Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés

Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 40
(#) Stadi válasza lidi hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Már alig várom, hogy megjelenjen a kizárólag mikroszkóp alatt élvezhető terepasztal, amelyen nanomotorokkal hajtott mozdonyok húzzák a parányi kocsikat.

Mondjuk az egész elférhetne egy mikrofilm méretű lapkán. Így a tulaj csak elővesz egy vékonyka gyűjtőfüzetet a szekrényből, kiválasztja belőle azt a terepasztalt, amihez épp kedve van, beteszi a "mikrofilm"-nézőbe és már élvezheti is a látványt. Milyen helytakarékos lenne. 100 terepasztal egy füzetben.
(#) kacsa-86 hozzászólása Nov 9, 2009 /

Üdv!

Elkapott a digitális vasútüzem építés láza, és az elektronikai építési láz egyszerre! Arra gondoltam hogy építek én is egy saját mozdonydekódert, Atmegával és C-ben programozva. Jogos lehet a kérdés hogy miért, de gyakorlásnak gondoltam...

Szeretnék pár kérdést feltenni itt, de félek már lerágott csont lesz. Átolvastam a topikot már kétszer is, és a belinkelt oldalakat is bogarásztam már.

*Nem igazán értem milyen szabványos rendszerben történik a kommunikáció (vezérlő és dekóder között). Például Roco Multimaus esetében. És hogy a többi rendszerrel mennyire kompatibilis.

Ugyan volt szó szerintem erről az előzőekben, de most hirtelen ez a pár száz oldal amit átnéztem kicsit megkavart...
Szóval bocsánat mindenkitől ha nagy hülyeséget kérdeztem!
(#) lidi válasza kacsa-86 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Nem nagyon ismerem a Roco rendszert, de ha jol tudom xpressnet buszt használ. Ez a busz köti össze a boosterrel. A booster által kiadott jel, ami megy a pályába, az dcc szabvány, ezt veszi a dekóder. Ez jól bővíthető rendszer, több kézivezérlő, booster, stb is csatlakozhat a központhoz.

Kezdésnek talán egy egyszerűbb projectet ajánlanék, pl MiniDCC. Itt nincs vezérlő busz, csak egy vezérlő, ami dcc jelet ad ki, amit felerősítve a pályába küldünk, és már veszi is a dekóder. A cikkek között találsz is egy kis leírást róla.

Itt persze nincs pc kapcsolat, különálló végtelen kézivezérlő, stb. Viszont megépítve elsőre működik, tesztelni az épülő komponenseket később is tökéletes lesz.

Olvasgatom a hsz edet, de nem teljesen világos hogy mi is hiányzik neked. Talán az NMRA DCC szabványok ?
De olvasd el a cikkek közötti dcc-s írást is hátha szolgál némi infóval számodra. Bár általában PIC es források vannak benne.
(#) kacsa-86 válasza lidi hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Valóban nem világosan fogalmaztam belátom. Már sokan mondogatták hogy ilyenkor inkább aludni kellene! :yes:

Szóval akkor mégegyszer nekiugrok...
Van egy Roco Multimaus kezdőkészletem, és jó pár mozdonyom dekóder nélkül. Gondoltam hogy ezekbe építenék én dekódert. Tehát egy jól működő rendszer adott, csak a mozdonydekóder építse lenne a cél.
Ahogy olvasgattam nagyjából már körvonalazódik előttem mit is kellene megvalósítani egy dekóderben, csak eddig az nem volt tiszta számomra miként történik a kommunikáció. Illetve hogy lehet kompatibilis mondjuk két gyártó dekódere (Lenz,ESU,stb...) akár egy Roco, vagy másik digitális készlettel. De akkor a megfejtés a DCC szabványban rejlik ezek szerint, ha jól értelmezem.
De hangsúlyozom nem rég kezdtem el a témával foglalkozni, ezért kérdezek most hülyeségeket...
Olvasgatom máris a DCC szabványokat, meg megnézem a cikket is...

Igen, a DCC szabványú jelet bármelyik DCC dekóder tudja értelmezni, épp ez a szabvány lényege. Ezek szerint neked csak dekóderek kellenének. A cikkben van egy egyszerű dekóder, az sem rossz kezdetnek, de a legjobb amit utánépítésre találtam az a MERG féle dekóder. Ez már terhelésszabályozott. (emelkedőn vagonokkal terhelve is el tud indulni 1. menetfokozatban, és szép lassan mászik fel, és lejtőn sem szalad meg) Ez is PIC-es. Valahol láttam Atmel -es forrást is, ha megtalálom belinkelem.
(#) kacsa-86 válasza lidi hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Lényegében igen én csak dekódert akarok építeni, és ha megtalálod az Atmeles forrást és belinkeled akkor azt megköszönném!

Én erre bukkantam mint Atmel-es forrás:
open dcc

Lehet hogy már volt, akkor elnézést...
(#) lidi válasza kacsa-86 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Hmm, látom te ilyen éjjeli bagoly vagy. Nade visszatérve a témához, ez ugyan atmeles, de funkció dekóder. Mozdonyba nem jó, és nem csak a mérete miatt
(#) jvnd válasza kacsa-86 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia. Tudom javasolni az indexen a digitális vasútmodellezés topicot, gyakorlatilag minden kérdésre választ találsz. A vasutmodellezes.lap.hu -n nagyon sok jó site van a digitális és egyéb modellezésről. (A dekóderkészítés problémáját is kitárgyalták. Ha vonatozni akarsz, inkább vedd meg pl itt is árulják, ha érdekel a DCC szabvány PID szabályozás stb, akkor fogj bele.) Sok sikert.
(#) Dietrich válasza kacsa-86 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

"olvasgatom..."

hm...ez azt jelenti, hogy nem megy az angol?mert akkor lesz még sok bajod a DCC-vel...

Az NMRA DCC szabványt jól meg kell érteni a dekóderfejlesztéshez. Ha csak copy-zol valamilyen web-es dekódert, az meg nem visz a rendszer mélyebb megértéséhez közelebb... talán nem is ez a cél?

Javaslom, hogy ne mobildekóderrel, hanem eszközzel kezdj, abba nem kell PWM kezelés és H-híd sem...utána már lehet mobilozni

Lidi! Elkezdtem gondolkoni egy bluetooth-100m DCC jel átviteli megoldáson...van ennek értelme? Igazából minden alkatrészt lehet kani hozzá, nem értem, hogy miért nem gyártja már valaki...hol a bibi?
(#) lidi válasza Dietrich hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

A mobil dekóderrel is lehet simán kezdeni, nem a pwm lesz ott a gond Először úgyis a világítás 1 ledjét szeretné felkapcsolni az ember.

Vezeték nélküli cucc jó, lehet kapni rádiós modulokat (én is vettem már két 866MHz eset) , ezektől miben jobb a bluetooth ? Hobbi és gyári szinten is láttam már pár megvalósítást. Akár infrásat, meg régi 450-es rádiótelefonost. Hogy hol a bibi ? Állítólag a 433Mhz nél még sok a zaj, maga a modellvasút is zavarhatja. Ezért választottam én is a 866 -ost, bár még ki se próbáltam a modulokat.

Tényleg, neked milyen rendszered van ? Saját építés ? Hogyan tervezed a vezetéknélküli megvalósítást ?
(#) Dietrich válasza lidi hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia!

Gyáriban van Roco LM2 és LENZ Set 100 is, eszközdekóderek sajátok - nem webes, hanem 0-ról indulva teljesen jogtisztán saját -

Régi asztalt szétszedtem és 3 hete új alapot építettem, 3,2 X 1 m-es, H0-ás, ami egy 8-ast formál alsó szelőben állomással, fordítókoronggal.

Mobilban Esu Lokpilot 3, DCC 3.0 és Loksound 3.5-ösök vannak.

---------------------------------------
Az eszközdekódernek 2 változata is van, egy haver csinált hozzá olyan kiegészítést, aminek segítségével egy db LS100 klón 4 db NÉGYFÉNYŰ jelzőt képes kezelni. Ehhez persze a dekódert is át kell írni: a magas jelek a portonkénti kimenetben: LL, LH, HL, HH. Értelem szerűen LL az alap, tehát a piros állapot - ami dekóderhiba esetén pont megfelelő jelzőállás

----------------------------------------
Bluetooth azért tűnik jobbnak, mert FOLYAMATOS a kapcsolat alagútban is, és semmilyen fém/szikra/interferencia nem zavarja...lásd: autós kihangosítók, vagy a duál(sztereó) bluetooth-ok esete.

Először az eszközdekódernél próbálom megoldani, hogy a bemenő dcc szaggatást, ami jelenleg egy optocsatolón folyik kereszül (erre természetesen nem lesz szükség a későbbiekben), szóval a bemenő dcc jelet egy BT-on próbálom érzékelni. Persze az első lépés, hogy a központ kimenő jelét egy másik BT sugározza.

Külön kérdés, hogy van-e értelme a visszajelzésnek...elsőre úgy tűnik, hogy van, sőt éppen ez az elsődleges előnye a hagyományos DCC-vel szemeben.

Azt is vizsgálom, hogy létezik-e olyan kicsi BT környezet, ami a meglévő és elterjedt dekóderek mellé elfér és működik is....ezügyben a fizikai leválasztás kockás lapon már meg van

Ez persze még csak koncept....meglátjuk mi sikeredik a tervezőasztalon...

Ja hogy te a mozdonyba akarsz bluetoothot ? Ez mondjuk számomra nem derült ki, azt hittem kézivezérlőt akarsz. A saját eszközdekóderről, és a többiről esetleg leírás vagy képek fellelhetőek valahol ? Szívesen megcsodálnám.

Csinálok és feltöltök ide párat...csináltam egy oldalt is régebben, de domaint nem kértem rá...IP-vel meg nem elegáns, így hagytam a fenébe

BT: Igen a Sinen vitt DCC-vel sok bajom van

- alagút előtt minden mozdony sípoljon

nem akarok PC-s izét...de vannak általános dolgok, amelyek mozdonyfüggő illetve helyfüggő. Attól szép a terepasztal, ha életre kel...nem akarok folyamatosan akármit nyomogatni...

Persze van PC illesztőm, de mindenre az sem jó.....nekem túlságosan indirekt a TC

mondjuk léteznek ingyenes tárhely szolgáltatók, pl freeweb

Off
De nem PHP/MySQL és SQL CreateDB eléréssel

php és mysql szerintem van, createdb minek ? valami keretrendszert használsz, és annak az installjában van ?
(#) kacsa-86 válasza Dietrich hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Az olvasgatom alatt ténylegesen azt értem hogy a német jobban fekszik! Viszont már kezdenek körvonalazódni a dolgok!

Nem copy-zni akarok, mert abból nem tanul az ember! Az index digitális modellvasút topikja jó, de ez a topik valahogy mégis közelebb vitt már a "cél" felé!

(#) lidi hozzászólása Nov 14, 2009 /

Úgy néz ki végre sikerül a szünetmentes vagonvilágításom: Bővebben: Link A videon egy régi világítás látható 2x470µF kondival, a jobb oldali étkezőkocsi pedig az új világítás panellel. Kicsit jobban bírja az áramszünetet Kb 4-5mp ig nincs fényerő változás, utána kezd halványodni. Kb 1 perc mire kialszik teljesen.
(#) Norberto válasza lidi hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Szuper, szerintem jó lett!

Valami Gold-cap-es megoldása van vagy hasonló?
(#) lidi válasza Norberto hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Igen, goldcapok vannak benne + feszstab + saját dekoder a világitásnak.
(#) MisiMisi válasza lidi hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Nagyon jól sikerült a belső viágítás! Nemcsak hogy nem villog, de nem is reflektor. Nagyon élethű, szép munka!
Mit jelent az, hogy TWIN-Digital? Tud valaki linket róla?
(#) lidi válasza MisiMisi hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Ezt hol olvastad ? Mármint a twindigitalt ?

Szerk:
Közben utánaolvastam, és ha mindenigaz akkor ez azt jelenti hogy nem csak DCC, hanem a Fleischmann saját FMZ protokollját is ismeri.
(#) MisiMisi hozzászólása Nov 16, 2009 /

A medikerben arulnak ilyen mozdonyokat, persze jo penzert... Kivancsi voltam ra.
(#) MisiMisi hozzászólása Nov 17, 2009 /

Sziasztok! Az ABC(automaic braking control)-hoz tudna valaki kapcsolast mutatni. Azt olvastam a Lenz oldalan, hogy az Asszimetrikus DCC-jelnel a sinek aramat tobb diodan vezetik at a fekezo szakaszon, de nem ugyanannyi dioda van mindket iranyba rakva. Ezaltal asszimetrikus lesz a jel, csak azt nem ertettem hogy idoben, vagy feszultsegben, bar utobbiban biztos vagyok. Az ujabb Lenz dekoderek allitolag fogjak ezt a jelet es reagalnak ra, ahogy a CV-jeikben meg van hatarozva. Olyan kapcsolas kene ami a kozonseges dekodereket alkalmassa teszi ilyen jel vetelere. Talaltam hasonlo megoldast Marklin randszerre, de ott a fekezo szakaszon a kozepso sint teljesen aramtalanitjak, igy ertelem szeruen ha megall a mozdony nem is vilagit. DCC rendszereknel nem is tudom, hogy a dekoder elindul e-ha egybol raadom a DCC-t a kezivezerlon meg mondjuk nem 0-an all a sebesseg.
Vannak ezen a teren valakinek tapasztalatai?
(#) lidi válasza MisiMisi hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

A didódás részt jól gondolod. A sima dekóderek szerintem elindulnak ha kapnak jelet. Vannak u.n. dcc fék generátorok, amik átalakitják egy szakaszon a dcc jelfolyamot broadcast address sebesség 0 -ra. De ez nem egyszerű, mert mikor szakaszhatáron összezárnak a kerekek, akkor egymás ellen is dolgozhat a két szakaszt hajtó booster. Sima áramtalanítás működhet, de ekkor elég hirtelen fog megállni a szerelvény, és világítás se lesz. Ha nincs abc -t tudo dekodered, akkor még talán foglaltságjelzők + inteligens központ ( PC ) is meg tudja állitani a jelző előtt.
(#) MisiMisi válasza lidi hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Összevetve akkor tuladjonkeppen meg mindig a foglaltság jelző+ intelligens központ a nyerő. csak jó lenne azt is házilag összebarkácsolni, hogy ne dobjak ki százezreket az ablakon(ha lennének egyáltalán..) Köszi a segítséget, legalább mostmár tudom a helyes utat! Valaki készített már otthon ilyen intelligens központot, vagy vannak róla tapasztalatai?
(#) lidi válasza MisiMisi hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Van erre program ( Train controller and CO vagy mi), meg házi interface a PC és a xpressnet-es dcc központ közé. De nincs ismerősöm aki csinált volna ilyet.
(#) joko1313 válasza lidi hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Dehogyisnem LIDI!
Engem ismersz.
Én megcsináltam.
Azt az xpressnetes cuccot ugy hívják GenLi, és kiváloan mukodik a Traincontrollerrel ez a terepasztal vezérlo szofver.
De kell még hozzá kozpont amiben benne van a S88 visszajelentéshez valo cucc és a visszajelento modulok.
Minden mukodoképes és nagyon használhato cucc.
A rendszerem már teljes, megvan minden.
Ha valami olyan kérdés van ami nem idevalo mert a modik talán....
Inkább keressetek meg priviben ha érdekel.
TTJozsi
Következő: »»   21 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem