Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   638 / 3973
(#) bancsi15 hozzászólása Okt 2, 2009 /
 
Sziasztok!

Az mp4-em szeretném tölteni hálózatról( jelenleg csak gépről lehet USB-n). Van egy 230V~/6V~ kistrafóm( egy rádióból). Az jó lehet, ha ezt egyenirányítom és teszek egy 7805-ös stabilizátort utána?
ilyen az mp4-em
(#) Action2K válasza bancsi15 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Szia! Megfelelő! A polaritásokra, és az érintésvédelemre vigyázz!
(#) cmate hozzászólása Okt 2, 2009 /
 
Hello! Az automban van elektormos ablak emelo...az vele a gond hogy ha nyomom a gombot mukodik ha nem nyomom nem mukodik .
Mit kellene hoza kapcsolni hogy egy rovid nyomasra elvegeze a muveletet(teljesen fel vagy le huzza az ablakot) es ha hoszaban nyomom akor addig menjen meg tartom a kapcsolot?

Lehetseges ez?
(#) Kicsa válasza cmate hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Szia!
Lehetséges mert van ilyen gyárilag is.Én lehet hogy bistabil multivibrátorban gondolkoznék,ez gombnyomásra állapotot vált. Már csak valahogy azt kelene tudatni vele hogy ha az ablak véghelyzetben van,lekapcsolja a kimenetét.
(#) Action2K válasza cmate hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Szia! Lehetséges, csak olyan elektronika kell, ami figyeli a végállásokat. Nem kapcsolósan, hanem a motor által felvett áramot. Ezáltal akárhol elakad, megszorul, azonnal lekapcsolja a motort. A biztonságos, jó kivitelezés egy kicsit több egy relé, meg egy 555-ösnél. Nem tudom, van-e már erre valakinek bevált, jó rajza.
(#) bölcsész válasza Action2K hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Köszi a rajzokat.

itt még nem világos a kapcsoló és a poti szerepe.
Mire valók a körben?

(#) bladika válasza cmate hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Szia! Többször be lett ide linkelve egy ilyen rajz! Sajnos nem tudom neked megmondani, hogy hol van, de emlékszem volt itt, de talán BSS ről lett átlinkelve ide! Nézz ott körül! Mondjuk azthiszem az nem tudta azt a funkciót, hogy amíg nyomom addig megy!
(#) bladika válasza cmate hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Most néztem ott körbe, ott nem találom! Itt meg, hogy hol volt?
(#) bladika válasza cmate hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Nézd csak mit találtam neked? Nem ez kell?

Bővebben: Link

De azért olvasd végig azt a topikot, hátha még több infót szerzel!
(#) kiskacsa2009 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Szia!
Én nekem nem kell olyan "HŰŰŰ De szuper a hangminőség", mert csak midi-minőségű számokat kell, hogy lejátsszon, és azon kívül segítenél a kapcsolási rajzot tökéletesíteni?
(#) Kicsa válasza Action2K hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Valóban,a menet közbeni megakadást nem vettem figyelembe. Való igaz,ez is nagyon fontos dolog,akár tárgy akár élőlény ( " Neadjisten kisgyerek) kerül az útjába,azonnal lekapcsoljon. Így átgondolva a motorokkal sorbakötni egy kisértékű ellenállást és a rajta átfolyó áramot figyelni egy komparátorral : amikor eléri a szintet,lekapcsol.
Én ilyet tudnék elképzelni így gyorsan.
Üdv Kicsa
(#) proli007 válasza rascal hozzászólására (») Okt 2, 2009 / 1
 
Hello!
Egy kapcsoló által bontott áramkört nem szoktuk "galvanikus elválasztásnak" hívni. De alapvetően így van, ez után nem tekinthető a vonal feszültségmentesnek.

De ugyan ez a probléma áll fenn, bármely Triac-os fényerőszabályzó esetén is. Ha ez nem lenne megengedhető, akkor nem gyárthatnának ilyen eszközt. Már pedig a gyártási - érintésvédelmi engedélye nyilvánvalóan meg van.

Egy berendezés-készülék hálózati kapcsolójának kikapcsolt állapota, nem tekinthető feszültségmentes állapotnak. Alapvetően erre szolgál lakásnál a kismegszakító. De szerelésnél, még így is illik a feszültségkémlelést elvégezni. Nem véletlen, hogy ipari alkalmazásnál, nem csak bontják a vonali áramköröket ami a kapcsolók mellet még ebből a célból telepített szakaszoló kapcsolót is jelent (amit még lakatolnak és bizonylatolnak is) hanem, még le is földelik a kiszakaszolt hálózatot.

Nos egy lakásban azért még nem láttam, hogy izzó csere esetén kikapcsolta volna valaki a kismegszakítót, de aki félős, vagy nem villamos ember, jobban jár, ha ezt megteszi. (Én amikor több száz izzót helyeztem be egy mezőgazdasági létesítménynél, és amikor az első izzó a kezemben roppant össze, még bőrkesztyűt is használtam a továbbiakban.) És az sem mellékes, hogy a helyiség milyen padozatú, és esetleg vizes helyiségről van szó.

Amúgy "szakadt hálózat mellett" is, a vezetékek egymás közötti kapacitása is okozhat "áramütést". De egy ilyen ívoltó-zavarszűrő alkalmazásánál, mindig meg kell fontolni a beépítést és az ezzel járó problémákat. Ez lehet érintésvédelmi, de tűzvédelmi szempont is.

Példának okáért, egy párhuzamos kisütő ellenállás (1-2Mohm) sem árt a kondira, hogy feltöltve maradt állapota ne okozzon meglepetést, akár későbbi szerelés esetén sem.
üdv! proli0007
(#) vicsys válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Nem is a hűűűűde jó-ról van szó. Majd meglátod ha veszel ISD-t. Segítek a rajzodba. Melyikbe kell és mit?
(#) kiskacsa2009 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Csak az a gáz, hogy nem otthon vagyok, és van rajta némi újítás, de azért elmondom hogy mit újítottam:
- A jobboldali triac-os megoldást kiszedtem, és beraktam helyette 2db 10A-es szilárdtestrelét (mármint a K1 relé helyére.
Kép
Itt van a hozzászólás amit írtam,
Valamint itt hogy mi a követelmény
(#) vicsys válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Nos okés, de mit segítsek? Illetve nem értem, hogyha kikapcsolja azerölködőt, hogyan lehet használni a mikrofont. Valamint áttervezném a tápot, hogy áramszünetkor ne menjenek a kimenetek és a kijelző. Csak a pic. Ekkor már érdemes fontolóra venni egy DS1307-es óraic használatát...
(#) Kriss hozzászólása Okt 2, 2009 /
 
Üdv!

Azt szeretném kérdezni hogy a váltófesz. egyenirányítva miért ilyen mint a képen, úgyértem hogy az egyik félhullám ideje meghosszaboddott a másikhoz képest. A felvétel hangkártyával készült és 6V-ot osztottam le potival.

névtelen.JPG
    
(#) Imi65 válasza Kriss hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Nem így néz ki, csak a géped ráültetett egy kis egyenszintet, valószínűleg a párhuzamosan rákötött dióda miatt( én féloldalas határolást látok inkább, nem egyenirányítást). A tankönyvekben (vagy akár itt, a HE-n) is láthatsz erről korrekt képeket.
(#) Kriss hozzászólása Okt 2, 2009 /
 
Csináltam egyet stereoba. Az egyik bemenet egy 1n4148 diódával van sorosan kötve a másik pedig közvetlen a fesz osztóról jön. Olyan mintha a nullátmenetek ellennének tolva. Azért baj ez mert pic-el szeretném figyelni a nullátmenetet de így nem lehet.

névtelen.JPG
    
(#) Imi65 válasza Kriss hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Sajnos ez így eléggé nem korrekt. A diódának 0,6V a nyitófeszültsége, ettől kisebb jelre semmit nem csinál. Záróirányban sem végtelen az ellenállása, és még kapacitása is van. Ezek mind befolyásolják a kialakuló jelet. Esetleg próbálj egy pár k Ohm -os ellenállást a bemenettel párhuzamosan kötni.
(#) kiskacsa2009 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Na hazaértem, itt van az áttervezett áramkör, csak jelenleg egy relével, és mint látod a tranzisztorral párhuzamosan van kötve egy kapcsoló, ami kapcsolja az erőlködőket, én egy DCF77-re gondoltam, és egy ISD ic-re, valamint sípoljon egy sípoló, mielőtt a mikrofon bemenetet letiltja.
Boccs, hogy felületesen mondom el, csak, sietek!
Minden jót!

csengő.png
    
(#) robinson válasza c27 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
tudom h bonyolult, ezért gondoltam arra, hogy egy PC tápból hozom ki, úgyis csak arra kellene, h a kefés szabimmal meg tudjam hajtani a BL-t, a sebességszabályozást az intézi, de a BL 3fázisú
(#) rascal válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
A soros ellenállás minek kell bele? Így pont a kondinak az a hatása "nem jut el" a kapcsoló érintkezőkig, hogy a feszültség pillanatszerűen nem változhat rajta, így valamekkora szikra így is kialakulhat, vagy nem?
(#) wtc hozzászólása Okt 2, 2009 /
 
Sziasztok!
Hogy tudom megoldani azt, hogy egy trafó szűrő kondenzátora a trafó kikapcsolása után kisüljön? (a trafó 7812 IC-vel stabilizálva van, és 1-1-db 100 nf-es kondi az ic kimenete/bemenetére és a gnd-re kötve)
Ha az ic bemeneti lába elé, tehát a + és - tápfeszre kötök mondjuk 470 ohm-os ellenállást, akkor az károsítja az IC-t? Mert az ellenállás a trafó kikapcsolása után nemsokkal kisütné a kondit.
Vagy milyen megoldás lehetne más?
Köszi előre is!
(#) wtc válasza wtc hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
A + és - tápfeszt úgyértem hogy + és gnd, mert csak sima, azaz nem szimmetrikus tápegységről van szó.
(#) Imi65 válasza wtc hozzászólására (») Okt 2, 2009 / 1
 
Az ellenállás is jó ötlet. Úgy válaszd meg, hogy üzem közben ne fejlődjön jelentős hő, a kondenzátor viszont viszonylag hamar kisüljön. Arra figyelj, hogy a kimeneti kondi ne maradjon töltve, mert az IC nem tolerálja, ha megfordul rajta a fesz. Ez ellen védődiódákkal lehet védekezni.
(#) wtc válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Szia!
Tehát a működtetett áramkörben, a kondik ne maradjanak töltve, hogy az IC kimenetje ne kapjon feszt, és azt úgy oldjam meg, hogy a kimenő 12v-hoz egy diódát tegyek, hogy csak a áramkörnek tudja átadni az áramot, és visszafelé ne?
Illetve az gond hogyha a betett ellenállás melegszik? Ugye az nem árt az IC-nek vagy áramkörnek?
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Szia!
Persz befér, csak egy NE555-el működtetett késleltetés egy led-nek, és 167mA-s a trafó És azér kell kisütni a kondit, mert hogyha egy pár mp-vel a kikapcsolás után megint bekapcsolom, akkor nem lesz pontos az időzítés.
és 680Q-az egy 220µF-es kondit mennyi idő alatt süt ki?
(Amúgy az 555. topicba-be feltettem ezt a kérdést, ezért elnézést is kérek, de sürgős volt még ma kellett a válasz és ezért tettem itt is fel)
(#) laci37 hozzászólása Okt 2, 2009 /
 
Egy 24V 2A-s motort lehet vezérelni FET-ekkel 5V-ról? Kinyitnának rendesen a FET-ek? És nem nyírja ki őket a motorfesztüskéje? He lehetséges a vezérlés akkor pontosan milyen FET-et használjak, nem nagyon értem mi a különbség a depletion, enchancement, P channel, N channel FET-ek között
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Köszi!
Akkor beteszek egy 680ohm-os ellenállást, és egy védődiódát azt ic kimenetére, és akkor mindig pontos lesz az időzítés.
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Szia!
Van mégegy probláma
Szerintem a kapcsolásban lévő elkók is bezavarnak az időzítésbe, azért mert nem sülnek ki. Ha azokra teszek ellenállástm az zavarni fog az időzítésbe?
Következő: »»   638 / 3973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem