Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Három utas hőmérséklet szabályozás egy helyről
Lapozás: OK   1 / 2
(#) waterbear hozzászólása Nov 5, 2009 /

Alapvetően a probléma forrása az, hogy adott három helyiség, ahol a hőmérsékletet szabályozni kellene, de a szabályzásnak központilag a negyedik helyiségben kellene történnie.
Hogy kicsit még bonyolultabb legyen, a kazán meg az ötödik helyiségben van
Az egyszerűség kedvéért viszont a "vezérlő helyiségben jó lenne látni a három szabályzott helyiség aktuális hőmérsékleti értékét is...
Szóval erre kellene valami kapcsolás
Gugli barátom nem nagyon segített, de hátha ki tudom osztani valakinek itt az 50 pontot
(#) kaqkk válasza waterbear hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Én éppen a héten írtam programot egy , 4 szondás
pices hőkapcsolóhoz . A nyáktervezés is folyamatban van
Ha érdekel felrakom a hex-et és az asm et
(#) waterbear válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Érdekelne a dolog, de magából a programból még nem fogok sokat megtudni...
Mindenesetre ígéretesnek tűnik.

A szondák távolsága mennyire mérvadó?

( Ha kábeleznem kell, ugye lesz egy kevés veszteség 10-20 méteren)
(#) JZoli válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Szia! Ha publikus a rajz és progi engem is érdekelne a dolog.
(#) Action2K válasza waterbear hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Idézet:
„Ha kábeleznem kell, ugye lesz egy kevés veszteség 10-20 méteren”

Ha digitális átvitel lesz, akkor a veszteség nem számít, inkább az árnyékolás ami érdekes. FTP, vagy riasztókábel (biztonsági kábel) ajánlott.
A szobánkénti beavatkozók mik lesznek? Mert ugye a központnak azokat kell vezérelgetnie.
(#) waterbear válasza Action2K hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Ez igaz, cat. 5-ös kábelem van egy kevés...

Normál szelepek a kazánnál (230V), ezeknek sem túl bonyolult a vezérlése.

Találtam egy jó kis PC-s vezérlő programot (Made in Magi István) Ez lenne az, de mivel "láma" vagyok a PIC-es témákban, így nem tudom, mi lesz, ha kikapcsoljuk a számítógépet, megmaradnak a beállított értékek?
Mert ha így van, az is lehet egy jó megoldás.

Igazán a rádiófrekvenciás összeköttetés lenne az igazi, de azt túl bonyolultnak tartom, meg rendesen idő és munkaigényes. Gyári megoldás is érdekelne ha megfizethető.
Gyári GSM megoldás van, de hadd ne kelljen telefonálnom az egyik helyiségből a másikba

Az elképzelésem az, hogy egy vezetékre felfűzni a három szenzort és a számítógépen, vagy a vezérlőn látni a helyiségek hőmérsékletét, és ehhez képest akár analóg szabályzással is lehetne a fűtési köröket szabályozni manuálisan vagy akár automatikusan a kazánházi szelepeken keresztül.

A Magi István féle vezérlő elég jó, csak már a cikk megjelenésekor elavult volt, ugyanis a hozzá való 3Com ISA kártyát szinte sehol nem lehet beszerezni. Nekem még talán van valahol, mert anno sajnáltam kidobni. Sőt NE2000 kártyám is van vagy 6 darab. Ő még koaxos.
No de ne nosztalgiázzunk. Ma már sokkal korszerűbb, s egyszerűbb megépíthető.

A gyáriakat felejtsd el, egy vagyon, a rádiós meg még két vagyon. Nem azon a 100 méter kábelen kell spórolni.
A rádiósnál, mindegyiknek kel saját tápellátás, ami plusz költség, illetve állandó elemcsere. érzékenyek lehetnek az egyéb zavarásokra...

4 szenzor a 4 helységbe. Ha ráadásul egyvezetékes kommunikációsak, de akár csak sima PTC/NTC vagy bármi, két ér + árnyékolás elég nekik. A központból meg sima UTP-n kimegy a jel a négy mágnesszelephez, ahol opto-san leválasztott valamilyen szilárdtest relé, vagy akár sima kis 5-12V-os relé vezérli a szelepeket.

A központ lehet PIC, AVR, PC, 286-os laptop, vagy akár egy full analóg egység.

Az analógnál egy sima hőellenállást egy műveleti erősítővel meghajtott akár sima deprez, vagy ledes skálával jelzi a hőfokot, egy komparátor fokozat egy potival pedig vezérli a szelepet. Egy ilyen fokozatból építesz négyet, s már kész is. Teljesen áramszünetbiztos, nem fagy le, nem kell programozás hozzá.

A processzorosok előnye: Beállíthatsz időpontokhoz kötött különböző hőfokokat, táv menedzselhető.
Hátránya: programozás.
(#) waterbear válasza Action2K hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Valóban, átolvasva mára azért akad benne néhány buktató, és nem csak a 3Com ISA kártya, kell egy butított PC is hozzá

Ebben igazad van, kisebb fajta vagyonokban lehet gondolkodni a gyári megoldásoknál...

Többnyire ebben a témakörben ipari felhasználásra terveznek, hellyel közzel az "Okos otthon" még majdnem szűz a fűtésvezérlés terén.

Az elvet értem, de a gyakorlati kivitelezés már gyakorlat hiányában már eléggé döcögős, tekintve hogy tv szerelő gyakorlatom van, a vezérléstechnika meg elég messze esik ettől.

Így számomra a tervezés a gond, a megépítés már menne.

Idézet:
„az "Okos otthon" még majdnem szűz a fűtésvezérlés terén.”

Lehet, ennyire nem mélyedtem bele az áraik miatt, bár szerintem ez csak a rendszer kiépítésén, felprogramozásán múlik.

Egyfajta okos otthont én is építek, mindent a nulláról, saját magam. Jelenleg a ház felújításán, újrakábelezésén, korszerűsítésén dolgozom, aztán mehet a vezérlés bele, amit szintén magam fogom tervezni, megépíteni.

Idézet:
„számomra a tervezés a gond, a megépítés már menne.”

Ebben segítünk mi.
(#) kaqkk válasza waterbear hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

A szondák (ptc szonda ) távolsága nem mérvadó
ha 1k ohmot számolok 20c' on a vezeték 10-20 m
hosszon nem lehet 1-2 ohm -nál több - elenyésző a hiba !
egyébbként a program 1c' - diferenciát tud és
nincs tizedes kijelzés (mert nem volt rá szükségem )
(#) vilmosd válasza waterbear hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Hali
Alkalmazhatsz analog kimenetu szenzorokat is . Nem nagyon dragak, es szobatermosztatnak maximalisan megfelelnek. A chipcad arul tobb felet is (TC1047A, MCP9700). Ezek 10mV/C erzekenyseguek 2-5V taprol jarnak. A kimeno feszt el lehet vinni akar 100 meterre is. Ennek csak 3 eres (2+arnyekolas) kabel kell. En hasznalom ezeket. barmelyik AD-s PIC fel tudja dolgozni a jelet. 2.56V ref fesznel a felbontas 1/4 C. Gondolom ez egy szoba szabalyzasara eleg pontos. En csinaltam szabalyzot 16F690-el, LCD-vel. Mukodik v. egy eve es nem sirtak a pontossag miatt. Ez egy verminta inkubator orvosi laborba. 37 fokot kell tartania. Eddig kitunoen teljesitett. A masodik kb fel eve dolgozik, szinten jol teljesit. Ez ket kulon kamrat szabalyoz. Igaz nalam a kimenet SSR, es ellenallasos futessel van melegitve a kamra(kb. 200-300 W). A szabalyzast lassu (1 mp) PWM viszi. Mellekelem a kapcsrajzokat.
Ez csak egy csatornas, de meg lehet csinalni 4 csatornaig is, esetleg nagyobb PIC-el (16F886) tobbre is. Persze a proggit is meg kell irni hozza.
Udv Vili
(#) waterbear válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Szia Vilmos!

Ha PIC-ben gondolkodunk akkor azt hiszem előnyösebb a TCN75, és megspóroltunk egy A/D átalakítást, mert amúgy nincs számottevő különbség a szenzorok árában.

Azt hiszem már sok hozzáértőnél megjelent az igény effajta szabályzásra, és amint látom vannak megoldások is. Nekem nem elvi kapcsolásra lenne szükségem, hanem egy működő, megépíthető modellre.

Sajna munkanélkülin vagyok, így most lenne időm megcsinálni, mert reményeim szerint, ha újból dolgozni tudok, már nem lesz erre időm.
(#) waterbear válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Nem írtad milyen szenzorokat használsz.
Köszi a fájlokat, de hacsak nem tudsz tudást is feltölteni hozzájuk, én nem sokra megyek velük

(#) vilmosd válasza waterbear hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Hali
Nem tudom mennyivel konnyebb I2C-vel dolgozni mint analog jelekkel. En probaltam a TCN75 jelet tavolabb vinni, de nem sikerult messzire(max. 1m 100 khZ-en). Az analog jelet pedig viheted eleg messzire. A masik a progi. Az analog atalakitas keves sorbol meg van, az I2C kicsit nyugosebb. Ha pedig van egy vonalzarlatod leall az egesz kutyu. Azonfelul az I2C igen zavarerzekeny nagyobb tavolsagokon. Csinaltam TC1047-el egy adatrogzito kutyut ami kb 2- 3 ev ota dolgozik es orankent rogziti a mert adatokat (PIC16F870-> RS232 -> PC). Eddig nem hibazot.
De vegul is Te tudod. Ha ugy is raersz vegyel egy PICKIT2+16F690 (v 16F887) panelt es probalj meg kiserletezni. Ha tudsz irni programot a PIC-re nem egy nagy ordongosseg, ha nem, epp itt az ido elkezdeni. Itt a forumon sok segitseget kaphatsz a kezdetektol a magas szintig.
Ja amit mellekeltem az nem elvi sema, az egy mukodo keszulek kapcsrajza. Mint kiindulo alap szerintem megfelelo.

Udv Vili
(#) Mate78 válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Idézet:
„En probaltam a TCN75 jelet tavolabb vinni, de nem sikerult messzire(max. 1m 100 khZ-en).”

Persze, mert az I2C-t nem arra tervezték, hogy méterekel távolabb lévő egységek között kommunikáljunk.Készüléken, sőt NYÁK-on belüli kommunikációra való, 30-50cm.

üdv
(#) Tetye válasza waterbear hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Hali!
Használj AVR-t DS1820 al.
1w hömérő elketyeg 2 vagy 3 szál vezetéken akár 70 szenzort is tehetsz rá nem tul drága van rá minta, tolsz mellé egy ATMEGA8 -at az kérdezgeti kimeneteket kapcsolgathatja rellével pwm el is akár ha az a bimetálos szelep amit mozgatni kéne . Pc-re tudod kötni tolja be usb-n rs232-n a mért adatokat akár lcdre is ki tudod iratni mindet nyomogombal vagy potival is tudod mindet külön állitani esetleg pcről is..
Üdv!
Jah és elég huzós távot kibír... 20-30m nem akadály...
több sem.
(#) waterbear válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Vilmos!

Meg ne orrolj rám

Csak próbálkozom keresni a legjobb megoldást, de minden hozzászólásban van valami ami használható.
Tulajdonképpen én mindegyikből tanulok...
És elnézést, de leírom megint, nem igazán tudok PIC nyelven, sosem foglalkoztam vele, viszont kétlem, hogy az lenne számomra a megoldás, hogy most megtanulom és írok egy programot magamnak...

Akkor hogy világosan lássunk, ha van valakinek olyan rajza, ami komplett, panel, beültetés, stb, az meg tudom csinálni, bár a PIC programozáshoz így is segítség kell, mert e téren nem rendelkezem semmivel sem.

Egyszerűbben, tettre készen állok egy Solomon pákával, meg a panelkészítéshez való cuccokkal, még panelfúróm is akad valahol, és a közelemben lévő elektronikai boltok sem ismeretlenek a számomra.
Sőt meglepő módon több kis szekrénnyi általános alkatrész is van a melléképületben.

Így gondolom érted már, hogy egy elvi kapcsolási rajzzal nem sokra megyek.
(#) vilmosd válasza Tetye hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Hali
A DS16S20 sem egy udvozito megoldas tavho meresere mert az 1Wire busz sem huzhato mint a retesteszta.
A masik resze pedig hogy szembe az altalam javasolttal (kevesebb mint 1 $ ) bizony 4-5 $ az ara. Hozza jon meg a feldolgozando 9 bit ertek + 48 bit azonosito + 8bit CRC ez nem kispalyas feladat. A fellelheto projektek pedig nem mindig felelnek meg a kivanalmaknak. De ezt is meg lehet probalni.
Esetleg meg tudnam ajanlani a kerdes felvetojenek valami analog erzekelo (dioda, NTC, PTC) + komparatorok. Ehhez nem szukseges PIC, programozas, csak panelgyartas es egy par alkatresz. Azt hiszem itt a forumon is vannak ilyen temak. Szet kell nezni ezen a vonalon is.
Udv Vili
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

A kapcsolási rajz és a panel most van tervezés alatt ha elkészül azt is felteszem

Szia Kaqkk!

Nagyon várom Valami azt súgja, megfelelő lesz...

Írnál róla valamit, mégis mi van benne?

Gyakorlatilag a lehető leg kevesebb alkatrésszel szeretném összehozni : egy db pic 16f876
egy uln 2003 meghajtó "ic" 4 relé és egy nyomógomb . A szondák nálam ptc tipusúak lesznek mert , abból tudok olyat venni ami az elvárásoknak megfelel (folyadék hőmérsékletét kell mérnem )
A kijelzőn egyszerre látható a négy beállított hőmérséklet ,és a valós hőmérsékletek . A beállítás
úgy történik : hogy egy gombot többször megnyomva
a beállítandó hőmérséklet értéke mögött megjelenik egy felkiáltójel és ha tovább nyomom folyamatosan a gombot , az érték nullázódik majd folyamatopsan
emelkedni kezd ha elengeded a gombot , az értéket elmenti eepromba és megőrzi a következő beállításig .

Ha jól értem akkor a relék a valós és a beállított hőmérséklet azonosságáig behúzva lesznek, ezzel lehet pl számomra az adott fűtéskört vezérelni.

Tv-s emlékeim alapján az ULN2003-as azt hiszem tranzisztormező, de lehet, hogy tévedek.

Az egygombos vezérlést nem nagyon értem, 1 gomb a négy csatorna beállításához? De biztosan egyszerű, csak nekem szokatlan.

Nagy ötlet a csatornák együttes megjelenítése, egy pillantással átfogó képet kap az ember a beállításokról!

Kérdés, hogy vajh mennyibe kerül majd a kijelző, amin elfér egyszerre 8db 3-5 karakteres adatsor (21.4 oC)

"x 24 karakteres lcd kijelző (boltban kb 2500ft)
egyébbként a felső sorban a mért az alsóban a beállított (kikapcsolási ) hőfokok láthatók . Ja és a 2003 ról azért iram " " -hogy ic (tényleg csak a tokzása) miatt . És az egy gombos vezérlés :
egy gombnyomás az első értéknél jelenk meg a felkiáltó jel és ha folyamatosan nyomod akkor
5s után állítani kezdi automatikusan az értéket
ha a második nyomásnál nem engeded fel a gombot akkor a második érték változik stb

Régen építgettem már bármit is, így el vagyok csodálkozva a kijelző árán

Úgy látom, eléggé "felhasználóbarát" (pénztárca barát) a tervezési módod

Köszönöm a válaszod, várom, hogy mielőbb elkészülj vele

Hát én csak a dugipénzemből hobbizok!
(#) Tetye válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 6, 2009 /

Üdv!
Nem ismererm a dollár árfolyamot én forintban számolok, a DS16S20 at nem ismererm nem is használom nem is arrol beszéltem hanem a DS1820 as 1w hőmérőröl 950ft kábellel szerelve, ingyen van ha slampe et rendel... 1-2 hét és itt van az is. Lcd ~1200ft. Mega8 ~600ft. Ez ~1800ft + a helységenként 950ft, vagy semmi. Ez szerintem elég olcsó. A Dallas alapalkalmazásainál 100 méteres kábelhosszakról is írnak. Problémamentes kábelezésnek írják, de egyes helyeken található utalás 300 méteres, sőt 600 méteres áthidalásokra is.
Lehetséges csillag-hálózat, felfűzött rendszer? A leírásokból úgy tűnik, hogy ezek akár keverhetőek is, nem válik instabillá a rendszer. És nekem is ez a tapasztalatom sok helyen sok chipel. Szóval eléggé rétestészta szegénykém, és még igy is totál stabil.
A HW ő is gondolom össze tudja rakni mert egyszerübb mint akármilyen logikai áramkör, SW-t ha nem talál elég mintát és nem tudja ő megirni vagy össze legózni akkor összedobom neki 5 perc alatt kb. De még fel is programozom a procit ha kell.
Ettől jobb, egyszerübb, olcsóbb megoldást én nem tudok elképzelni.
(#) levy_k hozzászólása Nov 7, 2009 /

Nem is olyan rég volt szerencsém DS1820 érzékelőkkel dolgozni... Amit próbáltam és működött: 2 érzékelő 30m cat-5 vezetéken, de sztem ment volna még 100-on is...
A topológiákat lehet variálni, csak mindig a megfelelő helyre kell elhelyezni a felhúzó ellenállásokat.
Egyébként DS-el is lehet vízhőmérsékletet mérni, csak tudni kell a módját...
(#) waterbear hozzászólása Dec 4, 2009 /

Nem is tudom, nagyon leült a téma.... akkor senkinek sincsen kész megoldása?
(#) kaqkk válasza waterbear hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Itt van (végre elkészült ) a HEX és az asm
a paneltervet holnap este felteszem
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 3, 2010 / 4

És LM35 analóg szenzorral történik a mérés .
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem