Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es index
 
Témaindító: Einstein21, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 28
(#) gaja2005 hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy mi kell egy motor indexhez.
2 ledel gondoltam vki meg tudná modndnai hogy h kell megcsinálni meg hol érdemes meg venni az alaktrészt hozzá.
Elöre köszi
(#) slave557 hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Szerintem egyszerűbb, ha megveszed, és rákötöd a motorra, hogy ne elemmel kelljen üzemeltetni.
Itt van egy pár választék
(#) gaja2005 hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Hát meg venném én csak az a baj h egy kis helyre kellene betenni és oda nem fér be:S
És ha aksira kötöm az ugy nem jo?
(#) slave557 hozzászólása Aug 16, 2009 /
 
Üdv!
Szóval:
Van egy biciklis index-es féklámpám(ledes), és ennek a vezérlőjét szeretném átalakítani. Az eredeti 3V-os áramforrás helyett 12V-al menjen, és 12V-os ledek menjenek vele a mostani 1,5V-os ledek helyett...
(#) Zoli_bácsi válasza slave557 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Én a helyedben készítenék egy normális indexet, normális ledekkel. Ez az a gagyi kategória, azt nem érdemes átalakítani szerintem. Egyrészt forgalom biztonság technikai szempontból sem célszerű átalakítani, mert ez abszolút nem látszik ha nappal szemben vagy. Legalább is a képekből ítélve nekem ez jön le. Építs egy Luxeon, Rebel-SQ, vagy Highflux Ledes megoldással indexet. Na, az látszani fog, tuti. No és persze ott van az építés öröme. Remélem tudtam ötletet adni.

Üdv!
(#) Zoli_bácsi válasza gaja2005 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Kérlek olvass vissza ebben a topikban!
(#) slave557 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Hát igen.. az építés öröme
Szóval az a helyzet hogy highfluxos ledeket használtam.., és mivel elég kezdő vagyok, ezért csak azt a részét tudtam megcsinálni, hogy összeforrasztattam a ledeket a nyákra.. +1 ellenállás...
tehát nagyjából 8-as csoportokra bontottam a ledeket a féklámpa pl 3*8 ledből a helyzetjelző és az indexek külön külön 2*8 ledből állnak...
Csak a vezérléshez hozzá se tudok szólni
(#) slave557 hozzászólása Aug 16, 2009 /
 
Amúgy ami a képen van az csak a visszajelző ledek..
(#) Zoli_bácsi válasza slave557 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Ja, az más, ha azok csak a visszajelző led, akkor természetesen nem szóltam. Néhány lappal korábban tettem fel rajzot, az elég egyszerű.
(#) slave557 hozzászólása Aug 17, 2009 /
 
Amit felraktál az tényleg nagyon jó, főleg hogy kezdő vagyok, és van ültetési rajz
De az a baj, hogy nem tudok nyákot csinálni, és ha megrendelném nem tudom, hogy mennyi.., Bp-en van nyákkészítő olcsón?, mennyiért?
(#) bbb válasza slave557 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Szerintem itt az oldalon lebzselő hobbisták közül nagyon sokan elvállalják neked jóformán anyagköltségért
(#) slave557 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Amit ManGroove által csinált nyáklap mekkora? (pontos méretet)
(#) Zoli_bácsi válasza slave557 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Ha megtalálom a nyákfilmet lemérem. De egyébként oly egyszerű a kapcsolás, hogy egyedi igények szerint áttervezhető a nyák.

Üdv!
(#) slave557 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
Tehát, ha kihagyom az 5V-os ic-t, akkor jó 12V-os rendszerhez is? (12v-t kell a ledeknek), akkor a 3 különálló pontból melyiket kössem össze?
(#) slave557 hozzászólása Szept 16, 2009 /
 
Amúgy még mindig erről a kapcsolásról van szó...
(#) Zsooti79 hozzászólása Okt 18, 2009 /
 
Sziasztok!

Egyik barátom megkért, hogy az index lápmáját építsem át ledesre. A ledek alacsony teljesítménye miatt viszont nem működik. Utána olvastam itt a fórumon, de a sönt ellenállásos megoldás nem került boncolgatásra.
Én nem akarok elektromos index relét vagy külön kapcsolást (tranzisztoros vagy 555-ös IC-s) csinálni viszont a sönt ellenállással kapcsolatban problémáim merültek fel. Mégpedig kiszámoltam, hogy ~8 ohmos 21W-os ellenállás kell, amit elképzelésem és a fórum is leírt párhuzamosan kötök a ledekkel. Viszont ez így nem igazán jó, mert a párhuzamos kapcsolásnál az áram megoszlik a két ágban és a ledek már nem is világítanak. Esetleg valakinek ötlete? Egy skicc ábrát összedobtam, hogy mire is gondolok. Csatoltam...
(#) potyo válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Az ábra jó. Ha nem működik, akkor valamit rosszul raksz össze.
(#) Zsooti79 válasza potyo hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Köszi a gyors választ. Ha a sönt ellenállást rákötöttem a ledek elaludtak. Nem az áramosztó dolog zavar be mivel párhuzamos kapcsolásról van szó? A feszültség megmarad 13V, de az áram nem lesz 25mA, ha rajt van a sönt ellenállás, nem?
(#) Zsooti79 hozzászólása Okt 18, 2009 /
 
Akkor elvileg úgy is működnie kell, hogy az eredeti izzót bent hagyom terhelésnek és mellé kötöm párhuzamosan a led sort. De úgy sem működik. Ezért mondtam, hogy a sönt ellenállással se fog...
(#) potyo válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Akkor valamit elrontasz, ennek működnie kell.
(#) Krisz03 válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Idézet:
„az eredeti izzót bent hagyom terhelésnek és mellé kötöm párhuzamosan a led sort”


Ennyi erővel kár erőltetni a LED-es dolgot. Van olyan motorszerviz, ahol pontosan ilyet csinálnak, az izzót betekerik szigetelőszalagba, és berakják az ülés alá.

Én ha LED-et használok valahova, akkor azt elsősorban azét teszem, mert keveset fogyaszt. Na most a söntellenásos és izzóelrejtős dolog csak arra jó, hogy azt mondhassam, hogy LED-es indexem van, mert az olyan jól hangzik.
Szóval vagy maradjon az az izzó, legalább minden irányból jól látszik, vagy terhelésfüggetlen indexautomatát kell venni/építeni/építtetni.
(#) karpi válasza Ricsa hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Korulbelul 1W-os LED nem teljes fenyeron vilagit anyit mint egy 5W-os izzo.
Problema hogy a LED-ek fenyerejet csak abban a szuk szogbe merik esetleg a fokuszlencse nelkulieknel pontosabb a fenymeresi adat.
Arrol lenne szo hogy egy izzo az "hatrafele" is vilagit amit egy tukorrel visszavernek igy az "elore" vilagito fenyero megno ellenben a LED csak 180 fokos szogbe vilagit a "felter-be" mig az izzo "85%-ba vilagitja a teret mindenfele.Ezert gondolom tobb watt LED kell mint amit az egyszeruen megszorzott reklam hatasfok-al kiszmitott ertek ad. ,
A reklamozott 7-8 szoros hatsfokbol megis marad egy 3-5 szoros az izzohoz kepest.Igy 1W LED kb/biztos. megfelel 4W normal izzonak.
Tob kisebb ereju LED-bol kell kialakitani a "
vilagototestet " legalabb harom oszlop legyen ami mondjuk 20 fokos szogbe van a visszintes sikban egymashoz hogy szelesebb szogbe vilagitson a terbe .
A LED-es cuccoknal speci hozza valo optikat szerelnek , ugy tukrot mint diszperzios fenyvezeto "uveget" .( nem tudom hogy hivjak , maga a irany-villogo "uveg optikaja" ami a fenyt szetszorja kis prizmakkal hogy az mindenfelol lathato legyen.)

Nem probaltam napfenyben de 12 LED 4 egy oszlopban erossen vilagit ,de ki kell probalni nappal kint.
A kepeken egy LED -es "viharlampa" amiben 120 fokos szogben van 4 LED oszlop hogy korkorossen vilagitson.Latszik hogy elegge kis szogbe vilagit erosen a LED.Megis napfenyben nem villog csak ha tudod akkor veszed eszre.A lenyeg mag az hogy mas lasson teged meg a szeme sarkabol is.
(#) leslie59 hozzászólása Okt 26, 2009 /
 
Srácok régebben építettem ezt azt, visaton hangfal ,fordulat lekorlatozót motorra stb.
De most belevesztem a fiam RX50-es indexébe,röviden relé tönkrement, meg a búrák is.
Rendeltem a louis-ból négy LED-es indexet meg hozzávaló relét potom pénzért(40euro) ,Mind a négy egyszerre villogott nem találtam a hibát nem volt rajzom, a relében (két mini csip) sikerült elfüstöltetni. Talán a visszajelző kevert be, nem volt kedvem újra kábelezni,ma vettem egy relét két érintkezős(mint a régi) a próbalámpa(5w) szépen villog kattog vele, de a ledek egyfolytában égnek, tegyek be párhuzamosan valami ellenállást, vagy vegyek megint új relét,WWW. szokemotor.hu) De ha megint elcseszem .
Köszi a tippet, LACI
(#) leslie59 válasza leslie59 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Tehát megtaláltam a megoldást: az első két LED-es idexel párhuzamosan bekötöttem egy-egy 10w-os index izzót, amit betekertem fekete szig. szalaggal (nem volt kedvem ellenállással sz...odni). Most mind a négy LED- es index kiválóan működik, de originál bimetálos relével!. Szerintem a hozzávaló relével azért villogott egyszerre mind a négy index, mivel az LED-es indexek áramfelvétele1 W, a kontroll lámpa meg kb. 3 W-ot fogyaszt így az zárta rövidre az áramkört. Ha előbb rájövök, talán az első relém sem füstöl el, meg a visszajelzőt kellett volna másként átkötni. Saját kárán tanul a paraszt.

Kevesebb vulgáris szó, több odafigyelés az írásra, és e-mail cím nem nyilvánossá tétele a titka a moderátorok rosszallásának elkerülésének.
Frankye
(#) Krisz03 válasza leslie59 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Idézet:
„10w-os index izzót amit betekertem fekete szig szalaggal”


A "jó" Harley szervizes megoldás. :no:

Mellesleg hétfőn írtam privát üzenetet. Még mindig várom válaszod.
(#) leslie59 válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Hello !
Ma leolvasztottam a relé (dzb-fordulatszám korlátozó) tokját lefotóztam ,a nejem beszkenneli a részletes leírást, és küldöm.
Szia Laci.
(#) damatic válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Egyetértek.

Bocsánat a sültgalamb-politikáért, de úgy várok már egy olyan posztot, hogy:

"kollégák! X típusú LEDből Y számú sorba kötve Z áramkorlátozóval, így és így elhelyezve a motor indexlámpájába. Sötét garázsban minden irányból bemérve a szabványos 21W-os izzó felett teljesített 2%-al fénymennyiségben. A teljesítményfüggetlen szupertakarékos indexrelé kapcsolási rajza és a ledek elhelyezésének ábrája mellékelve."
(#) leslie59 válasza damatic hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Sziasztok!
Szerintem már nem kell barkácsolni, mer a piacon kapható "EU"-s minősítésű LED- lámpák olcsóbbak az izzósnál. Nem is beszélve a kis fogyasztásról, és többszörös fényerejéről, a motoromat egyedi műszaki vizsgára vittem, és csak a prízmát hiányolták.
Mivel itt már megdorgáltak így nem csinálok reklámot,de a keresőbe beírva szerintem minden kereskedő forgalmazza.Próbálok egy-két képet csatolni, előre ,átlátszó búra ,10watt sárga égővel,szerintem több fényt ad minta 21-es, sárga búrával.
(#) Frankye válasza leslie59 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /
 
Hmmm. Érdekes, amit írsz, mert eddig többen jelezték, hogy az izzó helyett betett LED-es "lápmpák"-at a vizsgán nem fogadták el. (Lehet, hogy ez is vizsgabiztos-függő?)
(#) bankimajki válasza damatic hozzászólására (») Nov 1, 2009 /
 
Akkor nekem lenne egy olyan ötletem , hogy cm2-enként egy magasfényű 5mm-es narancs LED és elé csinálni egy prizmát. (Vagy venni.) Ilyesmire gondolok. A LED-eket persze minél többféle sögben elhelyezni a prizma alatt és kész.

P1000511.JPG
    
Következő: »»   5 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem