Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Majd elválik
![]() Legalább lesz összehasonlítási alap "házi" és gyári meghajtás közt.
Én is találtam egy jó darabot. Az MC34152D
Nem drága, és szerintem ez is jó fajta.
1,5A-es csak két gate-et tennék rá 50KHz felett, de amúgy jó ez is.
Én szt tanácsolom, hogy ne vegyél MC-t hal lehet.
Én 3x adtam neki lehetőséget, hogy produkáljon, de mindháromszor elszállt.
Egyszer nekem is elszállt egy 9A-es, nem is értettem miért, aztán rájöttem, hogy ezek a cuccok iszonyatos meredekséggel kapcsolnak be, ami hatalmas energiát tép ki a tápból. Ha nincs kellően pufferelve és hidegítve, akkor úgy összeesik, hogy magát teszi tönkre. Én több db 10 és 100µF-os kondiból és néhány 100n-sból rakom össze a szűrést, minél közelebb a táplábakhoz. Azóta nem volt gond.
Eagle 5.6.0 -al készítettem!
De ez még csak prototípus! Tehát nem végleges !
Watt és Cimó
Ha IRFZ48 helyett berakok 4db IRF3205-öt és a meghajtást hagyom a BD139és 140 komp.párral a frekit hagyom úgy ahogy van és a trafó tekercseit áttekerem az én +-50V-ra akkor működőképes lesz a tápegység? Továbbá látom hogy az IRF3205nek nagyság rendel kisebb a belső ellenállása ezét kevésbé is fog melegedni?
Csak akkor lenne iszonyatos nagy áram ha nem lenne gate ellenállás.
De mivel van, jelentősen bekorlátozza az áram csúcsértékét. A közelbe természetesen használtam én is kondit. Egyébként 9A közelsem1,5A. ![]()
Én nem tettem gate ellenállást(ill. 22ohm max. amit szoktam néha). Ha teszel, azzal elrontod a vezérlés meredekségét, azaz semmi értelme a nagy áramú meghajtónak. Az áram egy pillanatra is elég ha kialakul, folyamatosan nem fog folyni, csak míg feltölti a "kondit". Ez éppen elég egy nagy zavarjelhez. De szerintem ezt már túlbeszéltük...
Nekem 9A-es szált el, pedig nem kellett volna neki! ![]()
ÓÓ de kár. Nekem Sprint layout van.
Mindenesetre, ha át tudnád küldeni valamilyen formában, azt meg köszönném. Kívncsi lennék, hogy oldottad meg a power átjutását. Én amikor át akartam tervezni 1 oldalasra, akkor mindig azzal volt a bajom, hogy átkötéseket kellett rakni bele, vagy hosszabbak, és vékonyabbak lettek a vonalak, ami ugye nem jó.
Gate ellenállás mindenképpen kell.
Ha nem teszel akkor a meghajtó és a gate közt levő induktivítás és a gate belső kapacítása rezgőkört fog alkotni és nem egy egységugrás szerű meghajtásod lesz hanem egy oszcillációs belengés. Egy ilyen tényleg tönkreteheti a meghajtót. Az előtét ellenállással csak a rezgőkör jóságát rontjuk le és megvédjük a meghajtóáramkört a tüske impulzusokkal szemben. Ha Ugs 15V és 9A a max áram a meghajtón, akkor 15V/9A=1,8Ohmos ellenállás a legkisebb ajánlott érték. Szerintem ezt most beszéltük ki ![]()
Helló
Nekem is lettek átkötések de nem a nagyáramú részeken,hanem a vezérlő áramköri részeken! Nehéz volt megtervezni úgy hogy a szabálynak megfeleljen! És próbáltam minél kisebbre de a szerelhetőségre is figyelni! Ha kész a végleges NYAK akkor felteszem, de így még nem akarom! Neked különben akkor van kétoldalas NYAKod ezek szerint, működik, mekkora teljesítményt szedtél ki belőle?
Szia emmzolee!
Itt a NYAK+a beültetés egybe. Látod rajta a tervezést egybe ![]()
Hello
Köszönöm. Nagyon jól sikerült megoldani a dolgot. A nagy áramú részeket kicsit nem árthat még vastagítani. Látom terveztél rá remote bekapcsoló tranyót is ![]() Zsír
Üdv Cimo!
Sikerült beszereznem egy ilyen trafót ami a mellékletben van. Lehet használni a tápodban amit küldtél nekem? Hogy számolhatom a menetszámokat? Ja majd elfelejtettem N27-es 1.5 légréssel!
Légréses?
Igen! Az jó vagy nem?
Nem, légréses nem lesz jó!
Amit tekertem EI-33 az nem jó?
Még nem próbáltam!
Csak kíváncsi voltam jó-e? Mert nagyobb, és vadi új. Mi az oka hogy nem jó, sokat kellene rátekerni?
Idézet: „Mi az oka hogy nem jó” Légréses.
Idézet: „Mi az oka hogy nem jó, sokat kellene rátekerni?” A bemenőteljesítmény nagy része arra menne el, hogy a légrést felgerjesszed.
Kipótolom
![]()
Idézet: „Kipótolom” Ha nem is kipótolással de lecsiszolással még használhatóvá lehet tenni. (síküveg + durva(180)_finom(~800) smirgli, és ha nem billeg a kezed, akkor sík lesz a csiszolás, 90% ban jó is lesz.)
Még egy két kérdés.
A tápot fet és trafó nélkül probálhatom, vagy akkor a szabályozás miadt nem indul? És a 22k ntc-t hova rakjam, a fetek bordájára?
Minden kérdésre igen a válasz.
Hali!
Az akku negatívot és a táp GND-jét össze kell kötni? köszi
Pontosan miről is kérdezel?
Bocs, hogy nem tudok mindenkit nyomon követni ![]()
Kész van a cucc, de még nem az igazi!
Terheletlenül 20v, terhelve-120ohm semmi. Elküldöm a jeleket hátha tudsz segíteni 5ms/div, addig megpróbálom a fekit növelni. Esetleg a trafót kötöttem be rosszul? Két alsó közös, két felső a fet-ekre.
Hát, hogy egyenirányítás után a GND-t össze kell-e kötni az akku negatívjával? De már rájöttem hogy igen, mert ha nem kötöm össze, akkor a hangforrás kábelén és a fejegységen keresztül ugyis összekötődik...
Remélem jól gondolom. ![]() Még azt kérdezném, hogyha a tl494 után szeretnék egy FET drivert tenni akkor kell valami közéjük? Vagy minden benne van az IC-ben és csak kössem össze megfelelő 2-2 lábat és kész? Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |