Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasztok!!
Azért nyitom ezt a témakört mert az ehez hasonlóak elég réiek itten. Feladatom megoldani, hogy egy távirányítós kiasautót számítógéppel tudjak vezérelni. Tudjon előre, hátra, jobbra, balra menni.(Pl: Ha azt az utasítást adom neki, hogy menjen előre 10 centit akkor előre megy 10 centit) Van valakinek ehhez hasonló tapasztalata ? Hogyan kellene megoldani a vezérlést magát? Milyen PLC-vel?? Válaszokat előre is köszönöm !
Ezért a témanyitásért pedig azért kapsz majd figyelmeztetést, mert régen kaptál.
Hello!
Milyen segítséget vársz a innen a fórumról? Mi nem megy a dologban mert azt ne várd, hogy kapsz valakitől egy komplett kapcsolási rajzot softverekkel. Ez a project így első ránézésre sem egy egydélutános szórakozás hanem hosszú fejlesztőmunka kell hozzá. Ha leírod hogy mi nem megy pl.:rádiós adatátvitel,motorvezérlés PC softvare stb. akkor talán tud segíteni valaki de ha nem konkrét kérdést teszel fel így nehéz.
A kisautóba bepakolsz egy PIC-et vagy AVR-t. Bluetooth vagy egyéb rádiós modullal kommunikál a PC-vel.
Írsz egy programot PC-re, ami kezelni tudja a rádiómodult, és el tudja küldeni valamilyen formában a bejárandó utat. Írsz egy programot a pic-be ami fogadni tudja az utasítást, az autó kerekein lévő jeladókból számolni tudja a megtett távot, a kanyarodás szögét, és ebből ki tudja számolni a szükséges fordulatszámokat, kanyarodási szögeket az út bejárásához. (Mobilrobot pályatervezése 2-3 féléves tárgy szokott lenni ![]() Az elektronikai része nem nagy kaland, 100% programozás... Első körben annyi is lehet az utasítás, hogy menjen 10 cm-t, a PIC leszámolja a 10cm-nyi tengelyfordulatot, aztán a pályatervezés ráér ![]()
Cs!
Mivel az autó még nincsen meg így elsőkörben a vezeték nélküli jeladást szeretném megoldani. Erre tudnátok vmi-t javasolni, ami mondjuk USB-n kapcsolódna a számítógéphez és egy adó segítségével(pl TX-4MSIL) tudná valahogy továbbítani a jeleket.
>EZ< talán segít. Az adó programját tovább kell okosítanod, hogy tudjon USB-n beszélgetni a géppel. Hogy hogyan, azt nem tudom...
Lehet hogy hülyeséget mondok, még kezdő vagyok, de ha nem kell olyan profi megoldás akkor én lpt-poron keresztül vezérelném relékkel amit egy gyári távirányitóra kötnék én most ezen dolgozom, persze csak akkor jó ha nem kell nagy hatótáv sima 2-3Ft-os kisautóval fogom megoldani remélem tudtam segíteni valamennyit,
![]() ![]()
bocsi elirtam "2-3ezer-Ft-os"
Ez tényleg jó ötlet, sokkal egyszerűbb. Viszont így csak idő alapon lehet programozni. Nem azt mondod neki, hogy "10 centit menj", hanem hogy "legyen áram alatt a motor 3mp-ig". Aztán hogy egyáltalán forgott-e a kerék, titok marad. Addig jó, hogy így a gép számol mindent, de a kisautónak vissza kell szólnia, hogy hol tart.
Lehet olyat, hogy ezzel irányítod, és egy rádiómodul visszaküldi, hogy hol tart (pl ahányszor megszakad egy opto, impulzust ad az adón át. A vevő ezt az LPT portnak adja le, így a gép számolja a tengelyfordulatokat is, és ez alapján vezérli a kanyart és a hajtást). Nem tudom, hogy a két frekvencia hogy fér meg együtt, egyszerre.
Hello!
Még nagyon készül a honlapom, de ez már fönn van kicsit még olvashatatlan, mert internetes fordítóval fordítottam le egy Angol oldalról. Működik is (szerintem, még nem csinálttam meg), egyszerű is. >>>Oldalam ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |