Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Lapozás: OK   33 / 148
(#) cornel válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Ezek közül melyik alkalmas leginkább a GD241C helyettesítésére(azonos tokozás mellett)?
(#) cornel válasza lapose hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Én is pont a TDA2030-ason gondolkoztam! Csak tartok tőle hogy nem lesz olyan jó hangja a készüléknek.Ez alaptalan?
(#) kadarist válasza cornel hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Szia!

Jobb hangja lesz. A germánium- tranzisztoros erősítők nem ütik meg a mércét nagyon sok szempontból. Annak idején abból főztek, ami a kertben megtermett.
(#) lapose válasza cornel hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Szia!

Sajnos az eredeti végfokánál csal jobb hangja lehet. Az eredeti végfok hagy némi kívánni valót maga után..

Ha jól emlékszem 28V a tápfesz benne. Ideális a TDA-nak.
(#) cornel hozzászólása Okt 17, 2009 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek! Megépítem a TDA-s végfokot!
(#) x555 hozzászólása Okt 18, 2009 /

Heló
Szerintetek a 2SC1815- ös tranzisztort mivel tudnám helyettesíteni?
előre is köszi
Üdv.
(#) lapose válasza x555 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Szia!

Ez egy általános tranzisztor, szinte bármi jó helyette: pl.: BC182, BC546.
A lábkiosztás viszont más! Egyébként kapható is.
(#) Norberto9995 hozzászólása Okt 18, 2009 /

Sziasztok.
Azt akarom kérdezni hogy a D965-ös tranzisztort mivel lehet helyettesíteni?
Előre is kösz!
(#) sprofan válasza Norberto9995 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

D965 = 2SD965 Bővebben: Link
Ha ilyet nem kapsz, 2SD1145 is jó helyette.
(#) x555 hozzászólása Okt 22, 2009 /

Hali

Megint hozzátok kell hogy forduljak.
Az előzőben is sokat segítettelek, most azt szeretném kérdezni hogy a dta124es és a 2sa950-y tranzisztorokat mivel helyettesíthetem ?
Előre is köszi
Üdv.
(#) kadarist válasza x555 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Szia!

A DTA124 után még vannak betűk. Mik azok?

Itt: Bővebben: Link
És itt Bővebben: Link nézz szét.
(#) x555 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Igen van DTA124ES.
Ezeket az oldalakat én is megtaláltam. Csak nálunk ilyen tranzisztorokat nem lehet kapni ezért szeretném őket valamivel helyettesíteni csak nem tudom mivel lehetne ezért kérdezlek bennetek.
Üdv.:
(#) kadarist válasza x555 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

A tranzisztorok adatlapjai alapján keress közel azonos paraméterűt. VCEmax, ICmax, tranzitfrekvencia, hfe. Pepecs munka, de sokszor csak így lehet egy-egy egzotikus típust helyett másikat találni.
(#) lapose válasza x555 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Szia!

2SA950: 2SB647, BC327-25, BC640
DTA124ES: KSR2003, KN2203, UN2112
Itt kaphatóak: Bővebben: Link
(#) x555 válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Köszi szépen a segítséget !
(#) lapose válasza x555 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Szia!

Szívesen!
(#) maximator1 hozzászólása Okt 23, 2009 /

Én egy rc távirányítóhoz keresem ezt:http://www.fairchildsemi.com/ds/KS%2FKSP10.pdf
vagy jó lenne ha tudna valaki irni pótlást ami van magyar kereskedelmi forgalomba!Köszönöm!
(#) lapose válasza maximator1 hozzászólására (») Okt 23, 2009 / 1

Szia!

Más tokozással: 2N3866, BFW16A
(#) maximator1 válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

KÖSZÖNÖM!
(#) lapose válasza maximator1 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Szia!

Szívesen!
(#) Máj Péter hozzászólása Okt 23, 2009 /

sziasztok. Az lenne a kérdésem , hogy a kapcsolások között van egy labortáp amit szeretnék megépíteni de van egy fet Bf256 ami helyett kéne egy másik ? Nem tud valaki egy helyettesítőt mondani? előre is köszönöm
(#) kadarist válasza Máj Péter hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Szia!

A HQ-nál lehet kapni BF256-ot, de a BF245 jó helyette.
(#) gubas hozzászólása Okt 25, 2009 /

Üdv. Mindenkinek!
Lenne pár kérdésem!
Van egy Videoton Cleopátrám!
A végfokok már nem az eredetiek, vagyis enyhe tuning van bennük cserélve lettek a tranzisztorok (bd243c és bd244c) amik most másodjára mentek tönkre bár a mostani az én hibám valószínű! Ezek megfelelőek nekem? Jah és a másik az az lene, hogy a bennük lévő pufferkondik cseréjével javulna valamit a helyzet?
(63V 10000µF re cserélném ajánlások alapján)

Előre is köszi a segítséget!
(#) Imi65 válasza gubas hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Jó a 243C-244C, többet tud áramra is, mint a 239-240 pár. Sajnos ez egy elég rossz konstrukció, nagyon magas tápról jár, nemigen bírja a 4 Ohm -ot, de nem is erre tervezték. Kizárólag 8 Ohm -os hangfalat szabad használni hozzá. A pufferkondi cseréje valamit javít a tulajdonságain, azért csodára ne számíts. A meghajtókat, a nagyjelűt is mindenképpen mérd, vagy cseréld.
(#) gubas válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Köszönöm a választ!

Vagyis ha jól értem akkor amit jelenleg használok vele 4Ω-os hangfalpárat azt ne erőltessem tovább!?
Egyébként a hiba akkor jelentkezett amikor egy 4Ω-os és egy 8Ω-os hangfalpár párhuzamosan kötve rajtamartadt véletlen az én hibámból! Egy darabig szólt aztán elhallgatott! Gondolom ez okozhatta a hibát! A bal oldali végfoktranzisztorok meg is adták magukat.

Még egy buta kérdés akadna tőlem mint lelkes amatőr:
Ha az egyik oldalon a már említett(243c-244c) pár van, akkor a másikon miért nem?(241c-242c pár a másik oldalon)
(#) Imi65 válasza gubas hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Valószínűleg már járt szerelőnél. Én mindig a 243C-244C-t teszem bele. A 241C-242C-t nem szeretem, mert kisebb a határárama, és a disszipációja.
Ez - és az összes VT erősítő 8 Ohm -ra van tervezve. Azon nem is csodálkozom, ha két hangfaltól megadta magát. 4 Ohm -os hangfalhoz már a BD245-246 pár a legkisebb elfogadható tranzisztorpár ekkora teljesítmény esetén, de alacsonyabb tápfesszel.
(#) gubas válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Még vásárlás előtt vagyok!
Ha jól értem akkor jobban teszem ha a 245-246-os párt veszem meg és akkor használhatom vagy a 4Ω-os vagy a 8Ω-os hangfalakat is akár külön-külön?
(#) Doncso válasza gubas hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Kisebb tápfesszel igen.
(#) gubas válasza Doncso hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Mit is jelent az hogy kisebb tápfesszel?
Valamit átkellene alakítanom az erősítőben?
Bocsi ha hülyeséget kérdeztem!
(#) Doncso válasza gubas hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Ez azt jelenti, hogy akkor használhatod ezekkel a tranyókkal 4 ohmon ha az erősítő rész kevesebb tápfeszültséget kap, mivel jobban terheled (4ohm) , ez a tápfesz csökkentés többféle módon történhet, de itt már felmerül a kérdés hogy megéri e az áldozatot, illetve milyen hatással van az áramkör többi elemére, lehet úgy hogy letekersz a trafóból, lehet tranyón is eldisszipálni a tápfesz felesleges részét, de hogy őszinte legyek ennek így semmi értelme, csak a lehetőségről próbáltalak tájékoztatni, de szerintem az a legegyszerűbb ha 8 ohmon használod, sorosan kötsz két 4 ohmos hangfalat, vagy ilyesmi, ne hajtsd 4 ohmon mert lehet hogy újra elpukkan.
Üdv
Következő: »»   33 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem