Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sajnos nem túl rózsás a helyzet, ahogy az MPLAB-ból látom, egyik PICkit és ICD sem támogatja. Nem ismerem a kizöldített programozókat, de gyanús, hogy valamelyik ilyen "ősrégit" kellene megépíteni a C765 programozásához.
Egyébként ha nem ragaszkodunk a gyári megoldásokhoz, akkor az IC-prog azt állítja magáról, hogy kezeli a 16C765-öt: supported devices.
Továbbá azt is állítja magáról, hogy támogatja az AN589-es programozót, ami mégiscsak egy eredetileg Microchip által publikált cucc. Én azt hiszem, ebben az irányban indulnék el, ha szükségem lenne rá.
Hehe, az MPSIM nevut kellene megepiteni
Amugy nemreg fedeztem fel, hogy idebent van nekunk egy PICStart Plus, meghozza meg ki sem volt csomagolva. Egy ZIF foglalat volt benne. Most az egyik kollegam kezdte el hasznalni, valoszinuleg tagitani fogom a fejet hogy vegleg megfertozodjon a PIC nevu uj tipusu virussal
Ja, amugy ugye az az eszkoz egy C-s tipus, es megneztem, valoban OTP-s. Anno a Microchip-nek volt egy szolgaltatasa, hogy elore felprogramozott PIC-eket szallit. QTP volt a neve (Quick Turn Programming vagy mi). Meg volt az SQTP (Serialised QTP) amivel szeria szamot is egettek a PIC-edbe. Gondolom ez a szolgaltatas nem lenne celszeru hobby feladatokra, de nagy tetelnel megfontolando...
Sziasztok!
Mi a különbség a CCP és az ECCP közt? A lényeg, hogy 2db pwm-re van szükségem differenciálhajtáshoz. Ha a PIC-ben nem 2 CCP, hanem 1CCP és 1 ECCP van, tudom úgy programozni, mintha simán 2 CCP lenne? Azért érdekel, mert a PIC16F877A 1200Ft, a PIC16F887 pedig 600Ft -mivel gyártásban van (utóbbiban van az ECCP).
Az ECCP mindent tud, amit a CCP, csak még annál többet is. Ha a CCP elég a feladathoz, akkor nyugodtan használhatsz ECCP-t is helyette. Még talán a regiszterek is kompatibilisek, a CCP-nél nem használt biteket/bitkombinációkat használja az ECCP az extra funkciókhoz, de az adatlapot mindenképpen meg kell nézni!
Hello
Építettem egy áramkört PIC16f628A-val, szeretném még fejleszteni, és szükségem lenne a PORTA.6 és a PORTA.7 lábakra is. Jelenleg 8MHz-es kristályról megy a dolog, de olvastam a pic adatlapját, hogy tartalmaz egy kb. 4MHz-es belső oszcillátort. Hogy lehet arról működtetni a picet, és lehet ilyenkor digitális kimenetnek használni e két lábat? Üdv.
Sziasztok!
Én még új vagyok itt, általános iskolás. Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent az , hogy Vcc és a PAD kifejezés? Köszi: Robi
Szia!
Vcc általában a tápfeszültség jelölése. PAD - ez már több féle dolgot is jelenthet: nyomtatott áramkörön az áramköri elemek csatlakozásánál kialakított fémes, vezető felület. (A Vcc -hez legjobban ez kapcsolódik...) Szia
Hello
MikroPascalban programozok, ott ezeket a konfig biteket egy legördülő menüben lehet kiválasztani pl. mclr, watchdog... Az a baj, hogy nem lehet kiválasztani ilyen INTRC_IO -t. Mit tudok csinálni? Lehet hogy mégsincs a picemben belső oszcillátor? Üdv.
Ha az adatlap szerint van, akkor mondhat akármit a Mikropascal, a chipben van oszcillátor. Mik vannak abban a legördülő menűben még?
Bar Hp41C mar korrektul leirta neked mit jelentenek, egy kis kiegeszitest meg had fuzzek hozza. A konyebb megertes kedveert ugye a "V" betu a feszultseget jeloli (Volt), es a "cc" kiegeszites pedig a bipolaris tranzisztorokkal ill TTL aramkorokkel kialakitott kapcsolasoknal a kollektorra urtal (az Angol collector kifejezes miatt). Ugyanez modernebb digitalis aramkoroknel a FET-ekkel kialakitott kapcsolasoknal gyakrabban szerepel "Vdd"-kent, ahol a "dd" az Angol drain szora utal (nyelo). Gyakorlatilag mindketto ugyanazt jelenti, de PIC-nel talan tobbszor fogsz a "Vdd"-vel talalkozni. Meg annyit, hogy Vcc ill Vdd-vel jelolt vonalak mar a szabalyozott tap vonalakat jelolik, a feszultseg szabalyozo elott "Vin" vagy valami hasonlo szokott szerepelni leggyakrabban.
Lehet, hogy nem úgy hívja, ahogy az adatlap, pl. ezt a módot szokták néha az adatlapokban is INTRC_NOCLKOUT-nak vagy hasonlónak hívni. Ha megírod, hogy milyen választási lehetőségeket kínál fel a Mikropascal, akkor talán rájövünk, hogy melyiket kellene választanod.
Szia!
Ott van az a listában! Mellékletben bekereteztem a szükséges beállítást. Csak arra ügyelj, hogy a többi oszcillátor beállításra vonatkozó check box üresen legyen hagyva. Üdv.
Hello
Én a MikroPascal új, 2009-es verzióját használom. Ebben ezek a beállítások már kicsit máshogyan vannak. De végül is sikerült működésre bírni a belső oszcillátort a képen levő beállítással, szóval most megy a dolog Köszönöm Nektek a segítséget. Üdv.
Szia.
A 2009-es verziohoz van neked okositasod? Csatolnad, ha igen? Koszi.
Sziasztok.
Az alábbi kapcsolást szeretném megépíteni, de valami nekem szemetszúrt. Nincs quarc benne. Az alsó kapcsolás lenne az, az LCD-s.
Belső oszcillátort használ. Az asm listában a config bitek között jelölve is van, INTRC_OSC_NOCLKOUT.
Hi!
Egy 18F4520 PIC-khez egy RR3 típusú RF vevőt kötöttem. A megirt programot a PIC-be töltöm. A PIC amikor elindul a Man_Receive_Init parancsnál megáll, lefagy. Ha kikommentezem ezt a sort, remekül megy minden, persze az vevő akkor "lóg a levegőben". Mi lehet a hiba oka? Ötlet?
Ahhoz, hogy valamit tudjunk erre válaszolni, jó lenne látni a kapcsolást (minimálisan a vevő és a PIC összekötésének módját), jó lenne tudni, hogy az idézett "Man_Receive_Init" parancs milyen nyelven is lenne, és pontosan mi lenne a feladata.
TorrentTanyáról le lehet tölteni okosítással együtt a progit, de ha megadsz e-mail címet, akkor arra elküldöm neked az okosítást, MikroPascal PRO 2009 v2.15-höz való.
Üdv.
Sziasztok!
Irtam egy kis programot PIC16f88-ra. Ugy kezdodik hogy felolvas nehany egesz szamot az eeprombol. Amikor PicKit2-vel beegetem a programot, es az eeprom alap ertekeit akkor mukodik is jol amint elinditom, leallitom, ujrainditom (On-ra kattintva). De, ha: -kikapcsolom a PC-n futo pickit2 programmer programot es ujrainditom ezt a PC-n futo programot, vagy -rakattintok a check communikation menupontra Akkor nem fut mar a program a PIC-en... Tovabba ha rakattintok a read-re a programon, akkor nem olvassa vissza a teljes PIC program memoriat hanem csak 20-40-ig, 60-80-ig, A0-C0-ig, stb, a tobbi helyen 3fff-t latok... Az eeprom memoriat sem olvassa vissza teljesen... Mi lehet ennek az oka. Keresgeltem a forumon, de pont ilyet dolgot nem talaltam. CodeProtect-et nem hasznalok. A config word ez: #include __CONFIG _CONFIG1, _CP_OFF & _CCP1_RB0 & _WRT_PROTECT_OFF & _CPD_OFF & _LVP_OFF & _BODEN_OFF & _MCLR_OFF & _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_IO __CONFIG _CONFIG2, _IESO_OFF & _FCMEN_OFF A pic16f88 belso oscillatorat hasznalom 1Mhz-en... Kossz a segitseget! udv, Sanyi
Mar eleve a MAN szo a manual-ra utal, vagyis valamit kezzel kellene ott bevinni (egy szintet egy labra vagy az adoval valami jelsorozatot).
A receive a vevo (venni), az init meg az inicialas. De igaza van az elottem szolonak, ez igy onmagaban elegge gyenge tampont...
Figyi, illegalis szoftver masolasokkal ne foglalkozz mar legyszi nyilvasnos forumon!
Megy egyszerubb teszteset.
-kiirom a progit a pickit2-vel (nem modositok az eepromban, nem futtatom) -check communication -read => csak 20-40ig, 60-80-ig, stb olvassa vissza...
Félinformációk alapján nem lehet erre értelmes választ adni. Jó volna tudni pl. hogy a program fordítása az MPLAB IDE Debug vagy Release beállításban történt? (A Release a nyerő...)
Kossz a tippet! Kiprobaltam!
Igyekszem kozolni a szukseges infokat, de nem tudom mire is van szukseg... Atallitottam Release-re, de a PicKit2 programmer ujrainditasa utan ismet csak minden masodik 20-40-es intervallum latszodik a program memoriaban a read utan, a tobbi 3fff... A fast programing kikapcsolasa sem segit... |
Bejelentkezés
Hirdetés |