Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   72 / 118
(#) elektromos válasza Norberto hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Norberto!
Hol van a saját menű?
(#) Norberto válasza elektromos hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Az oldal bal felső részénél. Azon belül lesz egy Tartalomszerkesztés opció is, na ott kell majd feltöltened a videót.

Közben megtaláltam, és feltöltöttem
de elég rossz a minőség, alig lehet kivenni, pedig az eredeti jobb ennél. Nekem csak az lenne a kérésem, hogy valaki mérje meg az otthoni digi szkópján a frekit, pl: a hitelesítő 1khz-et mérje meg mindegyik időalapon. Szerinetem mindegyik időalapnál 1khz-et kell mérni, és ez a természetes, akármilyen digi szkópnál. Ha van USB-s az lenne az igazi, mert az enyém is usb-s, de ez is mindegynek kell lennie a freki szempontjából.
(#) Moderátor hozzászólása elektromos hozzászólására (») Okt 30, 2009

A videó ITT érhető el!
(#) killbill válasza (») Okt 30, 2009 /

Idézet:
„A videó ITT érhető el!”

Melyik is az pontosan?
(#) Norberto válasza killbill hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Időközben módosult az elérhetőség, de frissítettem, ismét jó helyre mutat.

Igen, mert tettem fel egy színes videót, hogy jobban lehessen látni, de megint használhatatlan a videó minősége! Miért?

Szerintem HD-minőségnél jól lehet látni a képet. Csak rá kell kattintani a teljes képernyős nézet gombra.

Ok! A témához nem tudnál hozzá szólni? Ha ilyen ütemben segítenek, akkor nem oldódik meg a problámám sajna.

Mi ezt úgy tanultuk, ha jól emlékszem, hogy ezek a digitális szkópok nem tudnak minden létező időalapnál pontos frekvenciát kiírni. Ez azért van, mert a periódusidőből számolja vissza a szkóp a frekvenciát. Ha nagy időalapot választasz és szemmel láthatóan irtózatosan sűrűsödnek a periódusok, akkor ezzel a szkóp sem tud mit kezdeni és pontatlanul mér a mérés módszeréből adódóan (van egy bizonyos felbontása az eszköznek). A frekvenciához legjobban illő időalapnál - ami ugye kb. 2 teljes periódust jelent a képernyőn - ezek a szkópok gyönyörű szépen kiírják a pontos értéket, illetve alatta és fölötte még 2-3 időalapnál, de tovább nem érdemes tekergetni, mert az hibás számot eredményez.

Én ennyit tudok hozzászólni első körben.

Köszi a hozzá szólást. Nekem van egy Owon 20mhz-es digi szkópom, de az minden idő alapnál 1 Khz-et ír ki Hz pontosággal. A kollégámnak is van tárolos szkópja, de ő is megmérte, és neki is minden időalapban Hz pontos a freki. Nekem csak a freki kiírás a lényeg mert utálok számolgatni.
(#) elektromos válasza elektromos hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Érdekes egy elektronikai fórum, mert ugy látom senki nem használ szkopot.
(#) Moderátor hozzászólása elektromos hozzászólására (») Okt 30, 2009

Itt felénk a válaszadás nem sürgősségi, és fontossági alapon működik, hanem szívességi alapon. Azaz, mindenki önkéntesen segít (4 és fél éve) a másiknak, a másikon, ha tud, ha van ideje és kedve, és ha látja a kérdezőn a megfelelő, türelmes hozzáállást. Ennyi.
(#) elektromos válasza (») Okt 30, 2009 /

Értem én, de az üzlet ahol vettem várja a fejleményeket, mert addig nem cserélik ki, míg nem bizonyítom be, hogy a szkóp rossz. Persze a szkóp jó, csak a fereki mérés a gondom.
(#) kendre256 válasza elektromos hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Ha egy oszcilloszkóp kiírja a frekvenciát, az egy olyan plusz szolgáltatás, mint amikor a mobillal lehet fényképezni. Nyilván ettől a mobil ugyanúgy nem lesz fényképezőgép (akárhány megapixeles is), mint ahogy az oszcilloszkóp sem lesz frekvenciamérő. Ha egy oszcilloszkóp minden időalapban ugyanazt a frekvenciát írja ki, akkor valószínűleg van benne egy külön frekvenciamérő. (Egyébként az igazi frekvenciamérők sem mindig ugyanazt a frekvenciát írják ki, ha változtatod a mérési periódust. Persze ott nem nagyon változik az érték, inkább csak a pontosságból adódó értékváltozás lesz.)
Egy USB-s oszcilloszkóp szerintem csak egy "oszcilloszkópnak látszó tárgy", szinte kizárt, hogy külön frekvenciamérő áramkör lenne benne. Majdnem biztos, hogy az AD átalakítóból a pc-be küldött adathalmazból szoftveresen számol frekvenciát, attól meg ne várj sokat. Azt meg végképp ne, hogy mindegyik időalapban ugyanazt mutassa.
(#) sirály12 válasza elektromos hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Idézet:
„Érdekes egy elektronikai fórum, mert ugy látom senki nem használ szkopot.”

Kérlek bocsáss meg, hogy nincs több százezer forintunk digitális tárolós szkópra.
(#) elektromos válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Megbocsájtok, de ez 70000FT volt.
(#) elektromos válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Tettem fel egy másik videót is, mely egy OWON PDS5022s olcsó kategorias szkóp működését mutatja az időalap és a frekvencia állapotában. Ezt nem értem, hogy itt miért jó, pedig ez olcsobb kivitel, mint a sima USB-s DSO-5200 szkóp.

LINK
(#) karpi hozzászólása Nov 5, 2009 /

Nem tudom van e mar ez a link egy oszciloszkopal

5MHz-es de 10MHz allitolag meg kiertekelheto direktbe.

eOscope ver. 1.2 - LCD Scope 40MSPS
(#) karpi válasza elektromos hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Peldaul nagyon erdekes lenne ha leirnad mire hasznalod az oszciloszkopot , hol es mikor.
Milyen meresi tehnikat hasznalsz.Hogy ertekeled ki hogy mit is latsz a kepernyon.
Milyen segedkapcsolasokat alkalmazol oszciloszkophoz hogy megfeleljen a sokoldalu kihasznalasahoz.

(#) karpi válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Minek a tarolos szkop?.Hogy taroljak egy meresi eredmenyt .Minek taroljam ? .Atvezetem a jelet az erositomon , latom hogy csunyan mukodik.OK.Tarolom a jelet ,es mit csinalok vele .Katom a hatarolast ,crossover torzitast..stb...beallitom es kesz ,minek taroljam?.
Amator nivon csak mint erdekesseg , es a hasznalas gyakorlasara jo.
(#) killbill válasza karpi hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Idézet:
„Minek taroljam ? .Atvezetem a jelet az erositomon , latom hogy csunyan mukodik.OK.Tarolom a jelet ,es mit csinalok vele”

Ha peldaul kivancsi vagy, hogy a bekapcsolas pillanataban mit csinal az erositod, akkor a tarolos szkopon ezt megnezheted. Vagy, ha neha mondjuk koppan egyet a kimenete az erositodnek, akkor megintcsak hasznos a tarolos szkop.

Alapvetoen arra valo, hogy nem ismetlodo jeleket tudjal vele vizsgalni. Hibakereses, tranziensek vizsgalata. De meg periodikus jelek meresenel is hasznos, ha mondjuk valami 1-2ms alatt lezajlo tortenes van 1 masodpercenkent egy jelen. Analog szkopon csak azt latod, hogy masodpercenkent villan a trigger LED a szkopon (ha van rajta), de azon kivul semmit. Egy tarolos szkopon latod, hogy mi volt az a "villanas"...
(#) karpi válasza killbill hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Ahoz egy muvonal (delay-line) van beepitve ami a szinkron indito idovel keslelteti a jelet igy lathato az elso .egyetlen impulzus felfuto ele.Meg van "nqagyito" ami az eleritest gyorsitja fel egy kivalasztott idoreszen ismetlodo jeleknel.Kevesszer kelett ilyesmit nezek , kapcspolok es egyeduli impulzusokat tenyleg jo tarolni regen fenykepeztek.

Szerintem is jo ha tarolos egy szkop es nem csak egyeduallo impulzusokat figyelni , persze mindjart jo ha van analizator is , FFT , Wobler stb...de hozzavalo soft is kene mert csak nezegetve nem sokat tudok kiertekelni egy hangspektrum-bol.

Egy audio topicrol jottem at es arra voltam rahangolva .

Van a "Spectra" nevu soft scop+minden lehet tarolni a dolgokat tobfelen utolagos analizalasra is de halhato hangszin kulombsegeknel nem sokat latok a spectrum valtozason olyan kicsik .Egy Asus eeepc -vel minosegi USB hangcuccal ket studiominosegu electret-el gyonyoruen lehet terepen hasznalni.De ahogy mondtam a kiertekeles az mar nagy problema .

Ilyet vennek egyet jatszadozni 49$ remek ar lenne.
AVR based ultra low cost digital storage oscilloscope.
Erdemes vegignezegetni a filmecskeket .

(#) killbill válasza karpi hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Egy analog szkopon soha nem fogsz latni egy 1 masodpercenkent lefuto 1ms-os impulzust. Ezen kar vitazni. Hiaba kapcsolod be a nyujtot. Fenykepezni is csak akkor tudsz, ha a trigger a fenykepezot is inditja.
(#) karpi válasza killbill hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Egyszeruen felveszed egy megfelelo gyors nagyfelbontasu A/D+memoria .Aztan nezegeted ahogy kivanod.
Rovid impulzusokat monostabil multival "megnyujtjak" de csak hogy kimutassak a jelenletet, aztan ki lehet spekulalni hogyt lehet ra vadaszni hogy lassuk is ha nagyon muszaly.
Az impulzus vizsgalo szkopon van kimenet a fenykepezogep inditasara ,a kepernyo szelen van egy gumirozott"gyuru" amire a fenykepezogepet felszerelik,kek fenyu a kepernyo es 500 MHz-es, de van zoldessarga szinu kepernyos is ennek a luminofor-ja "memorias" az egyedulallo impulzus sokaig ott "marad" a kepernyon nyugodtan lehet fenykepezni.
.Egy speci laborban ahol gyors tranziens jelensegeket tanulmanyoznak OK .
Aki ilyesmivel foglalkozik kiserletezik biztos van elkepzelese mit merne .
A problema a szkopokkal inkabb a hordozhatosag lett volna egyes esetekben ,25-30Kg-os monstrumot nem cipelhetted ide oda .
Ezert jo egy kicsi ,konnyu,kisfogyasztasu es persze minnel selessebb savu es sokoldalu seged meroegysegekkel ellatot szkop-multimeter.

Mint emlitettem egy olcso EEEPC -hes akarok majd egy kulso egyseget epiteni gyorsabb jelekhez ,a "Spectra" amator audio celokra majdnem megfelel.
Amit hianyolok a hangsav-spectrum analizatorhoz az egy kulombsegkiertekelo amivel a tanulmanyozott valtozasokat "megtalaljam", de meg kutatok a netten amator forumokon.
(#) lidi válasza killbill hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Nem csak anolog világ létezik. Ha digitális jelfolyamot akarsz megnézni, arra nagyon nem jó egy analog szkóp.
(#) karpi válasza lidi hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Ezen nem erdemes vitazni .Amator nivon hogy oldhato meg egy minnel gyorsabb digitalis "adatbegyujto " es tarolo.Ez lenne a kerdes.
Ki ert a TV-kbe talalhato A/D konverterekhez , ez nem lenne jo ?.Egyszer nezegettem az adatokat ugy emlekszem csaj 8 bit-es volt de a sampling rata eleg nagy volt .Ilyen IC-t talan lehet talalni .Nekem van valahol ilyen a gyarbol kidobott hibas TV lapokon amit kilora vettem .

Tehat a tarolas az a digitalis enyi a plane az egeszbe .Ha megvannak a tarolt adatok ezeket aztan karakterisztika rajzoloval kinyomtathatom vagy analog oszciloszkopon nezegethetem , vagy PC-be megjelenitem.
Fogalmam nincs milyen digitalis cucc kaphato hogy direktbe lathassunk 500MHz-es jelet .
En megelegednek egy 10MHz-esel is .
Volt egy idoben elado az uzletbe PC szkop .
Nekunk audio amatoroknek eleg lenne kisebb felbontasu de hozza egy jo kiertekelo program.

Te mit vizsgalnal ? Rn csak egyszer nezegettem kivancsisagbol a szikrakat egy kapcsolo kikapcsolasakor aztan a kollegam amator elektronikus gyujtasaval szorakoztunk. Ez volt az oszes impulzusvizsgalo aktivitasom. ( bameszkodtunk).
Profi kutato laboratoriumba egyik baratom dolgozott , "statikus motorokat" ( valami ilyesmi volt a neve) terveztek banyacsillek "mozgatasara" .Ott lattam ( mutatta) miket mericskelnek.
(#) killbill válasza lidi hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Te mar lattad ezt a szkopot?
(#) pucuka válasza killbill hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Üdv!
Az egyszer lefutó gyors jelek (tranziensek) vizsgálata sohasem volt egyszerű, és olcsón megoldható feladat. Az analóg szkópok között is léteztek tárolós szkópok, (HP, stb.), még megfelelően gyors is, igaz, hogy nagyon drágák voltak, nem is voltak gyakoriak.
A digitális technika látszólag megoldotta a kérdést, de itt a sebesség az akadály. Minden, a mintavételezés sebességétől függ, és ezek az áramkörök nem éppen olcsók. Kíváncsi lennék a linkelt digit szkóp árára, pláne, hogy egyedi fejlesztés.
(#) lidi válasza killbill hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Igen, láttam már. Jelenleg pc hangkártyával próbálom megoldani amit kell. (pl ps2 billentyűzet adat és órajel vonalak megfigyelése) De az én gépem csak 96kHz el tud digizni.
Következő: »»   72 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem