Fórum témák
» Több friss téma |
KD mesternek ezek a FET-es vegfokai bizony messze nem a Texas erositon alapulnak! Sajnos rosszul latod (ertelmezed) ezeket az erositoket. A kozos a Texasban es KD mester erositoiben a muveleti erosito ... es kesz.
De errol talan KD mester mondjon tobbet, ne en ![]()
A VF2 nevű erősítő továbbfejlesztései. A VF2-t Király Tibor tervezte (van egy jó 50 oldalas VF2 topicunk is). Megépítettem és bizony nagyon megtetszett a hangja (nem akarok q betűs kifejezéssel élni), nagyon jó.
Aztán a nyugalmi áram termikus kompenzálásával (az eredeti sajnos nem kielégítő, nem megbízható) + néhány aprósággal továbbfejlesztettem az alapkapcsolást. Majd jött a teljesítménynövelés 400W tiszta RMS-ig, de ennél jóval nagyobbat is lehetne csinálni belőle. ![]() Melegedéskor a Bd139 -es kör eredő ellenállása csökken, ami miatt a TL-ek az ic tápfeszültségét lejjebb veszik, -de nem ez a lényeg, gondolom, ezzel a megoldással csak a stabkockákat spóroltad meg-, hanem az a lényeg, hogy ugyanakkor az MPSA -kkal megvalósított áramgenerátorok áramát is csökkentjük ezzel, ami a FET-ek előfeszítését csökkenti, vagyis csökken a nyugalmi áram. A FET-ek meghajtása földelt bázisú kapcsolással történik egyébként. Nagyon érdekes... Mennyit változik egyébként az IC tápfeszültsége a hőfok változásakor? Azért van a kompenzálásban a TL-es megoldás, mert egyébként a BD-s körnek nincs akkora kompenzációja, amekkora kellene?
Pardon! 80 oldalas a VF2 topic.
Itt az eredeti ős VF2, kis hiányosságai ellenére nagyon fasza erősítő, főleg ha a hangminőségét és kivezérelhetőségét nézzük: (ennél még 1-1 dióda végezte a termikus kompenzálást, ami a 2x2mV/C- ával csak pont a fele annak, ami kellene. Bár nagy bordával ez sem gond).
Igen, néztem. Áttervezem magamnak +/- 33V -ra, annyi a tápom. Gondolom, egy-egy FET elég végfokonként, nem kell duplázni.
Nagyjából jól látod.
A TL431 egy állítható Z diódának, vagy egy (nulla hőfokfüggésű közel végtelen meredekséggel rendelkező), 2,5V nyitófeszültségű tranyónak is felfogható. Igazából egy 2,5V belső referenciával ellátott DC erősítő. Ami a visszacsatoló hálózatának osztásviszonyszorosára erősíti a 2,5V-ot, tehát egy n-szer 2,5V-os z diódát lehet belőle csinálni. Ha egy hőfokfüggő kétpólust teszünk (BD139) a visszacsatolásába, akkor pontosan akkora (1x-esen erősíti a BD139 kétpólus feszültségváltozását) hőfokfüggésű lesz a "Z" feszültsége. A pozitív oldali TL431-nél nincs hőfokfüggő elem, ez már csak másolja a negatív oldali TL431 hőfokfüggő feszültségét. (hídba van a két TL431 kötve, mint DC híderősítő).
Az ne zavarjon meg, hogy a BD139 a "földre" van kötve.
A TL431 "kollektora" (katód, ha Zdiódának nézed) is a földön van, így láthatod, hogy tulajdonképpen a visszacsatoló hálózatában van a BD139. Pont ugyanaz a kapcsolás, mint amit az IRFP240-9240 source követős végfokomnál mutattam (csak máshova raktam a beállító trimmert).
"Azért van a kompenzálásban a TL-es megoldás, mert egyébként a BD-s körnek nincs akkora kompenzációja, amekkora kellene?"
Nem. Megtehettem volna, hogy két BD139-el, meg két Z diódával csinálok két "megfelelő hőfokfüggésű 15V-os Z diódát", de ennek elég rosz lett volna a dinamikus ellenállása, nagyobb a zaja, semmivel nem egyszerűbb és két BD139-et kellett volna a hűtőbordára csavarnozni.
Én ezt a kérdést egy olyan szituációban gondoltam, mikor közös Source kapcsolásban vannak a végfokban a FET-ek és a G-G között van egy hasonló tranzisztoros hőkompenzáció. Tehát úgy általában kérdeztem a tranzisztoros megoldást FET -ek közé...
A rajzodat értem, a követős kapcsolását is a pozitív ágban lévő TL-nek. A 120W -os erősítőt próbáltam Tinában, de nekem nem működik, nem tudok nyugalmi áramot állítani. El van billenve a kimenet, aztán egy ponton hirtelen megugrik az áram, egy 0,1 %-os trimmerállás-változtatásra és 200mA felett van rögtön a végtranzisztorok nyugalmi árama, ráadásul nem egyformán indul be a pozitív és a negatív oldal, az egyiken 260mA körüli volt, a másik FET -en pedig 280mA körüli. Az áramok pedig még a G-S lábak közötti 1kOhmos ellenálláson is azonosak mind a pozitív, mind a negatív oldalon. Fázismenete nagyon rossz, frekvenciamenete is és a tranziens átvitele meg csapnivaló... A 2,7 kOhm -okat a TL-ek előtt csökkentettem, 33V-os tápnál számítás alapján 1,2kOhm kellett oda. Ennyit a modellező programról... Akkor egyáltalán nem megbítható pl. a Tina? -Mert gondolom, az erősítő megépített, kipróbált konstrukció... mégsem megy a Tinában.
A tranyós kompenzálásnak a kapocsfeszültségével arányosan nő a hőfokfüggése és ez meg túl sok lenne a hexfetek magas nyitófeszültségénél.) A TL arra kell, hogy megfelelő kapocsfeszlütség mellett, megfelelő (8mV/C) hőfokfüggésű kétpólus legyen. A visszacsatoló körébe betett tranyós 8mV/C hőfokfüggésű kétpólus feszültségváltozását 1 szeresen erősíti a TL431, miközben a saját 2,5V-os referenciáját többszörösen (állítható), így megoldható a fix hőfokfüggés és a megfelelő, variálható kapocsfezültség együtt.
A valóságban és elméletben is jól működik, sokan utánépítették, sikerrel...
A tina abszólút alkalmatlan szerintem komolyabb analóg áramkörök szimulálására, mivel nem tud átváltani menet közben nemlíneáris üzemre. Tök hibás szimulációkat csinál egy tranziens átvitelnél. Pl egy TIM-et képtelen kezelni. Már a jelemelkedés határolása előtt összeomlik a kimeneti jel akármilyen diszkrét, visszacsatolt kapcsolásnál. A valóságban persze ilyen nincs.
Párat kipróbáltam, most a tina 7 pro van, de az előbbi probléma miatt nem használom. A multisim 9-10 nél ugyanez az algoritmusból fakadó hülyeség van. A multisim 7, még tökéletes volt ebből a szempontból...
A Multisim 7-est nem találom sehol, csak torrent oldalon, de én nem torrentezek. Megvan valakinek?
Hali minden pákásznak! Látom,mostanában nem sok új dolog történt itt.....Próbálta már valaki a műv.erősítőt mondjuk csőre cserélni? Egész érdekes.......Valahogy erre már lehet mondani,hogy "zenét lehet hallgatni"...Több kategóriával feljebb lépett az egész.Sokkal jobb,mintha OP Ic.-t,vagy egyéb "csodát" tennénk a helyére. Ellenvélemény?Vagy esetleg tapasztalat ez ügyben?
Helló
Az erősítő mindig és mindig topicban kaptam a kérésemre sok kapcsolást plusz ezt a topicot segítségként hogy válogathassak kapcsolások terén ![]() Mint ott is mondtam azt szeretném megcsinálni amihez a legtöbb alkatrészem van itthon,... Hát ez lett az! Átnéztem az elejétől az egészet de sok kapcsolás miatt már teljesen belekeveredtem,... Nekem +-16 Voltos trafóm van,... Akkor ehhez melyik kapcsolási rajz, és esetleg nyákterv lenne jó? Esetleg ami az első oldalon az első hozzászólásban szerepel? A Skory féle? Vagy esetleg az idő folyamán ez már lett javítgatva? Szóval melyik a legjobb, legfrissebb? És -+16 Voltos táp esetén, és 4 ohmos hangszóró esetén ez hány Wattot tud leadni? Előre is köszönöm a segítségeket ![]() Helló
Udv,
En ezt a kapcsolast ajanlom. Modoltam picit az eredeti kapcsolast, megepitettem es tokeletesen mukodik. +-16V-os taphoz a muveleti erosito tapkorebol el lehet hagyni a soros ellenallasokat (R5, R6) + zenereket, de 1-1 100nF-os hidegito mindenkepp jo lenne kozel az IC-hez. Persze zenerekkel is elkeszitheto a kapcsolas de ekkor erdemesebb 12V-osokat hasznalni es a soros ellenallasokat jelentosen lecsokkenteni (kb. 330-470ohm-ra). A vegtranzisztorok lehetnek az ismert TIP35/36 paros. A max. kimeno teljesitmenyed 4 ohmon kb. 20W koruli lesz +-16V-os tapfesz mellett.
Helló
Nyák készítés a gyengém, esetleg nem lenne hozzá? Az mpsa nevezetűek mikkel helyettesíthetők?
Vagy lehet inkább ami a Skory oldalán van azt kéne megcsinálnom, mert ahhoz szinte minden alkatrész megvan beleértve a bc, és bd tranyókat is,...
Esetleg abból is kihagyható a zener+ellenállások az ic táprészéből? És csak át kéne kötni az ellenállás helyeit? a zenert meg egyszerűen nem beletenni? Köszönöm a segítségeket! Helló
Proba NYAKra keszitettem el az erositot igy nincs hozza tervezett NYAK. Az mpsa tranyokat a szokasos kisjelu BC-kkel lehet helyettesiteni es a TIP-ek helyett is hasznalhatsz BD tranyokat.
A Skori oldalan (es az egyeb helyeken) levo Texas kapcsolasokat csak azert nem ajanlanam, mert a nyugalmi aram beallitasara szolgalo potmeter bekotese "veszelyes" lehet! Pont ezt a reszt modositottam ugy, hogy barmilyen poti hiba miatt ne egjen le az erosito. Ezt a valtoztatast ne hagyd ki. A Sokri oldalan levo NYAKrajz jo lehet pici modositassal (bar nem elleneoriztem le soha azt a NYAKrajzot igy nem tudok rola nyilatkozni feleloseggel).
Jó akkor a te kapcsolásod alapján áttervezem azt a nyákot ami az ő oldalán van, és bc meg bd tranyókat fogok használni,... meg kihagyom az ic táprészéből az ellenállást meg a zenert is!
Remélem működni fog! Köszönöm a segítséget! Helló
Szia Lamalas!
Kb. 3 éve megépítettem ezt a Texas 25W erősítőt, szintén pontrácsos nyákra (sztereóba), egy CD-ROM házba. Gépkocsiba lett beépítve, ezért 12V-ról, 2x30V-os PWM tápegységgel lett egybeépítve. Úgy lett elkészítve, hogy az előlapon szerelt 3.5 Jack aljzatból működjön, meghagyva a kis panelen lévő sztereo potmétert is hangerő szabályozásra az áramkörben Kifogástalanul működött külső, (MP3) lejátszó alkalmazásával. Időközben a kocsi ki lett cserélve, kiszereltem és megmaradt az eszköz a szekrényben pihentetve. Most találtam meg, előszedve és „kipucolva” bekapcsoltam, de az egyik oldal egy darabig csak recseg-ropog, és úgy 4-5 perc múlva kezd rendbejönni, rendesen megszólalni. A másikkal semmi gond nincs. Kicseréltem az IC-t. méregettem a végfok áramkörét, de nem javult a helyzet annak cseréje után sem. (Teljesen egyformák minkét oldalon a mért értékek). Fogalmam nincs mi lehet a baja, mert külső tápról is ezt csinálja. Néhány felvételt készítettem róla, feltöltöm. Sziasztok.
Udv,
Az ilyen jellegu hibak (par perc mulva elkezd mukodni) elegge misztikusak, nehez mit mondani rajuk. Tobbfele oka is lehet. Valamelyik tranyo esetleg nem tokeletesen mukodik de picit bemelegedve mar normalisnak mondhato, esetleg az IC tapja nem megfelelo (zenerek), de erdemes atnezni a forrasztasokat, csatlakozasokat mindenhol, az elkokat esetleg kicserelni ujakra, stb. Ilyen esetben nehez konkret tanacsot adni mi lehet a hiba oka.
Szia!
Erre számítottam én is. Az igaz, hogy szinte minden ki van, (lett) már cserélve abban az ominózus végfokban, de ezt produkálja továbbra is. Egyébként szól az elsőre, csak nagyon recsegve-ropogva, szép lassan aztán elmúlik ez a hiba. Annyira a dolog nem izgat, mert használaton kivül van, csak pusztán a hiba feltárása, megtalálása érdekelne. Ha másképpen nem menne, kiszerelem azt az oldalt teljesen, és újra fogom építeni. Köszönöm a segítségedet, számítok rá továbbra is. Szia.
pillanatnyilag nekem is van egy misztikus hibám. Serceg egy vadiúj, garantáltan DC mentes potim. Az ördög érti ezt, csak helyi elem lehet.
Ha van egy multimétered azzal meg tudjuk keresni a hibát.
Sziasztok!
Gerjedés okozza ezt a "recsegős" hibát, a mért áram is ennek megfelelően lüktet... Aztán szép lassan elmúlik(?) Szkópon nézve, bekapcsoláskor jelentős tüskék vannak a kimeneten. Egyelőre úgy oldottam meg a hiba elhárítását, hogy a 100nF és 10 Ohm soros RC tagot (kimeneten), egy másik földpontra kötöttem. Így most nem tapasztalok ilyen jellegű hibát. (De eddig ezt miért nem csinálta). Sziasztok.
Nézz rá a tápfeszre is a zenereken, ahol a kondik hidegítik. Rövid időre zárd rövidre az invertáló bemenetre kötött ellenállást levezető kondit - hangszóró nélkül - és figyeld meg, hogy a tüskék eltünnek-e. A sokáig nem használt kondenzátorok át tudnak polarizálódni, ami a bekapcsolás után megint jó lesz.
Szia Highand!
Megvízsgáltam az álltalad javasolt módon is a végfokot, addig visszakötve az eredeti állapotot. - Eltünnek a tüskék, ha kicsi időre rövidre zárom az invertáló bemeneten lévő kondit, ellenállást a bekapcsolás után. Ezt mostmár igen gyorsan kellett kipróbálni, mert egyre rövidebb lesz az idő a hibajenség meglétének. Sokáig kell pihentetni, ha ugyanazt szeretném elérni, ami "hidegindításkor" van. Tehát, ha már járatva volt, nem sokáig csinálja a tápfesz rángatását, szépen, rövidebb idő alatt megnyugszik és nincs akkora nagy tüske sem jelen. Az össz áramfelvétel "kivezérlés nélkül" 375mA. Ebből a végfokok beállított értékei 120-120mA. A többit a PWM táp veszi fel. (13.6V-nál 3.5-5.5A is lehet a kivezérlés függvényében). Szia, és kösz az instrukciókat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |