Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Engem is érdekelne egy leszabályzó! Amúgy megszakítós gyujtásom van, karbival, minden kütyű nélkül! Alapból zárt relét tennék sorba a gyujtás pozitívjával kizárandó a véletlen meghibásodást! ![]() Sajna nekem nincs gyári szabályozás, de náha jólenne ha lenne! Amúgy olvastam a hozzászólásokat, és a régebbi gyujtáselosztós, karbis autókban volt olyan rotor az elosztóban ami leszabályzós volt, vagyis egy csúszóérintkező rugó ellenében a centrifugális erő testre húzta a szikrát! Akinek lenne valami egyszerű ötlete írjon!
Szerintem egy fordulatszámmérő is elég lenne. Ahogy írták itt, a gyújtás megszakítása problémás. Igaz, hogy karburátorosnál nem megy tönkre a katalizátor, de azért nem túl egészséges az elégetlen benzint csak úgy kiengedni a levegőbe. A másik, hogy képzeld el azt a helyzetet, hogy mondjuk az egyes hengerben van guyjtás, ettől meglendül annyira, hogy a másik háromból kimaradjon, majd ismét az egyesben van. Ez elég durván igénybeveszi a motort. Én inkább egy fordulatszámmérőt építenék be, esetleg olyat, hogy a fordulatkorlát előtt mondjuk 400-al elkezdjen sípolni. Autótól függ, de lehet, hogy létezik fordulatszámmérős műszercsoport is az autóba, olyat meg bontóból valószínűleg olcsón be lehet szerezni. És akkor megmarad a szerelés öröme is, mert azt még be is kell építeni.
![]()
Modosítanám a linket, mert azt az oldalt már évek óta nemtudom frissíteni!
Itt vannak az infók! Amúgy 4 hengeres 4 ütemű fiat motor van benne! Ha már ott tartunk hogy elégetlen benzin, hát én így hasznosítom! Ez lesz az el nem égő benzinnel! Na majd valamit kitalálok, és próbálkozok a leszabályozással! De lehet fel tudom használni a fordulatszámmérőt! Igaz jó lenne valami kis egyszerűbb elektronika ami nyitja a relét!
Tevill1!
Megérkezett az egyik kép amit küldtél, és jólett de még a másik nem :S Eddig is köszi!
Hali!
Nem gyullad ki, főleg hogy a kipuvég körül csak fém van! ![]()
Hali!
Olyan 6000-6500 körül lenne jó a leszabályozás, de jólenne állíthatóba! A lángolás miatt akarok szabályzót! Amúgy van tuning 2ütemű Trabi motor ami igen csak 10000 felett pörög! ![]()
Hali !
nem tudom melyik nem érkezett meg. Küldöm mind a kettőt. Ugyis, olvasom hogy másokat is érdekel.Ez nem avatkozik a motor mükösésébe,egyszerüen kigyujt egy lámpát,és azt hiszem hangjelzést is ad.A lámpát lehet helyettesiteni modjuk egy relével
Tevill1:
Na köszi így meglett, csak előzőleg a két kép amit küldtél az ugyanaz volt, de mostmár megvan és köszi a segítségedet! ![]()
Helló!
Ez a kapcsolás érdekelne engem is, de olyan kicsi, hogy nem lehet leolvasni az alkatrészértékeket. Légyszi a kép feltöltésénél kapcsold ki az automatikus méretezést:
Megpróbálom én elküldeni, ha már megvan
![]()
nem tudom miét nem tudom nektek elküldeni,pedig kikapcsoltam az automata méretezést ,de fontos hogy azért oda jutott.
Egy ekkora hülye kérdésre egy hülye válasz! nenyomdmártövigagázpedált!
Normális vagy? Egy ilyen idióta kérdés miatt topicot nyitottál! És vannak akik válaszolnak! Topi! Ilyenkor hol vagy? ![]() Tudod mi a gázpedál? Ismered az előtted lévő műszerfalat? Le tudod olvasni a kijelzett értéket? Szerintem totál gáz ha már akkora hülye vagy hogy egy elektronika gondolkodjon helyetted!
B..szus ebből bünti lesz! De a véleményem vállalom!
Köszi az építő jellegű hozzászólást!
Nem mindenkinek van fordulatszám mérő kocsiban, és nem is biztos hogy a maximális fordultanál akarja valaki leszabályozni a motort! Akkor az injektoros kocsikba minek a leszabályozás??? Kinek mi az érdeklődési köre, és ki mit szeretne építeni, az mindenkinél más és más! Mindenki azt épít amit akar!
Helyesbítek, mert karbisokban is van/volt leszabályozó!
Amúgy nemtudom a linken konkrétan mit kell olvasni?
Ott a válasz, hogy miért kell az injektorosba a leszabályzó
Ne reméld, hogy az értelmetlen megnyilatkoztatásodra nemfogok válaszolni majd! Ittvagyok! És ÉN viszont nemleszek olyan hülye, hogy a durva véleményemet nyilvánítsam ki "büntetendő" helyen. Ennyiben különbözünk. Akárhogy is nézem, a topikra mégis 3500 körüli látogató járt, szval volt kit érdekeljen a dolog, leszámítva azokat akik csak részben a célból nézték meg mint te, és abból csak egy tett durva megjegyzéseket!! Elgondolkodtató nem? 8 oldalas beszélgetés képződött ebből, ami bizonyítja, hogy volt értelme a nyitásnak. Lehet, hogy valaki olyan (idézem)"hülye", mint pl: én, mert nemtudtam valamit és rámertem kérdezni. Én ezt vállalom! Vállalom mert mások közreműködésével okosabb lettem és a magadfajtáktól nem húzódok vissza a kérdésektől, így nem leszek olyan, hogy fogom magam és beszólok másoknak, mert nemtudok magammal mit kezdeni. Biztos van valami célom a limiterrel, nem hülyeségből találtam ki. Van egy olyan feltételezésem, hogy a kocsikhoz annyit értesz, mint amennyi látszik. Látom ültél már kocsiba és ismered a műszerfalat, gondolom a slusszkulcsot is. Biztosan vezettél már autót, és aztis tudod, hogy üzemanyagot kell beletenni ahhoz, hogy működjön.
![]()
Hello!
Csak egy gondolat.. - Nem lenne célszerűbb az előgyújtás leszabályozása, a gyújtás megszüntetése helyett? Ezzel is csökkenne a motor teljesítménye, és talán kis utógyújtás nem lenne ártalmasabb, mint annak teljes elvétele. üdv! proli007
Üdv!
Nemtudom, mert azthiszem DIS elektronikus gyújtásom van és nemtudom, hogy az hogyan működik, mert azt még nemigazán tanulmányoztam a kocsival kapcsba...Egyenlőre úgy néz ki, hogy megcsinálom a testelőses módszert, majd aztán lehet rajta finómítani, de kössz a gondolatot! ![]()
Sajnálom az erős beszólást, de tényleg elborult az agyam... Manapság a limitert éppen kiszedni igyekszik mindenki a kocsiból, és nem belerakni!
Idézet: „Akkor az injektoros kocsikba minek a leszabályozás???” Azért hogy ne tudják szétpörgetni a motort. Míg a sima karburátoros autókban csak a beáramló benzin/levegő keverék limitálta a max fordulatot, addig az injektorosnál az elektronika szabályozza ezt le. Ha ismered a robbanómotorok működését (és itt most ne vitatkozzunk mert gépészként végeztem, csak utána végeztem el az elektroniki műszerész szakmát) akkor tudnod kell hogy egy benzines motor max fordulatszámát a beáramló levegő/benzin keverék és a (mechanikus megszakító) megszakító tehetetlensége szabályozza be. Az elektronikus gyújtásnál nincs ez a tehetetlenség ezért a motor fordulatszámát a kritikus fölé is lehet vinni.. Köszönhetően a légcsatornák számítógépes tervezésének.. stb..stb... mivel igen alacsony a szívócsonkban az áramlási ellenállás. Ezáltal szét lehet pörgetni a motort. Minden mechanikus alkatrésznek van egy max terhelése. Egy bizonyos fordulatszám fölött a rezgések megnőnek és az alkatrészeket jobban terhelik! Gondolok itt a csapágyakra elsősorban. Az injektoros autó addig adná a benzint ha nem lenne limiter amíg már több levegőt nem bír beszívni.. De ez már meghaladná a normális üzemet és hajtókartörés lenne a vége, vagy főtengely csapágy.... Az A kategóriás kocsiknál meg a limiter teljesítmény szabályozást csinál, de azt már biztonsági okokból. Remélem így már az erősebb hozzászólásom érthető. Nem megbántani akartam senkit sem, csak nem értettem a témát. A karburátoros motoroknál (SIMSON) egy műanyag karika volt a karburátorba helyezve ezért nem lehetett tovább húzni a gázt.
Egyetértek veled, de kiegészíteném még egy mechanikus alkatrész rendszerrel, ami hatással van az elérhető maximális fordulatszámra: nevezetesen a vezérlés (szelep, rugó, vezérműtengely). Ebből is a második a kritikus, ami idővel veszít az erejéből, a szelep magas fordulaton "lebegni" kezd, és szétveri a vezérműtengelyt, vagy himbát, stb.
A leszabályzás tényleg azért van, hogy védve legyen a motor a "tudatlan" felhasználótól. Persze, ha a gyújtás el van véve, de benzint még kap a motor, akkor az dolgavégezetlenül áthalad a hengeren, és a katalizátorban (ha van) végzi el a dolgát.
Végül is azért kaptam egy warm-t mert hamarabb nyomtam entert mint gondolkoztam volna! Bár a következő hozzászólásomnál válaltam az esetleges következményeket (bekövetkezett) a hozzászólásért.
Limitert csak úgy lehet építeni egy autóhoz hogy ismerem a motort, a teljesítményt és a hengerszámot. Ha ebből egy hiányzik akkor over,,, Egy ismerösömnek (angol) megmutattam ezt és nevetett! Azt mondta ha ez büntetés akkor mi van a témanyitóval? Hát erre nem tudok válaszolni.. Talán Topi? Szerintem csak az oldal nyiitója legyen a moderátor.......És a szalonképtelen témák törölve legyenek..! Apropó! a www.elektrotanya.hu-n kisebb teszten kell átesni.....Itt mindenki regizhet? (magánkérdés)? Idézet: „Apropó! a www.elektrot****.**-n kisebb teszten kell átesni.....Itt mindenki regizhet? (magánkérdés)?” Igen, itt mindenki regisztrálhat, de a témanyitás időkorlátos. Most képzeld el, hogy valaki fel szeretne tenni egy egyszerű kérdést: Belehalok, ha megnyalom a villanykapcsolónál kiálló vezetéket? De ahhoz, hogy ezt feltegye, egy sor villamosságtannal foglalkozó kérdésre kellene helyes választ adni, és ha elront az ötből egy darabot, akkor nem regisztrálhatna, csak másnap, és még az elrontott választ/kérdést sem jelölné meg a rendszer. Így biztosan megunná, és a kérdés feltevése nélkül, megnyalná a vezetéket... Így, gyakorlatilag gyilkos módszer lenne a teszthez kötött regisztráció... (megjegyzem, én 2 éves vill.mérnöki egyetemmel, google-el is csak másodszorra tudtam regisztrálni.) Idézet: „Belehalok, ha megnyalom a villanykapcsolónál kiálló vezetéket?” Most offolom a témát... de nem biztos. Lényeges hogy milyen a szigetelés a talpad és a föld között, milyen áramerősség halad át a testen és milyen úton... Esetleg a szíven vagy csak tödő-máj-láb úton. És a másik lényeges kérdés: Melyik vezeték áll ki? ![]() ![]() ![]() Ha valaki limitert akar építeni akkor tisztában kell lennie az adott motor összes paraméterével és műszaki felépítésével! Vagy csak én vagyok maximalista? Amúgy nem ártana minimális elektronikai tudás a regihez, mert lassan fotonrakétát is fogunk építeni......vagy időgépet? Képzeld: nyitok egy topicot: Időgép építése... Tuti válaszolnak majd rá! "Okosakat...."
Már megint hamarabb az enter mint gondolkozom... Ha ez is bünti akkor ezt is vállalom!
![]()
Így van, de voltak/vannak olyan karbis motorok, ahol az elosztóba van építve egyfajta rendszer, ami a tehetetlenség hatására, vagyis a centrifugális erő hatására letestelik a szikrát. Egyébként az előző tulaj volt annyira normálatlan, hogy szétpörgette a motrot, így az olajat is eszi, meg sorolhatnám és ezért akarok beleépíteni egy limitert, hogyha nyáron megcsinálom a motort akkor esetleg ha el is adnám a kocsit, akkor ne legyen széttúráztatva a motor se nálam se a következő tulajnál. Remélem így érthető. Mert végül is ez is leszabályoz így, mert a befecskendezőt tiltja az ecu, de én soknak találom a maximális fordulatot, mivel itt van rá az élő példa! Nem pörgetném addig, hogy tiltson, de ha véletlenül is, akkor az még nemfogja annyira károsítani a katalizátort, hogy az hatástalan legyen. A motor generál meg nemér annyit, inkább szereznék egy olcsó használt katalizátort! De erre nemkerülne sor. Szval naggyából ennyi.
Egyébként ha ezzel rám célzol, akkor értek az elektronikához, bár magamtól egy alkatrész teli egységet nemtudok előállítani, de az alapvető dolgok simán mennek! Rajzról gyerekjáték áramkört építeni, még csak sima kapcsolásról is. Dolgoztam villanyszerelésben is amúgy. Mondjuk ha 3 cm-es gumitalpú cipőben vagy csizmában megnyelvelném a fázist az nemrázna meg egy kicsitse, de bajban lennék ha a vállam hozzáérne közben a testhez az biztos (konektor)
![]() Még anno papucsban szereltem a konektort és az automata sem volt lekapcsolva. Rányúlhattam a fázisra simán, csak arra kellett figyelni, hogy a másik dróthoz ne érjünk hozzá. Sikerült. A konektor fémes pereme hozzáért a kezemhez és puff átjárt az áram. Volt mikor rányúltam mindkettőre, mert valaki visszakapcsolta az áramot egy másik szerelésnél, a negatívumokról ennyi. Az árammal óvatosan!! A motor MECHANIKUS része az perfect számomra. Gépészetet tanultam én is, de külön vizsgám nincs róla, bár az elmélet és a gyakorlat az egyaránt megy! Mint már említettem a korszerű elektronikás rendszerű kocsikat még csak tanulmányozom. (ecu, abs, asr, esp...) |
Bejelentkezés
Hirdetés |