Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Intelligens lámpák, vezérlés, DMX, LPT portos rendszer
Lapozás: OK   4 / 10
(#) ciw válasza Mzolee hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Hacsak 230-at kell kapcsolgatni, akkor szilárdtest relét használnék, az kis méretű (6-10A) és olyat választanék amiben benne van a ZC figyelés is.
Ez optocsatolt egység, tehát egyből rá lehet kötni az LPT 8 kimenetére.

Egyébként a gogle nekem hasonló és kész projektet dobott ki ebben a témában.

(#) Mzolee válasza dbase hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Igen, minden szám előre adott.
Teljesen rám lennének bízva a lámpák gyújtási szakaszai, semmi automatikus vezérlés. De még csak érdeklődök, hogy miként lehetne megoldani, semmi konkrét nincs eddig. Mert most vizsgaidőszak után van egy kis szabadidőm aztán gondoltam érdeklődöm egy kicsit. Mondom, a legjobban a film feliratozás hasonlít ehhez (srt)
(#) djfire hozzászólása Feb 12, 2009 /

Sziasztok! az a helyzet hogy vettem néhány lámpát, és sajnos, elég régi, és ismeretlena vezérlési módja.
Vezérlő egy átalakított Atari 1040st, amiből 3 és, egy reset, egy data és egy föld jön ki. Valmailyen digitális jelen vezérli a scannereket, amikben 4 db szervómotor van. találtama neten dmx-es szervó vezérlőt.. erről érdeklődnék, tud e esetleg valaki ilyet?

http://home.att.net/~northlightsystems/DMX512toRCservo.htm

Nekem elég lenne 4 csatornás. nemsoká kimegyek felítom a szervók típusát, aztán ha esetleg valaki tud segíteni, azért nagyon hálás lennék, mivel így nem igazán tudom használni a kicsiket...

köszi
(#) kemenygolya válasza djfire hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

szia
nem igazán értem hogy mit is szeretnél pontosan
(#) strobi hozzászólása Okt 16, 2009 /

sziasztok!
Szeretném kicsit feleleveníteni a témát
Előszöris felmerült bennem ,egy egyszerűbb tükrös scanner készítése házilag. Eddig fényorgonákat építgettem ,mos van egy LED-es, és rendes hálózati feszültségű fényorgonám, készítettem hozzá rendes reflektorokat is,( kutyáskonzerből) .Viszont kövi nyárra már egy inteligens lámpára gondoltam ,h kész lenne.
Szóval, mint említettem ,gondoltam először megépítem kicsiben(ledesre), és megépítem a dolog nehéz részét(PIC),aztán jöhet a telj.fokozat. Ezután olvasgattam a fórumot, és rátaláltam a trackspot kapcsolására. ekkor világosodott meg bennem, hogy azér nem is olyan ecccerű az, mint hinné az ember, kezdtem belátni ,ha valamit megtok építeni, akokr ez lesz az. Gondolok itt arra ,h ez ,már ki van taláva, megvan tervezve, firmware, stb. (viszont a doboz belső felépítését nem találtam...)
bár már rögtön az elején akadályba ütköztem... rákerestem az első 3 IC-re amit láttam a kapcsoláson. magyar boltokban sehol :O szóval így nehéz lesz.. viszont aki tud ebben segíteni, esetleg van 5lete, az írjon.
Esetleg a gyárat kéne megkeresni, bár sz†em nem jönnénk ki túl olcsón.Esetleg aki hasonló eszköz építésén törte, töri ,vagy fogja törni a fejét ,az írjon, és együtt talán könyebben fog sikerülni .
(#) zenetom válasza strobi hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Hali!
Végülis LED-es scannert akarsz csinálni? Erre már én is gondoltam (ki nem? ) De akkor azt szerintem flux, ill powerLED-ekből kéne. Na az lenne a dolog nem olcsó része szerintem. A tükrök mozgatását pedig szerintem biztosan meg lehet oldani PIC-kel meg logikai IC-kel meg tranyákkal, csak még nem jutottam el a PIC programozáshoz, de ha eljutok huhúú

Úgy látom túl bonyolultan írtam le
ez volt az első felvetés, ledeset csinálok, írok a ledes hardverhez szoftvtvert, és ha már úgy készenáll akkor már csak egy teljesítmény fokozat kell ,ami már nem nehéz.. erre gondoltam
Aztán találtam meg ennek a topicnak az elején ,a High end cég által (régebben)forgalmazott trackspot tükrös scannert. Nagy része le van dokumentálva! Kapcsolási rajzok, maga a Doboz megvan autoCAD-ben. Amúgy maga az elektronika nem vészes, kb ugyanaz a vezérlés van gobo, color, shutter,és még több dologra, inkább ez a szöszmötölős része a dolognak..a Dobozzal, és a mechanikával vannak fenntartásaim, meg egy pár alkatrész beszerzésével. Mer ügye ha teljes egészében azt akarom megépíteni, nem könnyű átkreálni a dolgot úgy,h könnyen beszerezhető IC, vagy izzó ,vagy bármi más legyen benne..Szóval egyenlőre nem tudom hogyan is kéne, bár a dobozt külső belső(a belsőt el kéne ügye készítenem) tervekkel átadnám egy CNC műhelyesnek

amúgy nem rossz 5 let a ledes dolog ,csak nem tudom ,h mekkora fényt lehet belőle kicsiholni. Bár mondjuk annyi jó benne h a hűtéssel talán nem lenne annyi bajunk
(#) kemenygolya hozzászólása Okt 16, 2009 /

szia
az eurolite forgalmaz LED-es fényeket, mint scanner, robotlámpa. 10-15W-os power led van benne.
egy ilyen robotlámpa pl 40-45 pénz, és még gyors is.
Nem rossz ötlet amit kitaláltál, csak kérdés, hogy megéri-e kínlódni vele.

hát nem†om, egyenlőre úgyérzem megéri
persze már gyűjtögetem ismerősöktől az infót, most épp a fém hajlítását tárgyaljuk
A trackspot-ról
nem†om láttátok-e a kapocsrajzot, de egyáltalán nem vészes. csak sok a doboz sem vészes, CNC-s emberkékkel megvágatnám ,otthon meghajlítom amit kell, összehegesztem ,vagy csavarozom, épp hol mit,amiben remélem h kapok segítséget, egyes alkatrészek beszerzésében, vagy helyettesítésében, esetleges elektronika változtatásban...
(#) kemenygolya válasza strobi hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

ismerem a trackspot terveket, kb fél évig dolgoztam vele.
1 dolog viszont van ami elég nagy baj.
Van a trackspotnak az mcu része, sokáig kerestem, de nem találtam. Max külföldről tudsz beszerezni, de maga a bot file-t amivel rátöltöd csak a gyártótól lehetne megszerezni, ő pedig ne fogja neked odaadni
(#) strobi hozzászólása Okt 17, 2009 /

Van az oldalukon egy szoftver amit belekell égetni...Van még1?
(#) kemenygolya hozzászólása Okt 17, 2009 /

nos
tehát, van 1 hex file az oldalukon. Az a vezérlő elektronika (mcu) programja. de valamivel rá kell töltened ezt a programot, mert ahogy olvasgattam nem csak annyi hogy megfogod és beleégeted. Van egy speciálos boot program, amivel rá tudod tölteni a hex file tartalmát.
Nos nem tudom hogy ez mennyire igaz, bár több helyen is írták.
a trackspot tervek közül, melyiket gondoltad hogy megépíted?
(#) strobi válasza kemenygolya hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

hát a trackspot 1-et akarom,és ottis ha jólláttam van egy újabbik kapcsolás, talán azt érdemes, de inkább azt fogom ,amelyik alkatrészeket könnyebben betom szerezni.
Ezt a boot programot megkérdem apámat ,van-e ötlete, mert ő régen elég sokat programozott assemblyben, tán lesz is ötlete....
(#) strobi hozzászólása Okt 17, 2009 /

Úgy érzem én sem fogom megépíteni .
Vissza az A tervre.. Szóval akkor nem építünk trackspotot. Akkor szTem építek először egy ledes pices cuccot próbapanellal, és elkezdtem programozni, és ha úgyérzem érdemes megépíteni nagyban ,akkor megépítem akinek van kedve csatlakozhat

hát
én csatlakoznék.
programozást még tanulom, de ötletem már lenne.
meg kéne először oldani maga a dmx olvasást, 3 motor kezelést, illetve színkeverést.
(#) strobi válasza kemenygolya hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Nahát ,1 cipőben járunk. Nekem annyi előnyöm talán van ,h régebben apám ilyennel foglalkozott.
a DMX fogadására szerintem a trackspot kapcsolásaiból ki lehet lopkodni ötleteket. a Motor úgygondolom a legésszerűbb ha léptetőmotort használunk. a vezérlést szerintem le tudjuk egysdzerűsíteni annyira, h ugyanúgy vezéreljük a tilt, pan-t, színeket, meg esetleg a gobo-kat is. Mindenesetre, a legelső amivel el kellene indulni az az, h kitaláljuk milyen PIC-et volna érdemes használnunk. Apám szerint mindenképp assembly-ben kellene ,mer ha az ember megérti, onnatttól nagyon egyszerű... ezután beszerezni egy ilyet, és el kellene próbálkozni.
először rkötünk egy db ledet,azzal szarakszunk, aztán elé teszünk egy tükröt és aztis megpróbáljuk vezérelni .ha már ez is megy, bedobozoljuk, teszünk egy teljesítményfokozatot, kiegészítjük color, gobo vezérléssel, és remélem végezetül egy qrvajó Scannerünk lesz szerinted milyen PIC-et volna érdemes venni?
Esetleg ez PIC16F84A-04/P Majd legközelebb beszélek apámmal akkor átrágjuk a PIC-eket is

hát én programozásban AVR-t használnék.
javaslatom a következő
szín keverés miatt RGB ledet kéne használni, és akkor már 1 gonddal kevesebb lenne.
maga a dmx csatorna címzést, 7 szegmens kijelzőre, szerintem meg tudom csinálni
(#) szarka hozzászólása Ápr 22, 2010 /

Bővebben: ezt az áramkőrt szeretném megépíteni. Van e valakinek tapasztalata vele?Kösz!
(#) Action2K válasza szarka hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Akár még működhet is. Programoztál már MC-t? Van hozzá DMX controllered is?
Ide nem fért volna el a kérdésed? Intelligens lámpák, vezérlés, DMX, LPT portos rendszer
(#) kukac_24 válasza szarka hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Hi,
Én már meg is csináltam ehhez a paneleket, megvan minden cucc is, csak össze kellene rakni valamikor.
(#) szarka válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

pl. egy 64 csatornás interfész az már megy . Persze csak beolvastuk a pic-ba. Aztán egy lc mérő is megy . Ezeket össze tudtuk rakni. Az viszont nem gond ha elférhet itt is a kérdésem, főleg ha választ is kapok rá.
(#) szarka válasza kukac_24 hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Sok sikert az élesztéshez! Majd figyelem a fejleményeket
.
(#) kemenygolya hozzászólása Máj 16, 2010 /

hali
érdeklődnék hogy hogy halad az építgetés?
(#) simib hozzászólása Máj 28, 2010 /

Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne:
Létezik ez az AVR DMX Controller nevezetű pc-s vezérlő. Ebben ugye AT90S8515-ös mikrokontroller van. Nekem van egy AT89S52-es. Lehetséges ezt használni a kapcsoláshoz? Ahogy nézegettem, nekem úgy tűnt a lábkiosztás megegyezik.

Válaszokat előre is köszönöm!

dmx_sch.PDF

(#) kemenygolya válasza simib hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

hali
hát, ha a lábkiosztás egyezik akkor elméletileg igen.
Viszont az órajel is stimmel?
(#) gd628 hozzászólása Júl 20, 2010 /

Sziasztok!

Nemrégiben vásároltam egy pár American DJ Scanner 250-est. Annyi problémám van vele, hogy dmx vezérlőről működtetve néha mintha plusz jelet kapna, és manuális üzemódban vagy akár program futtatás üzemmódban is meg-meg mozdul a tükör vagy vált egy pillanatra más színre/gobóra, de ezt csak egy pillanatig csinálja és utána visszaáll abba a pozícióba ahová és ahogy én beállítottam. Ezt úgy csinálja természetesen hogy abban a pillanatban nem nyúlok a vezérlőhöz. Mind a kettő csinálja, van hogy az egyik van hogy a másik. Lehetséges hogy túl érzékeny maga a lámpa a dmx jelre? Le lehet esetleg fojtani valamilyen módon (ellenállás stb.?) Vagy a dmx kábel okozná a zavart? Bekötése stimmel, azt leellenőriztem. 120 ohmos ellenállást is dugtam bele záródugónak, de úgy sincs változás. Van más dmx lámpám is, azoknál még nem tapasztaltam ilyet és ugyanezzel a vezérlővel használtam. Mi lehet a zavar oka? A segítséget előre is köszönöm!!
(#) kemenygolya válasza gd628 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

hali
én először a pultra gyanakodnék, méghozzá a potika.
utána jön kábel.
(#) gd628 hozzászólása Júl 21, 2010 /

Megpróbáltam 1 lámpával közvetlenül a vezérlőre kötve. A lámpa dmx kimenetére pedig rádugtam a 120 ohm-os záródugót, és sajnos így is csinálja. Ám a "dmx kábel" nálam árnyékolt jó minőségű mikrofonkábel, ez nagyon nagy baj? Csak furcsa, hogy mind a kettő csinálja. Vagy ilyen gagyira gyártották volna az egész sorozatot?
(#) gd628 hozzászólása Júl 21, 2010 /

Megpróbáltam master-slave üzemmódba összekötni azzal a "dmx kábelként" üzemelő mikrofon xlr kábellel, amelyikkel ezelőtt dmx üzemmódban is vezérlőre kötöttem, és master-slavebe nem téveszt egyáltalán se rövidebb kábellel se hosszabbal, pontosan egyszerre működik a két lámpa. Ám érdekes, hogy dmx üzemmódban a kábelek hosszúságával (+ha még felkötök az említett két lámpa elé további lámpákat) egyenes arányosságban nő a hibázások száma. Nem lehet hogy tényleg ennyire érzékeny dmx üzemmódban a vezérlő jelére vagyis az abba belekotnyeleskedő zavarokra? Mert más vezérlővel is megpróbáltam, de ugyanezekkel a kábelokkal és akkor is ezt produkálta. Mondom nem csak a tükör, van hogy egy pillanatra színt vagy gobot is vált, de aztán egyből visszaáll. Lehet hogy érdemes lenne valódi minőségi dmx kábelt hozzá vásárolni, mert ezek konkrétan ilyen kényesek. Elvileg azok 110-120 ohmosak ahogy olvastam, lehet hogy itt most az tényleg számítana.

...Vagy a lámpák belsejében a bemenetre esetleg egy záró ellenálást szerelni?!? Talán segít...
Következő: »»   4 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem