Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem addig volt vele problémám amíg rá nem jöttem ,hogy a képcsövet végig kell simítani kézzel kikapcsolás után, ha le akarom venni a papucsot a képcsőről.Az esetleges földeléshiányos képcső ekkor már nem üt.
A másik "rázóeszköz" a hálózati pufferkondi ha nem indul el a TV ,kiveszed a panelt és "jól"l fogod meg
Én két jól szigetelt, hosszú szárú csavarhúzóval szoktam kisütni a képcsövet, az egyiket betolom a papucs alá, a másikkal pedig közelítek a grafitos rész felé. Nagyot csattan, de még mindig jobb mintha rajtam sülne ki... Az újabb sorkimenőkbe van már beépítve kisütő ellenállás. A puffert, egy erre a célra rendszeresített 40W-os izzóval szoktam kisütni. A másik feladata, a táp vizsgálata, leakasztott sorvégnél. 2 in 1
A képcső regeneráló valóban hasznos kis szerkezet. Ha véglegesen gyenge a cső, ideig óráig még segíthet a fűtés megemelése, de az képes tönkreverni a csövet. A színeket úgy szoktam vizsgálni, hogy a katódokat egy pillanatra letestelem, és akkor a 3 alapszínnek külön külön tisztán és erősen kell jelentkeznie. A régebbi tévéknél a képcsőpanelen még lehet állítgatni a színeket, de nem érdemes Az újabbakon már valóban csak a G2-t és a fókuszt lehet kívülről csavargatni. Az összes többire ott a szervízmenü
Én is a katódokat egyenként 100kohmal szoktam testelni,igy látszik erős szín+fény.Egyébként a CRT panelon régebbi Tv.nél tranzisztoros színvégfokok vannak,ezeknél lehet variálni katódra menő 1,5Kohm pl.1kohmra cserélem,amelyik szín gyenge igy megnő a képcső katodárama.Túlfűteni nemtudod mert a sorkimenő heater kivezetései 6Voltot adnak max.tehát ha nincs sorba 1-2ohm R-s.15-20éves Tv.k nek fény+kontraszt előjön rendesen +elviseli jó pár évig 6V-ot.400V tápszűrökondira 150kohm kisűtő R-s szoktam 2W tenni
köszönöm a segitséget..
de arra senkisem válaszolt hogy menyire bátran nyulkálhatok a tv ben működés közben... mármit tudom hogy panelon hejenként ott a hálózati feszültség+elkó feltöltődik.. a kétejeim a nagyfesznél vannak.. hogy ha hózáérek a trafóhogy vvagy megfogom a madzagot akkor átüt szigetelésen?? vagy ti hogy vagy tok ezel? jólértem hogy kikapcsoláskor megmarad a nagyfesz a képsőőben és nem csak a hálózati elkóban?? :eek2:
A sorkimenőtrafó Tv.töl fűggően 24KVolt-28KV ot áll.elő nagyképernyős 70cm.esetében 1mA max.anódáramot tud.Nagyfesz.vezeték 35KV ig szigetelt,azért ne simogasd.Képcsővet akkor kell kisűtni amikor sortrafót cserélűnk,vastag szigetelt vezetékkel képcsőtestre.Tápegységben csak akkor marad 2-300Volt kikapcs.után ha nem indul a tápfet pl.szakadt 1ellenállás a panelon.Sony Panasonic ráindit kikapcs.nál is pl.ha készenléti üzemből kikapcsolod,ezért 400V tápelko kisűl néhány sec.alatt.
Működés közben a sasszi nagyrésze le van választva a hálózatról, ha nincs, azt általában a hűtőbordán jelezni szokták. A 145V körüli tápfesz sok helyen jelen van. A sorkimenő környékénél vigyázz, és a hálózati résznél. A nagyfesz kábelt meg nem illik tapizni
És bizony-bizony a képcső egy kondenzátorként működik, ami pár napig szépen tartja magában a kilovoltos töltést(ha nincs a sorkiba egy pár 10 megaohmos ellenállás beépítve). A számomra bevált kisütési metódust már ismertettem. Nemcsak sorkimenő cserénél szoktam kisütni a csövet, hanem szinte mindig. Idegesít hogy pattog a statikusság miatt. ferzoo: láttam én már karón varnyút... vagyis hogy utólag beletákolt trafócskával fűtötték a jóféle Unitra képcsövet...
Egyet én is láttam mit megfűtött valami szaki csak az volt a baj,hogy éjjel halványan világított a képcső Szétkapom nézem direktbe a kapcsoló után a tákolt trafó fűti a csövet a tv meg késszenléti állapotban! Szét is fűtötte rendesen mert szin nem igen volt kivehető meg kontraszt sem
Ami nálam járt, azon még nemvolt készenléti, hanem csak főkapcsoló
A regeneráló cucc az hasznos dolog, egy-két évre jó esetben helyrehozza a csövet. Néhánynál rendes tűzijátékot rendez a csövön belül. Viszont ha egy cső gyenge, emissziószegény, azon nem segít már semmi
A regenerálot anno én készítettem kis yunoszt sorkimenővel kapcsi tranzisztorral ment 12V ról.Sok Grundig,Panasonic,Philips +1-2Videoton is meggyógyult töle.Szétégetni nem szokta katódot kisáram miatt 1-2mA.Amelyik pedig szakadt volt vagy gányolt képcsővel azt el sem vállaltam,otthon se a service-ben.Mai napig 93as kiadású Sony Tv.m van tápelkok és tuner lett cserélve tavaly.Amugy gyönyörű képet ad,sok mai vacak tulaja +irigyelné ezt.
Hí. Van egy Sony Trinitron TV-m és lilás az egész kép. Mitől lehet. Kerestem a 3 színhez tartozó trimmert de nem találtam. valakinek van ötlete mi lehet a baja?
Üdv.milyen idös a Tv.?Próbáld +a katodokat testelni 100kohmal,előbb kösd ki az 1,5k 2W ellenállásokat R.G.B.Ez a képcsőteszt ,kiderül melyik katód ágyú a gyenge.Valószinűleg a piros hiányzik R.nálad.Képcső regenerálás segíthet 10-12éves készűléknél is 50% ból 85%osra lehet újjitani.Tranyós a színvégfok azt multiméterrel kitudod mérni CRT.ák.=képcső ák.Ic.s nem igazán romlik el.
Üdv. A tv kb. 5évesnél nem régebbi. Amit leírtál le tudnád írni részletesebben (teljesen kezdő vagyok) és hogy mit kell csinálnia a TV-nek miután megcsináltam azt amit írtál. regenerálást hogy kell csinálni?
Előre is köszi
Sziasztok !
Van egy Samsung CS-761 APF tv-m az a problémám, hogy bekapcsolás után kb 3 perc után jelenik meg a kép, a hangot azonnal hallani. Hogyan lehetne ezt a hibát kijavítani. Beindulás utá a kép tökéletes, csak a várakozás kellemetlen. Várom a segítőkész javaslatokat. Üdv gabo2
Sziasztok van egy régi orion tv-m az a baj hogy színes, de még sincs szín ezt, hogy tudnám orvosolni? Küldök képet a tv-ről
Elmondtam, hogy mi lehet a hiba oka egy másik topicban. Ha valami nem világos, kérdezz! Két kvarc van a színmodulban. A soklábú IC melletti kvarcról van szó, itt találsz egy trimmert is. Esetleg még az analóg beállító feszültséggel lehet gond, amivel a telítettséget lehet állítani a nagy IC-n. Nézek hozzá rajzot, ha meg lesz felteszem.
Bejelöltem a képen, hogy melyik alkatrészekre gondoltam.
A kvarcot kicseréltem! a trimmert nem deh tekergetem és szín akkor sincs csak néha kékre vált! Az analóg beállító hol található és hogy néz ki? vagy valami tipped lene még?
A telítettség potméter középső kivezetése megy fel a modulra. Ezen pár volt feszültségnek kell lennie, amely változik a poti tekergetésekor. 8,8 Megás kvarcot tettél bele? Így, hogy nincs szín, a kép rendes fekete-fehér?
Küldök egy kis olvasni és néznivalót.
Kicseréltem a potit is és kép nem volt csak világított ha ng volt! utána visszacseréltem ami benne volt és ugyan az az eredmény nincs kép de hang van! Amúgy igen 8.8 kvarcot tettem bele! szerinted mit kéne tenni? Amúgy amit küldtél mivel tudom megnyitni?
Tölts le egy Djvu viewer-t, azzal megnézheted. Ebben a doksiban benne van az egész készülék, szőröstül, bőröstül, leírással, rajzokkal.
Valamilyen kép volt a poticsere előtt, vagy csak fény? Amúgy nem kellett volna kicserélni a potit, csak egyelőre feszültséget mérni rajta. Rendes multimétered van?
Kép az volt csak ff !deh most már nincs csak világít és hang van! Szerinted?
Valahol valamit félreforrasztottál, vagy valamelyik csatlakozó kijött. Mi volt a tévé eredeti baja? Csak a színhiány? Cseréltél egy ellenállást is ugye?
Nézz át minden csatlakozót, lehet, hogy leszakadt egy vezeték, kihúzódott egy modul, rossz helyre forrasztottál. Valahogyan újra képet kellene varázsolni. Olvasd át a doksit!
A doksi az cak egy útmutató! Legalábbis nekem egy oldalas útmutató jött be!
Hát nem lettem okosabb attól a doksitól, de köszi! Amúgy pontosan az a baja most, hogy van kép csak kéken világít semmi mát nem látni és hang is van! A doksiban erre gyógyírt nem találtam!:S
|
Bejelentkezés
Hirdetés |