Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Üdv! Kaptam egy hangfalat Amiben egy M.N.C. 350W-os 4Ohm-os38cm.es mélyhangszóró működik egyedül. Milyen magassugárzót és hangváltót érdemes hozzá vásárolni hogy a lehető legkorrektebben szóljon? Zenekari célra kellene
![]()
kellene nekem orion és videoton hangváltók felépítéséről valami rajz
mekkora és milyen tekercsek ill kondik kellenek bele
Hm, ezek már az eredeti hangszórókhoz sem voltak jók...
![]()
miért? szerintem az orion hagfalaknak egész jó hangjuk van
![]() ![]()
Ez is meglehet, de ez a gyári kapcsolási rajzuk.
mondjuk 3 utas hangváltóra hogy kell kiszámolni az alkatrészeket?
![]() van 2 hangfalam saját építés ![]() van benne mély SAL 25cm 4ohm közép MNC 10cm 8ohm magas Piezo >1000ohm ![]() nah ehez kellene valami ![]()
Olvasd át ezt az 54 oldalt és sok dolog megvilágosodik előtted!
Mondjuk az a 4/8 ohmos is...
Attól függ, kinek jó, mert nekem nem. 10 perc volt a leghosszabb idő, amíg hallgatni tudtam akármelyiket is.
A Videoton számozta az alkatrészeket, mindennek külön rajz és azonosítószáma volt, a tekercseken egy háromjegyű szám jelöli az értéket visszakövethető, ha megvan hozzá a táblázat, és nekem megvan.
Valamit ki lehet találni, de mérés nélkül semmi jó nem lesz belőle. Ha lesz egy kis időm majd gondolkodok rajta. Bár az érzéketlenségek sehogy sem fognak passzolni, a 10 centis 80dB körnéykén, a 25-ös 86 körül járhat, és ehhez jön egy piezó.... Pontosan milyen hangszórók?
igen megvannak a tekercsen a számok papírszalagra rá van írva tollal
![]() lehet jól jönne nekem az a táblázat ![]() nah a hangszórók hát az a 25ös mélyet ami nekem van azt nem forgalmazza a somogyi de kbennek felel meg csak az enyémnek kék a széle ![]() a közép (szerintem ezt se forgalmazza már az mnc) M.N.C Eclipse II. Középsugárzó Méret: 4" / 100mm Impedancia: 8ohm Teljesítmény: 30 / 60W Frekvencia: 350Hz - 7,5kHz Mágnes méret: 6oz a piezo szerintem azt mind1 ki gyártja ![]() jah és a piezonál a 1µF alatti kondival való próbálkozás tényleg működik ![]()
Ez a piezo tapasztalataim szerint visítós hangú, de legalább a magas frekvenciáknál is szól. Kezdő hangosításhoz szerintem megfelelő, házibulikra!
nah véletlen rányomtam :S
nah hát nem tudom ez annyira nem is visít elég kellemes hangú mundjuk az tény hogy piezo aztán ORDÍT ![]() de majd cserélődik valami dómra szerintem az bőven jó de van ilyenem is Bővebben: Link ez visít :S majd veszek egy ilyen vagy egy ilyen ringet .... nem tudom még meg ha lesz pénzem veszek a sal helyére egy 25cm-es ukrán mélyet ![]()
Ha van rá lehetőséged, akkor hallgasd meg a magasakat! Ha én ezt megteszem, az előző magasok vásárlásakor, akkor nem kellett volna 30km-t utaznom pluszban, azonnal visszautasítottam volna az mnc dómokat, és vettem volna vidi utángyártott magasat, 2db árán egy hangszórót... Nekem megspórolta volna a buszköltséget
![]()
hát erre nem lesz módom de lehet jobbanjárnék sony dómokkal? :S
Táblázatot nem adhatok a menetszámok miatt, de ha leírod a számokat én melléírom, hogy melyik mennyi uH.
A hangszórókat ismerem, hát a piezók többsége, így ez is 10k fölött haldoklik általában, 3-4k körül meg ráemel. Váltóval impedanciakompenzálás utn használható csak, tehát elepból egy 10 ohmos ellenállást kell párhuzamosan kötniy vele, majd elé a 3-4µF körüli kondenzátor (persze csak fólia).. és így talán elviselhető lesz. Ebben a mostani esetben viszont az érzékenységét is vissza kéne fogni, mert sokkal több a hangnyomása 2,83V-on, mint a másik kettőnek.. Erre való egy soros ellenállás a kondi és a hangszóró közé... Háromutas váltót így mérés nélkül ránézésre összerakni elég nehéz meló ám... nem is tudom hogy jutott eszedbe. ![]() Az a 25-ös kék SÁL, nem 4 ohmos egészvéletlen?
itt de nem csak dóm egyéb hangszórók is vannak...
hát a 25ös SÁL ahogy írtad ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Aham, tudom, ez a H2000. A Sunyik közül a SON 102 egy eléggé jó hangszóró (amúgy teljesen sony, egyenest Malajziából), kétutasokhoz 130mm-es mélyközépig megfelel. De ide most nem jó, kicsi a terelhetősége, főleg mélyebb tartományokban.
Na, akkor át kell gondolni..... a kék sál érzékenysége mélyben 87-88dB körül van 2.83V-on (igazán zárt dobozban érezné jól magát, reflexben kicsit kiemelős, rezonáns a mélye), a középé 80-82 max... Nem tudom, mi lesz így belőle.
A közép zárt kosaras? Vagy hátul nyitott?
zárt kosaras a közép természetesen de ha nem az lenne akkor bezártam volna
![]() hát a doboz az most reflex és egész kellemes a mélye
Na annyi biztos, hogy van most 3 tekercsed, 1200, 830 és 390uH. Ideiglenes váltónál a mélyhsz elé jön az 1200, a közép elé sorban a 830 (bár az itt most sok, fele is elég lenne). A magassal párhuzamban pedig (impedancia kompenzálás után) a 390.
Egy váltó a következőképp nézhetne ki: Mély: 1200uH x (100µF + 4,7R) Közép: 33µF x 830uH (talán így használhatóbb, mint soros tekerccsel) Magas: 3,3µF x 390uH + 3,3R x 10R Persze az a baj, hogy még a fázis is érdekes, nem tudni előre, hogy melyik hangszórót kell fordított fázisban bekötni..
okés
![]() Kérlek figyelj a nagybetűs mondatkezdésre. szamóca
Ha kicserélem a mélyemet 8ohmosra meg rakok be egy dom magasat akkor hogy változnak az alkatrészek?
![]() van 1 ilyen könyvem egész jó dolgok vannak benne ![]()
Csak nem szabad túl komolyan venni.
Ha adok egy pofont valakinek balról, egyet meg jobbról, akkor az intenzívosztály hanyas ágyán fog feküdni másnap? Kb. ilyet kérdeztél most. A váltót eleve úgy rajzoltam fel, hogy adott alkatrészek voltak, és minimális információ, ez nem lehet elfelejteni...
Helló légyszi segítsetek mert nagyon kezdő vagyok!!! (előre is bocs a hülye kérdések miatt) Szóval nekem azt mondták, hogy hangváltót ne vegyek hanem készítsek, vagy elég ha a mélyre 1 tekercset a magasra pedig egy kondit teszek!! Az lenne a kérdésem ha ismerem a hangszóróim paramétereit akkor hogy kell hozzájuk választani tekercset ill. kondit??
Ez lehet h nagy baromság lesz de egy számítógép tápjából kivett kondival is el lehet érni valamit?? ![]() ![]()
Szia!
Oké, tegyük fel hogy ismered a hangszóróid "paramétereit". -Meg kell határozni az optimális keresztezési frekvenciát és a szűrő meredekségét a mély és a magassugárzó átviteli görbéje alapján, mérés híján a gyárilag megadott görbékre hagyatkozva. (hanyag megoldás) - Ha a magassugárzó érzékenyebb mint a mély, akkor L-padra is szükség van. Például a JBL speakershop programmal, ki lehet számítani a tekercsek, a kondik és az L-pad értékeit. - Kell egy tekercskalkulátor, pl, ez amivel méretezni tudod a tekercseket. Ezek után "már csak" a hangváltó elkészítése van hátra. A PC-s tápkondi ide nem jó. Hangváltóba fóliakondikat (MKP, MKT, MKS tipusokat), és bipoláris elkókat szokás használni.
Ha nem akar audiophile minőséget, megfelel a normál kondi is. Nekem most egy közép-magas-hangszórón(13cm-es, teljesen igénytelen, száz éves, 3W terhelhetőség, érzékenysége szerintem nincs is
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |