Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Hát igen, majd legközelebb
Csinálok egy másik trafót és kiderül. hogy azzal mi történik, ez már így maradd.
Szia Tubi!
Én hiszek neked, miért is ne, csak azt nem értem, a gyári gépek miért 65-100V közötti üresjárási feszültséggel mennek? A MILLER XMT 304 CC 95-98 V közötti üresjárási feszültséggel megy, a Fronius Transpocket 1500 92V-al, A TELWIN 160 80V-al, az EP SYSTEM 65-80V-al, típustól függően, A FIMER X1100 70V-al, A FIMER 1600 85V-al, az ESAB LHQ150 72V-al. Mivel én javarészt csak javítással vagy kisebb átépítésekkel foglalkozom, a kérdés azért merült fel bennem, mert nem értem hogy azok a gépek, amiket ti építettetek, miért "csak" 45V körüli üresjárási feszültségre képesek? A 20menet/6menet áttételből ~70V-nak kellene kijönni . Miért csak 45V? Ez nem tiszta előttem. Ezért a kérdés.
Én sem értem, miért járatják olyan nagy üresjáratival!
De az biztos, hogy nedvesebb időben vagy helyen, esetleg nedves, vizes elektróda jobban rázza a kezünket! Egyébbként ez a 45 volt az 50 felett van valamivel mert a kimenet levan terhelve 2.7K ellenállással! A másik, hogy az a 6 menet sem igazán 6 teljes menet! Nincs befejezve a 6. menet! A szekunder menetszámának növelését én nem javasolnám a vezető keresztmetszet csökkenése miatt, viszont a primér csökkentése szóba jöhet! Van olyan kapcsolás ahol 16/4 , 18/5 menet van! De azért az elmondom, hogy biztosan szépen és jól lehet hegeszteni; bázikus, rutilos, öntvény, saválló, alu. elektródákkal ezzel a beálítással is! Minősített hegesztőként dolgozok az ajkai hőerőműben, de az is lehet, hogy talán másnak nehezebb gyakorlat nélkül hegeszteni! Nekik én amúgy is a rutilos pálcát ajánlanám, mert a bázikus hajlamos a letapadásra főleg, ha nincs kiszárítva, nehezebb vele az ív fogás is mig a rutilos az nem ilyen kényes!
Én feltételezem, hogy jól megfontolt okuk van ilyen magas üresjárati feszültséget választani. Egyébként minél kisebb árammal akarsz hegeszteni, annál magasabb gyújtófeszültség szükséges. feltételezem, azért választott a legtöbb gyártó ilyen magas feszültséget, mert ezek a készülékek alkalmasak "koppintós"AWI üzemre is. Kicsi áramnál(40-50A) sokkal biztosabb az ív, ha magas a gyújtófeszültség. Ez tapasztalatból tudom. 5db TW400-as hegesztőt kellett emiatt átalakítanom, mert 40A környékén nem lehetett velük AWI üzemmódban dolgozni. Üresjárási feszültség felemelve 70V-ra, még 20A-nál is gyönyörűen égett az ív.
Ez igaz lehet! De a sima trafósak is magasabb üresjáratival mennek pedig ott nincs awi!
Más: Most is építek egy gépet az áramfelvételét most mértem ventillátor nélkül a vezérlés az IGBT-k ig, 278mA 12 volt tápnál! Vagyis ha nincs más kijelző ( egér mozi) akkor egy 10VA trafó kényelmesen elég! Egy 90mm-es ventivel is kb csak 500mA lesz az áram felvétel! Minden esetre elgondolkodtató amit mondassz, ezért legközelebb egy 10-20 Voltal megemelem majd az üresjárati feszt és megnézem mi a külömbség!
ja bocs nem jól írtam! Nem 278mA hanem 230mA az áramfelvétel! 1db 20A-es és 1db 1A relével!
A TW400 sima trafós, 3 fázisú tirisztoros gép. Mivel fázishasítós elven megy a szabályzás, ezért minél kisebbre állították az áramszabályzó potit, annál kisebb lett a kimeneti feszültség. Erre kellett megoldást csinálni. Az átalakítás után az üresjárási feszültség minden potméter állásnál 70V-ra adódott, és többé nem volt probléma a kis árammal történő hegesztésnél. A hobbi célú hagyományos hegesztőtrafók max. kimeneti feszültsége 42V lehet. Az ipari kivitel feszültsége lehet 80V is üresjárásban. Az biztos, minél nagyobb az üresjárási feszültsége egy trafónak, annál nyugodtabb az ív hegesztés közben. És szerintem ez az inverterekre is igaz lehet. A ventilátorról jut eszembe. Kiváló megoldást láttam egy olasz gépben. A ventilátor a tápfeszt a főtrafóra tekert 1 menetes tekercsről kapta, egy dióda és egy 47mikrós kondi után. Ha ment a főtrafó volt hűtés,ha nem, akkor állt. tehát a főtrafó folyamatosan volt terhelve egy kicsit,(a ventilátor áramával,ezért a főtrafó primer árama túllövés mentes volt. Sokkal szebb jelalakot produkált a primeren mint az üresen járó gépek.
Ezt a ventillátor dolgot egy kicsit körülményes így megcsinálni ugyanis egy kondi és egy dióda édes kevés ahoz, hogy a fő trafóról menesztjük! Az indokom az, hogy üresjáratban 70V megy a ventire mig hegesztéskor 20-25v ! Ha üresjárathoz igazítod akkor hegesztéskor nem kap annyi feszt, hogy működjön! Ha viszont az ív fesz-hez állitod be akkor meg üresjáratban leég!
Szerintem! Persze meg lehet oldani, de ahoz egy kondi és egy dióda kevés! Mi azért teszünk egy 2.7K ellenállást a kimenetre terhelésnek, hogy egy kicsit elő legyen feszitve a fő trafó!
Az orosz kollégára hivatkozva,kéttranzisztoros (IGBT) nyitó konverter.
( (gyök2)x230V)x (max. 42-45% kitöltés)/ (20/6)= 45-50V Érdemes lenne a mellékletet magyaros magyarra fordítani valakinek,nagyon megköszönném!
Bocs,de én azt írtam,hogy a "főtrafóra tekert egymenetes tekercsről"kapja a feszültséget a ventilátor, nem pedig a hegesztés céljára szolgáló nagyáramú tekercsről.
Természetes,hogy a nagyáramú tekercs tönkretenné a ventilátort. Egyébként az egymenetes tekercsnek még az is funkciója, hogy a PWM szabályzókör 12V-os stabilizátorát is ellátja egy másik diódával kapuzva. Tehát nem csak az előtét ellenállásokról megy a PWM, hanem a működő főtrafó is besegít üresjárásban, csökkentve az előtétellenállásokon disszipálódó hőt.
Sziasztok!
Sikeresen bevásároltam G4PC50UD-tip IGBT-ből 4 darabot . Semmiképp nem használhatom fel őket a kapcsoláshoz? Másik kérdésem, találtam a fiókban BYV52-200-tip diódákat, ha ezekből 3-3 db építenék be, működne a dolog?
Azokat a BYV52-200-tip diódákat a főtrafó kimenetére akarod tenni?Oda tökéletes,oldalanként 3-3 darabbal.Az IGBT-hez nem tudok érdemben szólni,van aki azt mondja jó van aki azt mondja nem.
Szia!
Igen oda szeretném betenni, ez volt otthon . Köszönöm a segítséget.
Pénteken 13:48-kor beesett a GLS-es emberke a vasanyagokkal a Tali Bt-től. A két E65/27-ért, az E25 M198a párért és a hozzájuk tartozó csévetestekért fizettem szállítással együtt 4809Ft-ot. (Remélem ez nem üzleti titok.) Nagy örömömre péntek délután meg tudtam, csinálni a profilhuzalból a fojtót (14,5 menet ráfért), és most készül a trafó is. (primer összefonva, letekerve, szekunder huzal kilágyítva, még szigeteletlenül). Sajnos 0,35-ös huzalt nem tudtam szerezni, csak 0,3-ast, ezért a huzalszámot megnöveltem 42-re. Szerintem így is el kell férni, főleg úgy, hogy a szekunderem a profilhuzal miatt kisebb helyet foglal.
Ha megleszek ezekkel a munkákkal, talán jövő héten megrendelem a teljesítmény félvezetőket is.
Szia!
Ugye olyan zománchuzalt használsz a primerre litze helyett, ami átforrasztható? Mert ha normál zománchuzal, akkor megunod az életedet is, amire mindegyik szálnak a végét letisztítod.
A zománc szinéből itélve, ez hagyományos nem forrasztható kivitel. Személy szerint ilyen helyre jobban kedvelem ezt a kivitelt, mégha sokkal több is a munka vele.A szigetelése alapból többet tud, mint a műanyagbevonatos. Más tekercseknél már adódtak belőle problémáim.
Szia mex!
Neked teljesen igazad van a normál zománchuzal zománcának strapabírását illetően. De mivel itt a kötegbe fogott elemi szálak között nincs potenciálkülönbség, a köteg viszont egyben újra van szigetelve,(ahogy nézem teflonnal, így az elemi szálak szigetelőanyaga közömbös. Az átforrasztható szigetelésű huzallal sokkal könnyebb dolgozni ilyen helyen, mert nem kell előre összeforrasztani az elemi szálakat, mielőtt a helyére kerül a tekercs kivezetése. Az eredeti litze alapból átforrasztható lakkal szigetelt huzalból készül. Ezt onnan tudom, hogy megkérdeztem a forgalmazótól, amikor majdnem vettem egy dobbal.
Alakul,alakul,lesz abból még trafó.Időd van,majd lekapargatod,én csináltam vékonyabból is.
Öreg barátom szerint: A jó munkához idő kell a rosszhoz meg még több!
Ahogy mex mondta ez hagyományos zománchuzal. (Ez van) Tudom, hogy macerás letisztítani, már volt vele dolgom jó párszor. Délután már neki is álltam a végek tisztításának. Amúgy igazad van, teflonnal tekertem be mindenhol minimum két rétegben.
Mivel rendes 0.35-öst nem tudtam szerezni, ezért a E25-ös is ezzel lesz tekerve. De még előfordul, hogy az áramváltó tekercse is, ha végre találok hozzá megfelelő gyűrűmagot.
Időm sajnos már nincs annyi, mint régebben, de nem is vettem tervbe gyors sikert. Még valahol kellene szereznem cca. 5mm-es bakelitlemezt a hűtőbordák szerelőlapjának és akkor akár neki is állhatok a mechanikus rendszer felépítésének. A felépítés nagyjából már megszületett a fejemben, úgyhogy tudom, hogy mekkora lesz az alaplap, már csak ki kell szabnom, és meg kell marnom.
A 0,3mm zománc jó az EE25 trafóhoz és az áramváltóhoz is,nyugodtan elkészítheted belőle mind a kettőt.
Szia!
Én a litze huzalt szalicillel szoktam tisztítani , nekem bevált. Szépen és gyorsan lehet vele forrasztani a litzét. Üdv:Gyurika
Szia Gyuri!
Ez a technológia engem is érdekelne, leírnád részletesebben hogy is csinálod?
Hát igen van aki a fejfájásra való orvosságot
lakk letisztitására használja
Sziasztok!
Csináltam egy videót a forrasztásról amit Bővebben:itt tudtok megnézni. Szerintem a videó célravezetöbb mintha leirtam volna. Egy két dolgot még megemlítenék amit a vidóban nem említettem pl: fontos a litze leragasztása ahogy a videóban van ,csak az a rész lógjon ki a ragasztás alól amit leszeretnénk ónozni. A papír amit alá kell rakni az legalább 4 réteg legyen! Elsőre érdemesebb vékonyoabb szálú litzével próbálkozni ami hamarabb melegszik , hogy érezze az ember milyen folyamatnak kellene lezajlani. A gőzt tényleg nem szabad belélegezni! Üdv:Gyurika
A kalmopirint (nem tudom hogyan írják) próbáltad már (?),azt is porrá kell törni és hasonlóan cselekedni mint a videón,állítólag jó.
Szia Gábor!
Gondolom az is működhet, hiszen szalicilátot tartalmaz. De én inkább maradok a forrasztható lakkozású huzalnál hosszabb távon. Ettől függetlenül ki fogom próbálni. A videó kíváncsivá tett. A MILLER XMT régebbi verzióiban az elemi szálak lakkozás előtt ónozva(vagy ezüstözve?)is voltak, a szekunder tekercs pedig laposra fonva keresztfonással. A primer 0,16mm-es elemi szálakból állt, a szekunder 0,12mm-es volt a felületi kezeléssel együtt! A primer és a szekunder is szilikonozott üvegszál csövekbe bújtatva került feltekerésre. Ha találok róla valahol a régi mentéseim között képet, akkor felteszem.
Tegnap hazaérkezés után befejeztem az egyik oldal letisztítását és ónozását. De majd a tekercselés után a másik oldalon kipróbálom a módszeredet. De van egy olyan érzésem, hogy ezt a pincében fogom majd elvégezni a családi béke fenntartása miatt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |