Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 274
(#) sangp válasza dbase hozzászólására (») Nov 23, 2006 /
 
A potméterekhez nem kellett a leírás szerint árnyékolt kábel, mert feszültséget szabályoznak, ennek ellenére én azt használtam, mert 6erest csak árnyékoltba találtam.

Biztos, hogy nem veszélyes földre kötni a bemenetet? Rendesen arra a földre, ami a konnetorból jön?
(#) sangp válasza sangp hozzászólására (») Nov 23, 2006 /
 
Úristen:

A hűtöventillátor okozta a zúgást, ha lekötöm, akkor csak kicsike zúgás van... (alig tűnik fel)

Akkor most honnan járassam a ventillátort?

És vajon hogyan tűnne el teljesen a kicsike zúgás?

Mit gondoltok?
(#) TAdamm válasza sangp hozzászólására (») Nov 23, 2006 /
 
Hat figy., nekem ugy van kapcsolva, hogy jon a falbol a kabel es arra van parhuzamosan kutve ket trafo, egyik az erositoe masik a ventie, DE meg igy is serceg nagyonnnagyon halkan, amikor este van es halkan "kell" hallgatni, akkor tunik fel, de amugy nem csinal semmit, talan ha a szurokondik nem 2200 µF-osak, akkor jobb lesz.... Amugy... nekem ez csak jatek volt, mert jo meg minden ez a TDA2030A, de nagyon keves... en basszusmanias vagyok es ugy hallgatom mindig a zeneket, hogy winamppal kikeverem... es mivel a sok basszus nagy energiat igenyel tok kisebb hangeron is ugyanakkora teljesitmenyt fogyaszt... sot ki is egett tobbszor is szerencsetlen, ugyh bekotottem egy kivezerlesjelzot, mert elegem lett..., azaz tok halk abban az "uzemmodban", amiben en hasznalom (full bass ).. ugyh, a kovetkezo egy 2.1-es rendszer lesz 20 savos keverovel es 30 pontos kivezerlesjelzovel (ez ledest jelent.. haromszor, mert bal, jobb es basszus csatornakra), muverositos hangeroszabalyzoval es aktiv vagassal. No meg balabsz.. mondjuk ez tobbeves munka lesz, mert az a hangszoro (pioneer), amit kineztem, az 20 000ft. (Pioneer TS-W256C) Ha erdekel rakereshetsz. Azert kell "ilyen nagy" teljesitmenyu, nem tom mi kinek nagy... szoval, mert egy 120+120 wattos vegfok lesz hidba rakotve, ill ez a terv. + a bal es jobb csatornak 140 es 140 wattal.. asszem ez nekem eleg lesz
(#) isamisa válasza sangp hozzászólására (») Nov 23, 2006 /
 
Hi
Szép lett az előlap. Amugy ezek a forgató gombok mik? Sima szekrény gombok?
Szerintem nem tartott vona tovább rendes gonbot esztergálni hozzá. Amúgy tetszik én is igy akarom megcsinálni led-el.

A hálózati földre ne kösd. Oda nem szokás. ( legalábbis közvetlenül semmikép) A földpontot kell kialakítani rendesen, Ha az megvan akkor nem szabadna búgnia.

Csillagpontos földet alakíts ki. Csinálj egy nagy csavart a közös földnek. A jel földjeit közösíted és arra kötöd pl. csavarozható saruval. Oda kell vezetni a táp földjét szintén saruval. És majd onnan viszed a hangszórónak a földet.

Hát ha nem egy berendezésről üzemelteted akkor sztereóoldalanként alakíts ki. Akkor két csavart. mert ahogy saccolom elég nagy lesz a közös pont. De elméletileg igy a tuti...

A ventit meg dobd ki és rakj be egy nagyob bordát. És csinálhatnál képet venti nélkül mert kiváncsi vagyok mit kell ott hűtenie. Meg a rendberakott doboz is érdekel.


Isa
(#) sangp válasza isamisa hozzászólására (») Nov 24, 2006 /
 
Köszi, az előlapot elég nagy gonddal faragtam csiszoltam, hogy egy bútordarab lehessem az erősítő, ne pedig egy csupán egy darab gép.

A tekerentyűk fiók kihúzó gombok, jól látod. A lednek a befúrása kicsit macerás volt, de sikerült úgy megoldani, hogy ne látszódjon a vezeték fűzésének a helye. Így nem mutatók jelzik a poti állsását, hanem vérvörös fény a éjszakában.

Mivel a gombok darabja kb 48.- Ft volt így nem esztergáltam, főleg, hogy nincs is esztergagépem... Meg hát egy bútoron bútorgombok szoktak lenni, nem?

Na, a dizájnon túl a ventillátort azért tettem be pont oda, hogy ha bármi "gond van", akkor a füstszagból egyből tudjam és áramtalaníthassam. Ezért is nem hátrafelé fúj.

A közös földpontot akkor jól értem, hogy a szűrőkondi negatív pontjára kössem és onnan ágazzon el csillagpontosan?

A késztermékről is teszek majd képet, akkor már a "ki mit készített"-be.

Üdv:
S
(#) isamisa válasza sangp hozzászólására (») Nov 24, 2006 /
 
Hi
hát inkább csinálj egy közös pontot egy jó kis csavarral. mert nem hiszem hogy a pufferkondihoz ezt mindet oda tudod vinni. Meg igy jobban is fog kinézni.

Isa
(#) sangp válasza isamisa hozzászólására (») Nov 24, 2006 /
 
Szia!

Persze én is úgy gondoltam, hogy egy pontra, pl. egy központi csavarra fogatok minden gnd-t, csak arra gondoltam, hogy innen még viszek egy csatlakozást a puffer negatív lábához is.

Vagy ez utóbbi felesleges? A lényeg, hogy mindenki legyen összekötve?

Üdv:
S
(#) isamisa válasza sangp hozzászólására (») Nov 24, 2006 /
 
Olvass kicsit vissza mit irtam. Ha a táp földjét nem kötöd a csillagpontba hogyan hajtod meg a hangszórókat?
Isa
(#) sangp válasza isamisa hozzászólására (») Dec 2, 2006 /
 
Na, végre volt időm kipróbálni, amit javasoltál, azaz minden földet egy pontba: táp, jel és hangszóró földje egy központi helyre összgezve.

A probléma csak az, hogy - bár javított a hangminőségen - sajnos nem oldotta meg a problémát, van továbbra is egy alapzúgás, ami nem függ a hangerőtől (ha feltekerem, akkor sem lesz hangosabb).

Esetleg volna még ötleted/ötletetek arra, hogy mi lehet ennek a zajnak a forrása?

Előre is köszönöm a megoldásokat!

Üdv:
S
(#) Müszi válasza sangp hozzászólására (») Dec 2, 2006 /
 
Szép doboz
(#) isamisa válasza sangp hozzászólására (») Dec 3, 2006 /
 
Hát igy most este már csak annyi jutott eszembe hogy nem jo a tápod, jobban kéne szűrni mindenféle okossággal. Amugy nem kel tul sokat várni a TDA-tol de nem tudom hogy most pontosan milyen zajról beszélsz.
Küldjél egy képet most hogy éz ki.
(#) Norberto válasza TAdamm hozzászólására (») Dec 3, 2006 /
 
Idézet:
„nekem ez csak jatek volt, mert jo meg minden ez a TDA2030A, de nagyon keves... en basszusmanias vagyok es ugy hallgatom mindig a zeneket, hogy winamppal kikeverem... es mivel a sok basszus nagy energiat igenyel tok kisebb hangeron is ugyanakkora teljesitmenyt fogyaszt... sot ki is egett tobbszor is szerencsetlen”


Nem vagy piskóta...nekem több éve van ugyanaz a TDA2030-cal felépített erősítőm, nem egy buliban voltam vele, és még sosem szállt el, pedig ott maximum hanerőt produkált...egyszerűen csak jó hangfalat kell hozzákötni...ez a titok. (A buliban lévők meg csak néztek nagy szemekkel, mikor kiderült, hogy 2x20W szolgáltatja azt a fülsüketítő zenét...JAH...és nem Mozart-koncert szokott lenni ilyenkor, hanem kőkemény drum&bass, ami csak úgy hemzseg a basszusoktól). Szóval VAGY nagyon kicsi és nem jó minőségű hangfalaid vannak, VAGY kicsi a tápegység teljesítménye, amiről a TDA-id mennek...
(#) TAdamm válasza Norberto hozzászólására (») Dec 3, 2006 /
 
persze, lehet, hogy igy van, de en nem akarok uj hangfalat epiteni, inkabb erositot epitek, tudom, hogy lehet, hogy a masik megoldas celszerubb es jobban megeri, de maradok az eredeti otletemnel, mert mar reges reg szeretnek egy igazan megfelelo erositot csinalni magamnak
(#) TAdamm hozzászólása Dec 3, 2006 /
 
viszont EZT ajanlom mindenkinek (az aktiv hangeroszabalyzos reszet, mert a balanszosat meg nem probaltam ki, asszem nem is fogom )!! a mai nap butykoltem vele, nekem mono tdam van, egyesz pici lett hozza ez a dolog.. megeri a jatekot, naon tetszik!
(#) hgyula hozzászólása Dec 4, 2006 /
 
heló
én tda 2030 as erősítőt építek
nem tudja vki megmondani h hogy lehet megoldani egyszerűen a hangerőszabélyozást?
elöre is kösz:worship:
(#) isamisa válasza hgyula hozzászólására (») Dec 4, 2006 /
 
Hi

Potméterrel.

Üdv
(#) Ricsa hozzászólása Dec 9, 2006 /
 
Sziasztok!
szeretnék csinálni tda2030-cal (mert ilyen van itthon) egy kétcsatornás vagy sztereó erősítőt. olyan 36 w-os nak kellen lennie. valami hídbakötéssen gondolgoztam de nem tudod egyedül rájönni mert még elég kezdő vagyok. Remélem tudtok segíteni!
(#) Stefan válasza Ricsa hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
ADATLAP 6. oldal 17-es ábra.
(#) rwtop hozzászólása Dec 11, 2006 /
 
Hy!NEm tudja valaki megmondani gyorsan hogy mennyi a THD-je a TDA2030-nak???[HArmonukus torzitasa?]
Elore koszi!
(#) TAdamm hozzászólása Dec 11, 2006 /
 
nezd meg az adatlapjan, egy hozzaszolassal elotted van
(#) agressiv hozzászólása Dec 12, 2006 /
 
alldatasheet.com... itt mindent meglehet találni!!!
Üdv
(#) szabi83 válasza agressiv hozzászólására (») Dec 12, 2006 /
 
Idézet:
„itt mindent meglehet találni!!!”

kivéve azt, amit nem!

pl datasheetarchive.com
stb

üdv
(#) Woid hozzászólása Dec 14, 2006 /
 
Üdv. Megtetszett ez az IC. Eddig csak egy IC-s erősítőt gyártottam, az is csak egy TBA810AS volt Inkább a csöves... Na de a kérdés. 300 wattos PC táp esetén mekkora pufferkondit tegyek bele? Mert elvileg ugyanannyi (végigolvastam a topicot), mint amiről szó volt végig, gyakorlatilag meg nem biztos mert a PC tápja lehet, hamarabb "megcsuklik" mint egy trafó... És akkor nem árt egy kicsit nagyobb kondi. 2. kérdés, mekkora teljesítmény fog ebből kijönni ha a PC táp +/- 12V ágát használom (ha jól tudom, valamelyik ág nem terheltő annyira mint a másik, nagyságrendekkel ráadásul)? 3. Nem lenne jobb a TDA 7294
70W cuccot összerakni? Árban nem lenne sokkal több... Kivéve hogy ehhez már nem lenne elég egy PC táp Ok, akkor a 3. kérdést leirtam, de nem kellene nagyon figyelembe venni, inkább csak véleményt kérek a 3.-ra.
(#) rwtop hozzászólása Dec 14, 2006 /
 
HY.Szeretnék nektek arról szólni hogy ha megépítitek a TDA2030 askapcsolási rajzát akkor nyugodtan tehettek rá TDA2050es ic-t is.Ugyanojan csak 50W 4OHM on.NAgyon jó maximális fesz 32V amúgy 24V is elég neki.Szal sk ennyi
(#) tatabike válasza rwtop hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
Ez komoly? Nekem az a változat van meg, ami meg van támogatva két BD-akárhányassal/ IC, és így elvileg 40W-os a TDA2030A. Ebben a kapcsolásban is műxik a 2050?
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
Ja, és szimmetrikus +/- tápról megy, ha ez számít valamit.
(#) sangp hozzászólása Dec 15, 2006 /
 
Sziasztok!

Szerintetek lehetséges az, hogy az erősítőm (amit már korábban beszéltünk itt) zúgása abból ered, hogy nem megfelelő a tápjában az egyenirányító dióda?

Amikor építettem, akkor épp volt otthon számítógéptáp és abból bontottam ki diódákat az egyenirányításhoz (4 egyforma típusút).

Egyébként szépen szól a szerkezet, de a zúgás forrását nem találom. Természetesen csillagpontos földelés, illetve árnyékolt kábel kipróbálva, a zúgás mégis megmaradt.

Mit gondoltok?

Üdv:
S
(#) szabi83 válasza sangp hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
Idézet:
„bontottam ki diódákat az egyenirányításhoz (4 egyforma típusút).”

tipus?

trafód milyen?
mekkora feszt adle váltóba és mennyit egyenbe?

üdv
(#) sangp válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
A végfok trafója egy 100W 24V, egyenirányítva szűrve 32 körül (tehát elvileg megvan az 1,41-es szorzó, meg az esés a diódákon).

Az előfok egy kb. 9V 10W, ami egyeirányítás és szűrés után 12 körül van.

A pontos dióda típust most nem tudom megmondani (a munkahelyemre nem viszem magammal az erősítőt...).

De amúgy elvi szinten lehetséges, hogy ezek zúgatják?

A végfokhoz használt diódák a számítógéptápban is egyeirányítást végeztek, tehát az elvileg jó. Az előfokhoz használtak viszont nem, ezért gondoltam, hogy bár egyenirányítanak, de lehet, hogy zajt is csinálnak.

Szerinted?
S
(#) isamisa válasza sangp hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
És az előfok zajára nem gondoltál?
Milyen előfokod van?
Következő: »»   33 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem