Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   43 / 148
(#) emmzolee válasza watt hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Te! Nekem nagyon rémlik ez az erősítő régről.

Nem volt ez egyszer citromsárga házban, és autóhifis tápelosztó blokkból volt a tápterminál? 2dB Magnat XTC subot hajtott.

Ha nem, akkor régebben kb: 2001-ben láttam egy ilyesmit.

Érdekel a pic? ?

Láttam egy jópofa erősítőt. Tetszik is a felépítése, és ha jól látom, akkor microcontrolleres a táp vezérlése, és van benne fet driver is. itt egy kép róla .

Ilyet kellene csinálni.(táp)
(#) emmzolee válasza Epracer hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Hi

Nem nagyon akarok kötöszködni, de szerintem nem volt jó a mérési technikád. A lakatfogót gondolom Hold-ba tetted és így csúcs értéket mértél. Ami az első pillanatban a pufferek, és Isten segedelmével nagyot löktek a műszeren. Ez így nem jó módszer. Rengeteget mértem lakatfogóval, mert a jó hatásfokú hangnyomásláda behangolásához minden egyes hangnyomás mérés mellé meg kell mérni az áramokat, és a feszültségeket is. A torzítás, mint már mondtam, nagyon bele tud zavarni a mérésbe.

Egyébként szerintem nem kell aggódni a tápodért, mert inkább a végfok fog szétmenni előbb. Abból indulok ki, hogy eddig sok erősítőt agyonterheltem, és mindig a végfok halt meg először, és volt, hogy az magával rántotta a tápot is. Persze ha jó a védelme az erősítőnek, akkor az önpusztítás előtt kikapcsol.

Ezzel az erősítővel versenyezni szeretnél?
Szeretném, ha nem tuningolgatnál, mert azt tiltja a szabályzat, és nem lenne túl etikus az ellenfeleiddel szemben. Ha csak érdekel a téma, persze lehet róla beszélni. :yes:
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

cimopata

Szeretnék tőled kérdezni. A 230V-os tápod cikkében láttam egy Tomphson képlettel számolható induktivitás mérő oszcillátort.
Megépítettem, és akasztottam rá vastag drótból tekert induktivitásokat is és azt tapasztaltam, hogy nem volt az így kiszámolt induktivitás azonos értékű, az induktivitásmérőmmel megmért értékhez képest.
Minél vékonyabb volt a drót, annál jobban közelített a 2 mérés egymáshoz.
Elvileg az oszcillátort nem befolyásolja, hogy mekkora a benne lévő kondi? Tehát akkor a legnagyobb a jel, ha a kondi, és a tekercs azonos értékű. Ha én beteszek egy kicsi kondit, és egy nagyságrendekkel nagyobb induktivitást, vagy fordítva, akkor nem fog beleszólni a létrejövő frekvenciába a tekercshuzal párhuzamos belső ellenállása? Vagy az csak rontani fogja a jósági tényezőt, de a frekit nem bántja?

Vagy egészen egyszerűen az induktivitás mérő műszerem nem tud ilyen vastag huzalból tekert induktivitásokat mérni ? ?

Az is érdekelne, ha csinálok egy hangváltóba tekercset, és az a tekercs történetesen a közép sugárzóhoz lesz használva, ahol az előforduló frekvencia mondjuk 500-5000Hz-ig terjed, akkor jó ötlet-e az oszcillátorral megmérni ahol a kialakuló frekvencia csak mondok valamit 150KHz. Az induktivitásom frekvenciafüggő is. Nem?

Segíts légyszi ebben a témában, hogy jól tudjam használni.

Meg szeretném mérni a Cimo tápomba tekercselt új trafóm induktivitását, és össze hasonlítani a régivel, hogy tudjam jobb lett-e, vagy csak a sok meló volt vele a semmiért.

Köszi
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Az biztos másik volt. Nekem nem volt soha Magnatom.

Igen én is tervezgettem már PIC-es tápot, van is egy dsPIC30F2020-am, ami direkt SMPS PIC. Igazából még csak papíron van, és félig sem kész, mivel a lényeg mindig az asztalon dől el.

A képen nem csak táp van, hanem ha jól látom egy digitális erősítő is ott figyel. Érdekes, hogy nem litze huzalos a tekercselése a trafónak, manapság egyre inkább azt használnak 30KHz felett. Viszont nem lehet valami nagy teljesítményű, mert késes biztosíték van a panelen. Persze azért szép kivitel és jól is szólhat egy mélyládán, mert másra nemigen jó...
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Ezek a fajta induktivitás mérők sajnos pontatlanok ha nagy a tekercs jósága, valamint ha van RC összetevője is a tekercsnek(márpedig van) és függ a frekitől is, amivel mér. Más elven mérő műszerek nagyon drágák.

Hogy méred a trafót? Rövidrezárod a szekundert?
Igen olyan frekin kéne mérni, mint amin használod. A magos induktivitások mérése is problémás a nagy jóság miatt. Sajnos nincs nagyon megoldás...
(#) EcoPityu válasza watt hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Kollega, melyikben láttál litze huzalos tekercselést? Nem akarlak meghazuttolni, de nálam még nem járt olyan, pedig a Dragster, és Rockford Fosgate is megfordult már az asztalon, újak is...

Idézet:
„Viszont nem lehet valami nagy teljesítményű, mert késes biztosíték van a panelen. Persze azért szép kivitel és jól is szólhat egy mélyládán, mert másra nemigen jó...”

Vízszintes nagy-késes biztosítékból van 100A-es is, erősítőkben használatban! Digitális végfoknál, a hatásfokot, és a 14,4v-os tápfeszt figyelembe véve akár 1000w fölé is mehet a teljesítmény! Az már nem olyan kis teljesítmény, csak hősugárzónál...
(#) Epracer válasza watt hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

1030 W jött le
(#) Epracer válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Nekem nincs ilyen tápon, valakivel összekeversz
(#) Epracer válasza cimopata hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Huzamosabb ideig nem is bírja, lekapcsol a hővédelem
(#) Epracer válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Az f27 10-es Crest Factor értékig mér pontosan, egy átlag True Rms 3-5 között van, szval attól hogy torzított elvileg még pontosan mérte. Olyan 5-10 % THD között szokott lenni.
Teljesítményt is tud mérni, tehát az esetlegesen változó impedancia se szólt bele, mert mindig egy időben méri az áramot és a feszültséget. Subokkal pedig a hatásos teljesítményt mérem, szval a látszólagost még szorozza a fázistényezővel.
2 módszerrel próbáltam, egyik amikor már kinnt volt a maximális teljesítmény, akkor lenyomtam a rögzítést, a második esetben pedig a maximális értéket rögzítette, de mindig szinte ugyan az volt a kettő, mert lassan volt kitekerve, és nem szólt bele a puffer.
Ha el is jutok versenyre, így is úgy is csak pro-ba mehetek cellázva,( ott jóval nagyobb erők vannak) másképpen nem tudom tartani a 14 V-ot, 11 V ennek meg kevés mindenhogyan.
Én csak érdekesség képpen próbálgatom.
Cross vr 2000 állítólag szívta az 500 A-ert 11 V-ról 75 %-os hatásfok mellett :eek2:
(#) watt válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Én ezt kiskésesnek nézem...
A litze jobb, ezen kár vitatkozni, kérdés miért nem használják a gyártók.
(#) watt válasza Epracer hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Lejött? Hol mérted, milyen terhelésen és hogyan? (Tényleg, milyen bizti van benne?)

Idézet:
„Én ezt kiskésesnek nézem...”

Én a FET-ek méretéhez viszonyítottam...

Idézet:
„A litze jobb, ezen kár vitatkozni, kérdés miért nem használják a gyártók.”

Egyértelmű, bár bögyisebb a nagy áram miatt megfelelő keresztmetszetű sodronyt összehozni, és szálanként leónozva közösíteni.../talán ezért nem használják.../
A hsz.-odból nekem az jött át, hogy te már láttál autóvégfokban litzés trafót, amin meg is lepődtem, amikoris te csak költői kérdést csináltál belőle...

Idézet:
„Én ezt kiskésesnek nézem...”

Pedig elég nagy: Egy kis Link
(#) watt válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Tényleg nem kicsi. Így jártam.
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Üdv!

Légmagos alacsony értékű induktivításokat nem nagyon szoktam mérni.
10u és 1mH közt levő vasmagos egyedekre szoktam használni, ebben a skálában aránylag jó eredményt ad.
Nagyon alacsony induktivításnál eléggé pontatlan az érték mert már magának a mérőnek van belső induktivítása.

Egy légmagos induktivítésfüggő nem frekifüggő.

Ha egy zárt vasmagosat mérünk, és a mérés telítésbe vinné, akkor jelentősen változhat negatív irányba, de a telítésbeviteléhez eléggé nagy rajtaeső feszültség illetve kevés menet szükséges.

M?ivelmérsz szkóppal vagy frekimérőbvel?
(#) emmzolee válasza watt hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Pedig 2300W RMS-t írnak róla
(#) emmzolee válasza watt hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Ja rövidre zárnám a szekundert, és mérés.
(#) Epracer válasza watt hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Kimeneten 1,5 ohmos műterheléssel.
Egy oldal 200 W rms / 0,5 ohm, hidalva mértem.
3 db 30 A-es bizti
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Idézet:
„Nagyon alacsony induktivításnál eléggé pontatlan az érték mert már magának a mérőnek van belső induktivítása.

Igen ezt tapasztaltam, mert rövidre zártam a mérőpontomat, és 14MHz körül rezgett magától a cucc.

Aztán a két mérővezetéket, ami 5 centi hosszú, egymással összesodortam, és ez meg szünt, mert akkor már nem tudott gerjedni.
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Idézet:
„M?ivelmérsz szkóppal vagy frekimérőbvel?”

Az az igazság, hogy a frekimérő valamelyik frekvenciatartományban nagyban eltér a szkópon látható frekitől. már nem tudom, hogy melyik tartományban volt ez. Nem is értem.
A Szkópom viszont pontosnak tűnik vannam otthon gyári induktivitások, amiken ugye rajta van a megadott érték, és hajszálra ki szokott jönni a mért eredmény is.

Van otthon 1,6uH, 10uH, 100uH, és a nagyobbak. Az olyan folytók, amiket a 220-on használnak, tudod az a kettős folytó, azoknál blődségek jönnek ki.
(#) emmzolee hozzászólása Okt 30, 2009 /

cimopata

Meg csináltam a tápodat egyoldalas nyákon.

Nem ez a lényeg, hanem az, hogy csináltam terheléses méréseket is.

A táp alapjáraton terheletlenül 0,12A-t eszik.

Az első mérés:

12Vos bemeneten: 12,45V és 3.55A volt, ez 44W

A kimeneten 59.7V 0,321A 19.1W

Második mérés:

12Vos bemeneten: 10V és 33.5A volt, a teljesítmény ilyenkor 335W

A kimeneten 59.6V 3.81A-t mértem, a teljesítmény 227W

A kérdésem az lenne, hogy a hatásfok miért olyan rossz kis terhelésnél?

A nagyobb terhelésnél se vagyok elégedett azzal a 67%-os hatásfokkal.

Hol a bibi? Hogy lehet javítani a helyzeten?

A kábelezésem nem volt tökéletes, mert a mérések végén jó forróak lettek a 2.5-ös mérőzsinórok. Ezt holnap korrigálom, de szerintem olyan sok nem múlhat rajta.

A kitöltést néztem ezzel a terheléssel és még volt mit szabályoznia a tápnak, tehát kb ránézésre 30%-os volt.
Több terhelést nem tudok tenni, mert nincs sajnos több, pedig jó lenne tudni mi a vége, és a terhelésről szívesen csinálnék egy hatásfok diagrammot.

Amúgy ezzel a 227W terheléssel simán hideg maradt a trafó, és a feten a jelalak még mindig szép szögletes volt. a fet kikapcsolásakor van egy kis rezgés.

Lehet attól rossz a hatásfok, hogy a kitöltés nincs teljesen kivezérelve?

A TL431 fesz beállítóban ki kellett cserélnem a 100pF-os kondit 10nF -ra ,mert amíg a 100pF volt bent, addig nagyon ganés volt a jel össze-vissza szabályozgatott, amíg a fetek meg nem őrültek.

Légyszi ha tudsz írd le nekem.

Kössz
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Erre annyit tudok mondani, hogy annak a 100W különbségnek valahol kézzel fogható jele kell legyen.

Ami melegszik ott megy a hatásfok.

Kíváncsiságból felrakhatnál 1-2 jelalakot.
G-S; D-S
van e snubber?
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Kössz. Holnap csinálok a jelalakokról, és fölteszem majd.

Ja! Ami melegszik, ott a bibi. De nekem a hűtőborda melegszik. Igaz nem is neki való, mert kicsi, de tény, hogy a fetek melegszenek. kb 40fokra. Majd a képeken jobban látszik, hogy mekkora a borda.
Szóval a fetnek nem lesz jó a jelalak még mindig?

Snubber nincs. Nem gondolkoztam még rajta.
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Ja.

Neked a te tápoddal milyen hatásfokot sikerült kihozni?

Ahhoz mit szólsz, hogy a kisebb terheléstől még rosszabb a hatásfok? A kicsi kitöltés miatt van?
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Idézet:
„Ahhoz mit szólsz, hogy a kisebb terheléstől még rosszabb a hatásfok? A kicsi kitöltés miatt van?”

Persze, kisebb. Igen a kis kitöltéstől van, de nem a FET-ek, inkább a trafó és a többi áramvezető vonal miatt van. Persze, ha lassú a FET vezérlése, akkor attól is.
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Hatásfokot nem mértem, de itt egy kép.
Olyan 3-400W környékén 50 fok körüli volt a borda.
2-2 IRFZ48

Apropó, lehet már kérdeztem itt, nem tudom. Tud e valamelyőtök beszerzési helyet 0,2-0,4mm vastag rézszalagnak?

IM000461.JPG

Hello

Megcsináltam a képeket a jelalakról a fetjeimen.

Itt a táp képe:

Meg itt vannak a képek a Fet jelalkjairól. 2X2 db IRF3205 van benne, a vezérlése ugyan az, mint nálad.

2 kép terheletlenül, és 2 kép terhelve.

U gs, és U ds ről.

Ki tudsz ebből venni valamit?

Lehet, hogy a BD tranyós vezérlés elé közvetlen be kellene tenni egy puffert? Esetleg a TL494 elé is nagyobb kellene, mint a 100uF?

Az a gyanum, hogy a visszacsatolás szórakozik velem, mert nem engedi följebb a kimeneti feszt, 2X30V-nál, és még nincs 45% a kitöltés terhelve sem.

Szóval itt tartok. Jól jönne egy kis segítség.

Hy
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Ja, a képek
Következő: »»   43 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem