Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   48 / 148
(#) Baliszoft válasza watt hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Hali!
Én annó elkezdtem egy PIC-es DCDC konvertert (itt kérdezgettem mindenfélét), szabadonfutón műkdik is rendesen egy kis 18F-el, de szabályozni valóban nem tud. Az általad említett 16bites cuccal azóta már volt dolgom (teljesen más project miatt), ha ismét visszatérek erre a projectre valószínűleg azt fogom használni.
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Sajnos, nem megy.
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Mostanában ezzel fogok játszani.

A vezérlést megépítem SMD-vel is.

Akkor teszek föl képet a panelról, meg a vezérlésről is.

A nagyáramú panel asziszem 96X60mm, és a vezérlés 45X40.
Na ezért építem meg SMD-ból is, mert túl nagy. Na meg még azért is, hogy látszani fog-e a különbség a jelalakon.

A vezérlő panel a nagyáramú panelre lesz fölépítve.
(#) emmzolee hozzászólása Nov 16, 2009 /

szerintetek ez milyen lenne drivernek? http://www.lomex.hu/pdf/mic4422.pdf

Keresem a kedvencemet, csak nem lehet kapni. Az meg az MC33152D. Azaz lehet kapni, csak postázza a RET kft is, meg a HE store is, úgy meg nagyon drága lenne.

Szóval ebből a MIV4422 -ből a TL494 -hez, vagy az SG3525 -höz jó lenne ilyenből 2 db?
(#) watt válasza Baliszoft hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Igen, olvasgattam a történetet, azért nem volt hiábavaló megpróbálni, még akkor sem, ha a végeredmény csak tapasztalat. A dsPIC viszont erre való. Már elkezdtem a terveket, de más elvitte az időm. Talán decemberben...
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Szerintem maximálisan jó. Kisebb is elég lenne, bár nem tudom mekkora kapacitás jön ki a nemtudom hány db. FET től!
(#) Subwoofer hozzászólása Nov 16, 2009 /

Nekem lenne egy kérdésem!
A G-S jelalak romlik a terhelés növelésével vagy az terhelés alatt is olyan mint üresjáratban???
Ezt azért kérdezem mert ha építek egy meghajtó fokozatot akkor le tudom próbálni esetleg a gate kapacitásnak megfelelő értékű kerámia kondenzátorokkal?
(#) emmzolee válasza watt hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

2X3, vagy 2X4 IRF3205 fog róla menni.

Azért nem volt tiszta, hogy jó-e, mert azt írja az adatlap, hogy a bemeneti feszültség VS + 0.3V to GND – 5V

Ez zavar meg engem, hogy -5V ? ?
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Ez engem is megzavart! Egy pillanatig.

A Features részben ez áll:
Idézet:
„Logic High Input for Any Voltage from 2.4V to Vs”

Valamint a rajzán egy N-es FET figyel. Tehát szerintem azt jelenti az általad kiemelt írás, hogy a bemenet elvisel -5V-ot, de +2,4 felett értelmezi Hi szintnek.

A 4 IRF 13nF-os terhelést jelent. A meghajtó 47nF-ot tud. Bőven elég.
(#) cimopata válasza Subwoofer hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Ha a drain üresen lógna a levegőbe vagy lelenne földelve akkor valóban egy kondenzártor lenne.
De mivel nyitáskor a drain leesik 0V ra mondjuk 24v-ról, az is egy elég nagy töltéskiegyenlítés a Gate-Drain közt.
Ezért van a fetek GS lábán nyitáskor az a kis vízszintes "pad" 2-4V környékén.
(#) Baliszoft válasza watt hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Mindenféleképpen. Sokat szívtam azzal, hogy sűrűn hullottak a FET-ek és nem tudtam a választ rá (mert minden rendben volt amúgy). Aztán rájöttem, hogy a soft start hiánya nyírta ki őket.
(#) emmzolee válasza Baliszoft hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Pedig még a nevedben is benne van. :hide: :nevetes1:
(#) emmzolee hozzászólása Nov 17, 2009 /

Elkészült a kicsi tápom SMD vezérlő paneljének a terve.

38X39mm -es lett. Azt gondoltam, hogy kisebbre tudom csinálni, de nem tudom a nagy kondik, és az induktivitás miatt.

Kondikat már néztem ki kisebbeket, mondjuk azok is 2-2 mm-el kisebbek. Az is valami.

Az induktivitásom 12.7X12.7mm-es. 0.17 ohm.
Ha ez kisebb lenne, akkor tudnék csökkenteni a méreteken jobban.

Szerintetek ha kisebbet veszek, akkor nem lesz gáz ha ezzel megnövelem az induktivitásom ellenállását?

A mostani :
100uHy 12.7x12.7 15% 0.17R SRR1208-101YL (BOU) RoHS Irms=1.5A

Amit kinéztem helyette:
100uHy 5.8x5.2 10%0.7R SCD0504T-101K-N (YAG) RoHS Irms=0.52A

És úgy egyébként mi a meglátásotok? jó lsz így? mi változtassak? 2db, vagy 4 IRF3205 lesz róla hajtva.

Legyen 2 oldalas a nyák? Az azért lenne nehéz dió, mert nem tudok galvanizálni.

Ja, azt nem is írtam, hogy az alkatrészek nagy többsége 1206-os tokozású, a tranyók SO-23, és a 6.8 ohmos ellenállások meg 0.75W-osak.
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Én nem tennék tranyót a SG-re, ha egy-egy IRF-et hajtana, de talán még ha kettőt, akkor sem. Vagy driver, vagy semmi...
(#) emmzolee válasza watt hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Hello

Ok. Építek egyet nélküle is.

És mi a véleményed az idduktivitásos kérdésemről?
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Nemprobléma.
Effektíven alig folyik áram a vezérlőbe.
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Kössz

Közben átterveztem az SG3525 vezérlésemet a legegyszerűbb változatúvá. Se vezérlő tranyók, se semmi extra.

Jó kicsi lett. :nevetes1:

A driverest is megépítem, abba akkor teszek kisebb méretű induktivitást, és mehet a teszt. Akkor lesz egy furatszerelt, annak az smd-s változata, és az egyszerű smd-s.
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

A 100n-t az IC lábaihoz közelebb tenném, mert ahogy látom a hely engedi. Ettől "nyugodtabban aludnék", lehet nem lenne különbség...
(#) gulyi88 válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Nekem az elsődleges szempontom a Gétekre menő vezetékek kanyarmentessége lett volna.
Ha nincs meghajtó, akkor ezen folyik a Ig tűimpulzussorozat, a kanyarok semmiképp nem tesznek jót. Mindesesetre ha megcsinálod megnézhetéd, hogy milyen a kimenőjel a géteknél közvetlenül meg az IC nél közvetlenül.

2 oldalashoz nem kell furatgalván, csak 2 egymásfeletti forrszem, (vagy direkt átkötésre vagy egy megfelelő alktrészlábon keresztül (ha van furatszerelt),
figyelve a soros RL, és párhuzamos C (2 oldal között) hatásokat).
(#) emmzolee válasza watt hozzászólására (») Nov 18, 2009 1 /

Aha, a 100 nF -os kondin én is gondolkoztam.
(#) emmzolee válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

A kanyarokat jobb lenne szerinted, ha nem szögletesre, hanem kör ívesre csinálnám? Mert az egy oldalason elkerülhetetlen ez a kanyargózás.

Ha meg csinálom 2 oldalasra, akkor ott egyszerűbb a helyzet.
Viszont írtad, hogy forrszemet be kell tenni 2 oldalasnál, és ott ét viszem a másik oldalra a jelet. Na igen, de azzal is elég nagy helyet elfoglalok. (2X2mm) na meg a jelnek az a 90°-os kanyar se tesz jót, ami az egyik oldalról a másikra átvezetéssel jár. Inkább ezért a táplálás részekkel trükközzek ne a jellel. Ugye?
(#) gulyi88 válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

én úgy csinálnám, hogy a kimenet a lehető leg egyenesebben vezetném ki, az IC tokozásához közvetlenül felraknék 1-2db 100nF-os MKP/Y kondit a tápágba, és akkor a táp onnantól nem annyira kényes, azon lehet kanyar...

Az is lehet, hogy ez csak az én hülyeségem, mert az a pár kanyar a kimenőjelben ekkora frekin nem sok vizet zavar...
(#) Csaszu válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Hali
12 V tápokban, autóserőknél nagyon durván eltérőek a hosszok, meghajtóktól a gate-ekig, és kanyarognak is toroidok alatt, drain/source sinek mellett mindenhol, 30-50 khz-en
Ránézek majd, van-e valami lokker gate-eknél meg a meghajtó kimenetén.
(#) emmzolee válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Értve.

Ilyen lett a kanyarok körívesítése után, és a kondit is az ic tövébe tettem.
(#) emmzolee válasza Csaszu hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Naa Csaszu te itt is??

Láttalak a CS-n is többször
(#) sankesz19 hozzászólása Nov 18, 2009 /

Szega Fiúk!

Figyúzzatok, mi van akkor hogyha a tápra nem rakunk optocsatolót, hanem egy trimmerrel változtatjuk a kitöltési tényezőt (maxra pl) mint ahogy emmzolee is próbálta cimó tápját és úgy járatjuk egyfolytába.
Akkor mi történik terhelés nélkül, és terhelve?
Megéri úgy vagy inkább optocsatoló?
(#) cimopata válasza sankesz19 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Természetesen VCS nélkül a trafóáttétele szerint fog alakulni a kimeneti feszültség.

Nagyobb terhelés hatására és bemenőfeszültség csökkenésére esni fog a kimeneti feszültség.
(#) sankesz19 válasza cimopata hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Tehát akkor járatható úgye?Terhelés nélkül max kitöltéssel nem vesz fel annyi áramot mint terhelve!
(#) emmzolee válasza sankesz19 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Persze. Működik úgy is. Miért nem használod a fesz stabilizátort? Nem jól működik?

Trafó gondod meg oldódott? Mi volt a gáz?
(#) cimopata válasza sankesz19 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Természetesen nem, csak mágnesező áramot vesz fel.
Következő: »»   48 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem