Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   186 / 843
(#) zoly15 hozzászólása Okt 8, 2009 /
 
Hali mindenkinek!
A közeljövőben szeretnék építeni egy szimmetrikus tápot.
A trafóm 600W-os.
Olyat szeretnék ami 2X50V és 2X3A..
Valaki tudna valami megbízható és bevált kapcsolást?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) Alkotó válasza zoly15 hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Amit én építgetek mostanában, az tud 0-50V és 0-3A-t. Sőt áramból akár többet is.
Viszont a szó szoros értelmében nem szimmetrikus. Én 2db egyforma tápot építettem, amiket tetszőlegesen össze lehet kapcsolni, tehát akár szimmetrikusnak is tekinthető. De hangsúlyozom itt mindkét oldal egyforma, tehát mindkét oldalnak a pozitív ágában van az áramfigyelés. De ha mondjuk közel szimmetrikus terhelésekre akarod használni (mondjuk erősítők élesztése), akkor nem jelent kompromisszumot ez a kialakítás. (csak zárójelben mondom, hogy a gyári tápegységek is kivétel nélkül ezt a módszert alkalmazzák, kettő -vagy több egyforma tápot építenek, amik összekötözgethetők -legaláábis én még csak ilyet láttam-)
(#) Doncso válasza zoly15 hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Esetleg a nálam üzemelő SPafi táp. Alkotó nyák tervével.
Pont jó ahhoz a trafóhoz.
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Én is megépítettem Alkotó tápját, szimmetrikus illetve párhuzamos üzemmódot tud. Csak két relé és egy hármas állású yakslie felhasználásával, és egy banánajzat a közös pontnak, én ennyit változtattam rajta de ez mind külső változás, csak kényelmi kérdés.
(#) oregtamas0202 hozzászólása Okt 8, 2009 /
 
Üdvözletem.Kérdezném mivel több tápot építettek , mi az anyagi vonzata pl. 0-30V és 0-3A tápnak? Ha nincs semmi . Dobozolva ,analó vagy digi. műszerrel.Tisztelettel:Öreg T
(#) dB_Thunder válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Ez nagyon függ attól, hogy mit veszel és mid van.
De 20ezer alatt még az egyszerűeket sem lehet megúszni.
(#) Zed válasza fúró hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Egyetértek mex-el: a létező legnagyobb hűtőbordára szereld rá és mindenképpen tegyél rá ventillátort!

Nekem van egy LM317T-vel épített tápom, ( ez TO-220-as tokozású ) ami egy névleges 12V/3A trafóról jár. Épp tegnap cseréltem ki a hűtőbordáját, de sajna így is kicsi. Ez abban nyilvánul meg, hogy rövidrezárva 2.5A-t ad le néhány másodpercig, aztán az áram csökkenni kezd szépen lassan- ahogy az IC egyre melegebb lesz. A végén állandósult állapotban 1.3A-en áll meg! Én egy számítógép táp dobozába raktam, mivel abban ugye adva van a ventillátor. Tehát van rajta légáram rendesen: megfordítottam a ventit, hogy befelé fújja a levegőt, így kicsit intenzívebb a légáram, de ez is kevés.

Mondjuk túl nagy bordát nem tudtam berakni, mert kicsi volt a hely.

Viszont pont a napokban teszteltem egy LM317-et, ami TO-3-as tokban van, egy tényleg "tisztességes" hűtőbordán. Mondjuk az nem volt hűtve, de egy 20V-os névleges trafóról az ő árama 1.5a-ről 1A-ig csökkent.

( Ennek ellenére ez a kedvenc tápom, mert nagyon jól működik, amire nekem kell, tudja: egy poti, amivel a feszt. állítom, egy LCD-n meg látom a feszkót és csókolom. )

Szóval bazinagy bordát tegyál rá, vagy olyan trafót szerezz, aminek több kivezetése van és a kimeneti fesz. függvényében kapcsolgasd a trafó kivezetéseit a Graetz elé.

Nekem van egy 12V/8A-es trafóm, ehhez nemrég vettem egy LM358-at, vagy mit. Ez 5A-es. Egyelőre neki sem álltam megépíteni, mert előszabályozó nélkül tuti, hogy 2-3A-nál többet nem tudna leadni szegényke...
(#) fater964 hozzászólása Okt 8, 2009 /
 
Jó estét mindenkinek!
Én is építgetem a tápegységemet igaz nem az 50v-osat csak a30-v 3A eset.Két egyforma táp lesz mint Alkotóé.Már az egyiket ki is próbáltam ,működik is rendesen.30V hajszálpontosan a kimeneten az áram az3,35A ig megy .Szabályozni az áramot és feszültséget is 0ra lelehet.A másikat még nem próbáltam.Még a kijelzőket, hővédelmet és hőfokkapcsolót kellene összebogarászni hozzá.
Ja még az hozzá tartozik Pioneer panelterve alapján készült.
Üdv mindenkinek!
Fater
(#) Zed válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Ahogy már előttem írták: attól függ, hogy milyen igények vannak és mit lehet szerezni? ( Mármint nem megvenni, hanem olcsón/ingyen szerválni. Én például most vasárnap bolhapiacon vettem egy 2x10V 40VA trafót 500HUF-ért. )

Aki univerzális tápot szeretne minél olcsóbban építeni és szereti a "régifajta" disszipatív megoldásokat, mindenképpen ajánlom az L200 IC-t. Ez max. 3.6A-t tud és külön állítható rajta a feszültség és az áramkorlát is. Ja és ez egy tokban van. ( A uA723-hoz ugye mindenképpen kell egy külső áteresztő tranyó 150mA feletti áramhoz. )

Az LM317 nem tudom, mennyire számít univezrálisnak, az ő áramkorlátja ugye nem állítható. Viszont kb. egy 40x70mm-es NYÁK-on össze lehet rakni a hozzá való körítést ( a hűtőbordát kivéve persze ).
(#) retoocs hozzászólása Okt 8, 2009 /
 
Sziasztok!!!
Én csak hobbi szinten foglalkozok elektronikával nem is tanultam csak szeretem és próbálkozom egyes dolgokkal és most már arra jöttem rá hogy kell egy labortápegység. Végigolvastam a fórumban az összes erre vonatkozó oldalt, mostmár van amivel tisztába vagyok de még mindig sok a kérdésem.
Főleg audió projektekkel foglalkozom és oda kell a szimmetrikus táp nem? Ki választottam egy labortáp tervet a lent láthatót, ha két tápot készitek akkor hogyan használható szimmetrikus tápként olvastam hogy lehet de nem értem hogy hogy És ha nem szeretnék épiteni a feszültség és az áram mérésére müszert akkor megfelel-e a lenti.vagy az itho raktáron lévő analog müszerek
(#) Alkotó válasza retoocs hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Ez a táp egy nagyon stabil, megbízható, könnyen utánépíthető konstrukció (nálam remekül bevált).
A műszerek nem kötelezőek, de ha kihagyod, vagy esetleg nem elég precízen oldod meg a mérést, akkor az később nagyon fog hiányozni. Ha nem 200mV-os digitális alapkijelzőket használsz, akkor az osztótagok értékeit át kell számolni az aktuális műszerérzékenységhez
Szimmetria!? ez csak látszólag hozható létre, de kit zavar ez. A két független tápot sorba kell kötni (az egyik negatívját hozzá kötöd a másik pozitívjához) ez lesz a GND, amihez képest van egy pozitiv, és egy negatív feszültséged.
Egy ilyen kaliberű elektronikai projekt, ha magad csinálod, és közben végig is gondolod mit miért csinálsz úgy-ahogy, akkor nagyon sok tapasztalattal és bölcsességgel fog felruházni. Ha még a műszereket is magad csinálod (javaslom ezt), valamint esetleg a trafókat is te tekered, akkor már számos területet fogsz megérinteni. És akkor még a dobozolásról, illetve annak buktatóiról, valamint a hűtésben rejlő okosságokról nem is beszéltem. Azért soroltam ezt fel, mert van ennek egy fonákja is. Mivel tényleg összetett a dolog, elég sok helyen el lehet vérezni, jól mérd fel a lehetőségeidet.
(#) retoocs válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Köszönöm szépen a válaszodat. Valóban lehet hogy érdemes megépiteni a mérő müszereket is meggyőztél . Nem tolakodás képpen de nincs ezekhez egy használható nyákterved mert én még képtelen vagyok a nyáktervezéshez. Ugy gondolom a közeljövőbe még rászorulok az utbaigazitásodra
(#) oregtamas0202 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Üdv. Köszönöm mindkettőtőknek.A kérdés az hogy mit takar a belső. A 3A 19E. , az 5A netto 22E. Ft. A súj 6kg. Öreg T
(#) spikk válasza retoocs hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Itt találsz. Az alsóra gondoltam főleg, de az első meg analóg, ha az jobban tetszik.
(#) Alkotó válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Ha készen veszel, az szinte biztosan olcsóbb, gyorsabban megvan, jól működik (mert ki van már próbálva sokszorosan), van garancia és szerviz hozzá.
DE... Nincs benne saját gondolat, saját munka. Elvész a kihívásban rejlő öröm, megszűnik a varázs. Nem a saját "gyermeked" lesz, csak egy jó kis eszköz, ami vélhetően remekül kiszolgálja a neki szánt feladatot.
El kell dönteni táp kell-e, vagy inkább az időt akarod "hasznosan" eltölteni.
(#) Pulyka válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
"DE... Nincs benne saját gondolat, saját munka. Elvész a kihívásban rejlő öröm, megszűnik a varázs. Nem a saját "gyermeked" lesz, csak egy jó kis eszköz"



Ez így igaz.
Engem is jól érzéssel tölt el,ha valamit megalkotok,elkészítek,és utána látom,hogy én csináltam,szépen működik.
Nem is a pénz hiánya,amiért nem veszek kész terméket,hanem a fentiek miatt.
Ha sok pénzem lenne,akkor már inkább a lomexnek küldenék mindig és mindig alkatrészlistát,és egy címet,ahova küldhetik az alkatrészeket
(a postázás pénzbe kerül,ha nem is olyan sokba,de ahoz képest drága,hogy nekem az utiköltség ingyen van)
...mert sokszor lusta vagyok elmenni(50km vonattal,amihez hozzászoktam,és ingyen is van(arcképes),de lusta vagyok

Üdv

Tomi
(#) Zed válasza Pulyka hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Ez nem teljesen igaz - szerintem.

Pl. vegyünk engem. A korábban említett LM317-es tápom: a doboza egy selejtes PC táp doboza. Ára kb. 300 HUF, működő ventillátorral együtt. A trafót szintén szereztem. De a bolhán azt is ki lehet fogni mondjuk 500HUF-ból. És még sorolhatnám. A lényeg, hogy az áron lehet "faragni".

Persze ehhez az kell, hogy legyen időd és helyed "gyűjtögetni".

Amit magad raksz össze, azt nagy valószínűséggel magad meg is tudod javítani, ha tönkremegy. Ha "kommersz" alaktrészeket használsz, akkor olcsó és könnyen javítható lesz. És nem biztos, hogy a gyári minden szempontból jobb. ( Attól függ, mik a szempontok ugyebár. )

Hozzáteszem, hogy hivatalos munkába nem teszünk barkács cuccokat. PLC szekrénybe pl. nyilván kapcs. üzemű tápot rakunk, mert oda ez dukál. Na de egy műhelybe miért ne lehetne disszipatív tápot fabrikálni?

Szerintem az elektronika is olyan dolog, mint millió más: csak akkor leszel profi illetve rutinos, ha csinálod is. Szép dolog, ha valaki tudja értelmezni a kapcsolási rajzot, de egészen más dolog a NYÁK-ot elkészíteni, beültetni, dobozt faragni stb. A tápegység pedig az egyik legalapvetőbb dolog,ami úgyis mindig kell.
(#) Alkotó válasza retoocs hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Elég kínos, mikor a saját agyszüleményeimet kell "reklámoznom". A kereső neked is éppen úgy segít, mint nekem. Cirka 1 perc alatt találtam ezeket. Javaslom önállóan is próbálj keresni, mert bizony sok "fontosság" rejlik némelyik célirányos hozzászólásban.
1. A tápegységről pl. itt találsz nyákot: rajz+nyák+beültetés
2. A "topi féle" műszer helyett egy Alkotós elképzelés, ahhoz hasonló elrendezésben, de az IC lábak közti vezetékezés nélkül: rMűszer-1
3. egy másik fajta műszer kialakítás, ahol már akár egész szorosan egymás mellé halmozhatóak a műszerek: műszer-2. Az én tápomban jelenleg ebből van 4 db, 2 zöld, 2 piros számokkal.
4. végül még valami, amit ugyan nem kértél, de még jól jöhet, és szintén hozzám kapcsolódik:ezt is jó elolvasni legalább egyszer
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Szerintem nekem sincs sok saját gondolatom a tápomba, a te féle panelek a proli007 féle hővédelem, max a relés soros/párhuzamos üzemmód ami saját ötlet. Nekem 20 ba volt eddig, volt trafóm, dobozt bontott bútorból csináltam, hűtőbordát végülis olcsón vettem egy aukciós oldalról, relék voltak, és még sok egyéb is itthon.
(#) trudnai válasza Pulyka hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
[OFF]
Idézet:
„Nem is a pénz hiánya,amiért nem veszek kész terméket,hanem a fentiek miatt.
Ha sok pénzem lenne,akkor már inkább a lomexnek küldenék mindig és mindig alkatrészlistát,és egy címet,ahova küldhetik az alkatrészeket”


Na igen, sokszor olcsobb a kesz termeket megvenni, mert ott egyreszt talan nem azt a minosegi alkatreszeket raktak bele, masreszt tomegben gyartjak igy olcson szerzik be az alkatreszeket -- mi meg vesszuk kis tetelben dragan.
(#) trudnai válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Idézet:
„Szimmetria!? ez csak látszólag hozható létre, de kit zavar ez. A két független tápot sorba kell kötni (az egyik negatívját hozzá kötöd a másik pozitívjához) ez lesz a GND, amihez képest van egy pozitiv, és egy negatív feszültséged.”


Csak kozben vigyaznod kell, hogy az az aramkor soha ne legyen olyan eszkozzel ossze kotve aminek mashol van a fold potenciaja...
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Okt 9, 2009 / 1
 
Azt hiszem lebecsülöd az utánépítésben rejlő kihívásokat. Nyilvánvalóan könnyebbség ha van rajz, meg esetleg nyákterv, de ettől még csak meg kell ezt építeni. Szerintem a dokumentáció megléte nem csorbítja az építés örömét. Ugyanúgy lehet forrasztgatni, huzalozni, hűtőbordákat válogatni, azokat furkálni, és csavarozni, töprengeni milyen doboz, milyen elhelyezés, milyen előlap lenne jó, és még hosszasan sorolhatnám.
Aki meglévő doksi alapján utánépít bármit is, az bátran legyen büszke magára, mert ő is létrehozott valamit.
(#) Alkotó válasza trudnai hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Idézet:
„...vigyaznod kell, hogy az az aramkor soha ne legyen olyan eszkozzel ossze kotve aminek mashol van a fold potenciaja...”

Ezt én nem értem. A "látszólagos szimmetria" buktatói nem ebben rejlenek.
(#) oregtamas0202 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Üdv. 100% ban azonosúlok a gondolatmenettel .Két elem ami gondot okoz : az idő és a pénz.Nem is fordúltam volna hozzátok ha a bizalom a legkisebb mértékben is felmerűlt volna az álltalatok megtervezett táppal szemben. Tisztelettel:Öreg T
(#) Frankye válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Mármint ha a bizalom hiánya merült volna fel, nem?
(#) demcar hozzászólása Okt 9, 2009 /
 
Üdv mindenkinek.

Nekem az volna a kérdésem hogy az Attila által tervezett labortápegység 0-30V/0-2A hogyan lehetne egy kicsit "megtuningolni" úgy hogy ne csak 2A legyen a kijöveten hanem mondjuk 4A. Mert nekem van egy toroidom ami 2x12V/4A és azt szeretném beletenni.

De igy csak a trafó teljesitményének a felét tudom kihasználni. (Meg néha elég kevés az a 2A)

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.: demcar
(#) oregtamas0202 válasza Frankye hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Üdv. Nem-nem ó dehogy . Profik és készségesek. A kalap megemelve. Öreg T
(#) zoly15 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Köszönöm mindenkinek!
Még kigondolom melyik lenne nekem a legmegfelelőbb..
Alkotó:
Idézet:
„De hangsúlyozom itt mindkét oldal egyforma, tehát mindkét oldalnak a pozitív ágában van az áramfigyelés. De ha mondjuk közel szimmetrikus terhelésekre akarod használni”

Ezt nem értem, ha én nem közel azonos árammal terhelném a két oldalt egyszerre valami szimmetrikus tápot igénylő dologgal valami meghibásodna?
Ha igen, miért?
Előre is köszönöm a választ!

Üdv!
(#) scooby_ válasza zoly15 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Szia!
Az én tápom asszimetrikus tápot ad le,de én bekötöttem két elkót a kimenet elé,így lett szimetrikus a tápom.
A riaa korrektorok szeretik,még nem volt vele gondom...
30V....1A LM317-es táp.
(#) zoly15 válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 10, 2009 /
 
Hali!
Ez nem így működik.
Nekem "rendes" szimmetrikus kell.
Riaa-korrektornál, ott más a helyzet.

Üdv!
Következő: »»   186 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem