Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   58 / 3980
(#) Squall hozzászólása Dec 15, 2006 /

Éppenhogy elolvastam miért nyírtam volna szét egy próbalapot ha nem tudom hogy el kell vagdosni.
(#) Frankye válasza Squall hozzászólására (») Dec 15, 2006 /

Idézet:
Squall írta:
Tudna valaki légyszíves ezzel kapcsolatban segíteni? Mert már szétnyírtam egy egész próbalapot és még semmire se mentem...”

Idézet:
Squall írta:
Éppenhogy elolvastam miért nyírtam volna szét egy próbalapot...”

Akkor itt ellentmondasz Magadnak?!
(#) Squall hozzászólása Dec 15, 2006 /

Miért nyírtam volna szét hogyha nem olvasom el hogy vagdosni kell...
De már Kezdek ideges lenni
(#) fureszk válasza Frankye hozzászólására (») Dec 15, 2006 /

Frankye lásd be itt te érted félre a dolgokat...
(#) _JANI_ válasza Squall hozzászólására (») Dec 15, 2006 /

Egy link a nyáról sokat segitene... ( :S Mem csak nekem. )
(#) gtk válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 16, 2006 /

Sziasztok.
Bocsi ha nem jo helyre irom...

A kovetkezoben kernek tanacsot:
Szeretnek egy LCD-s homerot epiteni ami mukodik elemrol.
Megterveztem hozza a nyakot,egymas fole-ala raktam az alkatreszeket mivel igy kissebb helyen elfer es van olyan elemtartos dobozom amibe igy beleferne
Kepek:
[pic]http://uprog.tvn.hu/mellekletek/img/silk.png[/pic]
[pic]http://uprog.tvn.hu/mellekletek/img/trace.png[/pic]

Mi a velemyenyetek,maradhat igy?
(#) Squall hozzászólása Dec 16, 2006 /

Tessék: Próbapanel
(#) _JANI_ válasza gtk hozzászólására (») Dec 16, 2006 /

Gondolom h. tervezéskor figyelembevetted az R1-R2 méretét.
Ha elég kicsik akkor biztosan elfognak férni.
Valamint (gondolom) az IC2 foglalatba fogod tenni...
(Az egysoros foglaltok alkalmazásakor, csak a megfelelő lábszámnál kell elvágni és beforrasztani.)
(A kétsoros alatt nem biztos h. elfér az R1-R2.)
Az elvi rajzal gondolom többször is ellenőrizted a nyákmitát és a beültetési poziciókat!
Durva hiba szerintem nincs! De én azt javaslom, h. a tápfesz vezetékeit a lehető leg vastagabbra alakítsd ki!!! Sok gond forrása lehet a vékony tápvezeték...

Sok sikert a projekthez!
(#) _JANI_ válasza Squall hozzászólására (») Dec 16, 2006 /

Igen! :yes: Erre gondoltam én is!

Ezt a falyta nyákot úgy kell elébzelni, h. a vizsintes vagy függőleges (ez csak nézőpont kérdése ) sávok már előre levannak fektetve. Mivel nehéz a hosszú egyenes sávokkal egy "bonyolult" áramkört elkészíteni, ezért a megfelelö pontokon a sáv folytonosságát meg kell szakítani, és így nem egy hossú hanem két "rövid" vezető sávod lesz. Természetesen több darabra is vágható az előre lefektetett vezetősáv. Ezt az alkalmazott áramkör bonyolultsága határozza meg. (A keresztirányú átkötéseket meg huzallal kell átkötni. De erre gondolom te is rájöttél. )

A vágásnál a vetetősávot teljesen át kell vágni, h. egyáltalán ne érintkezzen a két rész egymással...
(Szóval csak ügyesen. Tapétavágóval a legkönyebb a vezetősévok "darabolása".

Jó darabolást!
(#) Squall hozzászólása Dec 16, 2006 /

Köszönöm szépen a segítséget már meg tudom csinálni!
(#) Balu hozzászólása Dec 16, 2006 /

Sziasztok!
Van egy Logitech webkamerám usb portra. Teljesen működőképes. Leszedtem a burkolatát (még így is működik ) és kijön belöle 5 db vezeték. Két fekete, egy-egy zöld, piros, fehér. Szeretném megcsinálni vezeték nélkülire.
Tudom, hogy vannak wusb-k, de azok túl drágák. Ugye az usb 5 voltját, egy 6 voltos akkura kötött 7805 biztosítaná. Így működne 5-10 percig??
Lehetőleg ne legyen nagyobb a megépített kapcsolás úgy 10*5*3 centiméternél. (persze nem ez a legnagyobb gond.)

Szóval kellene egy vezeték nélküli kapcsolás olyan 5-10 méterre.

ELőre is köszönöm Balu
(#) huhuu válasza Balu hozzászólására (») Dec 16, 2006 /

nem ertek hozza, de szerintem ez eleg bonyolult lehet, mert ket iranyu kommunikacio meg digitalis....nem ertek hozza, de majd az okosok mondanak ra valamit. azert en is kivancsi vagyok, mert en meg a nyomtatot szeretnem igy bekotni
(#) TAdamm hozzászólása Dec 17, 2006 /

hehe ez engem is erdekelne
(#) Balu válasza TAdamm hozzászólására (») Dec 17, 2006 /

Bár a vezeték sem akkora gond, csak milyen hosszú lehet max? Vagy több rövidebb is jó?
(#) gtk válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 17, 2006 /

Koszi a valaszt!
Meg atgondolom az egeszet(ahogy szoktam).
Viszont arra nem gondoltam hogy nem fog a ketsoros foglalat alatt elferni a 2 db ellenallatKi kell probaljam.

Udv!
(#) TAdamm hozzászólása Dec 17, 2006 /

Hm, egy kerdes csak nektek :

Van a szalagkabel, de van olyanbol ilyen pici feher, na annak mi a neve? KB akkora, mint az FFC kabel de nem lapos hanem .. aa jobb lenne ha kepet tennek fel, de nincs gepem... mindegy, remelem remlik, h mirol beszelek. Annyi meg, hogy pl szamitogepnel a ventillator ilyennel csatlakozik az alaplapba vagy pl. a videokban a motorok ilyennel csatlakoznak a vezerlokartyakhoz, de nem a winchester kabel, az a szalagkabel tudom..
(#) kuki hozzászólása Dec 17, 2006 /

kezdő vagyok és azt szeretném kérdezni hogy az 500k poti az azt jelenti hogy 500 kilo ohmos poti????
(#) szabi83 válasza kuki hozzászólására (») Dec 17, 2006 /

igen :yes: :yes:
(#) (Felhasználó 2863) hozzászólása Dec 18, 2006 /

Sziasztok!

Lehet hogy kezdönek néztek de segitenétek ezt hogy lehet tükrözni?
Köszi

oraic.DWG

(#) kuki hozzászólása Dec 18, 2006 /

1 mikro farados kondit mivel tudok feltölteni?
(#) fureszk válasza kuki hozzászólására (») Dec 18, 2006 /

elektronokkal!
(#) Balázs válasza kuki hozzászólására (») Dec 18, 2006 /

Öhhh... Ez így elég értelmetlen kérdés. Úgy látom, a kapacitással kapcsolatos ismeretek kimaradtak az életedből! Itt tudsz okosodni:

[link=http://hobbielektronika.hu/cikkek/cikk_9.html?id=9&pg=2]http://hobbielektronika.hu/cikkek/cikk_9.html?id=9&pg=2[/link]
(#) Woid hozzászólása Dec 19, 2006 /

Üdv. Na ok. 116 oldal, nem olvastam végig.
Egyszerű kérdésem lenne. Melyikkel érdemes
komolyabb szinten megismerkedni, a PIC vagy AVR?

Ezeket:

AVR - Miértek, hogyanok...
PIC - Miértek, hogyanok...

elolvastam, az egyik könnyebben égethető, a másik mintha szélesebb körben felhasználható lenne, de lehet csak többen ismerik és használják...

Érvek, ellenérvek, tényleg minden érdekelne a témával kapcsolatban.

És ha már PIC.
Erről az égetőről van vélemény, megéri ez (majd esetleg) ezt az árat, tudásához mérten?

LINK

Egyenlőre ott tartok, hogy PIC - AVR egyre megy.

Köszi mindenkinek.

Linkelés módosítva! Használd a link beszúrást! Köszönöm. Moderator
(#) Woid hozzászólása Dec 19, 2006 /

Vagy talán ez:

LINK

Mint előzőnél! Moderator
(#) Frankye válasza Woid hozzászólására (») Dec 19, 2006 /

Szvsz. mind a kettő "'agyon van bonyolítva", és nem "minden" PIC égetésére alkalmas. Én inkább ezt az égetőt javaslom megépíteni és használni! Nálam már bizonyított, kiválóan műxik!
(#) Müszi hozzászólása Dec 19, 2006 /

555-tel szeretnék egy ledes villogót és szabályozhatóra szeretném megcsináli.

Kérlek segítsetek sehol nem találtam kapcsit

Müszi
(#) Frankye válasza Müszi hozzászólására (») Dec 19, 2006 /

Mit sezertnél szabályozni rajta?
Felvillanási frekit?
Kitöltési tényezőt?

Kicsit pontosabb fogalmazást, ha lehet!
(#) Müszi válasza Frankye hozzászólására (») Dec 19, 2006 /

Milyen gyakori legyen a villogás
(#) Frankye válasza Müszi hozzászólására (») Dec 19, 2006 /

Vagyis frekvenciát.

Használd az itt található progit! Kísérletezz bátran, szimuláld le pl. Multisim-ben, az ellenállásik helyére tegyél a Multisimben potit, és meg fogod találni, ami Neked kell!
(#) mefi01 hozzászólása Dec 19, 2006 /

sziasztok!
én azt szeretném megkérdezni hogy van-e olyan elektronikai alkatrész ami csak akkor nyit amikor elérte a megfelelő áramerősséget?

Pl.: 1 9 voltos elem+ az a bizonyos alkatrész+ 1 égő
az alkatrész 10 voltos ezért az izzó nem világít.
értitek
akkor van ilyen alkatrész?
mi a neve?
tudtok-e küldeni róla képet?
előre is köszi
Következő: »»   58 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem