Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   183 / 729
(#) szamóca válasza enree hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Aha, értem. És hány literes ez a doboz?
(#) enree válasza szamóca hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
44l nettó, mínusz a merevítés és az erősítő, tehát, körülbelül 38l (a gyári emlékeim szerint 17l körül lehetett, de ez csak tipp, mivel csak a bruttó mérete volt meg és abból a gyártók által használt átlagos anyagvastagsággal tudtam számolni).
(#) pl13 válasza enree hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Hát azért nem egyféle Sunyi mélyhsz van ilyen méretben, amit a H2000-től vesz a Lomex. Ez épp melyik?
(#) enree válasza pl13 hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Ő éppen ez:
SONY 1-825-870-11
(#) szamóca válasza enree hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Értem, köszi. És mennyire terhelhető? Ugy értem 20-30W-ot elbír? Látom gyári subamp-ról hajtod.
(#) pl13 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Hát mechanikailag elég pocsék, nem terhelhető túlzottan, elektromosan meg 50W körüli bemenőtelj. amit még elvislel, ha szabvány szerint nézzük. De igazából ez a leglényegtelenebb adata egy hsznek. Még ha azt kérdeznéd, mennyire érzékeny.. Bár az tényleg egy merész kérdés lenne ennél a hsznél.

Ez az MNC nagyobbik erőlködője, 80-100 körüli kimenőtelj-el asszem.
(#) jozsi0001 válasza pl13 hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Helló!
kifejtenéd nekem mire gondolsz pontosan,"csak az a legnagyobb baja,hogy 3 utas". köszi előre is .(512207)
(#) pl13 válasza jozsi0001 hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Arra, hogy a mélyközép és a magas sokkal jobban használható kétútban, mint akkor, ha egy rosszul sikerült középhangszórót is betesznek melléjük. Mellesleg a Videotonnak nem volt olyan háromutas váltója, amit sikerült volna jól kitalálni.
(#) enree válasza szamóca hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Igen, gyári erősítő mellett döntöttem, az automata ki-bekapcsolás miatt, amit ez tud, nem akartam vele szöszölni, a gyári ládára 3Ohm 60W van írva, lehetséges, hogy kibírja (elég vastag a lengője, így oldalról nézve), bár, ekkora teljesítménynél már jócskán kiül szerintem
(#) enree válasza pl13 hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
"Hát mechanikailag elég pocsék..." remélem, ez a Sony mérnökeinek szólt és a magára a hangszóróra érted (és nem a kádára )!
Lemezkosaras valóban, de meggyőző kinézetű volt számomra, azért is vettem meg, dupla mágneses, vastag lengővel, erős gumiperemmel.
Fogtál már ilyet a kezedben?

Egyébként papíron 85W az erősítő, de szerintem hozzáadták a vasalót is!
(#) pl13 válasza enree hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
A dobozt nem néztem. Ismerem a hangszórót kívül-belül. Amiket megnéztél rajta azok nem fontosak, csak elvonják a figyelmed a hangszóró lényeges tulajdonságairól.

Idézet:
„Lemezkosaras valóban, de meggyőző kinézetű volt számomra, azért is vettem meg, dupla mágneses, vastag lengővel, erős gumiperemmel.”


Ezek azok, amik semmit nem számítanak. Mint ahogy a lemezkosárnak sincs köze a mechanikai problémákhoz, azok a lengőrendszerből fakadnak, az egyik oka épp az
Idézet:
„erős gumiperem”
vagyis inkább membránszél.

Én nem emlékszem nagy átmérőjű csévére, 30-35mm körül volt, de sokrétegű, így a sok réz ellenére alig van lineáris tartománya, ez az, amit a lengőrendszer is nagyon leront.
(#) enree válasza pl13 hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Valóban elég érzéketlen, ebben igazad van!

De meg kell védenem, szerintem szép hangja van! Nem mértem, így adatokkal nem tudom alátámasztani a dolgot, csak a fülemre hagyatkozva mondom.
Összehasonlításnak napi 8-10 órában hivatásból Genelec-et hallgatok hangmérnök vagyok
(#) pl13 válasza enree hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Hát mindenkinek más a szép. Ezzel nem lehet vitatkozni, de ettől még nem lesz jó sztem, és nem az érzékenysége miatt. Mert lehetne alacsony érzékenységgel is jó hangszórót készíteni, 85dB*1W körül. Ebben a méretben kb. ennyire jönne ki egy zárt dobozban jól zeljesítő példány, de annak biztosan tovább tartana a mechanikailag lineáris tartománya +-0,5mm-től. Mindegy, nem fogom tovább magyarázni, amit kellett, leírtam.
(#) enree válasza pl13 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Azért köszi
(#) wtc hozzászólása Szept 20, 2009 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek abban hogy egy 100W-os quad 405-el szeretnék egy mélyládát építeni, és csak azt szeretném kérdezni, hogy milyen hangszórót vegyek (30cm-eset szernék) illetve milyen ládát készítsek hozzá, és hova tegyem bele a hangszórót, tehát a láda adatait, hogy a legjobb basszust érhessem el. A hangszóróra max 10000 ft-ot szánnék.
Köszi előre is!
(#) jozsi0001 válasza pl13 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Hello! köszi a választ !
(#) ptesza válasza wtc hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
10000 Ft-ból nagyon nehéz lesz... Csak nehogy bevásároljál valami SAL-ból , vagy MNC -ből.

Itt nézelődjél H2000, vagy ha egy kicsit több pénzed is lenne akkor az eminence hsz-ekkel szemezgess.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Mélyládához Em? Azt azért ne.
(#) wtc hozzászólása Szept 21, 2009 /
 
Sziasztok!
Köszi a válaszotokat!
Bementem eggy hangszerboltba, és láttam ilyen subwoofer szűrőt, egy tekercs meg vasmaggól, egy elkóból, és a be, kimenetekből állt. Táp nem is kellett hozzá. Szerintetek melyik lehet a jobb, hogyha azt megveszem, vagy hogyha csinálok egy olyat amit mellékeltem? És még azt szeretném kérdezni, hogy számít valamit a basszusban az hogy a mélysugárzó 4 vagy 8 ohm-os? Tehát lehetséges az hogy a 8 ohm-os az "erőteljesebb" basszusokat ad? Mert én quad 405-el fogom hajtani a subládámat, és most nemtudom hogy 4 vagy 8ohm-os hangszórót vegyek.
Köszi előre is!

szűrő.jpg
    
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Bővebben: Link

Nem értem mi is a baj ezzel a nagyszerű hsz-el?


Megjegyezném mélyládát szeretne építeni , nem sub-ot. Vagy nemigazán tudhatta mi különbség van a kettő között.
(#) Tomi20 válasza wtc hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Szia

Tulajdonképen azért van a 4, vagy 8 ohmos szabvány, mert ha messzebbre kell vinni az erősítőtől a hangszórót(hangdobozt), a 8 ohmos vezetékén kevesebb feszültség esik(pl lakásban). Ohm törvénnyel belátható, hogy a vezetéken akkor esik a legkisebb feszültség, ha minél kisebb áram folyik rajta keresztül. Tehát egy 8ohmos hangszóróhoz ugyanakkora teljesítményhez kétszer akkora feszültség szükséges, viszont fele akkora áram fog folyni a vezetékben, így kevesebb feszültség is esik rajta. Hangzásban nincs semmiféle különbség. Tehát a Te döntésed, hogy milyen rendszert építesz. Ha adott a trafó, akkor érdemes utána számolni, hogy akkora feszültségről mekkora teljesítmény vehető ki 8, illetve 4ohmos hangdoboznál.
Tehát ha jól sejtem, Te szubládát szeretnél építeni. Amit a boltban láttál, az egy passzív hangváltó volt, ez egy sávszűrő. Namost itt a hangszóró induktivitása, meg mindene játszik, nehéz normális váltót készíteni (készíteni kell, készen nem kapsz olyat, ami jó lesz minden hangszóróhoz) Ezzel szemben tökéletes választás az aktív váltó, mert ezt bekötöd az erősítő elé, és a hangszóró közvetlen mehet az erősítőre, elég nagy meredekséggel levágja a többi hangot, utólag is könnyen módosítható.

Üdv.:Tomi20
(#) pl13 válasza Tomi20 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Idézet:
„ha minél kisebb áram folyik rajta keresztül”

Inkább jobb úgy fogalmazni, hogy a soros kapcsolás miatt ellenállásuk arányában esik rajtuk feszültség, az áram pedig azonos, tehát ugyanannál a vezetéknél a 8 ohmos hangsugárzó esetén sokkal kevesebb fűti a madzagot.
Analógiának mindig a vasalót hozom fel, ott is a fűtőszál izzik fel ugye és nem a Vezeték. Hogy miért? Pont ugyanezért.

Idézet:
„Ezzel szemben tökéletes választás az aktív váltó, mert ezt bekötöd az erősítő elé, és a hangszóró közvetlen mehet az erősítőre, elég nagy meredekséggel levágja a többi hangot, utólag is könnyen módosítható”

Óh istenem, hogy ez mennyire nem így van. Aktívat tervezni kb. pont oylan nehéz mint a passzív elemekből állót.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Hát akinek a 60Hz mély. Az használja. Nekem a 160mm-es hangszórók is 36Hz-től indulnak.
(#) Tomi20 válasza pl13 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Igaz, így érthetőbb.
(#) wtc válasza ptesza hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Szia!
Ha már mondod mi a különkség ? az hogy egyik cső, a másik láda? Az a mélysugárzó, jó lenne de hogyha quad 405-el hajtom, akkor jobb lenne 4 ohm-os nekem mert a quad az 4 ohm-on ad le 100W-ot. azaz 8 ohm-on nyilván kevesebbet, Ja és annak a mélysugárzónak a frekvenciasávja 43 Hz - 3,8 kHz ami nekem nem jó mert a szűrő amit építek kb 20-150hz-s de lehet hogy most nagy baromságot mondtam .
Viszont ami nagyon megtettszet a 98 Db-es hangnyomás ami nem semmi!
Valami ilyesmi jólenne, de nemértak a mélynyomókhoz, ezért köszi hogy segítetek!
(#) Zupp87 válasza wtc hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Milyen is az a hangszóró? 4 ohm? És hogyan adták meg azt a 98dB-es érzékenységet? W/m vagy 2,8V/1m? Valamint van róla hihető mérés? Frekimenet? Mert lehet, hogy átlagban 98dB úgy, hogy 500-1500Hz-ig 100 felett bömböl.. az 50-150-ig meg, ami neked kell, meg 90 körül van.. Ez sem mindegy.. Léteznek olyan hangszórók, melyek mélytartományban is tudnak 96-97dB-t, de ezek nem az olcsóbb dolgok közé tartoznak. Kérdéses, ez az említett mélytartomány meg mennyire mély. Ahogy pl13 mondta, akinek a 60Hz mély, annak jók.. köztudott, hogy az érzékenység a mélyátvitel rovására megy, és fordítva..
Ha mély kell agy hatásfokkal.. építs W ládát Volt közölve itt egy dupla exponenciális tölcsér, két 30 centis hangszóróhoz. pl13 szerint akár MNC hsz-ekkel is működik, és az alja 30Hz körül van. Csak hát.. akik megépítették, írták, hogy van vagy két mázsa a láda
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
CSak attól függ, mire használja. Van amikor az érzékenység fontosabb, de annak ára van.
Em-nél egy-két dB-vel írnak többet csak, nem vészes még, viszont a megadott működési tartomány nem stimm. egészen.
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Pontosan ezt próbáltam kifejezni én is.
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Kicsit lejjebb ,linkeltem be. Ott van az adatlap ,és jónéhány bassbox-os ládaterv. Ki lehet hozni belőle 43 Hz-es alsó frekit , lineáris átvitel mellett . Nagyobb ,doboz miatt veszít a terhelhetőségéből, de valamit valamiért.
Ez egyébként csak egy gyors ötlet volt .

Ha létezik olyan hsz ami :érzékeny , kellően mélyre tud menni , és egy quad 100 W -ja nem égeti szénné , továbbá meg is tudja venni , akkor kíváncsi lennék.

Mondjuk az én szub-ládám még félkész ,azóta sem foglalkoztam vele. HA-25-672
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Idézet:
„Ki lehet hozni belőle 43 Hz-es alsó frekit , lineáris átvitel mellett . Nagyobb ,doboz miatt veszít a terhelhetőségéből, de valamit valamiért”

Igenám, csak ez nem így működik, hogy tetszőleges méretű dobozba építed be a hangszórót. A lengőrendszer igényeit figyelembe véve 55-60 környékén van a -3dB-s pont, persze lehet, hogy nem a gyári T-S-el kéne dolgozni, ki tudja mikori mérések ezek.
Következő: »»   183 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem