Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-rom és 2N3055
Lapozás: OK   1 / 1
(#) jocy0823 hozzászólása Nov 21, 2009 / 1

Sziasztok! nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz,létszíves segítsetek! Van egy PC-ből kivett DVD olvasóm! az a tervem vele hogy sima 12V-os tápról is működjön, zenét tudjak vele hallgatni! PC tápról ez ment is. ,de sima tápról nem megy! Kevés az amper mert a feszültség megvan? ha igen akkor 2N3055-ös tranyóval növelni lehet az áramerősséget? ja és ugye kell hozzá 5V is azt meg L7805CV-vel csináltam! kérlek segítsetek! KÖSZI
(#) Medve válasza jocy0823 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Hello, mit értesz sima táp alatt? Valószínűleg van adatlapja...hány mA a terhelhetősége? S mennyi az áramfelvétele a DVD-nek? Ha ráteszed a tápra a DVD-t mekkora feszültséget mérsz? Megvan az 5V is?
(#) StMiklos válasza jocy0823 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Szevasz!
Hm.. A PC tápból /ezt nyilván tudtad/ a +12V-ot a sárga és fekete vezetéken kapta. Nem emlékszem, hogy láttam volna olyan CD/DVD eszközt, amin ne lett volna feltüntetve az áramfelvétele, ha ezt biztosítod már tudna forogni. Megnéztem most 4db.-ot. 1 és 2A közötti ..
Kell neki a +5V is, és ezen túlmenően szüksége van bizonyos jelekre, amelyek a 80 eres /új IDE/ , vagy a SATA kábelen keresztül érkeznek.. Én így tudom, úgyhogy ez így nem nem fog menni, de ne legyen igazam.
Üdv: StMiklos
(#) Hp41C válasza jocy0823 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Szia!

A 78T12 ill 78T05 típusok 3A -ig használhatók, csak hűteni kell őket. A 78xx felépített tápok ekkora áramnál jelentős teljesítményt alakítanak hővé...
Nem lenne egyszerűbb egy kimustrált PC kapcsoló üzemű tápot (régi PC-be való, amin még nincs 3.3V, még nem ATX kompatibilis....) használni?

Szia
(#) jocy0823 hozzászólása Nov 21, 2009 /

2N3055-el nem lehet megcsinálni? Ti hogy csinálnátok meg? Amúgy meg nem kell hozzá az IDE kábel! Amikor PC tápról próbáltam akkor csak az áram kábel volt rádugva semmi más!
(#) klemo86 válasza jocy0823 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Mi annak idején a kocsiba úgy hallgattunk CD-t, hogy egy CD-ROM-ot tettünk bele, amin volt "Play" gomb, kapta a 12Voltot stabilizálva, meg az 5Voltot értelemszerűen ugyan onnan az akksiról szintén stabilizálva a 78-as sorozat nagytesóival… A rádióra faragtunk egy bemenetet, és kész is volt (a felfüggesztésére nem térnék ki, mert ugye egy autóban kell a rázkódásvédelem, főleg a magyar utakon).
(#) jocy0823 hozzászólása Nov 22, 2009 /

Erről a tápegységről menne! 23V-os 700mA-os trafó,LM317T,és a tápegységbe bele van kötve egy 2N3055 tranyó. A DVD-rom igényei: 12V 1,5A , 5V 1,7A
(#) Medve válasza jocy0823 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Összefoglalva: Nem a 115W-os tranzisztorod adja meg a tápod teljesítményét, ahhoz ennek meg is kell kapnia azt a teljesítményt. Vagyis szerezz egy, az előbb kiszámolt teljesítményű transzformátort, ÉS stabilizátorokat (tranzisztorokat) amelyek a két feszültséghez tartozó áramokat tudják nyújtani. Természetesen nem árt túlméretezni az egészet mondjuk 30%-kal.
(#) LengyelMisi válasza jocy0823 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Nem tudom megtaláltad-e a megoldást, én rég foglalkozom ilyennel, és lenne egy jó tanácsom, ha megfogadod! Új vagyok itt, de segitek.
A gépből kivett cd, v. dvd meghajtó összetett tápot igényel és ezért konkrét meghajtást épiteni hozzá kissé nehéz. Én csináltam, sőt dobozoltam is be belső hardwert. A legegyszerübb megoldás, ha keresel egy régi, min 200w-os számitógépes tápot, leveszed a házat, a narancs fekete 12V, de amúgy a táplapon fel van iratozva. Bontsd ki a tápot és vedd ki a ventit. Alacsony dobozban is elfér, épitsd elé a Rom-ot, az IDE kábelnek hagyj kimenetet és nem kell épitened semmit. Csak a dobozt és a dekort
Tökéletes hordozható egység készithető, legyen az dvd ROM, RAM, v. akár vinyó. Üdv Misi
(#) jocy0823 hozzászólása Nov 22, 2009 /

De hogyan kell be kapcsolni a tápot? Ez a gondom mert van PC tápom de nem tudom bekapcsolni alaplap nélkül!
(#) Thomas10100 válasza jocy0823 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Helló!

Milyen DVD olvasó ez? Én csak CD olvasóból láttam olyat amin volt lejátszás gomb.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem