Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A Guglin megtaláltam a PCA céget (Kalifornia). Késleltető művonalakat is gyártanak, aktív/passzív stb.. Ez a típus nem szerepelt a gyártmánylistán, úgy hogy érdeklődő e-mail, melléklet a fotó. Reméljük válaszolnak.
Ha nem akarsz egy tucat végfokot összekötni akkor csak simán kösd össze a XLR aljzat lábait vagy tegyél közélyük egy 1µF -os bipoláris kondenzátrot!
Végül is két erősítőről lenne szó.Akkor összekötöm őket.
![]()
Tiszteletem, kérdésem van: Egy kis mp3-as kütyüt szeretnék rákötni 8 ohmos hangszóróra, a mellékelt ábra szerinti erősítő segítségével. A dolog nem működik, söt, az erősítő időnként begerjed, tehát hangosan sípol. Lehet valahogy segíteni a hibán?
Próbáld meg kivenni az 1 és 8 lábakat összekötő kondit. A hangszóró elé pedig inkább 1000µF kondit tégy és sokkal szebben fog szólni. A bemenetre is nagyobb kell, pl. 10uF.
Szia! sziasztok.
Előbb írtam, de töröltem, most mégis írom ![]() Vááá, most látom, hogy köbzoli úrnak megy válaszként, bocsánat érte. (elrontottam)
Az előttem szólóknak jó tanácsaik vannak. érdemes mindegyiket megfontolni és cselekedni. Az én javaslatom is a bemeneti csatoló kondenzátor növelése 1 - 5 µF-ra csillám vagy non polár elektrolit kondenzátorra. A 10 Kohmos ellenállást 47K-100Kohm értékűre növelném a bemeneti jobb mélyhang átvitel miatt. Ide potit is lehetne kötni, de végülis elég az MP3 saját hangeró szabályozója. A kimenetre kötött gerjedésgátló is hasznos lehet. Nekem fejhallgatóerősítőként ez nem kellett. 1 - 8 láb közti 10 µF maximális erősítést biztosít az IC-nek, ez sok. A csatlakozást megszakítva betenni 1 - 100 Kohm-s ellenállást, de az erősítésszabályozás 10 µF-ja ki is iktatható ha elég az erősítés. A tápfeszültség szűrő 47 µF kevés: megnövelni 500 µF-ra és párhuzamosan kötni vele 100 nF-t. Tápfeszültségnek 2db laposelem. 9V-s elem nem birja a lüktető terhelést.
Dokidoki és szamóca válaszát nem láttam. Elnézést kérek ha az én válaszom a több segítő közt okoskodásnak tünik! A 9 V 300-500 mA/h-s akku már megfelel táplálásnak(kipróbálásnál égős biztosítás, mert a zárlat veszélyes lehet!)
Készítettem fiamnak egy erósítőt STK 4182 II IC-vel: 2x45 W (VA). A 80-s 90-s években nagyon jónak számított, de most be kell látnom ez a mai kor mércéje szerint csak közepes és nem audiophil. (A TDA2030A- nál azért szebben szól) Még két dolgot megnézek: bemeneti elkokat MKT vagy csillám kondikra kicserélem, esetleg a tápon variálok egy kicsit.
Egyetlen nagyon pozitív tulajdonsága van az erölködönek, hogy némitás nélkül zéro bem. jel esetén sincs zaj. Gyári leírás szerinti nyákot alkalmaztam. Lehet, hogy jobb a TEXAS, Motorola, Canopus, Piret féle Canopus, VF2. Ha bepipulok az is lehet, hogy csinálok egy JLH asztali elektromos kályhát. Füles erősítőként már csináltam egy JLH-t (végre valami ami tökéletes)
Nem felel meg, ne vedd meg.
A teljesítmény függ a tápfeszültségtől is.
Szia!
Köszi! A tápfesz 16V és 6,7A-es a trorid. És ez? Ez elég erős hangfalnak látszik. Tehát akkor mennyi a teljesítmény tulajdonképpen az erősítőmen? ![]()
igen, ha 1800 Ft-s licit áron megveszed és a potit nem hajtod teljesen fel, vagy korlátozó ellenállást kötsz elébe. Hidas erősítő túlzott kivezérlés esetén legyilkolhatja a hangfalat. Felbomolhat a hid egyensúlya és egyenáram kerülhet a hangszóróba. Nem mindegy, hogy 1800 FT vagy 30000 Ft vesz kárba.
Az adatlap szerint 14,4V 10% -os torzítási szint esetén, hidalva leadja a 22W-ot 4Ohmos terhelésre.
A Szovjet kis bassreflex ezt állapotától függően kibírja, de mivel 20-25éves típus, biztosat itt sem lehet mondani.
Hasonló TDA-s gondom van kisérleti stádiumban van egy 2X40W 14,4V-ról de nem ismerem az IC.-t gyanusan olcsó mellékelem a terveimet pár napot már bele öltem de, mielött alkatrészre költök. Aki ismeri mondhatna véleményt egyántalán életképes-e a dolog. Engem is érdekel milyen hangszorót érdemes hozzá alkalmazni, nem akarok sok ezerért tippelni.
A 2db 22k trimmer miért van benne?
Nem lesz külön hangerőszabályzó poti a bemeneten?
Ez egy nagyobb erősítőbe lesz, 2.-3db. sztereo TDA IC-vel külön minden hangszorónak vagy átkapcsolva 5.1.-nek, és így kell a bemeneti szint szabályzó de fontos a mobilitás "12v" is, MP3-MP4 lejátszóval meghajtani, így ez látszott a legjobb megoldásnak "ár/teljesítmény" mielőtt teljes gőzzel bevásárolok kellene hozzáértő vélemény.
Szerintem Hapronak inkább a bekötés módja az, ami nem tetszik. Én a közepéről vinném a jelet. Letekert helyzetben rövidre zárja a bemenetet. Persze, a NYÁK-terven már jól van.
Igazad van a rajzon javítottam. Valaki nem próbálta ezt az IC.-t?
Ezzel a TDA-val nem sűrűn építettek az itt hozzászólók erősítőt. Nem egy preferált típus. Az adatlap alapján semmi figyelemre méltó különlegessége nincs. Legfeljebb az alacsony terhelésre való használhatósága.
Ha a hangminőség fontos tényező én mást keresnék, de úgy veszem ki a hozzászólásodból, hogy inkább a tápfesz, illetve a védelmi funkciók a döntőek számodra.
Persze ez egy inkább univerzális mint csúcsmínőségű erösítő. Ez a kialakítás a hordozhatóságra megy de egy két kapcsoló beépítésével tud annyit a lakásban mint a manapság házimozi néven emlegetett 12E forint körüli komplett rendszerek. Kapcsoló üzemű tápról megy majd, könnyű kisméretű lesz. Én úgy sejtem ki kell próbálnom az IC-t "700-800.-Ft" nem hiszem hogy 20-25W felett érdemes hajtani, odáig remélem jól szól. 6x25W hangszorónként elég lesz bőven, ráadásul aktív hangváltóval talán a torzítás is elfogadható határ alatt lesz.
Szia!
Ez a bekötés sem jó. Ha letekered a potit, a jelforrásod kimenetét rövidre zárod. A poti csúszkájának kell a kondira mennie, az egyik vége a testre, a másik a bemenetre.
Sziasztok.
Van nekem egy Apogee végfok ICvel szerelt digitális végfokom. Az a baj hogy hiába adok neki tápot nemakar megszolalni sehogy sem. Házimozibol lett bontva. Van még egy Apogee IC rajta DDX-8000 Audio Processor. Ez valami 8 csatornás IC. Gondolom ez küldte tovább 5.1ben az audio jelet a végfokoknak. Ha valaki tudna segiteni megköszönném. Kapcsi rajzot mellékeltem. DDX-8000
Üdv!
Megosztanám veletek egy tapasztalatomat. Több erősítőt is építettem már, ic-st, tranyóst, A, AB osztályút. Beállítások, és bemérés után jön a meghallgatás amit a kimenetre kötött szkóppal szemre is figyelek. Szóval egy dologra lettem figyelmes, néha vannak levágások a jelben, pedig még közelébe sincs a túlvezérlésnek! Az én meglátásom az, minnél kevesebb az ilyen "belsö vágás" annál szebben szól az erösitö! Két kép egy AB osztályú 100W-os 4ohm os erősítőről, kb. 10W-on. További érdekesség hogy ugyan ezzel a tranyokkal(BDY73) egy DoZ 20W A osztály, nem csinál ilyeneket. ![]() Valamilyen technikai jellegü magyarázata van valakinek erre?
Ez szerintem valami berezgés, gerjedés.
Bővebben: Link Itt beszéltem arról, hogy Sipos mit is tapasztalt a többjeles mérések alatt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |