Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello mindenkinek
elszeretném én is kezdeni az elektronikákat de nem vagyok semivel se tisztában.....magyarul kéne tanitani..akit esetleg érdekel akkor az msn-en meg talál
Nem fogsz vele elérni semmit! Illetve azt, hogy kisebb teljesítmény jut a hangfalakra. Már ha jól értem, hogy mit akarsz. Párhuzamosan akarod kötni a két hangfalat egy csatornára?
Szia!
A gyújtón kívül köttöttél elé fojtótrafót is?Annak hiányában nem csoda,ha felrobbant.
Igen, de akkor ugyebár 4db hangfal kell. hogy kihozd a 2*150W-ot.
Igen, úgy akarja, s ezzel nem kisebb, hanem nagyobb lesz a kinyerhető teljesítmény.
Idézet: Dehogynem! Különben minek lenne ez az opció? „Nem fogsz vele elérni semmit!”
A 2 lábú trimerpotit mindegy, hogy milyen irányban kötöm be?
Igen ha vesz még 2 hangfalat arra akartam rávilágítani, hogy a mostani 2*100W helyett 1*150W-et tud kivenni.
végülis azért kérdeztem ezt, mert holnap hozzák a másik 2 hangfalat és ha most nem muszáj akkor nem veszek másik erősítőt.
tehát akkor 2-2 hangfal 1-1csatornára. mert így tudom, hogy 2hangfallal csak 1x150w jön ki . annyit azért értek hozzá..
"holnap hozzák a másik 2 hangfalat"
Erről nem volt szó!
Sziasztok! Belekeveredtem egy dologba inkább kérdezek! LM334,LM335 szenzorokat raktam a propeller órámba szerintem nem jól raktam be legalább is az LM334-et mert nem egyforma a kiosztásuk TO92 tokozásúak szóval valaki rajzolja le hogy vannak a bekötései ha ráér mert én már belekeveredtem nem tudom,hogy van az adatlapon alulról kell nézni vagy felülről mert számomra nem egyértelmű! Köszönöm!
Alulnézet (Bottom view).
Semmi baja sem lesz annak az 555-nek. Egy 555-öt gyakorlatilag képtelenség kinyírni. Amperes áramot kinyom zárlatban, és meg se kottyan neki. Egy 1n-s kondenzátor meg akár azt is túléli, ha kalapáccsal rácsapnak.
Ha csak a motor fordulatszám leszabályozása a feladat, arra bőven jó volt az egy pótméter+BD139, bőven nem értem, minek az 555-öt is belekeverni. Ha meg növelni is kellene azon a fordulatszámon, akkor meg kellene építeni ezt: kapcs1 Az IC a lomexben valami 80 huf áron kapható. Helyettesíteni lehetne 555 + 747-el is megfelelő kapcsolástechnikában, de szerintem kár annyit vacakolni vele. A kapcs rajz alján az R1-et le kellene cserélni 1,2Kohmra, az R2-t pedig egy 22K-s potméterre (csúszka és egyik láb összekötve, ez lenne az "egyik láb", a poti maradék lába pedig a másik). A kimeneti kondi természetesen valami 35..50V-os legyen. Ha a motor ettől mégsem szeretne erősebben forogni, hanem láthatóan "gyengélkedik", vagy akár csak alapból egy erősebbet építenél, akkor itt egy erősített kapcsolástechnika: kapcs2 Funkcionalitás szerint kb könnyen felismerhető, pár alkatrészt persze cserélni lehet benne. A tekercsnek lehetne adni valami 680uH-t, és olyat válassz, ami legalább 0.3A-es, vagy annál nagyobb áramot bír. Esetleg egy bárhonnét kibugázott vasmagos tekercset, ami elbír legalább 1A-t. A beérkezett tranzisztornak jó lesz a BD139-ed, amivel most is kísérleteztél. Ellenállásnak mellé a bázisára valamit 1K és 100K között, tök8. A kimeneti kondi ugyan az maradhat. Egy figyelmeztetés: a 12V-os tápod aránylag erős terhelést kaphat. Remélem bírni fogja. A másik, hogy a motorodat annyira felpörgetheted így, hogy azzal _kinyírod_. Ha érzékelhetően túl erős a meghajtás, cseréld le a 22Ks potit pld 15K-ra. Akkor kevesebb lesz a kimeneti max szufla, és egy 12V-os motor annyit még tuti elbír. Ha a kapcsolást erre a célra már meguntad, később másra is felhasználhatod majd. Elvégre van egy tuti kis DC-DC átalakítód. A PWM kapcsolást meg dobd már el a fenébe. Az mindössze azért nem jó, mert nem jó. És nem az alkatrészeknek van baja. Azok mind teljesen jók benne.
Sziasztok
Valaki össze tudná nekem foglalni röviden, hogy erősítő nyákjának tervezésénél mire kell figyelni? De úgy azért benne legyen minnél több minden. Előre is köszönöm!
Helló mindenkinek!
Én még nagyon kezdő vagyok(16 éves) és azon gondolkozom, ha egy számítógép hangfalában lévő erősítőn, amin a potméter és a bekapcsoló gomb van, kicserélem a kondikat és egyéb alkatrészt nagyobb teljesítményűre, akkor nagyobb is lesz a teljesítménye? Mert szerintem igen. És mielőtt belevágnék, ki szeretném kérdezni véleményeteket, mert ti jobban értetek hozzá. Elvégre az is erősítő és úgy van megcsinálva, hogy azt a két kis hangszórót elvigye. Én valami nagyobb hangszórót akarok hozzá rakni. Előre is köszönöm.
A kérdésből látszik, hogy nagyon kezdő vagy.
Egy erősítőből kivehető teljesítményt alapvetően nem a passzív alkatrészek ( kondik, ellenállások ) mérete/teljesítménye határozza meg. Az erősítőben vannak úgynevezett aktív elemek: tranzisztorok, IC-k. Ezek a mérvadóak. Kíváncsiság képpen hadd kérdezzem meg, mekkorára szeretted volna növelni a teljesítményt? Ha teljesen amatőr vagy, akkor először egyszerűbb dolgok építésével kezdd az ismerkedést. Olvass és érts meg minél több könyvet/leírást. Az úszás oktatást sem a mélyvízbe dobással kezdik. Idézet: De aki így kezdi, az örökre meg is tanulja.„Az úszás oktatást sem a mélyvízbe dobással kezdik.” Viszont ne rázd le ilyen könnyen ezt a kérdést. A jó válaszból is sokat tanulhat, még ha nincs is értelme a megvalósításnak.
Tehát, egy erősítő áll egy tápegységből, az erősítést végző fő alkatrészekből, s a kellő kiegészítő alkatrészek, esetleg védelem, illetve egyéb zaj és zavarásszűrésből.
Ha a lelkét adó alkatrészeket nagyobbra akarod cserélni, akkor annak vonzatai vannak. Nagyobb erősítő elem, nagyobb hűtést igényel. Ha van védelem, azt is nagyobb, illetve feljebbi értékekre kell cserélni. A nagyobb teljesítményhez nagyobb tápegység is kell. S végül, ahogy Te is jól gondoltad, nagyobb hangszórók is. Ha minden nagyobb, nem kizárt, hogy még a dobozának is nagyobbnak kell lennie. Szumma szummárum, ott tartunk, hogy szinte mindent kicseréltünk. Akkor már nem egyszerűbb alapból építeni egy új, nagyobbat?
Kérdésem az lenne, hogy ugye egy áramgenerátor, mindig ugyanazt az áramot adfaj ki, de ha egy potival szabályzom akkor a feszültség változik csak. Vagy valaki elmondaná nekem hogy hogyan müködik? Mert nekem kellene csinálnom egy led sorhoz, amiben már 12V ra vannak méretezve ellenállások, de én szeretném szabályozni a fényerejüket. Legyet oly szivesek, ha lehet kompletten leirni, esetleg rajzolni, hogy mit hogyan. Előre is köszönöm.
Sőt, a basszusok is megjönnek. Persze korlátokon belül, de nagyságrenddel jobb lesz a prüntyögőkhöz képest, mert az nagy membrános, és fadobozos.
Ha nem mondod, ez a verzió eszembe sem jut.
Sziasztok!
Van nekem egy trafóm aminek az egyik kivezetésén 24,6V a másik kivezetésén pedig 22,7V van és 6-6A tud mind a kettő kivezetés mert rá van írva. Még van rajta egyébként 4V és 16V-os kivezetés is és ugye a közép kivezetés. Ez az 1,9V különbség nagyon nagy ha erősítőt szeretnék rákötni?
Ott a pont! Mind két értelemben!
Sziasztok,
vettem egy PM436 panelmérőt, és a következő feladatot szeretném megoldani vele: van egy 600VAC feszültségem, amiből egy erősítő 10VDC-t csinál. Ezt a DC jelet akarom kiíratni a PM436-on, de úgy, hogy 10 VDC esetén a kíírt szám 600.0 legyen. A mérő bemenő osztója állítható, a leírásban csak 0,2 , 2, 20V stb értékek vannak. Az osztók összege sorosan kb 10 MOhm. Az a kérdésem, hogy ezt az osztót variálhatom úgy, hogy 10 VDC bemenő jelre 600,0-t írjon ki? Vagyis a méréshatár szabadon variálható? A túlterhelhetőségéről tudtok valamit mondani, pl +10% bemenő túlfeszültségnél kiírja az értéket, vagy leakad, elfüstöl? a választ előre is köszönöm: rognork
A közép mihez képest közép. Nem értem.
Van egy vezeték(fekete) és ahhoz képest az egyik vezetéken 24,6V mérek a másik vezetéken 22,7V-ot mérek.
(Így tudom neked illusztrálni mint a képen.) köbzoli Szia! A trafó hipersil transzformátor.
A többi fesz miatt nem értettem. Vagy azok külön tekercsen vannak?
Szia! Az erősítő ettől még működni fog. DE! Ez akkor okozhat gondot ha az erősítőből a teljes teljesítményt ki akarod venni. Mert az aszimmetrikus táplálás nem túl szerencsés dolog... ( HIFI kategória. )
[off] Azért ha lehet, inkább szerezz be egy rendes transzformátort! MEGÉRI! :yes:
Hello!
Természetesen a méréshatár szabadon választható, megfelelő feszültségosztó felhasználásával. Alapvetően a DVM is 200mV végértékű, és a bemenő jelek úgy vannak leosztva, hogy végértéken 200mV-ot kapjon a mérőmű. Gond viszont, az, hogy ha a műszered 3,1/2 digites, akkor a legnagyobb , megjeleníthető szám, az 1999. Tehát 6000-et (v. 600.0) semmik képen nem lehet megjeleníteni, Tehát a kijelzés, maximum 600 lehet. Avagy a bemeneti osztónak akkorának kell lenni, hogy 10V bemeneti feszültség esetén a kimeneti feszültsége 60mV legyen. (Ha DVM 4,12 digites, akkor már megjeleníthető a 600.0 érték) A mérőmű bemenetére, lehet magasabb feszültséget kapcsolni, mint 200mV (akár 2V-ot is), de már 200mV esetén is túlcsordulás jön létre. Méréstechnikájából adódóan nem lehet a kijelzett érték 1999-nél magasabb. El nem "füstöl", de nem lehet leolvasni a túlcsordulás feletti értéket. A mutatott értéket lehetne a referencia feszültség változtatásával is módosítani, de a kijelzés maximális 1999 értékét nem. Viszont modul esetében a referencia általában nem hozzáférhető. A műszer ugyan is "nem feszültséget mér", hanem a bemeneti feszültség és a referencia arányát mutatja, 1000*(Vin/Vref) összefüggés alapján. üdv! proli007
A trafó így néz ki.Most rárajzoltam minden kivezetést.
De ha letekerek 5 menetet a nagyobb feszültségű tekercsből akkor egyforma lesz a két tekersz feszültsége nem? |
Bejelentkezés
Hirdetés |