Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   55 / 370
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Kicsivel nagyobb trafóm sajnos nincs, ezekkel kell beérnem. Valószínűleg 1.5, 2A bőven elég lesz a legtöbb dologhoz. A 10 V-ot úgy gondoltam, hogy akkor csak róla megy a táp (pl 6 V-ot akarok), és akkor a 46 VA elég bőven. A 20+10-re nem is gondoltam, de most elültetted a bogarat a fülemben, ha kis árammal nagyobb feszültséget akarok. De egyenlőre csak menjen simán.

Tudom, hogy ez itt már off, de a 2n3055 adatlapja 15A-t, és 115W-ot ír. Miért nem elég egyedül olyan helyre, ahol 3A-nál nincs több?



(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Szept 24, 2009 / 1
 
A 2N3055, és vele együtt az összes többi félvezető határadataival kapcsolatban feltett kérdésed nagyon messzire vezetne.
Én s számtalanszor felteszem ezt, ugyan csak magamnak, bosszankodás közben, de ettől még nincs rá normális válasz. Egyszerűen nincs olyan ésszerű mértékű hűtés, amivel ki lehetne venni ezekből a max. teljesítményt.
Kísérleteztem már ezzel, és egy rövid ideig talán még ki is bírnák, de ez az idő elég kicsi, és nagyon bizonytalan élettartamot irányoz elő.
A jelenleg készülő labortápomban 4 db párhuzamos 2N3055 van, 50V/5A-re. És hidd el, sokkal jobban fel lehet melegíteni őket mint az bárkinek is jó lenne. Pedig van nagy borda, korrekt szerelés (nincsenek kis műanyag gyűrűk, jó hővezető zsírt és M4-es csavarokat használok jól meghúzva, ventillátor is van kettő, és mégis kell a 70 fokos hőfigyelés a bordára.

Megnéztem a kapcsolást. Nem fog működni 10V-os váltóról, vagy ha fog is, szinte biztosan rosszul.
Ez tipikusan nem az a fajta kapcsolás, aminél szabadon lehet változtatgatni a feszültséget, mivel a "fő" tápfesz táplálja a teljes vezérlő részt, az IC-ket, és a referenciát is. Nem akarom kedved szegni, de inkább próbáld meg a 20V-ot, hátha azzal még be tudod lőni valami köztes határfeszültségre, de a 25V körüli váltó még korrektebb lenne.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 24, 2009 / 1
 
Még egy kis ellenvetést engedj meg. Rápillantottam a nyákra is, meg az alkatrészlistára is. Ez a táp valahogy nagyon nincs "egyben". 2A-es kis diódák vannak "fő" egyenirányítónak, a 3A-es max, kimenethez. Ez már önmagában elég kínos. LABORTÁP ez a kulcsszó. Ez egyfajta műszer, fontos, hogy nagyon stabil, nagyon megbízható legyen.
Nem akarom egyáltalán rád erőltetni, de esetleg nézd meg azt a tápot, amit most én is építek. Szinte biztosan fel fog tűnni jópár alapvető különbség. Szerintem ezek a különbségek nagyon is fontosak. Sőt éppen ettől lesz valami szakszerű, vagy ...valami más. pl. itt
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Köszi, hogy átnézted, és az általad ajánlottat is elmentettem! Most úgy áll a dolog, hogy kb 7-8 éve nem csináltam semmit, ez lesz a "visszatérés" és már ott tartok, hogy a nyákokat lemarattam, az alkatrészeket begyűjtöttem. Sajnálnám kidobni az eddig befektetett munkát. (pl. ezeket a nyákokat kézzel rajzoltam, most olvasgatok itt ámulva a fejlettebb házi technikákról). A diódák helyett Gratz-t fogok rakni (B40 C3700/2200) és hűtőbordán lesznek. A 2n3055-ből akkor oldalanként kettőt rakok az általad ajánlott kapcsolás mintájára. Ha 20V-t 1.5 talán 2A-t ki tudok belőle hozni oldalanként, akkor már elégedett vagyok. Azt meg még meg kell vallanom, hogy az analóg dolgokkal, tranzisztorokkal sohasem sikerült mélyebb kapcsolatba kerülnöm. A 7400 és társai ill. egyszerűbb számítógép perifériák érdekeltek anno.
(#) vendelkiraly válasza Tom Lord hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
A párhuzamosan kötött transzformátornál mi a helyzet?
Az biztos, ha van két egyforma transzformátorunk sorba köthetjük őket. Ekkor a szekunder feszültségek összeadódnak ( ha jól kötjük őket) A teljesítmény nem fog növekedni. Tehát, ha két egyforma 50W-os trafót sorba kötünk a végeredmény is 50W lesz?
De mi van ha párhuzamosan kötünk két egyforma transzformátort? Egyáltalán szabad ilyet?
(#) kadarist válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Szia!

Párhuzamosan kötött trafóknál a feszültség marad, a kivehető maximális áram duplázódik. Persze fázishelyesen kell összekötni a trafókat.
(#) Imi65 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Idézet:
„A párhuzamosan kötött transzformátornál mi a helyzet?”

Áramforrásokat csak akkor köthetünk párhuzamosan, ha a feszültségük megegyezik. Trafónál kicsit komplikáltabb a helyzet. Azonos kivitelű trafókat minden további nélkül köthetünk párhuzamosan. Ekkor az eredeti feszültség nyilván megmarad, kapunk cserébe kétszeres áramot, ami kétszeres teljesítményt jelent. Ha nem azonos kivitelűek a trafók, inkább kerüljük a párhuzamos üzemet. (ha kell, kifejtem, miért!) Soros kapcsolásnál más a helyzet, sokkal kevesebb a megkötés. Bármilyen feszültségű két trafót sorosan kapcsolhatok, a fázishelyzettől függetlenül. A feszültségek vagy összeadódnak, vagy kivonódnak. Az áramterhelés megegyezik a kisebb áramú (nem feltétlenül teljesítményű) trafó terhelésével. A teljesítmény a feszültség növekedésének arányában emelkedik. Azonos (50W-os) trafók sorba kapcsolásakor a teljesítmény 100W lesz (azonos áram, kétszeres feszültség okán).
(#) vendelkiraly válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat!

Tehát akkor összegezve:

- Két egyforma transzformátor sorba kötése esetén a szekunder feszültségek összeadódank (kétszeresére nő), a kivehető teljesítmény is meg fog duplázódni.
- Két egyforma transzformátor párhuzamos kötésével a szekunder feszültség nem változik, a kivehető teljesítmény ebben az esetben is duplázódni fog.
- Kölönböző szekunder feszültségű transzformátorokat is szabad sorba kötni. A szekunder feszültség össze fog adódni és az áramterhelés megegyezik a kisebb áramú (nem feltétlenül teljesítményű) trafó terhelésével.
-Két eltérő kivitelű, nem egyforma transzformátort nem ajánlatos párhuzamosan kötni!
- Minden esetben ügyelni kell, hogy fázishelyesen legyenek összekötve a transzformátorok.
(#) Imi65 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Így van! :yes:
(#) vendelkiraly válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Még az lenne a kérdésem, hogy ez a transzformátor hány W-os lehet szerintetek? Régi csöves TV-ből vló.
Ilyenem van otthon 4 db egyforma, és ezeket szeretném sorba vagy párhuzamosan kötni.
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Elnézést, hogy belekotyogok, de van némi rálátásom a trafók lelkivilágára. Amit leírtatok soros és párhuzamos ügyben az teljesen helytálló, csak kicsit homályban maradt a különböző kialakítású trafók párhuzamos kötésének gondjai.
Ebben sincs semmi varázslat, a kulcsszót már kimondta Imi65 is. Fontos az azonos szekunder feszültség. Ha ez a kitétel megsérül, akkor a "sérülés" mértékétől függően kiegyenlítő áramok is fognak folyni, amik akár elég nagyok is lehetnek.
Ha két trafó szerkezetileg azonos, akkor jó eséllyel tételezhetjük fel, hogy azonosak az átmérők és a menetszámok, valamint a trafók vasmagjainak indukciós tulajdonságai. Ez azért jó, mert a különböző terhelések hatására, vélhetően azonos mértékben fog változni a tényleges szekunder feszültség. Különböző trafóknál az egyensúly könnyen felborul.
(#) vendelkiraly válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Ha már ilyen jól belemelegedtünk a transzformátorok soros/párhuzamos kapcsolásába lenne további kérdésem.
Csak játszok a gondolattal, a véleményetekre lennék kíváncsi.
Említettem, hogy van nekem 4 gyárilag egyforma kis trafóm. He ezekből kettőt-kettőt párhuzamosan kötnék és a két blokkot sorba, az jó lenne-e? Illetve a kivehető teljesítmény mekkora is lenne, ha monjuk 50W-osak a transzformátorok? A fenti elmélet szerint 200W ? Egyáltalán szabad-e ilyet csinálni?
(#) kadarist válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Lehet ilyet csinálni, persze más kérdés, hogy nem szokás.
A feszültséged is és az áramod is duplázódna. Persze a tekercsveszteségek és egyéb fázishelyességi problémák miatt nem pontosan négyszeres lenne a kivehető teljesítmény, de közelíti azt.
(#) Imi65 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Erről a trafóról nekem a képkimenő jut eszembe, mert ez nagy valószínűséggel az. A hazai gyártású csöves FF TV-kben nem volt hálózati transzformátor. Ez arra a célra csak korlátozottan alkalmas, mivel (a képen ugyan nem látszik a vas oldalnézetből) valószínűleg az egyenáramú összetevő miatt légrésesre van készítve. Az ilyen trafó nagyobb mágneses ellenállással bír, ami a tulajdonságainak nem használ.
Szerk: A Vaterába - persze - bármi belefér.
(#) vendelkiraly válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Tehát akkor semmire se való? Már nagyon régen bányásztam ki ezeket a trafókat, és nem emlékszem pontosan, hogy hol is voltak, de mintha csöves TV-ből lennének.
Otthon kipróbáltam őket 230V-tal szépen működtek, sőt egyet használok is egy időzítő áramkörhöz. De akkor ezt elvileg nem is szabadna hálózati feszre kapcsolni? Ja lemértem a primer oldali tekercs ellenállása 360 Ohm körül van. Sajnos most nem tudok róla képet csinálni max. hétvégén. A vaterás trafót csak képként szántam, hogy nekem is pont ugyan olyanom van.
Van ennél kicsit kisebb trafóm, az tuti kimenő transzformátor, mert régebben kipróbáltam és nem tetszett neki a 220
(#) vendelkiraly válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Hol van az a légrés pontosan? Mert ha látszik akkor fel kellet volna hogy tűnjön.
(#) Imi65 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Ez a trafó elbírja a 230V-ot, de alapvetően nem erre méretezték. Igazából nem tudom (lehet a szakirodalomban találni menetszám-adatokat), hogy mi alapján méretezték a mérnökök. A feladata az eltérítő tekercs illesztése a PCL85 típusú elektroncsőhöz. A cső illesztési ellenállása nincs megadva sehol, mint ahogy az eltérítő tekercsről sem nagyon találtam még semmilyen ehhez felhasználható adatot. Mindenesetre 50Hz-en működik, de több info egyenlőre nincs róla. Próbáltam én is régebben felhasználni ilyen célra, van rajta elegendő menetszám, mert nem különösebben melegszik. De elég rosszul terhelhető (valószínűleg a légrése miatt).
(#) Imi65 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
A normál trafót úgy rakják össze, hogy az E vasakat egymás után ellentétes oldalról helyezik be. Ezért a vason oldalról 2 illesztési vonal van. Ezen valószínűleg csak egy látszik, mivel egy irányból vannak az E vasak berakva, és az I és E közé papírt is szoktak rakni.
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
A trafó tekercseinek az elszigetelése hagyhat kívánnivalókat maga után. Ez nem egy biztonsági transzformátor.
(#) vendelkiraly válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 

Akkor lőttek a tervemnek.
Gondoltam sorba kötök kettőt-kettőt, és lenne "két" trafóm egy sztereó erősítőhöz dual monó kivitelben.
Ezek szerint ezt nem ajánlod ilyen felhasználásra?
Azért is lettem vona kíváncsi, hogy mekkora a teljesítménye, hogy ehhez tudjak erősítőt választani.
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Ez szabványos, magyar vasmag. Kellene a lemezméret, meg a pakettvastagság (szemre olyan EI66/28-nak néz ki), és akkor meg tudom mondani mekkora teljesítményre jó.
Az egész más kérdés, hogy kész állapotában hálózati trafó-e, vagy valami más illesztésre szolgáló eszköz. Ha légréses, akkor az biztosan nem hálózati trafó, hanem valami más. Viszont attól, hogy nincs benne légrés (váltott irányú a lemezelése) még egyáltalán nem biztosan hálózati trafó. Legjobb az ilyesmit megmérni, és akkor tisztán lát az amatőr.
(#) kadarist válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Megerősítem, ez egy csöves tv képkimenő transzformátora. Nem biztonsági transzformátor!
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Szia Alkotó!

Megkérhetlek még, hogy két trafóm teljesítményét megnézd? Az egyik (trafo_kicsi) ugyan olyan gyártmány, mint amiről múltkor beszéltünk, csak kicsit nagyobb, ill van rajta 26V ami 1mm átmérőjű vezetéken jön ki. A másik, az ugyan nem a fentiek családjába tartozik, de az is hiperszil, ezért gondolom, hogy ha a magyar sorozatból van hasonló méretű, akkor a teljesítményük is kb egyforma. A méreteket a képeken mutatom. Segítségedet előre is köszönöm, ill ha van linked, ahol ezeknek magam is utánanézhetek, akkor azt is örömmel veszem!

Üdv:
Rascal

(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Okt 7, 2009 / 2
 
Nagy trafó = SE170a =1130VA (minden méret pontosan stimmel) A vasmag, tekercs nélkül kb. 6kg kéne legyen. De mintha te 15kg-ot említenél. Az mire vonatkozik.
Kis trafó =SM85a = 114VA (amit 30-nak írsz, annak 31-32 között kéne lennie)

Ha kellenek tekercsadatok, a gyári ajánlást meg tudom adni.
Fontos!! a méretegyezés még nem jelent tuti azonosságot, de azért sokat sejtet.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Köszi, ez gyors volt!

A 15 Kg az egész trafóra vonatkozik, ezért a réz, meg a vaskos keret + kb 20 csavar és anya, amikre a kivezetések fel vannak fogva kiadhatja a különbséget. (kb 8 szekunder tekercse van, egy ipari teljesítményű leporello nyomtatóban volt)

A 30 akkor tényleg 31, mert (fém) mérőszalaggal és tolómérővel is méricskéltem ahogy épp hozzáfértem. Ott mind a kettővel megmértem, és a tolómérő valóban 31-et adott, csak addigra már a 30-at leírtam...

Érdekel minden. A kicsin most 220 / 26 /9 /11 /11 Voltok vannak, a 26V 1mm, a 9V 1-1.1 mm (ónozott részhez fértem hozzá), a 11-ek pedig vékonyak kb 0.5mm, de nem mértem, mert nem volt jelentősége.

Hiperszil trafót könnyű újratekercselni? Érdemes házilag, vagy jobb szakemberre bízni?
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Mellékeltem egy táblázatot.
A tekercselés szempontjából mindegy hogy lemezelt vasad van-e, vagy vágott hiperszil. Ez utóbbi inkább az összerakást gyorsítja.
Akár magad, akár szakemberrel csináltatod, minkét esetben a szétszedés szokott bajos lenni, mert ezeket szokás impregnálni, és e miatt rohadtul össze szokott ragadni a vasmag is, meg a tekercs is (kivéve ha szűz elemekkel dolgozol).
Ha lakkos, akkor ha sikerül szétszedni, még mindig ott van az érintkező felületek megtisztítása a lakkmaradéktól. Ezt nagyon gondosan, finom csiszolópapírral lehet megcsinálni, de tényleg oda kell rá figyelni, mert a síknak is meg kell maradnia.

hiperszil.jpg
    
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Köszönöm!
A lakkmaradékot nem lehet valami vegyszerrel leszedni, hogy ne kelljen csiszolni?
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Az attól függ milyen a lakk. Ha valamilyen kétkomponensű, műgyanta bázisú, akkor nem lehet, az egyszer térhálósodik és utána már semmi sem oldja. Ha esetleg oldószeres, akkor lehet próbálkozni, de fennál a veszély, hogy a lemezeket egymáshoz rögzítő lakk is elkezd oldódni. Tehát csak elég óvatosan ezzel a módszerrel.
(#) szamóca hozzászólása Okt 11, 2009 /
 
R magos trafók beazonosításához egy táblázat. Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Okt 11, 2009 /
 
Ránéztem erre a táblázatra. Ha éppen ilyen trafó akad az ember útjába, akkor nagyon hasznos segédinformációkat adtahat, de nem egyértelmű nekem az adatokhoz tartozó mértékegység. (cm? col? vagy mi más?)
Következő: »»   55 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem