Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Én ellenállásnak 0,6 W-os fémréteg ellenállást használtam ilyen célre, az biztos jó. Szerintem a két dióda felesleges.
szeretnék egy led-et rákőtni 220v ugy hogy amikor felkapcsolom a kapcsolot egjen,hogy láthasam hogy elindult a kapcsolas
Udv.
Csak 1 egyszerű kérdés ami szakértőt kíván. Itt egy kapcsolás. Megépítettem és üzemel, de mondjuk ha pahérek helyett piros ledeket használnák akkor mit kellene változtatni? Csak az ellenállást? És ha igen akkor kb hány ohmosra. Kösz előre is.
Az áramerősséget a 220 nF-os kondenzátor állítja be. Az ellenállása 14,5 kiloohm 50 hertzen.
25 fehér LED nyitófeszültsége kb. 80 volt, pirosé kb. 50 volt. A 30 volt különbség elhanyagolható a 230 voltos tápfeszültséghez lépest. Legalábbis annyira, hogy ne kelljen csökkenteni a kondenzátor értékét. Az ellenállásoknak védelmi szerepe van.
Pár észrevétel:
A hálózati ágban (a kondival sorosan) nincs lökésgátló ellenállás, ezért a kondi idővel tönkremehet. A graetz utáni 4,7uf elég kevés, így a ledek 100Hz-el villogni fognak, ami nem feltétlenül látható, de mégis zavarja a szemet (és bizonyos heklyeken balesetveszélyes is lehet - a stroboszkóp hatás miatt). A ledekkel soros 180ohmos ellenállás ilyen sok led esetén felesleges, 25db fehér lednek a differenciális belső ellenállása 15...20mA környékén már 300 ohm feletti (én 360 ohmot mértem). Nemrég építettem hasonló ledes lámpákat csak kicsit több leddel. A fehér ledek 25-ös csoportokban vannak, és az egyik lámpában 4, a másikban 6 ilyen csoport van párhuzamosan kapcsolva (100 ill. 150db led) az előtétkondik 2db 640nF párhuzamosan, a kisütő ell. 470k, a soros ellenállás (AC ágban) 47ohm, a graetz után 560µF/100V-os kondit használok. A ledeken összesen 77Vesik, az össz áramerősség pedig 60mA, tehát egy ledre így 15 ill. 10 mA áram jut. Ha lesz rá időm ellövök pár fotót.
Kösz.
Szoal mehet minden ugyan így... Jah és az a több ledes megoldás ekkold az érdekelne, mert ez így nem ojan sok fényt ad. Jah és az a 100V os kondi nem kevés, mert itt állítólag kb 3-400V ot kapsz a gec után...vagy mi
Ekkold hozzászólását érdemes megszívlelni.
A Graetz utáni kondenzátoron akkora feszültség lesz, amennyi a LED-ek nyitófeszültségeinek összege, az pedig 100 volt alatti most. Egyik oka, hogy az áramkorlátozó kondenzátor a Graetz előtt van. Idézet: „hogy az áramkorlátozó kondenzátor a Graetz előtt van.” Kiegészítés: Az "áramkorlátozó kondenzátor "-nak csak a váltakozó áramú áramkörben van értelme. (Soros kapcsolása a szükséges kimenő áram beállításához.) A graetz-híd utáni puffer-kondenzátornak más a szerepe...
Udv
Segitseget kernek toletek,hogy mely kapcsolassal tudnek megvilagitani 16db,5mm,kek ledet,sorosan,230-rol? A lenyeg az,hogy biztonsagos legyen.Dizajn vilagitas szempontjabol keszul a dolog hosszu ideju mukodtetesre szanva.Lehet ugy is mondani,hogy keveset lenne kikapcsolva
Szia!
Szerencsére van miből választani: Bővebben: Kép1. Bővebben: Kép2. ( Bár a LED-ek fordítva vannak a rajzon. ) Bővebben: Kép3. ( Az egyszerű. ) Bővebben: Kép4. ( A biztonságos. ) Bővebben: Kép5. ( Alapkapcsolások. ) Bővebben: Kép6. ( A nagyteljesítményű... ) Egy soros biztosíték és a 400V-os varisztor beépítése szinte kötelező, még a legegyszerűbb kapcsolásnál is! :felkialtas: A kapcsolásokat csak szemléltető jelleggel linkeltem be, hogy legyen miből választani. Van egyszerű és van tuti biztonságos is. S aki már épített ( sok-LED-es ) "LED-lámpát", az biztosan (Remélem.) megosztja az építési tapasztalatait is. Ha megvan a kiválasztott kapcsolás, a méretezésben is kapsz segítséget. ( Bár ez a téma szinte csak ezt vesézi ki! ) Remélem sikerül választani a kapcsolást és hamarosan gyönyörködhetünk a kék LED-jeid fényében. Sok sikert és biztonságos munkát kívánok. Üdv.: _jani_
JANI hadkoszonjem meg,hogy valaszodban ily boseges bekotesi arzenalt vonultattal fel Ami nekem tetszik az biztonsagos es az alapkapcsolasok kozul a 2db precizebb.
Habar ez utobbinal nem ertem,hogy a ketto kozott csupan anyi valtoztatas van,hogy megjelent egy sorbakotott 0,6W 1k ellenalas.Az miert van es mekkora feszultsegu a 100u-os kondi? Ezek utan mar csak bekellehe hatarolni az alkatreszek erteket. 16db,5mm,kek ledet szeretnek egyidoben sorosasn mukodtetni.Normal ledekrol van szo az aramfelvetel tekinteteben ha jol tudom ezek 5-15mA huznak.Ha sima elotet ellenallasrol lenne szo akkor ugye itt a hobbielektro oldalan levo segedprogival megoldanam,de ebben az esetben nemtudom,hogy eleg e egy ellenalas ertekenek megvaltoztatasa.
Szia! Az alapkapcsolásokban a két "precízebb" kapcsolás csak alapkapcsolás. Ezért a paramétereket ki kell számolni... S az a + 1K-s ellenállás a villogást csökkentené, úgy hogy a 100µF-os kondenzátor nagyobb kapocsfeszültségre tud feltöltődni mint az ellenállás nélküli változat. Ez a plusz feszültség a nullváltás idejére biztosít + energiát. Természetesen ezért ezt a kondenzátort a várhatónál nagyobb feszültségre kell méretezni. Ahhoz hogy ne egy drága nagyfeszültségű típus kerüljön beépítésre (és a LED áramkörének megszakadása esetére), egy zénerrel lehet lekorlátozni a legnagyobb megengedett feszültséget. Így alacsonyabb feszültségű kondenzátor is beültethető. Legjobb a 80-100V-os feszültségű alkalmazása. Persze ez alkalmazásfüggő... Az áramkorlátozó "ellenállás" kiszámítása is egyszerű! Először a szükséges ellenállás értékét kell meghatározni. Ez az Xc. Az Xc-ből a feszültség és frekvencia stb ismeretében a kondenzátor kapacitása is meghatározható. Kiszámítására rengeteg példa van a témában. ( Persze táblázatban is elérhető a szükséges kapacitás ) Mivel csak a szabványos kondenzátor értékekből lehet választani ezért vagy a legközelebbi szabványos értéket kell választani, vagy több darabból kell összeállítani a szükséges értéket. A feszültségük legalább 400V AC ( De jobb ha 600V AC )-s legyen. A párhuzamos kisütő ellenállás alkalmazása kötelező!
>>> De a kondenzátor megvásárlása előtt, mindenképp olvasd el ezt!!! ( X1? X2? Stb.) <<< S fontos! Az ohm-os ellenállások lehetőleg jó minőségű FÉM-RÉTEGELLENÁLLÁSOK vagy HUZAL-ELLENÁLLÁSOK legyenek. Az impulzus üzem a szén-rétegellenállásokat erősen igénybe veheti... S hogy miért érdemes ezzel a kondis kapcsolással bajlódni!? Mert egy jól méretezett kondenzátoros előtét egyáltalán nem melegszik. Ellentétben az ellenállásos (és trafós) kapcsolással. UI: S az oldalon levő segédprogramot tudod használni az előtét kiszámítására! Persze a LED-ek áramán kívül a nyitófeszültségre is szükség lesz. Ezt vagy katalógusból, vagy mérésekkel tudod meghatározni.
A tablazat amit kuldtel abbol nekem ugye az 50Hz-es oszlopot kell figyelembe vennem? Szeretnem kiszamolni az elotetet,de a led nyitofeszultseget azt nem ertem.Mekkora lehet egy normal 5mm kek led nyitofeszultsege? Sajnos ilyen adattal meg nem talalkoztam.
Igen! Az 50Hz-s oszlopot kell nézned.
Ha nincs adatlapod, akkor egy tápegységgel és pár ellenállással vagy potenciométerrel, könnyen kideríthető az adott áramhoz tartozó nyitófeszültség. ( A kék LED-ek nyitófeszültsége 3.2-5V között szokott lenni. ) A tápfeszültség ismeretében és az előtét ellenállás változtatásával a nyitófeszültség is meghatározható. Sorosan köss egy ampermérőt az áramkörbe. ( Ha rendelkezésre áll még egy műszer, akkor azt feszültségmérő állásban csatlakoztasd a LED kivezetéseire. ) Az ellenállás jóval nagyobb értékű legyen mint az előre feltételezett áram. PL 12V-nál legalább 1K-s... A feszültség rákapcsolása után az ellenállás óvatos csökkentésével beállítod a kívánt nyitóáramot. Természetesen a legkissebb áramtól felfele haladva apró lépésekben. ( Ezért előnyösebb egy potméter alkalmazása. Persze csak óvatosan! ) Amikor megvan a kívánt áramerősség (esetedben 15mA ), meg kell mérni a LED-en kapocsfeszültséget. S így már mindkét adat rendelkezésedre fog állni.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni! visszaolvasgattam, és valószínű hogy az én nehéz felfogásomnak köszönhető, de nem tudom a saját ledjeimhez megtalálni a megfelelő értékeket a led: melegfehér 1w-os 350mA 3,6V -os... Ilyenekből szeretnék összerakni egy kis világítás a folyosóra. 10 vagy 20 darabot szeretnék felhasználni. Segítenétek a megfelelő kapcsolási rajz összeállításában? Üdv ftl
A ledeket kettesével sorbakötöd, ami 7.2v. Ezt egy 12voltos trafóról egyenirányítás után áramgerenátorral meghajtod (350mA). A graetz után ne tégy nagy puffert.
Ha valamit nem értesz, szólj.
Azt meg sem kérdeztem, hány voltról akarod működtetni. 230?
Trafót ajánlanék én is, ahogyan nekem is tanácsolta itt Potyo:
Kérdés: Bővebben: Link Válasz: Bővebben: Link
Miért is nem lehet
Idézet: az a puffer kondenzátor? Ha már transzformátoros lesz (lenne) az a tápegység, akkor nyugodtam ki lehet simítani a hullámokat, hogy ne legyen villódzás. A többi az áramgenerátor dolga...„nagy” Egyben én is a trafós mellé állok! Sokkal biztonságosabb. A többit mérlegelni kell. [off]S csak emlékeztetőnek! A téma címe: LED rákötése 230V-ra!
20db LED-nél nekem (kb: ) 6µF-os kondi jött ki...
Azt, hogy miért jó, ha villog, azt nem értem, de ált mindig így hajtják meg őket. Nem értem, hogy minek villogtatják, ha egyszer lineáris a fény/áram karakterisztika.
Ha tudod, mondd el, vagy link. Kösz !
Szia Milan!
Köszi a választ, és mindenkinek, aki válaszolt! Tudsz esetleg valami rajzot erről az áramgenerátoros dologról? És igen, 230-ról szerettem volna hajtani, deee... lehet hogy maradok mégis a 12v-24v os variációknál... mert a lehető legegyszerűbb megoldást keresem. Üdv ftl
Tessék itt egy kapcsolás. Gondolom jó lesz neked. Van ott egy poti, azzal a fényerőt tudod szabályozni. Ha nem akarod, akkor a potit hagy el, R2 legyen 0,68Ohm 1W.
Arra vigyázz, hogy a ledek messze legyenek egymástól, ezek már nagyon melegszenek. A trafó legalább 35w-os legyen. Amúgy nagyon kíváncsi lennék, milyen led az, ami elvisel 350mA-t. Nem lehet, hogy ez valami féle csúcsáram?
T1-et mindenképpen tedd hütőbordára ! 5-6W -ot fog melegedni.
Szia!
Pont nem kellene, hogy villogjon! Az, hogy Idézet: , az "csak" egy dolog ... „ált mindig így hajtják” S ha már magának épít valamit az ember az legyen tökéletes. S NE , CSAK MŰKÖDJÖN... PL: EZ igy működik! De csak tökéletesen azonos paraméterű LED-ekkel!... S igen a karakterisztika tényleg lineáris. De egy lüktető egyenfeszültségnél a fényerő is lüktetni ( vibrálni ) fog.
Szia!
Köszi! Ennél kicsit egyszerűbb megoldást kerestem, nem akartam teletömni cuccal... Egyébként smd-ledek aminek tényleg 350mA a max értéke, de a másik fajta amiből csak 1-2 darabom van ott 500mA (!) a max... és nagyon durván melegszik... viszont meg lehet vakulni tőle Egy barátom hozta a németektől valami fejlesztő laborban melózott Üdv ftl
Sziasztok!
Miért kell túlspilázni a dolgot? A 230V-ra szimplán egy egyenirányítóval, meg egy nagyobbacska kondenzátorral 110 Ledet rákötve olcsó, és tökéletesen megfelelő lámpát építhetsz. Ráadásul a fogyasztása körülbelül 1-2W között lesz, a fényteljesítménye meg mint egy 60W-os izzóé, a ledek számától függően, (mennyire hajtod őket). Vagy nem?
Én is fogom nemsokára.Majd beszámolok róla.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |