Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HDMI bekötésekor búg a TV

Témaindító: Mate12345, idő: Okt 5, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Mate12345 hozzászólása Okt 5, 2009 /

Sziasztok.
A témabesorolás miatt előre is elnézést, de jobb ötletem nincs.
A gond a következő:
Van egy laptopom, rajta egy HDMI-kimenettel, és egy Daewoo plazmaTV-m egy HDMI-bemenettel.

Amikor összekötöm a két HDMI-t egy HDMI-kábellel, (nem home-made, hanem bolti) egyre hosszabb brummokat kapok, még végül egyszercsak úgy is marad. Ez nem tudom, hogy honnan jöhet, mert ha elnémítom a TV-t, az sem segít semmit.
Nem egyből jön, egy kicsit várat magára. Először csak rövidebb időszakokra jelentkezik, aztán keményen odateszi magát. Nem lehet mellette meglenni.

Mivel a némításra sem reagál és nem is folyamatos a hiba, ezért ötletem sincs, mi okozhatja.

Földhurokról hallottam, hogy tud hasonlókat, de itt minden földelt. (A laptop is a töltőn van.)

Valakinek valami ötlete, hogy mi okozhatja?
(#) Mate12345 válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Még annyi információt, hogy a brumm rövidebb időre főleg olyankor jelentkezik, amikor megnyitok valamit. (Pl.: linket, mappát, stb...)
(#) Pyte válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Szerintem pont az baj hogy laptop töltőn van ,próbáld meg lehúzni lehet az segít! Ha pl töltőről szeretnéd használni akkor kell egy kis leválasztó trafó a laptoptáp és a 230as aljzat közé csak itt vigyázni kell mert így nem lessz földelve a cucc! A laptoptöltő érdekes dollgokra képes pl: ha erősítvel kötöd össze ami azzl is tud búgni keményen nekem is úgy van hogy van közte egy DI-BOX mármint a lapotp és az erősítő között!
(#) Mate12345 válasza Pyte hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Kihúztam a töltőt, de a brumm ugyan úgy jelentkezik.
A gond az, hogy ötletem sincs, milyen jelenség okozhat olyat, hogy egy lenémított TV úgy zörögjön, ahogy ez teszi.
(#) Tripod válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Szia! Azt, hogy valóban a földhurok-e a bűnös, azt egyszerűen úgy tudod kideríteni, hogy a Tv-nek és a laptop töltőnek a 220-as csatlakozóján, vékony szigetelőszalaggal leragasztod a védőföld érintkezőjét és úgy dugod be. Ha a búgás megszűnt, akkor biztos, hogy földhurok volt probléma! Nekem is ez volt a gondom a laptop és erősítő összekötéssel!
(#) Mate12345 válasza Tripod hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Köszi a segítségeket.
Én a földhurokról nem sokat tudok, csak kb. sejtem, hogy mit jelenthet. (Olvastam róla itt egy cikket, de nem értem, hogy hogy lehet a föld nem ugyan azon a potenciálon.)

Ami a leválasztó trafót illeti: A laptoptöltőmben van transzformátor, legalább is gondolom, mert 220V-ból csinál 12-t. Meg néhány sok farádos szűrőkondi, legalább is percekig világít rajta a kis zöld led, miután kihúztam, de nem sütöttem ki.

A brummogás akkor se szűnt meg, amikor a töltőt kihúztam, tehát a laptop nem is volt földelve, így nem tudom, hogy képződhet-e földhurok a HDMI-kábelen keresztül. (Tudtommal az aksi földje és a TV földje így egy potenciálra kerülhet.
Minden esetre amint hazaérek, megpróbálom leválasztani a TV-t a földelésről, hátha segít.

Egy régi, pesti bérházban lakok, az elektromos hálózat állapotáról fogalmam sincs. Elég sok mindent üzemeltetek egy konnektorról, mivel nincs túl sok belőle a lakásban. Ebbe eddig bele se gondoltam, de lehet, hogy ez tesz be neki. (töltők, antenna, TV, asztali PC, laptop)

Azon gondolkodok, hogy ha a szoba másik oldaláról elvezetem egy konnektorból az áramot egy elosztóba, amibe bedugom a TV-t és a laptopot, azzal elvileg ki tudom zárni a földhurkot?
De megpróbálom szigetelni is a földelést.

Pontosan mire jó a földelés?
Mikroelektronikával foglalkoztam annyira, amennyie egy PIC programozása megkívánja, van fogalmam a GND-ről, de hogy a váltóáramos hálózatban mit csinál a földelés, és mi a különbség a földelt és a földeletlen vezeték között, (a formáján kívül) azt nem tudom. (Életvédelmi okai vannak, meg talán az elektrosztatikus feltöltöttséget vezeti el? De az utóbbi csak tipp.)

Én most egyetemen vagyok és úgy 5 óra körül érek haza. Akkor majd kipróbálok néhány dolgot. (Szigetelés, közös aljzat, stb...)
Addig az ötletek még jöhetnek, az eddigieket pedig köszönöm.

Szép napot mindenkinek!
(#) Mate12345 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Köszi. Igazad lehet. Most olvastam el újra a földhurkos cikket. Ott is felhívják rá a figyelmet.

De úgy néz ki az antenna (emlékeim szerint, mert még nem lakok régóta), hogy van egy antenna-rész, az befut egy dekóderbe és onnan megy az adat a TV-re. Ha jól tudom, akkor DigiTV-s a cucc.
Tehát nem kábel- hanem műholdTV. Így viszont nem tudom, hogy mennyire lehet más potenciálon, hacsak valami elektromos zavart nem szed össze.
De amint hazaérek, jobban megnézem a kábeleket, hogy mi mihez fut be.

Az furcsa még, hogy Linux alatt lényegesen többször jelentkezik a hiba, mint Windows alatt. Ennek se értem az okát, de az is lehet, hogy csak véletlen. Majd otthon elvégzek egy rakat tesztet.
(#) Pyte válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Húzzál ki a TV-ből mindent csak a azt a kábelt hagyd benne ami a laptopból jőn ,és a laptopot is töltő nélkül!
Ha így sem megy akkor valami s..r van a palacsintába
Mégegy dolog nagyon fontos ne sokáig ne kisérletezzges ezzel a földhurkos cuccal mert nagyon sok Tv-be tönkre vágja a main board-ot a fönököm is javít garaiba samu meg vidi LCD,PLASMA Tv-et és szokszor ez a baj hogy az ügyfél is összedugja ezzel azzal a tv-ét és füst utána
(#) Action2K válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Hali.

Szerintem ez egyáltalán nem földhurok. Vagy a kábel vacak minőségű, kicsi az erek közti árnyékolás, és a videojel 60-83Hz-je hallatszik át, bár ez analóg HD kábelnél lehetséges. De mindenképpen a videokártya "zaja" hallatszik bele, hogy ha számit az hogy milyen oprendszer, meg milyen ablakokat nyitogatsz. Ez az analógnál gyakori hiba.
(#) Action2K válasza Pyte hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Idézet:
„szokszor ez a baj hogy az ügyfél is összedugja ezzel azzal a tv-ét és füst utána”

És Dugdossuk össze, azért van! Kötök én rá nintendót, meg upicit, meg pécét, meg mobil méjdija plajert, meg dévédét, meg videjót, oszt semmi baja! Ezért van, nem? Ettől még nem kellene elszállnia az alaplapnak. Egy normálisan megtervezett és kivitelezett TV-n nem is szál el.
(#) Pyte válasza Action2K hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Nem a DVD és UPC stb re gondoltam henem az ilyen dolgokra amikor egy laptopot vagy PC kötnek rá és sokan nem fogalakoznak vele hogy brummos hanem úgyhagyák és akkor szokott baj lenni!
(#) Mate12345 válasza Pyte hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Kiszedtem mindent a TV-ből, már csak a a HDMI és a 220V van belekötve. Utóbbinál próbáltam megszakítani a földelést egy kis szigszalaggal, de nem oldotta meg a problémát az se.

Jelenleg a gond most viszonylag ritkán keletkezik, most például csendes, de néha rákezd és olyankor irgalmatlan ricsajt csap.

A földhurok minden esetre kilőve. Pedig azt nem lett volna egy nagy ügy megcsinálni.

Ami a laptopot illeti: Ez egy Asus Gaming Series. Igaz, hogy 3 éves, de a minőségére nincs panasz. A HDMI kábel nincs egy hónapos, aranyozott vége és elég húzós ára van, és nem is a sarki fűszerestől vettem, úgyhogy annak a hibáját kizárnám.

A videókártya hibája elképzelhető, de lehet, hogy a monitoron elvégzett műveletek csak a véletlen miatt segítenek, mert gyakran semmi hatásuk.

A legnagyobb gond az, hogy nem tudom előidézni a jelenséget.
Ha akar jelentkezik, egyébként nem.
Ha találnék valami módot, ami előidézi a zajt, akkor lehetne következtetni az eredeti problémára, csak ötletem sincs, hogy ezt hogyan tegyem.

Van valami ötletetek, amivel videókártya-gondok esetén elő tudnám idézni a hibát?

Mindenesetre számomra a legmegmagyarázhatatlanabb jelenség, hogy a TV akkor is zörög, ha a hangszórója le van némítva, ezért is gondoltam a földhurokra, mert valami begerjeszti a hangszórókat.
Ha a HDMI-kimenetben jönne létre a zavar, méghozzá a rossz árnyékolás miatt a videójel "áthallatszik" az audióra, akkor is egy 50Hz-es hangot kellene, hogy halljak, ami valami ilyesmi, de annak el kéne némulnia, ha halkítom a TV-t, azonkívül folyamatosan szólnia kéne.

Ugyan ezért zárom ki a videókártya hibáját, mert a HDMI-kimeneten menjen bármi, annak halkulnia kell, ha halkítom a TV-t, hiszen hiába, hogy káosz, akkor is csak hang.

Ez viszont közvetlenül a bemenetre mászik rá.
Inkább gyanakszom valami TV-s gondra.
Talán a földelés ment tönkre valahol.
Eddig földhurkot kerestünk és földelést szüntettünk meg.
Mi történne, ha tönkremenne a TV földelése? Hogyan tudnám ezt ellenőrizni?
Ha mindent szakemberekkel akarok átnézetni, akkor mélyen a tárcámba kellene, hogy nyúljak, és az is lehet, hogy a hiba valami teljesen kézenfekvő.

Megmérem, hogy nincs-e potenciálkülönbség a TV és a laptop biztonsági földje között. Ha nincs, akkor ez az utolsó bekezdés tárgytalan, ha van, akkor még mindenképpen írok.
Bocs a bőbeszédűségemért, csak ötletem meg elméletem sok van, tárgyi tudásom és bizonyítékom viszont ebben a témában kevés.
(#) kadarist válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Szia!

Próbál meg akkumulátoros üzemben használni a laptopot. Akkuról biztosan nem lehet földhurkos.
(#) Mate12345 válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Észrevettem még valamit.
Ahogy a mérés közben ki-be dugdostam a csatlakozókat, kaptam néhány szikrát.
Ez megint földhurokra utalhat, nem? A szikrát egyébként egy olyan elosztó dugaja produkálta, amiben benne van egy számítógép (lekapcsolva, de a tápnak tudtommal így is van áramfelvétele), egy monitor, két telefontöltő és a laptomom, úgyhogy lehet, hogy a szikra tárgytalan.
(#) Mate12345 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Megvolt az is. Nem változott semmi.
De a töltő elvileg galvanikusan leválasztja.

Hogy hogy az egyik dugót fordítsam a hálózatba?
Lehet, hogy nagyon láma kérdés, de tényleg nem értem... A TV-ből egyébként mindent kihúztam. Egy kábelTV dugója volt benne, de már kiszedtem.
Az a legrosszabb ebben, hogy most sem brummog és nem tudom, hogy azért, mert jó, vagy azért, mert épp olyanja van.

Mégis sikerült egy olyan esetet találnom, amikor a hibát elő tudom idézni. Ha átállítom az asztal felbontását, akkor felbrummog pár másodpercre.

(Egyébként ha a dugó forgatása alatt azt értetted, hogy fordítsam el a TV-jét 180°-kal, az megtörtént...)

Megcsináltam, de nem segített.
Az mit jelenthet, hogy ha valamit futtatok teljes képernyőben, akkor hallhatóan magasabb a frekvenciája (ne üveghangot képzeljetek. Olyan, mint a hangyafoci, csak egy kicsit magasabb), ellenben ha csak az asztal van elől, akkor kicsit alacsonyabb.
Nem is az, hogy magasabb, hanem mintha belekerülne valami felharmonikus.
Egyébként ugyan úgy berreg, mind a hangyafoci.

Egyébként ha valaki nálam jobb angolos, akkor erre ránézhetne. Ott is ugyan az a probléma, mint nálam és valaminek a beállítását javasolják neki.

Talán segítene, egy jó nagy ferrit gyűrűmag amit belehurkolsz a kábeledbe.

Azért az még érdekes, hogy a HDMI full digitális, és mégis ennyire zavarérzékeny?
(#) Action2K hozzászólása Okt 5, 2009 /

Mindent a tudomány érdekében! Ezzel a mottóval, meg egy, a tudomány oltárán magát feláldozó hangszóróval, nagynehezen sikerült egy valódi brummot rögzítenem. Volt kis szikra, pontosabban ívhúzás, no nem nagy, csak olyan miniatűr ívlámpa, meg egy kis amperszag is, de lett brumm. Persze amikor meg nem kéne, akkor van.

Szóval, ilyen egy igazi brumm hangja, ezt hallod?

brumm.mp3

(#) Mate12345 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Köszönet neked és a hangszóródnak.
Ez az a hang csak hangosabb és folyamatosabb. Pontosan hogyan idézted elő?

Annyi érdekesség van még, hogy az AUDIO nem megy át a HDMI-n. Erre most jöttem rá.
(#) Action2K válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Idézet:
„Pontosan hogyan idézted elő?”
Mivel ez nagyfeszültségű kísérletezés volt, így nem írom le, mert aki kezdő ebben, annál balul sülhet el, s nem csak egy vacak PC speaker hangszórója bánja, hanem ő maga is ott maradhat. Annyit leírok, hogy a hangszóróból jövő brummot egy PC mikrofonnal WAV-ba felvettem, ráeresztettem egy hangerő normalizálást, és egy alul áteresztő szűrőt 100 Hz/18dB vágással, hogy a kész hang biztonságosan meghallgatható legyen bárki számára.
(#) kadarist válasza Action2K hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

[OFF]Na és a felharmónikusok? Abban rengeteg információ van ám!
(#) Mate12345 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Ez a vicces, hogy semmin sem megy.
Az audiónak a HDMI-n kéne mennie, de nem foglalkozik vele, legalábbis nem Linux alatt.
Pontosabban valami audióféle átmegy, de az meg a TV hangerejével meg az én szándékaimmal nem foglalkozik.

Szórakoztam egy kicsit Windows alatt is.
Egyetlen egyszer sikerült előcsalnom a brummot, de aztán egy mp alatt el is múlt.
Windows alatt nincs brumm, linux alatt pedig nincs hang.

Valami nagyon morbid szoftveres hiba lesz itt, ami valami gerjedést okoz a HDMI-n és az nem törődve a TV vezérlőivel, "odateleportálja" magát a TV hangszóróira. Azt hiszem, az, hogy Windows alatt nem jelentkezik a hiba, kizárja a földhurkot, a HDMI-kábel hibáját, a TV hibáját és minden hardveres cucc hibáját is. Mégis a hardver szenved.

Azon gondolkodok, hogy lehet, hogy nem is a hangszórók szólnak. Van még egy plazmaTV-ben valami, ami képes úgy berezonálni megfelelő feszültségre, mint amikor az ember max hangerőn nézi a hangyafocit?

Holnap az egyetemen kifaggatok majd néhány tanársegédet, hátha van valami spéci dolog a Linux meg a HDMI között.

Action2K: Jogos. Viszont azt írtad, hogy megszűrted, hogy bárki biztonságosan meghallgathassa. Ez csak amolyan ironizálás volt arra vonatkozólag, hogy ne csapja magát senki agyon, vagy néhány emberre tényleg káros lehet az 50Hz-es hang? Ez a téma szempontjából teljesen irreleváns, csak érdekel.

Lehet, hogy a HDMI hang-csatornáján is képinformáció megy Linux alatt :wow3:
(#) Mate12345 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Nem hiszem. Ez nem magyarázza azt, hogy miért nem tudom a zörgést szabályozni a távirányító hangerőkapcsolójával.
Bár tény, hogy a hang frekvenciája függ egy kicsit a képtől is.
(#) Inhouse válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Idézet:
„Azon gondolkodok, hogy lehet, hogy nem is a hangszórók szólnak. Van még egy plazmaTV-ben valami, ami képes úgy berezonálni megfelelő feszültségre, mint amikor az ember max hangerőn nézi a hangyafocit?”

A "hangyafocinál" nem brumm van, hanem zaj, sistergés (ha nincs a készülékben ilyenkor némítás)... Most akkor mit is hallasz?

Üdv
Inhouse
(#) kadarist válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Majd a tanszéken bizonyára lesz Linuxos szakember, aki orvosolja a problémát...
(#) Action2K válasza Mate12345 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Igen azért nem írom le, hogy ne csapassa senki magát agyon, ha mesterségesen generál földhurkot, meg mindenfajta földeletlen kóboráramokat. A szűréseket pedig azért tettem, hogy mások hangszóróit védjem. Egyébként nem kifejezetten káros az 50Hz hallgatása, csak idegesítő.

Írtad:
Idézet:
„Bár tény, hogy a hang frekvenciája függ egy kicsit a képtől is.”

No akkor előállítottam egy olyan hangfelvételt, ahol videojel hallható tartományába eső zajok vannak. A hangbeli változás azért hallható, mert ki-be kapcsolgattam egy ablakot. Nálad is ilyenek hallhatók?

Videozaj.mp3

(#) Action2K válasza Massawa hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Részben egyetértek Veled, de ha tudná pontosan mi a brumm (földhurok), mi a különbség a sima AV és a HDMI között (bár ezt sejti)...
Szóval, aki hallott már videojelet hangszórón az azonnal felismeri, s nem brummnak mondja.
Az, hogy nem tudja állítani a TV hangerő szabályozójával, akár lehet természetes is. Volt dolgom olyan HD-s cuccal, ahol a TV-n SCART-al összekötve lehetett állítani a fény, kontraszt, R-G-B színeket egyenként, hogy beállíthassuk a kedvüknek való optimálist. No amikor a HDMI kábellel lett összekötve, a boának sem volt hajlandó menni. Nem is piszkáltuk volna, ha nem lett volna színhiányos, meg fakó. Aztán nagy nehezen rájöttünk, hogy nem a TV-n kell állítani, hanem a küldő egységnél, a rendszer beállításainál. Mi van, ha itt is a küldőn kell a hangerőt is állítani?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem