Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 182
(#) kelemen1 válasza Tomi_96 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

(#) Tomi_96 válasza kelemen1 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

50 db 52+15+14=81$ ?
(#) kelemen1 válasza Tomi_96 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Így van, de ha többet veszel, akkor is csak ennyi a szállítás.
(#) bbalazs_ válasza kelemen1 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Tarsul velem valaki? Ha nem is 50db, de kb a fele jol jonne...
(#) Sir-Nyeteg válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Felére vevő vagyok, ha intézed az egészet!
(#) bbalazs_ válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Nincs Paypalom. Keressunk valakit, akinek van.
(#) banyaiakos válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Köszi a választ! Akkor 2 tecsós elem lesz bele...
Bocs hogy csak most... Megfeledkeztem a topikról.
(#) Lozsa hozzászólása Dec 7, 2009 /

40 wattos Ledengin leddel szeretnék búvárlámpát készíteni. LED adatlapja
A gond az, hogy a paramétereknek (Vf=45V, If=700-1000mA) megfelelő drivert nem találok sehol.
Az akku 14,8 Voltos Li-Ion pakk lenne, tehát egy step-up converteres áramgenerátorra volna szükségem ami 12-17V bemenő feszültségből ~45V -ot tudna előállítani stabil 0,7-1A árammal. Minden megoldásra nyitott vagyok.
A national-nál találtam megoldást, de a baj az, hogy amit a webes Led driver tervező generál abból pár alkatrészt csak a világ végéről tudnék rendelni kb. 50Euro postaköltséggel...

Ha valaki tudna segíteni abban hogy egy áramkört ad ami ha nem is 95%-os hatékonysággal és stabilitás mellet de áramgenerátorként tudna működni az ne tartsa magában.
(#) Lozsa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Igazad van erre még nem gondoltam...
Lehetne mondjuk 16db sorba kötött 3.7 voltos Li-ion cellából csinálni pakkot, de ott meg az volna a probléma, hogy lenne-e hozzá védőelektronika, ill. hogyan tölteném? Nem láttam még Li-Ion töltőt ami ekkora pakkra lenne méretezve.

Amúgy hány Ampert lehet huzamosabb ideig átfolyatni egy Li-ion cellán? Persze amit a a védőelektronika is hajlandó átengedni.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Bocs, de áramgenerátor mindenféleképp kell. Játszottam egy 5W-os leddel, és egytizedvoltos feszültségváltozásra 800mA áramváltozás esett. Szóval a feszültséggenerátor felejtős, pláne, hogy a hőmérséklet emelkedésével csökken a nyitófeszültség, ami további áramnövekedéssel jár, az eszköz megszalad, túldisszipál, és tönkremegy.
(#) Lozsa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Zselés? Ólomakkura gondolsz? Az marha nehéz volna, mindenképpen jó lenne valami könnyű megoldást találni.
(#) KTobi válasza Lozsa hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Most az akku fajtája lényegtelen. Búvárlámpát akarsz nem? A búvárok súlyt kötnek a derekukra, no most,ha nehéz az akku, akkor kösd a derekadra, ha pedig túl nehéz, már nem lebegsz, hanem süllyedsz, pár darab hungarocellel állítsd be az ideális súlyt. Így két dolgot is meg tudsz oldani egyszerre.
(#) kaqkk válasza Lozsa hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

http://www.hobbielektronika.hu/apro/hirdetes_12575.html

Itt nézz körül : a 4. talán neked való !
(#) DiveZ válasza KTobi hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Szia KTobi!

Nem akarlak megbántani de amit írtál az elég nagy sületlenség! Már ami a merüléssel kapcsolatos dolgokat illeti! Arról nem is beszélve, hogy ilyen hozzáállással könnyen bele is lehet halni! Annyit meg semelyik lámpa nem ér!

Akku kérdésben én mindenképp a Li-Po ill Li-Fe aksikat javasolnám használni.
Azok amiket én modellezésben használok akár 2-3C-vel t is tölthetőek és használatkor 25-40C leadásra is képesek.
Ezek mindössze két cellások, de a 3 cella 11V, a 4 cella 14V, illetve 3500mAh - 4000mAh - 4600mAh - 5000mAh - 5300mAh - 6000mAh - stb lehet beszerezni, kemény illetve puha tokozásban.

Ami a töltést illeti: egyetlen fontos dolog, hogy kell egy balanszer, vagy egy balanszeres töltő és töltéskor mindig kiegyenlítő töltést kell végezni!

Használatkor mindössze arra kell csak figyelni, hogy a cellák ne merüljenek 3.2V alá. ezt egy egyszerű elektronikával lehet figyelni, illetve le is lehet kapcsoltatni... (mindig kell legyen tartalék lámpa a búvárnál ha éjszakaira megy)! Azért javaslom a 3.2V-ot és nem a 3V-ot határértéknek, mert ezzel sok esetlegesen felmerülő probléma és ktsg kiküszöbölhető, illetve a megfelelő töltővel még un. alámerült állapotból is visszahozható az akkupakk. Ha viszont 3V alatt bemerül az akku, dobhatod ki...

A www.hdsteam.hu oldalon a fórumban találtok néhány topikot ami épp ilyen akkus témákkal foglalkozik...

Nos, sztem ennyi...
(#) KTobi válasza DiveZ hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Mivel a témához jobban értesz, így tudod, hogy a mellényel szokás beállítani, az apróbb különbséget.
Nekem sajnos nincs ilyen mélységű gyakorlati tapasztalatom.

A probléma, hogy el kellene érni a 46V körüli feszültséget, ehhez 15 cella is elkelhet. No most, akkor ezt mind külön kell tölteni. Ha ráér, akkor bír egyetlen töltővel csomagonként. Akkor 5ből tölti fel. Vagy kell több töltő. A step-up konverterek nem tudom létezik-e rögtön áramgenerátoros.

Én még mindig kitartok a véleményem mellett, hogy az akkukat a derékra, ne a fejre.
(#) kbalazs018 válasza Lozsa hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Hello

Ha a led még nincs meg én azt javasolnám, hogy ne ezt használd. 60lm/W körül van a hatásfoka. Ezt a fényerőt 3db CREE MC-E leddel eléred. Abban 4 led van ha sorba kötöd őket, és párhuzamosan a 3 LED-et pont használhatod a 4 cellás li-on akkuról, egy egyszerű áramgenerátorral, vagy step-down konverterrel. És még hozzá való optikát is lehet kapni. Nézz szét chipcad oldalán.
(#) Norberto válasza kbalazs018 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Támogatom a javaslatot! :yes:
(#) Lozsa válasza kbalazs018 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Köszi az infót utánanézek...
(#) kbalazs018 válasza kbalazs018 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Kicsit átgondolva 4 LED sorbakötve kicseit necces a 14.4V-os akkuról, főleg ha merül. Mivel az MC-E -nek minden chip-je külön ki van vezetve így tudod úgy kötni őket, hogy 3-at sorba és ezeket a 3-as csoportokat párhuzamosan.
(#) Tarbur hozzászólása Dec 8, 2009 /

Üdvözlet!

Megmondaná nekem valaki, hogy a csatolt móricka rajzon ábrázolt ledes füzérhez megfelelő lesz-e ez az adapter? Bővebben: Link

A ledek 1W-osak, 300mA áramfelvétellel.
Ha jól számoltam pont jó lenne, marad 300mA "tartalékba". És persze bekötnék mindjárt a legelejére egy 1ohm-os ellenállást.

Előre is köszönöm!

Image1.jpg

(#) Norberto válasza Tarbur hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

LED-ek párhuzamos kötésénél hivatalosan egyenként kellene korlátozó ellenállás.

Olvasd el mex tegnapi hozzászólását is, ott előkerül, hogy miért kellene így eljárni!
(#) kaqkk válasza Tarbur hozzászólására (») Dec 8, 2009 / 1

Ez a ledsor így nem jó ! 2db ot köss sorba egy ellenállással
és azokat kösd párhuzamosan ! Akkor jó lesz hozzá a táp
(és még ráadásul egyforma fényerővel is fognak "égni " a ledek .
(#) Tarbur válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Viszont akkor csak 8darab ledet tudok bekötni, s ha jól számolom, így 6V és 1200mA lenne a vége. Ahhoz nem lenne ez a táp nagy? Esetleg egy változtatható feszültségű 1500mA-es változat? 7,5voltra állítanám, kisebb ellenállás kéne neki a ledpároknál. (Már ha jól értem a dolgot)
(#) kaqkk válasza Tarbur hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Ha 2 -t kötsz sorba az 20 mA Ha ezekből 4-et
akkor 80mA ! és az 8 db led !
(#) icserny válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Idézet:
„Ha 2 -t kötsz sorba az 20 mA Ha ezekből 4-et akkor 80mA !”

Nem 20 mA-es, hanem 300 mA-es LED-ekről volt szó. Már ha jól emlékszem...

Ne haragudj nem értetlenkedni akarok, de ezek 300mA-es ledek. És hát igen, az áram marad, a fesz. duplázódik, ha jól értem. Így jön ki 6v 1200mA. kettő sorba, és ezekből 4 párhuzamba, ahogy mondtad.
(#) kaqkk válasza Tarbur hozzászólására (») Dec 8, 2009 / 1

Ezt elnéztem !! Bocs Így tényleg 1200mA az áram
(#) MolnarG válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Az már rossz ha a LED-ek "égnek", jobb ha csak világítanak.
(#) kaqkk válasza MolnarG hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Azért tettem idézőjelbe

Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   15 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem