Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   32 / 254
(#) zoknee válasza edgaar hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Tökéletesen működő megoldás.
Nézd meg a kapcsolások között, van fent két nixie óra is így.
Én is így csináltam a saját óráim, plusz én nem álltam neki a dcf-nek, az rtc számomra egyszerűbb volt.
Pár hozzászólással korábban tettem fel linket a saját órámról, Mega8 uC, Ricoh RS5C372 RTC + 1F kondi a lelke. A Ricoh RTC-kben az a jó, hogy lehet trimmelni benne a számláló áramkört, és így lehet korrigálni az órakvarc pontatlanságát.
(#) vicsys válasza edgaar hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Idézet:
„Ezek után nem pontsan értem mi a ráció a drága DCF77 modulba.”

Egyszerű: Sokkal de sokkal pontosabb az órád, mint bármilyen más időalappal. Ad2: Ha nincs naptár funkció, vagy nem ismeri a szökőévet, etc...az RTC, akkor itt (DCF) megtörténik a pontos dátum váltás is. Ad3:Nem sokkal nagyobb mint egy backup tápos RTC (sőt, talán kisebb is). Ad4: Nem kell kompenzálni, vagy korrigálni. Ad5: Nem csak adott időpontig (pl.:2099) ismeri a naptárt...
Röviden ennyi.
(#) zoknee válasza zoknee hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Neked kell eldöntened, milyet szeretnél. Van aki ezt szereti, mert ezt fejlesztette ki magának, van aki azt. Jól megcsinálva mindkettő tökéletes végeredményt nyújthat.
Én nem értettem annyira a programozáshoz még,mikor nekiálltam, és az RTC gyors és egyszerű megoldás volt. Kicsit reszeltem rajta, meg megkerestem a megfelelő IC-t.
Vicsys pontjai közül az nekem az 1 és 5 nem teljesül, de az időalapot azt lehet csiszolni, hogy elég jó legyen. 2099ben meg lehet hogy már leváltják akár a dcf-et
Azért a dcf is meg tudja tréfálni az embert, ha a szoftver a hibás adatot is megeszi, és 20 perccel elállítja reggel az órát
(#) Hp41C válasza zoknee hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Szia!

-A téli / nyári időszámítás áttérését is tudja az RTC? (A DCF77 tudja...)
-Az RTC-t be lehet állítani hibás adatra (február 28 -ra egy nem szökőévben, vagy mai dátumra és péntek-re, esetleg olyanra, ami megzavarja a működését is)? (A DCF-nél nem lehet ilyen eltérés, sőt a szökőmásodpercek miatti 61 másodperces perceket is kezeli.).
- A DCF dekódoló annyi ellenőrzést csinálhat, amennyit a programba beépítünk (-nem állíthat 2 percnél többet, de +/-1 óra és +/- 2 percet mégis állíthat, - csak akkor állíthat, ha egymásután több egymást követő időpontott sikerült dekódolni,...)
A Wand órában mind az RTC-t, mind a DCF77 dekódolást megvalósítottam, beállításnál nem kell megadni a hét napját, a program kiszámolja. Most a téli időre való átállást várom...

Szia.
(#) pucuka válasza vicsys hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Üdv!
Elnézést, hogy kiegészítem a hozzászólásodat.
Az hogy igen jóminőségű órát lehet működtetni róla, az csak hab a tortán. A 77.5 kHz vivőfrekije, másodrendű etalon frekvencia, a Berni hiteles frekvenciából, cézium atomórából származik.
Mindenféle, a távközlésben, meteorológiai méréseknél, frekvencia, és idő mérések hitelesítésénél használható. Igen pontos időzítéseket lehet használni földrajzilag eltérő helyeken, pl. áramelosztó rendszerek visszakapcsolása, PCM távközlési rendszerek szinkronizálása, stb.
És nem utolsó sorban olcsóbb, mint a GPS vevő, amiből szintén másodrendű hiteles frekvenciát lehet nyerni. (ott is az adatszinkronozásra használják, lehetővé téve a pontos helymeghatározást.
(#) edgaar válasza vicsys hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Hali !

Tény ami tény, jó érvek. Mennyiért adják most ezeket a modulokat? Úgy 4K körül láttam őket amikor utoljára néztem, ha jól rémlik. Nálam elég vastag falak vannak (60 cm simán van ha nem több - tudom rakjam ablakba - jó kérdés h megy-e. Illetve panelbe lehet még tán probléma a betonvas rácsszerkezet miatt, de csak tippelek..).

Felmerült egy másik ötlet: RDS-ből kikódolni? Bár az csak 100ms pontos állítólag . Decoder ic van amennyire tudom, áráról dunsztom sincs, viszont valami tuner kell elé, ami méretben nem kicsi, ezt aláírom. De mégis csak egy lehetőség, próbált már valaki ilyet ?

Amint lesz egy kis időm, összedobok akkor egy rajzot és felrakom, vessétek szemügyre hogy mit rontottam el

Köszi mindent,
Edgár
(#) Hp41C válasza edgaar hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
Szia!


Egyes fórumtársak (bontott, akciós) órákból olcsón jutottak vevőkhöz.
Egy másik lehetőség GPS adataiból kiszedni az időt, ezek egyre olcsóbbak lesznek. Vannak olyanok is, amelyek soros vonalon adják ki a vett imformációt. Ezeket közvetlenül (szintillesztővel) vehetné a kontroller.

Szia
(#) edgaar válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
hali !

bontott dcf77? forrás?
amugy mostanában mennyi a modul boltban?

GPS igen, az is megoldás, de amennyire gondolom, nem árt ha ablakban van a vevő, mert ott tényleges rálátás kell. Na nem mintha atombunkerbe szánnám az órámat..

Az időalapon még elgondolkozok, nem tudom eldönteni mit építsek be.

A proci mega8 lesz.
azon filózok, h az anódvezérlőket kössem-e PWM kimenetre (van 4? vagy szoftveres legyen?) h a cső fényerejét lehessen állítani.
Az állításra két megoldást látok: vagy LDR és akkor a fényviszonyok szerint állítgatja magát, vagy pedig egyszerűen óra függvényébe változtatja a fényerőt.
AD láb úgy se kell másra, oda rakok egy LDR-t aztán vagy bekötöm és felprogramozom vagy nem, majd elválik.

Edga'r
(#) gtk válasza edgaar hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
Ha mar multiplex, az mar PWM. Kicsit meg kell novelni a frekvenciat, es beprogramozni ures periodusokat. Az a kerdes hogy emelt frekvencianal nem-e fog sipolni a cso. Hallhato tartomany folott, meg nem-e lesz szellemkep.
(#) Hp41C válasza gtk hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
Szia!

- Ha az egyes szegmensek vezérlése között a fényerő értékétől föggő letiltott periódusokat használsz, kész a fényerő állítása.
- A Wand órában mind a két (külső fény mérésén és az beállított idő szerinti) fényerő szabályzás választható. (Igaz, ott led-ek vannak....)

- A C*d modul ára 2690 áfástól...

Szia
(#) gtk válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
En ugy gondoltam, hogy pl. 4 cso eseten az 1:3 multiplex miatt az aram 1/4 lesz. Ures ciklusokkal ertelmes tartomanyon belul akarmeddig novelheto a multiplex aranya, csak novelni kell a frekvenciat, es nixinel lehet hogy sipolni fog. Igy ott talan jobb az analog feszultseg szabalyzas, vagy az anod feszultseget PWM-el szabalyozni egy ponton.
(#) edgaar válasza gtk hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
hm.. ja ja valami ilyen járt a fejembe nekem is, kb. hogy feszt kéne szabályozgatni valamilyen szinten.. majd még gondolkozok rajta. (sőt, ha nagyon perverz akarok lenni, akkor éppen kijelzendő számjegy függvényébe is variálni lehetne a feszt, mert az 1-esnek pl kevesebb kell mint a 8-asnak szerintem.. de ez már tényleg durva lenne )

kérdés: altium nixie library van valakinek? tudom, rajzoljam meg neki is kezdtem de hogy is mondjam, annyira nem vagyok profi még altiumban mint szeretném, eddig eagle-t használtam, viszont az altiumnak számtalan előnye van.. most próbálok átállni, de eléggé el vagyok veszve még a sok sok funkcióba, de majd belejövök (2008 summer-t használom)

neten nem találtam hozzá sehol sem libet

Edgár
(#) zoknee válasza gtk hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Én így csináltam meg a fényerő állítást 6 csőre. Éjjelre visszaveszi a fényerőt egy fokozatban, de van még benne tartalék még 1-2 fokozatra. Pontosan nem emlékszek a multiplex frekvenciára, de nagyjából 2kHz körül van, és ez még csak akkor hallható, ha az ember odahajol csövekhez.
Majd ha a gépemhez kerülök, pontosan is meg tudom mondani a frekvenciát, és az üres ciklusok számát.
(#) gtk válasza edgaar hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Idézet:
„hogy feszt kéne szabályozgatni valamilyen szinten.. majd még gondolkozok rajta.”

Azt azert meg kell nezni hogy mennyi a minimum begyujtasi feszultseg, es ennel alabb ne szabalyozni nagyon. Ha mar begyujtott, akar 10V fesz csokkenesnel is lathatoan csokken a fenyero. De inkabb PWM egy ponton az igazi.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Sziasztok!

Jó ez a DCF szinkron, automatikusan átállt az óra a téli időszámításra....

Sziasztok.
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 

Nekem meg 6-ot kellett kattintani, mire beállítottam az RTC-t. Ez kb. 24mp-ig tartott. Az tény, hogy a DCF kényelmesebb.
(#) zoknee válasza vicsys hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Nekem 4 gombnyomás
De van egy DCF órám, ahhoz szoktam hozzáállítani a többit...
(#) lui144 hozzászólása Dec 12, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Nagyon megtetszett a gtk által tervezett ébresztős Nixie óra leírása. Ha nem gond szeretnék kérni 1 kis segítséget, hogy milyen változásokat kellene eszközölnöm, hogy az elképzelésem megoldható legyen:
-szeretném megcsinálni 8 csöves-re (6db számkijelző és 2 db szimbólumcső) amiket kék LED-ekkel szeretnék alávilágítani.
-A szimbólumcsöveket idő-egység elválasztóként szeretném beépíteni, de úgy, hogy az óra perc közötti szimbólumcső a másodperc 10-es értékének változásakor változna a szimbólum. A perc és a másodperc közötti pedig másodpercenként.
-Jó lenne még 1 olyat is eszközölni, hogy 1 potival szabályozni mind a 8 cső fényerejét és 1 külön potenciométerrel a LED-ek fényerejét.
-jól jönne az is ha, 1 kapcsolóval le tudnám kapcsolni a kijelzést, úgy hogy az óra működjön továbbra is csak éppen ne jelezzen ki semmit. A LED-eket is szeretném lekapcsolni 1 külön kapcsolóval. Amikor lekapcsolom valamelyiket vagy mindkettőt a hozzájuk tartozó kapcsolóval, akkor is működjön az óra. (ez a 2 pont a csövek élettartamának növelése érdekében érzem szükségét. A LED-ek fényerőszabályzása ill. lekapcsolása az éjszakai alvás közben ne zavarjon a fénye)
-Mivel elég rossz a hallásom, ezért még arra gondoltam, hogy hangjelzés helyett kb 5-6 vagy több darab erős fényű fehér LED-et használni hozzá, úgy, hogy amikor ébreszt akkor villogjanak ezek az erős fényű LED-ek.
Az akkumulátoros megoldás is jó lenne,hogy áramkimaradás esetén is működjön az óra 1 darab 9V-os elemről.
Kb ezeket a módosításokat szeretném eszközölni eme kapcsolásban. Hálás lennék a segítségért.
lui144
(#) Ákibard hozzászólása Dec 17, 2009 /
 
Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy van ezen az oldalon egy vasútállomási óra vezérlése leírva:

http://unagel.de/dcf/picdcf.htm

Erről tuna valaki valami bővebbet írni? NYÁK tervet nem látok hozzá, meg németül sem igazán értek, de hátha tud itt segíteni valaki... ))

Előre is köszi.
(#) JZoli válasza Ákibard hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Ezen az oldalon több áramkör "leírása" is található. Melyikre gondolsz? Tényleges állomási óravezérlő rajza nincs is ott, az egy kicsit bonyolultabb szerkezet.
(#) Ákibard válasza JZoli hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Erre gondoltam:
"Hauptuhr"

Ahol a vasútállomási óra fotója is ki van téve.
(#) JZoli válasza Ákibard hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Én is azt néztem, de az a gond vele, hogy ezt a kapcsolást csak egy alapnak lehetne használni, mivel ezek az órák 24 V-al mennek (meg 60.al is némelyik), és az egyik percben pozitív feszimpulzussal lépnek a következőben meg negatívval, és kezdődik újra a + impulzus. Ez sincsen benne, meg az állítási lehetőség sem (bár a nyomógomb szerepe nem tiszta számomra). Ezért írtam, hogy ez még messze van az állomási főórától. Én nap mint nap ilyenekkel dolgozok, így azért van rálátásom a dologra.De ha ilyet szeretnél építeni, akkor szivesen segítek! Ez az áramkör alapnak jó lehet az biztos.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jan 9, 2010 /
 
Sziasztok,az érdekelne merrefelé lehetne beszerezni a DCF77 es vevő modult,a conrad-on kívül esetleg!?
(#) beton cipő válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szia! Sajnos nem tudok róla, hogy valahol máshol beszerezhető lenne, de nem kizárt. Én is anno onnan rendeltem...
Szia!
(#) beton cipő hozzászólása Jan 13, 2010 /
 
Sziasztok!
Én most építek egy nixie csöves készüléket. A katódokat egy k155id1-es orosz dekóder IC-vel kapcsolgatnám, amire még rá kell tenni 2 hexinvertert, meg 10 db bs108-as fet-et, mert a dekóder nem bírja a kb 140 V-ot. Azt fetekkel kapcsolgatnám, csak a feteket pont a dekóder által kiadott inverz jel kapcsolgatná és azért kellenek az inverterek. Szóval az lenne a kérdésem, hogy nem tud valaki valamilyen dekódert ami ezt leegyszerűsítené? (tehát kapcsolható rá kb. 150V és az adott kimenetet lehúzza földre a többet meg hagyja fent).
Köszönöm a segítséget...
(#) Sanyesz5 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Köszi a választ,én is ilyen órát építgetek,de az oldalon található, "overkill" nevet viselőt.
(#) Hp41C válasza beton cipő hozzászólására (») Jan 13, 2010 / 1
 
Szia!

Ha a dekódolásra a CD4028BC használod, az inverterek kimaradnak, kimenetei aktív magasak, közvetlenül hajthatják a mosfet-eket.

Szia
(#) MrBrown hozzászólása Jan 13, 2010 /
 
Sziasztok,
Nem közvetlenül nixie-s téma, de biztos vagyok benne, hogy nem fogtok páros lábbal kirúgdalni innen ha ránéztek a témára.
Arról volna szó, hogy történetesen rendelkezem egy E1T-vel és meg is szeretném valósítani ezt az egy digites órát, de találnom kéne a kapcsoláshoz 12F675-ös mikrokontrollert és valakit aki fel tudja nekem programozni rá az oldalról letölthető programot.
Természetesen mindezt ellenszolgáltatás fejében!
üdv.
Bővebben: Link
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szia
Neked egy pesti kolléga kéne. Ha senki nem jelentkezik, én postán küldve válaszborítékkal szívesen megcsinálom.
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Köszönöm, esetleg tudsz segíteni a PIC beszerzésében is? Próbáltam RET-nél, Lomex-nél és a környezetemben lévő mindhárom elektronika boltban is de sehol sem volt. Az ebay-t ahol természetesen tucatszám akad a végére hagynám financiális okokból
A dolog nem sürgős mert nyakig benne vagyok egyszerre három elektroncsöves projektben és akkor a ZM1000-ről már ne is beszéljek csak hogy topikba vágó legyek

Könömöm mégegyszer a segítségedet, barna.
Következő: »»   32 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem