás.(ideális kapcsolás technika, panel) Jól mondom? Aztán csinálok hatásfok diagrammot is a fesz, és áram diagrammhoz. Persze ha lessz időm ezekre. ![]() Idézet: „Láss csodát, nem ment följebb az üresjárati áram egy kicsivel se!!!” Feljebb? Miből gondolod, hogy több primer menetszámtól feljebb kellett volna mennie? Idézet: „Akkor lehet kisebbet gerjesztek(B).” Kevesebb menetszámmal? ![]() Idézet: „A frekit nem nagyon akarom csökkenteni, mert a trafóm elvileg 150KHz-ig használható.[/quote Ez nem jelent semmit. [quote]Ettől függ a hatásfok is nem??” Mármint mitől? Az üresjárati áramtól? Üresjáratban biztosan és nagyon kicsi terhelésen, csak az senkit nem érdekel. Terhelésen viszont az üresjárati áram semmit nem számít. Idézet: „Ezekkel a dolgokkal kell játszani, amíg a lehető legkevesebb szűrés kell” Ide hogy jön a szűrés? Attól megint nem számít a hatásfok, legfeljebb a kinyert fesszültség zavarmentessége. A Gate túllövést pedig csak megfelelő driverrel tudod kézben tartani. A trafón mindenképpen keletkeznek túllövések részterhelésnél. Ettől védeni kell a FET-eket... Szerintem a hatásfokkal ráérsz azután foglalkozni, miután kivetted azt a teljesítményt, amit szertnél.
Látom nem figyelsz mit írok. azt írtam, hogy rátekertem mégegyszer annyi primer tekercs szálat. Nem azt mondtam, hogy növeltem a primer menetszámot.
Magyarul amit tettem, az a primer keresztmetszet növelése volt, és ettől nem ment följebb a nyugalmi áram. Kicsit kötekedőnek tűnsz. Idézet: „Kevesebb menetszámmal? (Abból kiindulva, hogy most többet tekertél rá, arra számítva, hogy feljebb megy az üresjárati...!) Ha nem gerjeszted meg a magot megfelelően, nem fog kijönni belőle a kellő teljesítmény.” Ezt is hogy tudod így félre érteni??? Oda is írtam, hogy kisebbet gerjesztek(B) azaz csökkentem a B-t
A primer keresztmetszettől nem függ a mágnesező áram (ezért ítam hogy 2 szál madzaggal meg lehet mérni..).
Talán próbáld meg, hogy a primert egy menettel többre a szekundert meg ehhez méretezve újra tekered (vagy megint csak 2 szál biffiláris dróttal csak a primert próbatekered, I üresjárási és mag melegedés mérés céljából) Ha így jó, akkor ehhez méretezd a trafót. Hatásfok így még lehet elméleti 95%, de 90% még összejöhet (de ehhez ki is kell szedni belőle a teljesímtényt!) Gate jelalakjával nem kell foglalkozni, ha driverrel van hajtva. Ami számít az az Uds, fet kikapocsláskor induktív lökés, és csillapodó rezgés keletkezik a kikapcsoló félprimeren (és a szórt induktivitáson) (meg az összes többi tekercsen is) ezt kell csökkenteni, elnyeletni. Mindenképp Szkópos mérést igényel egy kész példányon.
Igen azt tudom, hogy a freki gyorsan lekerül hangfrekis tartományba és akkor bármi képes sípolni...
De erre nem tudok egyenlőre modellt alkotni, még meghaladja tudásomat, így csak gyakorlatban történő mérés marad. Még azt sem döntöttem el valójában, hogy melyik jobb ,vagy inkább mi lenne az aranyközépút: A tápot megpakolni primer ésvagy szekunder oldalon többezer µF kondival (ebből néhány 100µF ESR/ESL) vagy inkább a táp szabályozza ki a terhelés változásokat. Nyers alkalmazásban egyik sem lenne jó, biztos hogy kell némi puffer P/S oldalra, de hogy költséghatékony legyen nem lehet túlzásba vinni sem. (nem is biztos hogy a táp szempontjából jó lenne). (régebben leveztettem, hogy ha állandó a terhelés, akkor mitől, hogy függ az Iki és az Uki hullámossága, Cp nek kicsi, µF alatti értékek adódtak.) Pl ha ohmos terhelésre (W izzó, fűtés...) készülne inverter ott nem kell túlzásba vinni, mert semmi értelme.. Egyébként még nincs meg a műszerezettségem egy ilyen méréshez, most készül a műhelyem is, majd idővel mindenre sorkerül Idézet: „Ami számít az az Uds, fet kikapocsláskor induktív lökés, és csillapodó rezgés keletkezik a kikapcsoló félprimeren (és a szórt induktivitáson) (meg az összes többi tekercsen is) ezt kell csökkenteni, elnyeletni. Mindenképp Szkópos mérést igényel egy kész példányon. ” Na ez az. Ilyennel találkoztam, amikor fölemeltem a frekit 108KHz-re. Akkor eléggé nagyok voltak ezek a púpok, és szélesek, is. 1jelalakon 2 púp volt. Akkor még nem tudtam mitől van, de biztos ettől volt. Ok. Hogy lehet az ilyen kilengéseket csillapítani? Mitől alakul ki? Hello
Sziasztok!
Tudtok valahol olyan helyet (akár külföldön) ahol "erősítő műszerdobozt" lehet kapni? Nem erősítőhöz kellene, de a lényeg, hogy alu legyen amire belülről jópár (10-14 db) to220-at fel lehet csavarozni és elfér benne egy nyák is persze.
Szia!
Jól hangzik!!! Sajnos a képeket nem tudom megnyitni. Van egy linked a céghez?
Hello
Itt az előlaptervező linkje: http://www.schaeffer-ag.de/en Ez meg egy jó dobozos cég. http://www.hifi2000.it/
Hello
Csináltam telítési diagrammot az ETD-49 magomról, és egy diagrammot az EF 32/9 -ről. A vezérlő áramkör TL494 12V-ról üzemeltetve mindkét esetben. A Frekvencia 54.9KHz A fetek SD áramkörét külön tápról üzemeltettem, és voltonként emeltem, és közben mértem az átfolyó áramot. Az ETD-49 primer tekercse 2X2 menet volt Ae=211 Al=3800 Az EF 32/9 primer tekercse 2X5 menet volt Ae=88,2 Al=2880 beteszek képet a diagrammról.
Mit szóltok hozzá? Hova érdemes méretezni a menetszámot? Hozzá teszem, hogy az ETD-49 már 12V-nál melegszik egy kicsit nem vészes 35fokos (hiszterézis veszteség)
Menjek lejjebb frekiben, és csináljak egy új diagrammot?
Na ezt értem, de ezt honnan lehet tudni, hogy ideális lesz? Ok tudom, hogy ez működik a tápodban, de múltkor beszéltünk róla, hogy minél jobban gerjesztünk, annál jobb. viszont ha túl gerjesztek, akkor telítésbe megy.
Voltam a Taliban
![]() 2 pár EF 32/9-et M2TN-C Légrés nélkül. 3 pár ETD-44-et M2TN-C Légrés nélkül. 2 pár ETD-29-et M2TN-C Légrés nélkül. 2 pár ETD-34-et M2TN-C Légrés nélkül. 1db Fekvő Csévetestet+Fülekkel ETD-34 -hez 3 pár ETD-49-et M2TN-C Légrés nélkül. 2db Toroid M2TN-C D: 42 d: 21 h: 22 bevonatos. Ae: 226.5 1db Toroid M2TN-C D: 60 d: 30 h: 20 bevonatos. Ae: 295 Összesen fizettem: 8890Ft-ot érte A RET -nél ezért a pénzért a 35%-át tudtam volna meg venni. ![]() Megéri a talival levelezgetni. ![]()
A ferritekre általánosságban jellemző, hogy 0,2-0,25T környékén kezdenek telíteni.
Épp ezért szerintem teljesen magától értetődő, hogy 0,15T egy optimális választás.
Esetleg ha legkozelebb mennel, vagy menne valaki, megoldhato lenne, hogy nekem is hozzon vmit?
![]() Persze nem csokiert, ![]() Postakoltseget termeszetesen allnam, esetleg ha valaki Jar Tiszaujvaros-Debrecen kornyeken..
Mellesleg en is rakaptam a kapcsolouzemu tapokra, jelenleg cimo tapjat csinalom, mar csak a trafo hianyzik.
Egyelore egy szamitogep tapegyseg trafojaval fogom kiprobalni, de szeretnek beletenni nagyobbat. Plusz a 230-as tapot is meg akarom csinalni. ![]()
Mostanaban beirok egy topicba, az meg elhal...
![]()
Általános kérdést nem tettél fel...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |