Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   588 / 1320
(#) icserny válasza NickE hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

PIC24-es programokban (C30 fordító) találkoztam inline függvénydelkarációval, de a C18-at más fából faragták, nem szívleli el az inline kulcsszót.

A feladat jellege alapján úgy látom, hogy inline assembly makrót kellene definiálnod (végül is a Nop() is ilyen...)
Lásd a p18f****.h header fájlok végén!

#define Nop() {_asm nop _endasm}
(#) Stefan hozzászólása Okt 13, 2009 /

Sziasztok
Lcdvel lenne egy kis problémám.
Akármit csinálok nem akar beírni egy karaktert se.
Teszképernyő megy. Display on, kurzor be, blink be megy. DDRAM állítgatás megy, a kurzor mozog.
Olvasáskor a elhalványul, majd növeli a kurzor poziciót.(Ez is jó)
Az írás viszont nem... Egyszerűen megkapja az órajelet, és abban a pillanatban mintha kiugrana a kurzor a képernyőről. Üres az egész, kész vége.
Tesztkód csatolva.
(Azért ilyen buta, hogy átlátható legyen)

ui: amikor a proci reszetelve van, és a lábak "lebegnek" akkor összevissza ugrál az LCD, de ilynekor se ír be karaktert, csak a kurzor ugrál.....

masik.zip

(#) icserny válasza dolfin hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Idézet:
„A pontosság nem fontos annyira (ha +-5 fok az se baj (annál azért több ne legyen).”

Akkor próbáld ki így, ahogy van!

Idézet:
„Akkor gondolom az 5x erősítésű neminvertáló alapkapcsolást a kezdő kérdések topikba írjam?”

Inkább keress rá az interneten, vagy egy elektronikai könyvben. Végszükség esetén a lentebb már említett topikban. De fölösleges kérdezgetni, megérteni úgyis neked kell (ezt senki nem tudja átvállalni tőled).

Bővebben: Link
(#) icserny válasza csanyipal hozzászólására (») Okt 13, 2009 / 1

Idézet:
„Van ehhez az utóbbi leíráshoz hasonló ismertető az asszembler PIC programozáshoz, akár angol, vagy magyar nyelven?”

Mellesleg az MPLAB dokumentációját is meglehet nézni...
(#) Norberto válasza icserny hozzászólására (») Okt 13, 2009 / 1

Idézet:
„Mellesleg az MPLAB dokumentációját is meglehet nézni...”

Hajjajj, de még hogy!

Pláne, hogy az MPLAB-os topikba nemrég linkeltem egy magyar nyelvű, egész jó leírást.
(#) potyo válasza NickE hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Szerintem ilyenvalami kellene:
  1. #define pulse() {LATAbits.LATA0=0; _asm nop nop _endasm; LATAbits.LATA0=1;}
(#) luig válasza icserny hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Igaz igaz Elöbb kérdeztem és csak utánna gondolkoztam???Akkor már csak annyi lenne a kérdésem ,hogy ha minden igaz ez így 60másodperc..
VAR: MOVLW D'255'
MOVWF X
MOVLW D'255'
MOVWF Y
IDO1: DECFSZ X
GOTO IDO1
DECFSZ Y
GOTO IDO1
DECFSZ Z
GOTO IDO1
RETURN
Ha jól számoltam...Jól számoltam??
X*Y*Z*14(a sorok száma decfsz2*)
Köszi mégegyszer és bocs az értetlenségem miatt...
(#) luig hozzászólása Okt 14, 2009 /

jah és a z=60
(#) potyo válasza luig hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Szimulátorban ki tudod próbálni, az lesz a biztos. De nem írtál frekvenciát, amin a kontrollert akarod hajtani.
(#) m.joco hozzászólása Okt 14, 2009 /

Hello
Mekkora az a legkisebb tápfesz, amiről még elmegy a pic16f628a? Itt konkrétan arra gondolok, hogy 3 sorbakötött ceruzaelem + 1 diódáról még eljár a proci? Illetve problémát okoz a pic működésében, ha menet közben leesik a táp 5-ről pl. 4 voltra?
Üdv.
(#) potyo válasza m.joco hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Adatlap->Electrical specifications

Ha nem hirtelen történik, hanem egy 1000µF-os kondenzátorral meg van fogva a fel és lefutás sebessége, akkor nem okoz gondot.
(#) Hp41C válasza m.joco hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Szia!

Az adatlap (DS40044F.pdf) 134. oldalán látható a F és az LF verzió megengedett tápfeszültség tartománya.

Szia
(#) icserny válasza m.joco hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Idézet:
„Mekkora az a legkisebb tápfesz, amiről még elmegy a pic16f628a?”

Az órajel frekvenciájától függ. Egyébként miért kérdezed, amikor benne van az adatlapban?

Idézet:
„Illetve problémát okoz a pic működésében, ha menet közben leesik a táp 5-ről pl. 4 voltra?”

Ha be van kapcsolva a BOR, akkor nagyon háklis lesz érte! Tipikusan 4 V körül van a limitje...

Ha a BOR ki van kapcsolva, akkor a felugrás a veszélyesebb (Power On Reset-nek érezheti).
(#) ToMikaa hozzászólása Okt 14, 2009 /

Üdv!

Lehet, hogy már szerepelt a kérdés, de én sajnos nem találtam meg keresővel sem a nekem megfelelőt.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy PIC18F4620 vagy PIC16F87x-re lehet külső SRAM-ot kötni? Egy 23K256-I/P RAM IC-ről lenne szó.
(#) potyo válasza ToMikaa hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Midkettőre lehet.
(#) Hp41C válasza ToMikaa hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Szia!

Az 23K256 Ram-ot a pic kontorller MSSP illesztőjével (SPI módban) lehet kezelni. A RAM 3.6V tápfszültségű, ezért a pic tápját is célszerű lenne 3.6V-ra válsztani, de 3.6V-on csak a 16LF87x(A)(<=10Mhz) ill. a 18LF4620 (<20Mhz) változat képes működni. Nagyobb megkívánt órajel frekvencia vagy más okok miatt 5V-ról működő kontroller esetén szintillesztő fokozatok kellenek a vezérlő jelekre. Kiemelném, hogy az olvasott adatjelre is kell szintillesztés, mert a pic bemenete 5.0V táp esetén csak a 4.0V -nál nagyobb szintet érzékeli magas szintnek.

Szia>>
(#) ToMikaa válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

És a szintillesztést milyen IC-vel tehetem meg a elgegyszerűbben? Illetve ha sikerült illeszteni, akkor hogynan lehet megadni a PIC-nek, hogy használja is úgy, mint a sima memóriát? Tehát a célom az lenne, hogy tudjak létrehozni pl egy tömböt (CCS PIC C-t használok) a külső RAM-ban.

Szia!

Szintillesztés:
pic -> ram: egyszerű feszültségosztó,
ram -> pic74hc1g07 és a kimenetet a pic tápjára felhűzó ellenállás.

Tömb:
A külső ram eléréséhez egy beíró és egy kiolvasó eljárást kell írni, ami az MSSP felhasználásával az adatot a kívánt címre beírja ill. kiolvassa onnan az adatot.

Szia

Az az IC nem 74HC107 akart lenni? Mert 74HC1G07-et nem találtam.
Illetve akkor a lei'rtak alapján a feszültség-osztót a RAM SDI lábára, a szintillesztő IC-t az SDO lábára kapcsolom?

Szia!

Bocsánat, nem voltam pontos a típus megadásánál...
74HC07, 74HCT07 hatos, nem invertáló, nyitott kollektorok meghajtó. A 74AHC1G07 ugyanennek a meghajtónak az egykapus kivitele 6 lábú smd tokban...
Egyébként, két inverterrel, esetleg két tranzisztorral is meg lehet csinálni).
A pic és a ram közé feszültség osztó a ram SI, SCK, CS (csak akkor, ha nem állandó a kiválsztás, azaz ha több ramra van szükség) lábaihoz, meghajtó a ram SO lába és a pic SDI lába közé (felhúzó ellenállással a pic tápjához).

Szia
(#) icserny válasza ToMikaa hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Idézet:
„hogynan lehet megadni a PIC-nek, hogy használja is úgy, mint a sima memóriát?”

Sehogy! A PIC18 12 bites adatcímzést használ, tehát 4096 bájtot tud megcímezni (ebbe már beleértendők a speciális funkciójú regiszterek is). Tehát ha történetesen nem SPI perifériának látná a külső memóriát, akkor sem tudna mit kezdeni vele egyben.

Ha ilyen sok RAM memória kell, akkor használj dsPIC33FJ256GP710-et!
(#) ToMikaa válasza icserny hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

No most CCS C-ben lehet használni 16 bites int ti'pust is. Azzal már ki tudok küldeni egy ci'met a RAM-nak, nem? Mert az egész csak annyi, hogy egy 16 bites számot elküld IIC-n. Mert ha i'gy működik, akkor már valamilyen szinten lehet használni.
(#) icserny válasza ToMikaa hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Idézet:
„No most CCS C-ben lehet használni 16 bites int ti'pust is. Azzal már ki tudok küldeni egy ci'met a RAM-nak, nem?”

Hát persze! Csak ennek már semmi köze a változótömbökhöz...
(#) kisedison válasza Magor hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

u*i=p

Találtam egy kapcsolási rajzot, ami illesztő IC nékül működik, mindössze egy LED-et használ korlátnak. Ez igy működhet?

Szia!

Van benne jó néhány hiba:
- a kvarc-hoz kell két kondenzátor,
- a táp szűréshez 1 db 100nF nem lesz elég,
- a 3.6 V-os ram nem stabil tápról jár, a tápja nincs szűrve, a rajzról leolvasva a 3.6V értéke sem jó,
- a soros vonali meghajtás segéd feszültségét jobb lenne egy nem használt modemvezérlő jelről levenni (cstlakozó 4. láb), az elektrolit kondenzátor helyett,
- a véleti vezetéken akár +12V és -12V is jöhet a pic RC4 lábára, a beépített védődiódára van bízva a határolás.

Szia

No most én nem akarom megépiteni ezt az áramkört, csak a RAM miatt nézegettem. Az én kapcsolásomban stabil 5V-ot használok stabkockáról. Úgy már megfelelő ezek szerint?
(#) potyo válasza ToMikaa hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Egyáltalán nem korlátnak használja a ledet, hanem feszültségcsökkentésre.

Működik, mert az RA0 lábon TTL bemeneti puffer van, viszont így szoftverből kell az SPI-t megoldani. Viszont nagyon gány munka, mert a bemeneti védődiódák kellene, hogy elvezessék a az áramot a lábakról, viszont mennyi áram is folyik ott be, ha CS, SCK és SI is magas? Úgy 4mA. A chip fogyasztása meg kb. 4uA készenlétben. Remélem érzed az eltérést, és hogy ez nemnagyon vezet jóra...
(#) trudnai válasza ToMikaa hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Az, hogy stab kocka is van a kapcsolasban meg nem jelent semmit. Kellene tudni a bemeno feszultseget, az alkatresz tipusat, hogy milyen kulso aramkori elemek vannak a stab kockara kotve stb. Igy nem lehet ramondani, hogy "Jaaa, stab kocka, akkor minden rendben van!". Latni kellene a pontos rajzot hozza.
(#) NickE válasza potyo hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Köszi!
Következő: »»   588 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem