Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
szeretnék építen 5W körüli tranzisztoros erősítőt, de nem találok sehol. Tudnátok segíteni?
a Sipos féle erősitő kapcsolások könyvbe biztos van.
de mért pont tarnyosat akarsz épiteni?? TDA 2003 IC-s az 1Xrübb,és könnyebb a kivitelezhetősége szerintem.
Találtam még egyet! itt: Bővebben: Link
Kösz
azért tanyósat akarok építeni mert az szépen szól, aaz ic-snek meg alig van basszusa DRoland amit elöször belinkeltél azt szettem volna megépíteni csak azt monták a boltba h olyan tranyót már nem gyártanak
És a másodikról mi a véleményed? Olyan tranyók biztos kaphatók.
ez valami párba lévő tranyók
2Sd1666-2SB1133 adatok itt http://www.ortodoxism.ro/datasheets2/7/0t6k5rk1z5y6z271925zflkltrfy.pdf lehet hogy valameik kis BD párral lehet helyettesiteni.
Hali mindenkinek!
tudnátok nekem ajánlani tranzisztoros erősítőt egy 3W 4Ohm -os hangszóróhoz? 5.1 hez kellene ezért előny ha szépen szól. A mélynek kinéztem az Orister SE1015 (itt a rajz) végfokot, de foggalmam sincs hogy hány wattos lehet. Mondjuk lehet hogy kicserélem a 3W -os hangszórókat 10w-osra ezért 10w-os tranyós kapcsolás is jöhet. köszi mindenkinek! (csak kiegészítésként, ha valakit érdekelne: már tervbe van véve egy SRPP kapcsolástechnikájú csöves 2.1-es OTL (kimenő trafó nélküli) erősítő, ECC83-as csövekkel, úgy 5W-os lehet, ha valakit érdekel felteszem a kapcsrajzot ) Idézet: Kb. 18 W 4 ohmon. Bár lehet növelni a tápfeszültséggel. „A mélynek kinéztem az Orister SE1015 (itt a rajz) végfokot, de foggalmam sincs hogy hány wattos lehet.”
Köszi szépen
pont olyan 20w körüli kellene.
sziasztok szeretnék épiteni egy tranzisztoros erősítőt autóba ezekből aTranzisztorokbol : 2sc3281 ebből van 2 darab és amásik 2sa1302 valami egyszerűkapcsolás kelene a kapcsolóuzemü táp nem gond van ithon pár amit erősítőböl vetem ki ha tudtok ilyen kapcsolát léccy külgyétek el köxxy
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni egy 15w-os tranzisztoros végfok épitésében? És lenne szives elmagyarázni, hogy mi miért van.
Az Orister-t most akarom felvinni paneltervező progira,kicsit átláthatóbb rajzzal.Unokatestvérem ragaszkodik ehhez a típushoz,mert neki ilyene volt és neki ez etalonnak számít most is. Ha érdekel,szólj.
Én szerettem,sokat megjavítottam belőle és 15-20W-ot ki lehet belőle hozni 4Ohm-on.Persze normális dobozba kell tenni,mert az eredeti megolvasztotta a műanyag dobozát üzem közben.
Ehhez mit szólsz? Ki van egészítve előfokkal is.
A "mi miért van" kérdésedet úgy értelmezzük, hogy minden egyes alkatrész szerepét írjuk le, hogy miért van?
Igen ugy gondoltam mert még nagyon kezdő vagyok ebben a témában és nem értem miért kell az a sok ellenállás meg kondenzátor. Amugy van nekem pár tranzistorom csak még véletlenül sem hasonlit a számozása.Olyanok vannak rá irva hogy c485 meg a1515 na ez most mijen?
Ilyen alapokkal nehéz lesz tranzisztoros erősítőt építened. Jobb ha a kezdők rovatát átnyálazod hogy valamennyi alapod legyen. Aztán beszerzel egy multimétert és megtanulsz mérni vele. Mikor mindez megvan akkor már nekieshetsz egy egyszerűbb Ic-s végfoknak. Ajánlom a TDA sorozatot. Mikor abban már gyakorlatod van (bemérés beüzemelés) akkor talán(!) nekiállhatsz tranzisztorost is építeni. Nem lebeszélni akarlak, csak ennyi háttértudással csak kudarc lesz a vége és a kukában fog landolni a munkád gyümölcse. Nem biztos hogy azért mert rossz, hanem mert be sem fogod tudni állítani a munkapontokat és a nyugalmi áramot!
Ajajj. Nem lenne az egyszerű feladat nekünk még ilyen - viszonylag egyszerű - erősítő esetében sem. Ahhoz valóban rendelkezni kéne némi áramköri alapismerettel. Persze - pár mondatban - el lehetne mondani mindent - mint pl. szakmunkásvizsgán - de ott a tanerő is értett hozzá, tudta, miről beszélek. Az a baj, hogy ehhez a tranzisztor lelkivilágát is meg kéne ismerni, az alapkapcsolásait, az erősítők szokásos kapcsolástechnikáját, és a villamos törvényeket is tudni kell (alkalmazni).
Annyit azért elárulok, hogy a végerősítő a P3 potitól jobbra helyezkedik el, a T5-T9-es tranzisztorokkal van felépítve. A végfokozat a T8-T9 komplementer párral van kivitelezve, a munkapontot a T7 stabilizálja. A nagyjelű erősítőfokozat a T6-tal van felépítve, melyet a T6 vezérel. A tranzisztoraid 2sc485, ill. 2sa1515, ezeket a neten tudod azonosítani. Ajánlom figyelmedbe a HiFi erősítők építése c. - '80-as években íródott - művet, abban sok ma is használható kapcsolást, és sok segítséget a megépítéshez lehet fellelni. A neten ez is itt-ott feltűnik, elektronikus formában.
Azért egy kicsit értek az elektronikához.De a TDA-s erősitőkbe nem tuduk belekezdeni mert Kárpátalján egy kis faluba élek és nincs semijen elektronikai üzlet a közelünkben. És ezért szeretnék tranzistorosat épiteni mert abból van itthon régi tv-kből és rádiókból.
Aha. Akkor kicsit más a helyzet. Egyébként egy rádióban benne van a hangfrekvenciás erősítő is. Azt úgy egységében kéne "kitermelni" trafóval, hűtőbordával, mindenestül. Vagy - akár - az eredeti állapotában felhasználni. Egy rádióban úgyis ezek a legnagyobb teljesítményű darabok, az RF fokozatok tranzsztorai kisáramú, kényes típusok.
Köszönöm a linket lessz mit olvani.És a többi segitséget.
A közelben senki sincs aki elekrtonikával foglalkozna és senki sincs aki segiteni tudna.
Szerintetek mit lehetne egy LB1214-es IC-vel kezdeni?
Próbáltam utána nézni a neten, hogy milyen tranzisztor az a1515 de nem leltem. Legyél szives áruld el, hogy te honnan tudtad megnézni.
Csak azt nem értem hogy honnét tudtad hogy az a1515 előtt 2s áll
És még azt akarom kérdezni hogy nem tudna-e nekem valaki egy kt805am tranzisztorral egy végfokot tervezni?Hátha meg tudom épiteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |