Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az attól függ, hogy a végfokot akarod előbb szétcseszni, vagy a hangfalakat...
Hello highand!
Örülök, hogy jól vizsgázott a terméked. A "tranziens torzítás" mint fogalom tudomásom szerint nem olyan jól definiált mint pl. a harmonikus, v. az intermodulációs torzítás. A számszerűsítésről már ne is beszéljünk. Lehet mérni az általános impulzus paramétereket, -"slu rét” V/μsec, tetőesés…. stb. Hogy aztán ezek, vagy más paraméterek milyen összefüggésben vannak a hangzás minőségével, az nem egészen egzakt és világos. Vagy a cégek titkolják? Ezért aztán, az erősítő minden paraméterét igyekeznek maximálisra csiszolni. Hol vagyunk már a 10%-os HIFI szabványtól. És egyesek szerint, még mindig van fejlődési lehetőség. Vagy ez csak marketing? ![]()
Köszönöm a segítségeket, tudom amúgy a kikapcsolási sorrendet, csak észrevétel volt, és már párszor előfordult azért kérdem hogy lehet e baja a végfokoknak, köszönöm a segítséget, én is ezt sejtettem hogy a hangszóró a bűnös,... csak az a furcsa hogy egy ic-s 40w os gyári annyira megküdi mint ez a mosfetes 130W al,... ugyanaz a hangerő kb,... nem vágom ezt,... lehet annyit tud a hangszóró és kész?
Mit vársz egy Somogyi hangszórótól? Olcsó is legyen, meg jó is?
Inkább örülnie kéne, hogy legalább szól...
![]()
Ja, de hogy... komolytalan cuccok...
![]()
Építettem már hasonlókat,szólnak ezek szépen csak szerintem nem érdemes ilyen kicsit építeni.
Nem sokkal több anyagba és munkába kerül egy 3x ekkora végfok megépítése.(mondjuk én inkább disco-s erősítőket szoktam építgetni haveroknak,de ha kimondottan csak otthoni hi-fi a cél akkor persze más a helyzet) ![]()
Sziasztok!
Én most építem meg ezt az NMOS350/500 nevű végfokot. 5pár FET lesz egy panelon és +/-75V-ról fog menni. Az egyik nyák már kész. Kíváncsi leszek a hangjára. Üdv! ![]()
Halihó!
Én is teszek fel párat.
Szia én most csináltam meg ugyan ezt csak én de először átterveztem 2 pár fet re én is kíváncsi vagyok rá majd irok hogy milyen. Majd teszek képet.
És még egy kérdés.
A kimenet és a tápfesz csatlakozók között ebben a crown féle pdf-ben a 2 dióda mi célt szolgál? Üdv! ![]()
hali nem én raktam fel a crown pdf et. De sztem az a Clip lenne.
ha már te is azt az 500asat épited lenne egy kérdésem hogy az SL fájl ban miért nem tudom egyenként kijelölni az alkatrészeket? A 350 es SL ben kibirom egyenként is. Megnéznéd nekem?
Hello!
Nagyon egyszerűen meg lehet oldani,amikor rákkattintasz és mindet kijelöli akkor kattints a felső parancs-sorban lévő kis nyitott lakatra és szétválasztja az alkatrészeket.Ezután már külön-külön is lehet mozgatni őket.
Egyébként tök sok jó kis videó meg leírás van az Sprint Layout használatáról magyarul,én is sokmindent onnan tudok,érdemes megnézegetni őket.
![]()
Hali nah raktam rá hangfalat igaz csak egy max 20W os hifi hangfalat. Nekem hiányoztak a magas hangok de lehet hogy a hangkártyám nem adja le. Majd jövő héten letesztelem rendesen. Te hol tartasz?
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy Skori által rajzolt kábelezésnél a végfokok földjével nekem valami nem ok. Azt látom ,hogy a jelföldet megkapják, de a táp gnd-jét miért nem a csillagpontból kapják? Nem lenne korrektebb, ha a végfok is a csillagpontba csatlakozna? Itt szerintem nem teljes a jelföld és a tápföld kapcsolata... Szerintetek? Skori? Köszönöm! Üdv!
Szellemes a limiter kialakítása, egyből világít is.
sziasztok!
kezdö vavgyok ebben a témában szeretnék késziteni egy kis egyszerű 2 X 10W erősitőt leirnátok egy pár jótanácsot meg hogy mik kellenek hozzá? előreis köszi
Hali. Gondolom ez az első projekted. Szerintem először egy Ic-s végfokot csinálj. Jah és ne kapkodd el. Kelleni fog hozzá egy kb 40-50W os trafó, hűtőborda, puffer kondi kb 2db min 2200uF, doboz, két poti. Csak pár dolog ami mindenképpen kell.
szia!
kösszi szépen a gyors választ. Használj nagybetűket mondatkezdésre! szamóca
Nyugi a végfokot én terveztem, überfaszán működik, van a diff erősítő kollektorába ellenállás, csak nem veszed észre a trimmer!!!t. Az AZ.
A két diófa a nagy jelű fokozat áramhatárolását végzi (Ic=0,6V/Re), hogy a rövidzárvédelem PNP tranzisztora el ne égjen. A nagyjelű fokozat kompozit darlington kapcsolásúnak látszik, de valójában a látszat csal nem az. (Csak ránézésre). Sima 1 fokozatú földelt emitteres vas hajt egy emitterkövetőt és ennek a terhelése az áramgenerátor.
Régen én is a TIM-et (tranziens intermodulációs torzítás) hittem a hangminőség szempontjából az egyik legkritikusabb hibának...
Másik fórumon írtam erről velősebben: lásd az oldal alsó harmadán a q hosszú fehér hátterű hozzászólásom Itt van két rajz, ami TIM mentesre lett méretezve: |
Bejelentkezés
Hirdetés |