Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   67 / 399
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
Szia!
Akkor én ez hansználhatom, a quad 405-ös mélynyomómhoz? Méghozzá úgy hogy az alul áteresztő szűrő +-12V-os trafójáról küldöm neki a 12 V-ot, és akkor így ugye később kapcsolja be a relé a hangszórót. Illetve ennek a GND-jét ugye összekell kötni a quad GND-jével?
Köszi előre is!
(#) Alkotó válasza attrax hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
Az LM1036 más kategória. Nem Quad-ba való eszköz, de attól még persze működhet.
Ami viszont véleményem szerint éppen jó ide, sőt nekem van is benne, az pl ez az előfok. A rajzot koppintottam, de a nyákot már magam csináltam, és mérve is, fülre teljesen rendben van. Bővebben: Link
(esetleg olvasass még tovább is egy kicsit, mert ha jól emlékszem a végére totál elfajult a csevegés, valami idétlen elmélet őrületté, de ettől függetlenül, ha tudsz áldozni kb. 1000Ft-ot IC-n ként, akkor ez egy tényleg jó előerősítő.

Már csak az a kérdés maradt, kell-e egyáltalán ilyen fokozat a Quadba, mert e nélkül is elég érzékeny. Én se elsősorban az erősítése miatt használom, hanem a hangerő és balansz korrekt megoldása miatt.
(#) attrax válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Köszi szépen!
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
Szia!
De nekem a mélynyomóm mono, tehát csak egy áramkörös relével kell szkítani, mivel egy jel megy akkor mit kell változtanom a kapcsoláson? lletve hogyha a sávszűrő +-12V-os trafójáról adom az áramkörnek a +12Vot meg a gnd-ta akkor az nem veszít a szűrő hatásfokán? És a tip 121 mivel helyettesíthető?
Köszi előre is!
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
Köszi!
De most az nem gond hogy a trafóm 3W-os, +-12V-os azaz 125mA áramerősségű és hogyha még ezt az áramkört is rákötöm akkor a relé mondjuk felvesz 100mA-t és akkor az egész szűrőnek marad 25mA? Akkor ez így nemjó ugye?
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Szia!
Akkor inkáb azt csinálom, hogy van egy 9V-os trafóm, azt egyenirányítom pufferelem, és akkor 12,7V lesz, és a trafó 220mA
És sztem így jólesz.
(#) saraha hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
Üdv.
Nálunk igen nagy a hálózati fesz. ingadozása nem ritka a 250VAC sem.Na ezt már nem bírja a Quad,ilyenkor felmegy 54-55VDC-re is a táp és begerjed, a védelem meg leold.
Mit változtassak rajta,hogy ne legyen ez a probléma?(A trafót nem akarom kicserélni meg letekerni sem belőle)
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Valami más lesz ott az alapprobléma, mert a tápfeszültség említett mértékű növekedésétől egyáltalán nem indokolt a gerjedés (nálam, alapból is +-55V-ról megy).
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
De csak akkor csinálja amikor felmegy a fesz egyébként tökéletes.Ez az Urbános féle.
(#) szegodenespeter hozzászólása Okt 13, 2009 /
 
Sziasztok! Nem Urbán féle Quadról van szó. Mi a meglátásotok, +-59 Voltot mennyire bír a kapcsolás? Több alkalommal füstölt el a két 2N3442-es tranzisztor és az egyik BD242, szerintetek a nagy feszültség az oka? 8 ohmos terheléssel működik, olykor jól meg van hajtva hosszabb ideig (kb 3óra). Mi a megoldás? A kapcsolásban lehet e változtatni, vagy a tápfeszültség +-50Voltra váltása segít? Annyi hiányos a panelen, hogy a T5 és T6-os tranzisztor nincs benne... Ez összefügg a tápfeszültség nagyságával, hogy szándékosan ki van hagyva? Előre is köszönöm!
(#) Alkotó válasza szegodenespeter hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
T5-T6 lenne a "gyári" túláramvédelem.
Valószínűleg nem a tápfesz maga árt a tranyóidnak, hanem az e miatt megnövekedő kimeneti max. teljesítmény. Erre még rátesz kicsit az áramkorlát hiánya is. Esetleg próbáld meg az "önmérsékletet", az is elég jó áramkorlát, csak nehéz kordában tartani. Nekem nem nagyon megy ha rám jön az agybaj.

A módosított QuaD-ban, már megduplázták a végtranyókat. Igaz nem pont a feszültségtűrés miatt, hanem hogy kisebb impedancia (4ohm, vagy még kisebb) se jelentsen semmi gondot az erősítőnek, de a hatás ugyanaz, jobban tűri a nagy áramokat.
(#) szegodenespeter válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
Köszönöm gyors válaszod! Akkor ha a két kis áramkorlátozó tranyó bekerül, akkor reménykedhetem, hogy nem száll el? A feszültség az valóban a katalógus szerint 140V, szóval ezt röhögve bírnia kéne. Hát az önmérséklet azért nem nyerő, mert a kollégiumi rendezvények alkalmával muszáj úgy szólnia, ahogy a tisztelt nagyérdemű kívánja. Építeni nem szeretnék másikat, nekem csak a javítás a feladatom, de már gyanús, hogy ilyen rendszerességgel kell. Hát köszönöm a segítséget, ha valaki még tud hozzá tenni valamit, megköszönném. Üdv!
(#) lapose válasza szegodenespeter hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„A feszültség az valóban a katalógus szerint 140V, szóval ezt röhögve bírnia kéne.”


Csak az emelt feszültséget nemcsak a végfokoknak kell bírniuk, hanem a többi félvezetőnek is.
Nem árt ellenőrizni a többi tranzisztort is feszültségre.
Ha jól emlékszem pont magyar rajzon találkoztam Quad-ban BC214-el, ami a maga 45V-jával igen necces 60V-ra.
(#) Alkotó válasza lapose hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Jó meglátás. A "meghajtó" (pl. BD242C) is 100V-os, valamint a zénerek előtétei is érdekesek lehetnek.
De azért lássuk be, a tranzisztorok feszültségmaximumai, elég nagy mértékben túlléphetőek a legtöbb esetben (mégha ez nem is korrekt dolog). Sokkal érzékenyebbek áramra, és hőmegfutásra.
Eszembe jutott a terhelés is. Kritikus lehet ha túl kicsi az alapQUAD terhelése. Ezt eredetileg 8-ohmra találták ki, ami nem jelenti azt, hogy 4-en behalna, de sokkal nagyobbak a hozzá tartozó áramok, ami már igencsak árthat, a szilícium hőfokának.
(#) badogos11 válasza szegodenespeter hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Ez a Quad még mindig ilyen instabil, azt gondolnám hogy ennyi idő elteltével már annyira kifinomult hogy nem lehet "megölni". Már kb 6-7 éve nem foglalkoztam vele, de előtte nekem is volt saját építésű, az sem Urbán féle volt, hanem egy korábbi verzió, bár jobbnak is tartottam azt. A tápfesz +-55V volt terheletlenül. A BD249C-esek is birták amíg én használtam. A meghajtó BD246C volt, azzal stabilabb volt. De a legfontosabb a 0,091Ohm-os áramkorlátozó volt, mert amiatt sokszor elszállt eleinte, ha nem volt megfelelő értékű. Ilyenkor nem mindig csak a végtranyók hanem az alsó BC212-es is elszállt. Erre valahol olvastam hogy 11db párhuzamosan kötött 1Ohmos ellenállást használjak, és az bejött. Bár teljesen nem sikerült soha stabillá tenni. Lehet ennek oka a magasabb tápfeszültség is. A végtranyónak végül már MJ15003-at használtam, azzal nagyon bírta. Egyébként szerettem, bár azóta már PWM végfokom van és el is felejtettem hogy mennyi fejtörést okozott. Lehet semmit nem segítettem.
Csak gondoltam megosztom az én tapasztalataimat is.
Üdv
(#) SALáta válasza szegodenespeter hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Idézet:
„az önmérséklet azért nem nyerő, mert a kollégiumi rendezvények alkalmával muszáj úgy szólnia, ahogy a tisztelt nagyérdemű kívánja.”

Van egy kapcsolás egy régi RT ben jelent meg, túlvezérlési csúcs indikátor néven, a gyereksarok rovatban. Javaslom ezt a kapcsolást megépíteni és rátenni a kimenetre, egy led jelzi vissza ha a beállított feszültség szintet túllépted. Persze ehhez is az kell hogy ésszerűen használd. Picit nagyobb méretű nyák kell hozzá, ez nagyon kicsi.
(#) szegodenespeter válasza SALáta hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Ma fogok majd neki a kapcsolás tünetes átvizsgálásához és örülök, hogy sok hasznos információval a tarsolyomban tehetem ezt meg. Köszönöm. Javíts ki SALáta, ha nem jól gondolom, hogy egyes koppanás- és hangfalvédő kapcsolásban ez jelen van, vagy az mást figyel? Valami köze lenni kell ahhoz amit mondtál, mert csak akkor villog, ha oda van csavarva az erősítőnek. Azonban a jelzés kezdete még nem a kívánt kivezérlésnél jelentkezik. Akkor ebből az következik, hogy a használat nem ésszerű és ez az eszköz kevés erre a hangosítási célra, de más meg nincs. Megpróbálom a többiek által javasolt megoldásokat, és a következő bevetésen eldől, hogy állja e a sarat. Minden esetre köszönöm a segítséget mindenkinek, majd meglátom, hogy "mi sül ki belőle".
(#) djgombi válasza SALáta hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Vagy ez még jobb:>>>> KATT <<<<
(#) SALáta válasza szegodenespeter hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Gyakorlatilag olyan feszültségre állítod be amilyenre akarod, amilyenre neked kell. Megkeresem a kapcsolási rajzát és felteszem, ez nem védőáramkör hanem csak egy visszajelző áramkör ha túllépted a feszültségszintet a led világít.
djgombi:
Hasznos kis kapcsolás, azthiszem ezt én is kipróbálom.
(#) djgombi válasza SALáta hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Nekem ami van és talán az egyik legegyszerűbb:
>>>> KATT <<<<
Megépítettem próbapanelon és egész jó l jelez
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Szia!

Amióta megnéztem Libus méréseit a hamis-tranzisztoros topikban, kicsit óvatosabb vagyok a feszültség túllepésékkel..
(#) badogos11 válasza szegodenespeter hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
Igazából az egyik erre legmegfelelőbb megoldás a limiter, próbálkoztam már vele, itt egy működőképes kapcsolás, de ha otthon leszek megnézem amit csináltam, mert ha jól emlékszem kicsit módosítani kellett az értékeken, persze a gyári az jobb.
Ezt az erősítő előtt kell használni, beállítani a kívánt maximális jelszintet, és az erősítőt akár teljesen kivezérelheted a limiter nem ad neki csak akkora jelet amennyit beállítottál. Bele is lehet építeni az erősítőbe mint előerősítő.
Üdv
(#) szegodenespeter válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
SZia! Kicseréltem a hibás végtranzisztorokat, a DB242 helyett 244 került, és az emlitett T5 és 6 pótolva lett. A nagy baj az, hogy szabajosan füstöl az erösito, mert R28 olyan mértékben melegszik, hogy alig 5 másodperc alatt forró... Nem tudom mi a baja, de már nagyon bosszant, lehet, hogy mivel nagyon pocsék allapotban van már a panel, szét van égve, csinálok egy másikat, és minden alkatrészt szemügyre veszek. Ha van más javaslat, észrevétel vagy tapasztalat az érintett ellenállás túlzott melegedesere kérem segitsen.
Dénes
(#) kábel hozzászólása Okt 21, 2009 /
 
Az én erőködőm már évekóta a király
-De mint mindennek egyszer annak is vége lessz ! (még addig pár év!)
(#) Alkotó válasza szegodenespeter hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Gondolom többféle rajz is elérhető, sőt még azt sem tudom, hogy az alaperősítőről, vagy a módosított változatról van-e szó. Az én módosítottról készült átrajzolatomon az R28 75ohm, és T6 bázisához csatlakozik az egyik vége.
Ennek valóban nem kéne egyáltalán melegedni.
Az új panel, akár lehet jó megoldás is, de talán előtte célszerűbb lenne esetleg a régit életre kelteni.
Nincs általános szabály.
1. Célszerűen ellenőrizd le, nincs e valóban elégve valahol a panel.
2. A végtranyótól indulva, visszafelé, ellenőrizd le a félvezetőket. Lehet akár zárlatos, akár szakadt.
3. mindenképp lapbortápról, vagy valamilyen egyéb áramkorláton keresztül próbálgasd.
4. A kimeneten semmiképp se legyen egyenfeszültség
5. Már az elején zárd rövidre a bemenetet.

És a legfontosabb, ne add fel. A QUAD nem olyan nagyon bonyolult kapcsolás, hogy ne lehetne megtalálni a hibát. Általában a két végtranyó, meg az egyik (rajzon a felső) meghajtó szokott tönkremenni. Ezeket én már szinte rutinból cserélem. Egy két mérés, és mindjárt beljebb vagy...
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Egy panelnál a 20 ból amit eddig gyártottam (urbán féle terv) az volt a gond hogy a műveleti erősítő féltápfeszültséget kapott. Ha jól emlékszem az R28 az Urbános panelnél 21 ohm volt, ez az áramfigyelő ellenállása a védelemnek ha jól emlékszem rá.
(#) kanocos hozzászólása Okt 23, 2009 /
 
Sziasztok. egy egyszerű kérdésem lenne az gond ha a TL071es ICben hallani a zenét ? ezen kivül tökéletesen működik
(#) válasza kanocos hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Szia!

Nem inkább valamelyik tekercs zenél? Azt még el is tudnám képzelni . Nekem például a szkópom szokott nagyon nagyon halkan (de mégis hallhatóan) zenélni, ha audiojelet adok a bemenetére .
(#) kanocos válasza hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
hát ha jól hallottam az icből jött de majd megnézem most összeraktam a párját és sajnos tápfesz a kimenenten és inkább most otthagytam
(#) hapro válasza kanocos hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Az IC-ből még nem hallottam, hogy zene jött volna, de a végtranyókból annál inkább. Van hogy generátort kötök rá, és a csöndben műterhelés mellett, hallani a végtranzisztorok hangját, azaz azt amilyen jelet adok neki.
Következő: »»   67 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem