Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Előtétellenállás számítás LED-hez
- Előtét számoló, LED-ek soros kapcsolásakor
- Előtét számoló, LED-ek párhuzamos (nem ajánlott) kapcsolásakor
Üdv!
A bal oldali ágon miért van 1-el több led? 5db led, 2.8V-os nyitóval számolva 14V kellene neki, de csak 12V van, ha csak 4db van, akkor 11.2V lenne. Ezt levonva a forrásfeszültségből (12V) kapnánk 0.8V-ot. Ekkora feszültség esne az ellenálláson, plusz 20mA kell, hogy folyjon rajta. Ohm törvénnyel, 40Ω jön ki. Haviszont csak 1 ellenállást használnál a fő ágban (ekkor is 0.8V esne rajta, ha mindegyik ágban 4db led van) akkor is 40Ω kell, de ekkor már 3*20mA folyik rajta, összesen 60mA. P=U*I-vel 48mW jön ki. RLED=(Uforrás-ULEDek) / ILEDek
A 12V az biztos 12V? autóba kell??? Akkor számolj inkább 14V-al, vagy 14,4-el, normál esetben járó motornál ennyi a töltés.
Az első ágban nem véletlenül van ott a LED, annak ott kell lennie. Köszi a választ.
a motorok esetén nem tudom, de szerintem ott is 14 V az üzemi feszültség...
Nincs mit Remélem nem túl aprók a betük A képletbe csak be kell helyettesíteni, és lehet máris számolni vele. Teljesítményt is számolj, ha esetleg sorosra teszed, nehogy elfüstöljön.
helló.azt szeretném kérdezni tőletek hogy ha adott egy vagy több LED,honnan tudhatom az adatait(V,mA).Pl a képen láthatóról,szeretném kiszámolni milyen ellenállás jár elé.Köszi
Azt hogy hány voltos a LED és mekkora áram kell neki azt
neked kell tudnod. Ha ezt a két adatot nem tudod akkor nem tudsz ellenállást számolni. Keress rá a weben ! Számítás: működtető feszültség (minusz) LED feszültség (osztva) mA
Köszi.A számítást tudom,csak azzal nem voltam tisztában hogy mekkora a volt meg az áramerösség.Találtam a http://www.led.hu/kata1024x768.html -n egy olyat pl hogy 5x5mm....,amilyen nekem is van,ha jól értem akkor 30mA és 2,6 V
Ebből a ledből két féle van (tudomásom szerint )
mindkettő 3-3,5 v os és az egyik 20mA os a másik az 5 csipes 100mA os nekem piros színben van ilyen 5v tápfesszel és 470R előtétellenállással már egészen jó fényerőt produkál (csak azért ennyi az érték mert picről közvetlenül hajtom meg és 14 db van rákötve) (a ledjeim az audi hátsólámpájából kerültek ki )
Vettem a piacon 10db infra ledet de nem tudtak róla mondani semmit 12v ról szeretném üzemeltetni először beraktam minden ledhez egy 1000Ω-os ellenállást akkor 1.0v ot kapott most beraktam egy 620Ω osat és most 1.2v mekkora ellenállás kellene? A led kinyit 1v on is de 3v al is működik többet nem mert rá adni mert ha 1.5v os akkor nem kéne ráadni 3v nál többet de a 3v os led egyik se nyitki 1v nál nem?A válaszokat előre is köszönöm.
Az előtét lekorlátozza az áramot, hogy ne gyilkolja meg magát a led (feszültséggenerátor jellegű alkatrész), amikor rákötöd 12 voltra. Esik rajta 1,2 volt ha cirka 20 mA folyik át rajta. 12 voltból kivonod az 1,2-t, az ugye 11.8 volt. Azt osztod 20 mA -rel, és megkapod, hogy 0,59 kiloohm, azaz ahhoz a legközelebbi ellenállás értéket teszed be. E12-es értéksorból 560 ohm. Ez elfért volna a kezdő topikban is.
Na lemértem a tápegység felőli részen 11.5v ott átmegy egy sorkapcson a sorkapocs másik oldalán 9.95v és a led lábainál közvetlen 1.2v úgy hogy 620Ω os ellenállás van benne.
De hogy tudtad a működést indikálni. Áramot mértél??
A kamerás mobiltelefonok,digitális fotómasinák,videokamerák képalkotó eszközei igencsak jól dolgoznak az infra tartományban.
Csakúgy mint a fotodiódák.
Üdv!
Van egy 2.2v és 3v között működő ledem, meg 2-12v-os egyenáramom állandó 20-30mA-rel mit tegyek, hogy ne égjen ki? A lehető legkevesebb veszteséggel járó megoldás érdekelne. Az előtétellenállás mennyit fogyasztana?
Helló!
Az előtét ellenállás nem fogyaszt semmit, csak a led. Re=(Ut-Ud)/Id ahol: Ut= tápfeszültség Ud= dióda nyitófeszültsége Id= diódán átfolyó áram. Viszont ha tényleg csak 2V tápfeszültséged van, akkor azzal elég problémásan fog működni a led
Helló!
Van egy ledem (89-06-98-as cikkszám Lomex.hu) és egy LD1117S33CTR feszültségszabályzóm (89-06-98) Az egyik 3,3 voltot eszik, 10-20 cd fényt bocsájt ki és az adatlapja nem írja a fogyasztását. A másik 3,3 voltot és max 950 mA-t termel. Ugyan már több mint 24 órája gyönyörűen világít párhuzamosan két ilyen led, azért mégis fontosnak tartom ezt a kérdést: Mivel akkora feszültséget kap a led, mint amekkora a fogyasztása, kell-e előtét ellenállás és, ha igen, akkor mekkora. U.I.: Közben egy másik helyen megtaláltam a frissített adatlapját: 20mA a Forward Current.
A feszültség Ohm bácsi törvénye miatt mindig meghatározza az áramot. Tehát 3,3 V-ra nem kell ellenállás.
Köszi "zolika60"!
Jön egy kicsit komplikáltabb kérdés: A legfrissebb adatlap szerint, amit mellékelek is: most én 950 mA-es tápot adok neki. Nem fog leégni? nem kéne inkább egy kissebb táp (100 mA-es)? Most Ő 25 mA-t vesz fel magának vagy 100-at? Sajna a LED-ek működésében vannak számomra inkogniták, de úgy hiszem, hogy egy led annyi áramot vesz fel amennyit csak adunk neki, amíg szét nem ég. Tévedek? Lehet, hogy a rész ellenállása 3,3V-on elég mint előtétellenállás és nem fog szétégni? Láttam a mellékelt adatlapon, hogy akár 35-45 cd-ig is tud fényt kibocsájtani és úgy vettem észre, hogy ahhoz is 20mA a tipikus áramerősség. Akkor ha most 3,3 helyett 3,5... 4.... 5... stb voltokat adok neki, akkor el fogom érni a szuperfényes 45 cd-t? Persze azt nem kell mondani, hogy el fog égni a LED, mert azt tudom. Azért érdekelnek ezek, mert jelenleg a LED helyzetjelző a trabimban. Kérem ne nézzetek le ezért, nem tuning cucc, hanem fogyasztáscsökkentő!!! Már sok stroboszkópot készítettem PIC-el 5 és 12 voltról táplálva. A LED data sheetje szerint 100mA-t 10 us-ig adhatok neki. A célom az lenne, hogy mondjuk 6 vagy akárhány volttal a maximális 45 candelt kipaszírozni a ledből. Nem is annyira azért, mert ez olyan fontos lenne, hiszen van 3 wattos ledem is, amivel sokkal többet érnék el. Pusztán a gakorlati maximumjait keresem a LED-nek, hogy tanuljak. Úgyhogy kérek tippet, hogyan tudnám konkrétan ebből a ledből kihozni a maximumot. Ja és azt is szeretném tudni, hogy most vajon mennyire világít. Mert ugye 950 mA a táp
Emeld a feszt pl: 9V-ra és tegyél 230 Ohm ellenállást.
(25mA) Vagy járathatod impulzusban (100mA)
Ha megnézed az adatlapot, találsz benne egy grafikont ami mutatja, hány mA folyik mekkora feszültségen. 3,3V-ra 25mA. Ez független attól, hogy a táp mennyit bírna. Ha növeled a feszt nő az áram. Egészen addig amíg a LED elviseli. De miért kel egy trabantba külön táp? Hiszen a saját feszültségére is (Nem tudom 6 vagy 12 V-os) kiszámolhatod a szükséges előtét ellenállást.Bővebben: Link
Mindkét választ köszönöm, nagyon hasznos.
A grafikáról azt hittem azt jelenti, mennyit kell adni neki, nem pedig azt, mennyit vesz fel. Így egy fontos dolgot tisztáztál nekem. 12V-os a trabi és a feszültségstabilizátor adott volt, met a PIC is 3,3-at fogyaszt. Csak ki akartam próbálni mi történik, ha a 3,3-as LED előtét ellenállás nélkül a megfelelő feszültség kerül. Azt hittem addíg zabálja az ampereket míg el nem ég. Azért nem használtam előtétellenállást, mert az előző led amit beraktam a helyzetjelző helyére 1 vagy 2 W-os SMD LED volt. 18 Ohm ellenállást kapott 5 W-os disszipációval és: leégett a pillanatragasztóval ráragasztott hűtőborda az ellenállásról, valamint olyan kis helyen nem tudtam eléggé hűteni a LED-et és tönkrement. Amikor 75l05-el kisérleteztem, valamint előtét ellenállással, akkor pedig a LED, az ellenállás és a feszültségszabályzó volt forró! Bevallom, áramgenerátort még nem csináltam (hacsak nem számít az, hogy PIC-ről kapott 12 voltot PWM-ben) de még a mai napig is van mit tanulnom a szimpla LED-ről. Ma is tanultam, ugyebár.
Bocsanat, hogy kozbe kotyogok, de eszre vettem nehany pontatlansagot. Az aramkorod (legyen az barmilyen aramkor), nem "fogyasztja" a feszultseget. A feszultseg egy potencial. Az aramkorod aramot fogyaszt!
A masik, hogy a tapod lehet, hogy 950mA-es, de az nem azt jelenti, hogy azt a 950mA-t ha torik ha szakad atpreseli az aramkorodon, mert ez nem igy mukodik. Az aramkorod annyi aramot vesz fel amennyi neki kell. A tapod pedig _legfeljebb_ 950mA-t kepes leadni, utana vagy leold, vagy rohamosan leesik a feszultseg a kimeneten. Az ilyen tapokat szoktak feszultseg forrasnak is hivni. Az aram forras ehhez kepest egy bizonyos mennyisegu aramot biztosit, tobbet nem -- ha no az aram, akkor a feszultseget csokkenti, hogy az aram ne novekedjen, ha padig csokken az aram akkor noveli a feszultseget. Ohm torvenye ekkor is mukodik... LED: Egyszeru alkatresz, de aram vezerelt. Azaz a fenyero az aram hatasara valtozik. Ezt az aramot kell beallitanod -- legegyszerubb esetben ellenallassal, mert ismered a tapod (feszultseg forrasod) parametereit (azaz, hogy mekkora feszultseggel szamolhatsz). Tehat ha 12V-os gk. akkumulatorod van, akkor maxiumum ugy 14 - 14.5V jelenhet meg a tapon, erre kellene egy ellenallast szamolni, ami a LED adatlapjaban leirt aramot biztositja. Pl. a LED 25mA-t igenyel, es 3V a nyito feszultsege, akkor R = U/I -> R = (14V - 3V) / 25mA... azaz 440 ohm. Nyilvan az ellenallason P = U * I azaz (14V - 3V) * 25mA, azaz 275mW fog elmelegedni, amire tokeletesen elegendo egy 0.5W-os ellenallas. Ez nem egy atomfizika szint
Sziasztok.
Lenne egy kis problémám és minden segítséget örömmel, fogadok. Haverom mindenáron SMD ANGEL EYES szeretne. Itt enek a srácnak működik is. www.youtube.com/watch?v=E6BGZw3S-nE Na már most elkészült konstrukcióban jelenleg 100db Fehér Smd led van felfűzve párhuzamosan. http://kepfeltoltes.hu/view/100701/99led_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Kérdés milyen áramkört kellene építeni hozzá, ami nem melegedne agyonra. Hálózaton 5v 500mAh adapterrel tökéletes fényerőt produkálnak karikánként a ledek melegedés nékül . Most már csak autóban kellene megvalósítani a működést. Ugyebár négy karikáról lenne szó az sem baj ha minden karikához külön kis kütyü kellene De ha egyel megoldható, az lenne az igazi. Minden segítséget előre is köszönök.
Szerintem neked a 78s05 kell 5 volt 2 amper. Egy akkor hűtőborda min egy ház (ajánlom régi pentium 3-as hűtőjét). Egy két kondenzátor és már kész is. Az elektronika kb 200 ft, de a minőséget nem garantálom.
Itt a leírása a feszültség szabályzónak 32-03-33 és a http://lomex.hu/-ben megveheted. Talán a ret.hu oldalon is megveheted. Tanácsolom, hogy többet vegyél, hogyha véletlenül leégetnéd, mert az alkatrész olcsóbb mint a postaköltség. Próbáld ki legalább 48 órán keresztül jó nagy hűtőbordával otthon (mondjuk akksiról). A te állításodból indulok ki, hogy 12v 500mA jó hozzá. De a ledek TUDOMÁNYA több mint ez. Ha rosszúl számols, simán leég vagy a led, vagy a feszültségstabilizárot, vagy mindkettő. Okosabb lenne, ha pontosan tudnád, milyen fajta led (típusszám) és után megnéznéd hány voltos (gondolom 3,42 körül) és hány ampert vesz fel. Ugyanis lehetséges, hogy csak azért nem égetted le eddíg, mert ugyan az 5 volt sok neki, de az 500mA kevés. Persze az is lehet, hogy 5 volttal jól működik, bár őszintén szólva nem hiszem. Tehát csak óvatosan, mert én is sok ledet égettem már el és 100 db egy kicsit drága móka!
Bocsi, hogy megkérdezem itt is, a másik topicban még nem ékezett hozzászólás, és fontos lenne a válasz.
van egy 2,2 K Ohm-os potméterem, de 3 K Ohm kellene legyen a max ellenállás. betennék mellé egy ~700 Ω értékű ellenállást, az nem baj, ha nem megy le az értéke ez alá (1-3 K Ω között kellene mozognia). A potméteren van még egy külön kapcsoló (sima I/O), ami egyik végállásban kikapcsol. Hogyan tudom azt megoldani, hogy levihető legyen 0 Ω-ra az egész?
Nem tudom ez hogy jon a LED-ek elotet ellenallas szamitasahoz, de vegyel egy nagyobb potit es tegyel vele parhuzamosan egy fiz ertekut amivel lekorlatozod az maximum erteket a kivantra.
Semmi köze, nem is LED-hez kell, ezért is írtam úgy, hogy "itt is megkérdezem". És ebben a topicban általában gyorsan jön válasz.
Amúgy Köszi!
Üdvözletem!
Olyan egyszerű kérdéssel fordulok hozzátok, hogy a mellékelt képen mekkora ellenállások kellenek ha egyik esetben 2,1 V-os nyitófeszültséggel számolok, másikban pedig 2,3V-ossal? A tápfeszültség 14,1V a LEDeken átfolyó áram pedig 20mA. Válaszotokat előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |