Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Köszi, mostmár értem. Mit lehetne még betenni a tápegységbe, hogy teljesen tiszta legyen? Esetleg 100nf-es hidegítőkondikat? Valaki megtenne nekem hogy berajzol a rajzba ilyen szűrő alkatrészeket amivel még lejet javítani? Amúgy 2x22W-os erősítőhöz kell. Köszi előre is!
Szia!
Ha jól tudom ez egy üzemanyag-szintmérő lenne, ahol a poti lehet, hogy az ütemanyag tartályban van. Nem kellene az áramkörbe egy soros ellenállás, ami a poti áramát korlátozza az áramkör hibája esetén?
SZia. Köszönöm a kimerítő választ.
Akkor simán ráköthetem a kijelző ic-re az F jelet? A tranyókat és kijelzőt megrendelem, aztán ha összeállt a cucc megint a nyakatokra járok. Ja és ha kicsit mások lesznek a tranyók akkor az ellenállásokkal kell kezdeni valamit? Vagy maradhatnak amik az eredeti rajzon vannak?
Sziasztok,
a minap szétkaptam a grundig ums12 minihifimet, mert tönkrement a CD lejátszó része és hát gondoltam, hogy hasznostok belőle ezt-azt. Legfőképp a tápot. Nos, észrevettem, hogy a táp primer oldalán, az első alkatrész a trafó előtt van, és ez pedig egy ferritgyűrűre tekercselt két kis tekercsből áll. Közelebbről megnézve, pedig, mintha a két tekercs, sorosan lenne bekötve. A kérdésem, az, hogy ez milyen alkatrész? Köszi
Zavarszűrő fojtótekercs. De szerintem párhuzamosan vannak, a fázis, és a nullára 1-1, persze azon már sorban. Érthető, rajzoljak?
Kösz,
lerajzolnád, mert pont nem értem, hog akkor most mivan?
Általában így van egy zavarvédelem felépítve.
Kösz!
pont igy volt, erre értettem, hogy nem trafószerű, hanem soros... És mire is jó ez? Milyen zavart szűr? (DC-t?)
Nagyfrekis zavarokat. A DC-re nincs hatással.
Hello!
Hát az nem úgy van.. Ami neked van az gondolom, csak egy hétszegmenses két digites Led kijelző. Az hogy frekit mutat, az csak a "véletlen műve" mert néhány átkötéssel kell programozni, hogy mit lássál. De ennek a tényleges frekihez az égvilágon semmi köze nincs. A frekimérő egy áramkör, ami rendelkezik egy ütemadó időalappal. Amíg az idő telik, egy számláló megszámolja az impulzusokat. Majd az idő végén megjeleníti a számot, és kezdi elölről a számlálást. (persze a számot tárolni kell a mérés alatt, és átalakítani a decimális számot a hétszegmenses kód alapján. Ez után látható a kijelzőn.) Ez egy marék IC hardveresen, vagy jobb esetben egy PIC vagy AVR controller, szoftveresen. üdv! proli007
Szóval a lényeg, hogy nem lehet.
És ha egy ilyesmit Bővebben: Link használnék? Nekem ilyen analóg is elég lenne. Vagy milyen kijelzőt lehetne közvetlenül erre használni?
Sziasztok volna egy kérdésem.
Ledeknél mi szerint kel alátét ellenálást választani? Volt vagy Amper fügvényébe kel e?
Mihez kéne az előtét ellenállás? LED-hez?
Hello
A tranzisztoroknak a tulajdonságát hogy lehet meg alapítani?
Sziasztok csináltam egy kapcs rajzot de nem vagyok bisztos hogy működik.
Egyébként ez egy bicikli világítás akar lenni. :no:
üdv mindenkinek! Lenne egy kérdésem, annyira még nem foglalkoztatott,de mégis jó ha tudom, mi a különbség a transzparens és a diffúz LED közt? A válaszokat köszönöm.
Szia!
A diffúz opálos tokozású (tompa fényű), a transzparens pedig víztiszta tokos.
Üdv mindenkinek!
Tudna valaki olyan összesítőt amiben az ellenállások színe és mérete egy helyen egymás mellett megtalálható. Előre is köszi.
Szia!
Bővebben: Link
Megépítettem a próbanyákon az astabil multivibrátort és frankón működik.
Majdnem értem a működését, csak az nem tiszta, hogy miért alszik el az illető led? Úgy kell értelmezni, hogy a kondiról megy és addig világít amíg a kondi tartja?
Végül is igen. Addig világít, amíg a kondiban annyi feszültség van, hogy a tranzisztor még be tudja kapcsolni a LED-et. Ha nagyobb kondit teszel bele, tovább világít.
R1-et közvetlenül D1,D2 anódjához kell tenni.
Ugyanígy R3-at D5,D4,D3 anódjához. Ugyanis D6-on is esik valamennyi ( 0.6 volt ) feszültség. Így D1,D2 tápja 0.7 volttal fog változni, attól függően, fel, vagy le van a kapcsoló. Ha nem akarod, hogy változzon, a mostani R1 helyére is tégy egy diódát és vedd figyelembe az új R1 számolásánál.
Köszi,
és az R1 ellenállások a kondi feltöltődését késleltetik, vagy hatással vannak a bázis-ra? Illetve a tranyó mekkora bázisáramra zár?
Sziasztok!
Azt meg lehet saccolni, hogy ennek a kondinak mekkora a töltőárama 5KV-nál?
Hali
Tudnátok-e segíteni, hogyha szükségem volna egy műveleti erősítőre, akkor én azt hogy tudom katalógusból kiválasztani, és holt találok ilyen katalógust? |
Bejelentkezés
Hirdetés |