Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   57 / 3980
(#) Dudus válasza TAdamm hozzászólására (») Dec 10, 2006 /

A nagyfrekis gerjedést hivatott megakadályozni, le van írva a belinkelt adatlapon is
(#) TAdamm hozzászólása Dec 10, 2006 /

jjja es szereztem egy rossz regi videot.. hat.. vannak benne olyan induktiv ellenallasok, amiknek 3-as szinkodjuk van. Van vmi szinkodkulcs a neten valamerre? es olyat is talaltam benne, ami akkora, mint egy borso es kek szinu az alapja es a tetejen van ket szines potty es egy az oldalan.. a jelolese L, ugyh tuti, tekercs, de ehez is szinkulcs kene, tudtok vmerre?
(#) TAdamm válasza Dudus hozzászólására (») Dec 10, 2006 /

holll????

Ahol az L1,L2 funkciójánál odavetették, hogy: prevent from high frequency oscillation

A tiedből kimaradt egy másion rajta volt, bocs.

azert neztem olyan furan

Megnyitottam pár adatlapot és rajta volt az elemek funkciója, a tiedről lehagyták. Mégegyszer bocs.

semmi, viszont tudsz adni olyan adatlap cimet?

Pl. ebben.

STK4241.PDF

(#) dbase válasza (») Dec 10, 2006 /

Hali.
A soros tekercs ami párhuzamosan van egy ellenállással, és az követően a földre van kötve egy soros elko-kondi.Na ez a 20kHz-es szürést végzi, és a gerjedés megelőzésére van.
(#) magellan4 válasza huhuu hozzászólására (») Dec 11, 2006 /

köszönöm a választ
konkrétan egy mp lejátszó van rákötve egy mono aktív hangfalra a mp3 lejátszóba egy kis jack megy a hangfalba pedig egy rca-->sztereo 3.5 jack-->mono nagy jack dugóval volt össszekötve.
(#) huhuu válasza magellan4 hozzászólására (») Dec 11, 2006 /

szerintem készíst hozzá egy kábelt

Én már készítettem ilyenhez átalakítót, leírom, hogy hogyan.
a kis jack-ot változatlanúl hagytam, a két rca-t levágtam ott ahol elágazik és oda tettem egy nagy jackot amibe az árnyékolást beforrasztottam, a bal és jobb csatorna vezetékeire egy kis méretű 1kilo ohmos ellenállást raktam, az ellenállások másik végét összeforrasztottam és a nagy jack melegpontjára forrasztottam, simán belefér a dugóba a két ellenállás, ha kisméretű.
Nekem így ment, de, ha valaki más véleményen van, pl. az ellenállások értéke...akkor az írjon légyszi, nehogy a magellan4 mp lejátszója elszáljon mmiattam....
(#) mefi01 hozzászólása Dec 13, 2006 /

én csak azt szeretném megtudni hogy mi az SMD ?
mert már sokat hallottam róla hogy SMd led mef stb?
szóval mit jelent az SMD ?
(#) Balázs válasza mefi01 hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

Surface Mounted Device - Felületszerelt eszköz

Azok a bizonyos pici alkatrészek:

[pic]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Chip.jpg/1...ip.jpg[/pic]

(#) TAdamm válasza mefi01 hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

hat en csak azt tudom, h azok nagyon pici alkatreszek, lenyegesen kisebbek, mint a "normal" alkatreszek... pl egy ellenallas 2 mm-es.., semmit nem jelent igazabol, csak pl egyes ertekei a merete miatt kisebbek, pl en meg nem lattam 0.33 wattnal nagyobb teljesitmenyu ellenallast smd-ben, de vard meg, amig mas is reflektal

ööö... kicsit lassu voltam , de azert bent hagyom
(#) Báddzsó válasza Balázs hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

Idézet:
„Azok a bizonyos pici alkatrészek:”

nem a méret a lényeg hanem hogy nem kell hozzájuk átfurni a nyák lemezt....
(#) Balázs válasza Báddzsó hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

Igaz, de attól még pici, nem?!
(#) TAdamm hozzászólása Dec 13, 2006 /

oke, akkor mast kerdezek > az ellenallasoknal a tures minthogy 1, 5 % stb... azok ugye nem azt jelentik, hogy hany wattos, vagy igen?
(#) szabi83 válasza TAdamm hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

nem azt jelenti!

Azt jelenti, hogy a névleges éréktől hány %-al tér el, lehet több, lehet kevesebb is a névleges értéknél.

üdv
(#) MaxPower hozzászólása Dec 13, 2006 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem: Szóval adott egy ideális telep és egy R ellenállású huzal (huzalellenállás). A kérdés az, hogy ha mondjuk az ellenállás teljesítménye 100W lesz, akkor az csak hőteljesítmény lesz?
Ez csak annyiból érdekes, hogy vizet akarok melegíteni, és azt akarom tudni, hogy az az energia, amit a huzal(ellenállás) átad a víznek, az megegyezik-e a huzal által felvett energiával?
Vagy itt inkább az áramsürüség a döntő?
(#) szabi83 válasza MaxPower hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

Idézet:
„mondjuk az ellenállás teljesítménye 100W lesz”

akkor 100W ott tud elfűteni max!

van egy ellenállásod x ohmos, akkor kiszámolod (R=U/I) a rajta átmenő/eső áramot. R és U adott.

ez után:
P= U*I

de gondolom lesz valami hatásfok is!
pl egyből a folyadék nem lesz forró-> idő kell hozzá.

üdv
(#) Dudus válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

Annyiból vitatkoznék, hogy az ellenállások terhelhetőségét passzív levegőn történő hűtésre adják meg. Egy olyan intenzív hűtőközeg, mint a víz hatására lényegesen! túlterhelhető.

A gond akkor kezdődik, ha forralni akarsz, mert a fűtőtest felületén beindul az intenzív gázképződés és emiatt csökken a hőelvezetés az ellenállásról, aminek ekkor sem illik megszakadnia!
(#) Dudus válasza MaxPower hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

Nagyon jó közelítéssel veheted azt, hogy amit az Ohm törvénye segítségével kiszámolsz, mint teljesítmény az ellenálláson az teljes egészében a vizet fogja melegíteni.
(#) _JANI_ válasza MaxPower hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

Az ideális az lenne ha az ellenállás csak hőt termelne, mígy az induktivitás csak tisztán mágneses teret grejesztene. De ez más kérdés... A lényeg h. az ellenálláshuzal is gerjesz elektromágneses teret (mint minden árammal átjárt vezető), és ez is energiát vesz ki a telepből. Bár ez jelentéktelen a termelthőhőz képest...
(#) MaxPower válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 13, 2006 /

Értem. Szóval akkor leszámítva a különböző általa keltett terekre fordított energiát, akkor mondhatjuk, hogy az ellenállás által felvett energia több, mint 90% hőtermelésre megy el. (és mivel a huzal tetszőleges, így nem feltétlen kell tekercs formát felvennie, ami előnyösebb, ha nem akarok különösebb mágneses teret)
(#) Squall hozzászólása Dec 14, 2006 /

Hali! Nagyon kéne egy kis segítség:
Vettem !soronként! maratott próbalapot ezt, hogy kell használi? Valaki elmondaná részletesen légyszíves.
Vettem 5db-ot 2200-ért gondoltam elég lesz majd egy ideig de nem tudok vele mit kezdeni.
A pontonként maratottal csak kábeleket kellett kötözketni de ezen minden sor egy rövidzár.
Köszönöm előre is a váaszokat.
(#) _JANI_ válasza MaxPower hozzászólására (») Dec 14, 2006 /

Idézet:
„...mivel a huzal tetszőleges, így nem feltétlen kell tekercs formát felvennie, ami előnyösebb, ha nem akarok különösebb mágneses teret...”

Nemegészen.
Fütőbetéteknél és ellenállásoknál az ellenálláshuzal anyagán van a hangsúly (fajlagos ellenállás). Valamint minnél nagyobb az olvadáspontja az alkalmazott huzalnak, anál magasabb az a hőmérséklet, amit elő lehet vele állítani. A nagyobb F.ellenálásúl huzal hossza is csökkenhet miáltal a kevesebb mágneses erővonal keletkezik...
(Lásd IZZÓLÁMPA. Ott is feltekercsekik a izzószálat és mégsem vonza magához a vastárgyakat...)
Az izzószálaknál-fűtőbetéteknél a nagyobb fajlagos ellenállású agyagok a jók.
Tekercseknél az alacsony fajlagos ellenállású anyagok alkalmazása a kedvezőbb.
(#) fureszk válasza Squall hozzászólására (») Dec 14, 2006 /

3pontosat vettél 1pontos helyett. nemtudom mire jó a 3pontos, de gondolom smd-khez van(ez csak tipp). Várd meg az okosabbakat.
(#) MaSTeRFoXX válasza Squall hozzászólására (») Dec 14, 2006 /

Beforrasztod az alkatrészeket, és a szükséges vezetősávokat úgy alakítod ki, hogy elvágod valamivel ahol nem kell. Például egy fúrószárral, vagy valamilyen kaparóeszközzel.
Esetleg összerakás előtt megtervezed hogy hol kell elvagdosni, majd elvagdosod, és utána rakod bele az alkatrészeket
(#) Squall hozzászólása Dec 15, 2006 /

Tudna valaki légyszíves ezzel kapcsolatban segíteni?
Mert már szétnyírtam egy egész próbalapot és még semmire se mentem. Nem viszi el se a csavarhúsó, se a kés, tapétavágó... Szóval segítség kéne.
Köszönöm előre is.
(#) Moderátor hozzászólása Squall hozzászólására (») Dec 15, 2006

Épp az előző hsz.-ban mondta el MaSTeRFoXX kolléga!
Ha nem olvasod a választ, akkor minek kérdezel?!
Következő: »»   57 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem