Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   671 / 3971
(#) skill hozzászólása Okt 28, 2009 /
 
Hello mindenkinek
elszeretném én is kezdeni az elektronikákat de nem vagyok semivel se tisztában.....magyarul kéne tanitani..akit esetleg érdekel akkor az msn-en meg talál
(#) bladika válasza djgaby hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Nem fogsz vele elérni semmit! Illetve azt, hogy kisebb teljesítmény jut a hangfalakra. Már ha jól értem, hogy mit akarsz. Párhuzamosan akarod kötni a két hangfalat egy csatornára?
(#) Kinka István válasza gabor.88 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia!
A gyújtón kívül köttöttél elé fojtótrafót is?Annak hiányában nem csoda,ha felrobbant.
(#) Action2K válasza djgaby hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Igen, de akkor ugyebár 4db hangfal kell. hogy kihozd a 2*150W-ot.
(#) Action2K válasza bladika hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Igen, úgy akarja, s ezzel nem kisebb, hanem nagyobb lesz a kinyerhető teljesítmény.

Idézet:
„Nem fogsz vele elérni semmit!”
Dehogynem! Különben minek lenne ez az opció?
(#) Combord hozzászólása Okt 28, 2009 /
 
A 2 lábú trimerpotit mindegy, hogy milyen irányban kötöm be?
(#) bladika válasza Action2K hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Igen ha vesz még 2 hangfalat arra akartam rávilágítani, hogy a mostani 2*100W helyett 1*150W-et tud kivenni.
(#) Action2K válasza bladika hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Így rendben.
(#) djgaby válasza bladika hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
végülis azért kérdeztem ezt, mert holnap hozzák a másik 2 hangfalat és ha most nem muszáj akkor nem veszek másik erősítőt.
tehát akkor 2-2 hangfal 1-1csatornára.
mert így tudom, hogy 2hangfallal csak 1x150w jön ki . annyit azért értek hozzá..
(#) bladika válasza djgaby hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
"holnap hozzák a másik 2 hangfalat"

Erről nem volt szó!
(#) patexati hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Sziasztok! Belekeveredtem egy dologba inkább kérdezek! LM334,LM335 szenzorokat raktam a propeller órámba szerintem nem jól raktam be legalább is az LM334-et mert nem egyforma a kiosztásuk TO92 tokozásúak szóval valaki rajzolja le hogy vannak a bekötései ha ráér mert én már belekeveredtem nem tudom,hogy van az adatlapon alulról kell nézni vagy felülről mert számomra nem egyértelmű! Köszönöm!
(#) kendre256 válasza patexati hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Alulnézet (Bottom view).
(#) pajti2 hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Semmi baja sem lesz annak az 555-nek. Egy 555-öt gyakorlatilag képtelenség kinyírni. Amperes áramot kinyom zárlatban, és meg se kottyan neki. Egy 1n-s kondenzátor meg akár azt is túléli, ha kalapáccsal rácsapnak.

Ha csak a motor fordulatszám leszabályozása a feladat, arra bőven jó volt az egy pótméter+BD139, bőven nem értem, minek az 555-öt is belekeverni. Ha meg növelni is kellene azon a fordulatszámon, akkor meg kellene építeni ezt:
kapcs1

Az IC a lomexben valami 80 huf áron kapható. Helyettesíteni lehetne 555 + 747-el is megfelelő kapcsolástechnikában, de szerintem kár annyit vacakolni vele. A kapcs rajz alján az R1-et le kellene cserélni 1,2Kohmra, az R2-t pedig egy 22K-s potméterre (csúszka és egyik láb összekötve, ez lenne az "egyik láb", a poti maradék lába pedig a másik). A kimeneti kondi természetesen valami 35..50V-os legyen.

Ha a motor ettől mégsem szeretne erősebben forogni, hanem láthatóan "gyengélkedik", vagy akár csak alapból egy erősebbet építenél, akkor itt egy erősített kapcsolástechnika:

kapcs2

Funkcionalitás szerint kb könnyen felismerhető, pár alkatrészt persze cserélni lehet benne. A tekercsnek lehetne adni valami 680uH-t, és olyat válassz, ami legalább 0.3A-es, vagy annál nagyobb áramot bír. Esetleg egy bárhonnét kibugázott vasmagos tekercset, ami elbír legalább 1A-t. A beérkezett tranzisztornak jó lesz a BD139-ed, amivel most is kísérleteztél. Ellenállásnak mellé a bázisára valamit 1K és 100K között, tök8. A kimeneti kondi ugyan az maradhat.

Egy figyelmeztetés: a 12V-os tápod aránylag erős terhelést kaphat. Remélem bírni fogja. A másik, hogy a motorodat annyira felpörgetheted így, hogy azzal _kinyírod_. Ha érzékelhetően túl erős a meghajtás, cseréld le a 22Ks potit pld 15K-ra. Akkor kevesebb lesz a kimeneti max szufla, és egy 12V-os motor annyit még tuti elbír.

Ha a kapcsolást erre a célra már meguntad, később másra is felhasználhatod majd. Elvégre van egy tuti kis DC-DC átalakítód.

A PWM kapcsolást meg dobd már el a fenébe. Az mindössze azért nem jó, mert nem jó. És nem az alkatrészeknek van baja. Azok mind teljesen jók benne.
(#) patexati válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Köszi!
(#) Izeg. hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Sziasztok
Valaki össze tudná nekem foglalni röviden, hogy erősítő nyákjának tervezésénél mire kell figyelni?
De úgy azért benne legyen minnél több minden.
Előre is köszönöm!
(#) ati19931109 hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Helló mindenkinek!

Én még nagyon kezdő vagyok(16 éves) és azon gondolkozom, ha egy számítógép hangfalában lévő erősítőn, amin a potméter és a bekapcsoló gomb van, kicserélem a kondikat és egyéb alkatrészt nagyobb teljesítményűre, akkor nagyobb is lesz a teljesítménye? Mert szerintem igen. És mielőtt belevágnék, ki szeretném kérdezni véleményeteket, mert ti jobban értetek hozzá. Elvégre az is erősítő és úgy van megcsinálva, hogy azt a két kis hangszórót elvigye. Én valami nagyobb hangszórót akarok hozzá rakni. Előre is köszönöm.

Kép000[1]
    
(#) Zed válasza ati19931109 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
A kérdésből látszik, hogy nagyon kezdő vagy.

Egy erősítőből kivehető teljesítményt alapvetően nem a passzív alkatrészek ( kondik, ellenállások ) mérete/teljesítménye határozza meg. Az erősítőben vannak úgynevezett aktív elemek: tranzisztorok, IC-k. Ezek a mérvadóak.

Kíváncsiság képpen hadd kérdezzem meg, mekkorára szeretted volna növelni a teljesítményt?

Ha teljesen amatőr vagy, akkor először egyszerűbb dolgok építésével kezdd az ismerkedést. Olvass és érts meg minél több könyvet/leírást. Az úszás oktatást sem a mélyvízbe dobással kezdik.

(#) Action2K válasza Zed hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Idézet:
„Az úszás oktatást sem a mélyvízbe dobással kezdik.”
De aki így kezdi, az örökre meg is tanulja.
Viszont ne rázd le ilyen könnyen ezt a kérdést. A jó válaszból is sokat tanulhat, még ha nincs is értelme a megvalósításnak.
(#) Action2K válasza ati19931109 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Tehát, egy erősítő áll egy tápegységből, az erősítést végző fő alkatrészekből, s a kellő kiegészítő alkatrészek, esetleg védelem, illetve egyéb zaj és zavarásszűrésből.

Ha a lelkét adó alkatrészeket nagyobbra akarod cserélni, akkor annak vonzatai vannak.
Nagyobb erősítő elem, nagyobb hűtést igényel. Ha van védelem, azt is nagyobb, illetve feljebbi értékekre kell cserélni. A nagyobb teljesítményhez nagyobb tápegység is kell. S végül, ahogy Te is jól gondoltad, nagyobb hangszórók is. Ha minden nagyobb, nem kizárt, hogy még a dobozának is nagyobbnak kell lennie.
Szumma szummárum, ott tartunk, hogy szinte mindent kicseréltünk. Akkor már nem egyszerűbb alapból építeni egy új, nagyobbat?
(#) muimui hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Kérdésem az lenne, hogy ugye egy áramgenerátor, mindig ugyanazt az áramot adfaj ki, de ha egy potival szabályzom akkor a feszültség változik csak. Vagy valaki elmondaná nekem hogy hogyan müködik? Mert nekem kellene csinálnom egy led sorhoz, amiben már 12V ra vannak méretezve ellenállások, de én szeretném szabályozni a fényerejüket. Legyet oly szivesek, ha lehet kompletten leirni, esetleg rajzolni, hogy mit hogyan. Előre is köszönöm.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Sőt, a basszusok is megjönnek. Persze korlátokon belül, de nagyságrenddel jobb lesz a prüntyögőkhöz képest, mert az nagy membrános, és fadobozos.
Ha nem mondod, ez a verzió eszembe sem jut.
(#) Directors hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy trafóm aminek az egyik kivezetésén 24,6V a másik kivezetésén pedig 22,7V van és 6-6A tud mind a kettő kivezetés mert rá van írva.
Még van rajta egyébként 4V és 16V-os kivezetés is és ugye a közép kivezetés.

Ez az 1,9V különbség nagyon nagy ha erősítőt szeretnék rákötni?
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Ott a pont! Mind két értelemben!
(#) rognork hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Sziasztok,

vettem egy PM436 panelmérőt, és a következő feladatot szeretném megoldani vele:
van egy 600VAC feszültségem, amiből egy erősítő 10VDC-t csinál. Ezt a DC jelet akarom kiíratni a PM436-on, de úgy, hogy 10 VDC esetén a kíírt szám 600.0 legyen. A mérő bemenő osztója állítható, a leírásban csak 0,2 , 2, 20V stb értékek vannak. Az osztók összege sorosan kb 10 MOhm.

Az a kérdésem, hogy ezt az osztót variálhatom úgy, hogy 10 VDC bemenő jelre 600,0-t írjon ki? Vagyis a méréshatár szabadon variálható? A túlterhelhetőségéről tudtok valamit mondani, pl +10% bemenő túlfeszültségnél kiírja az értéket, vagy leakad, elfüstöl?

a választ előre is köszönöm: rognork
(#) zolika60 válasza Directors hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
A közép mihez képest közép. Nem értem.
(#) Directors válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Van egy vezeték(fekete) és ahhoz képest az egyik vezetéken 24,6V mérek a másik vezetéken 22,7V-ot mérek.

(Így tudom neked illusztrálni mint a képen.)

köbzoli

Szia!

A trafó hipersil transzformátor.


traf.JPG
    
(#) zolika60 válasza Directors hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
A többi fesz miatt nem értettem. Vagy azok külön tekercsen vannak?
(#) _JANI_ válasza Directors hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Szia! Az erősítő ettől még működni fog. DE! Ez akkor okozhat gondot ha az erősítőből a teljes teljesítményt ki akarod venni. Mert az aszimmetrikus táplálás nem túl szerencsés dolog... ( HIFI kategória. )
[off] Azért ha lehet, inkább szerezz be egy rendes transzformátort! MEGÉRI! :yes:
(#) proli007 válasza rognork hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Hello!
Természetesen a méréshatár szabadon választható, megfelelő feszültségosztó felhasználásával. Alapvetően a DVM is 200mV végértékű, és a bemenő jelek úgy vannak leosztva, hogy végértéken 200mV-ot kapjon a mérőmű.

Gond viszont, az, hogy ha a műszered 3,1/2 digites, akkor a legnagyobb , megjeleníthető szám, az 1999. Tehát 6000-et (v. 600.0) semmik képen nem lehet megjeleníteni, Tehát a kijelzés, maximum 600 lehet. Avagy a bemeneti osztónak akkorának kell lenni, hogy 10V bemeneti feszültség esetén a kimeneti feszültsége 60mV legyen. (Ha DVM 4,12 digites, akkor már megjeleníthető a 600.0 érték)

A mérőmű bemenetére, lehet magasabb feszültséget kapcsolni, mint 200mV (akár 2V-ot is), de már 200mV esetén is túlcsordulás jön létre. Méréstechnikájából adódóan nem lehet a kijelzett érték 1999-nél magasabb. El nem "füstöl", de nem lehet leolvasni a túlcsordulás feletti értéket.

A mutatott értéket lehetne a referencia feszültség változtatásával is módosítani, de a kijelzés maximális 1999 értékét nem. Viszont modul esetében a referencia általában nem hozzáférhető. A műszer ugyan is "nem feszültséget mér", hanem a bemeneti feszültség és a referencia arányát mutatja, 1000*(Vin/Vref) összefüggés alapján.
üdv! proli007
(#) Directors válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
A trafó így néz ki.Most rárajzoltam minden kivezetést.

De ha letekerek 5 menetet a nagyobb feszültségű tekercsből akkor egyforma lesz a két tekersz feszültsége nem?

trafó.JPG
    
Következő: »»   671 / 3971
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem