Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kettős táp készítése

Témaindító: Belzebub, idő: Dec 19, 2005
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Belzebub hozzászólása Dec 19, 2005 /

Sziasztok

Segítségre van szükségem!!!
Egy kettőstápot kellene stabilizálnom. Nincs valakinek egy olcsó, egyszerű megoldása? +/- 18V-hoz kellene stabilizátor, áganként kb 2,5-3A mellett.
Help me!
(#) bbatka válasza Belzebub hozzászólására (») Dec 20, 2005 /

Szerintem LM317 és LM337 segítségével egyszerű tápot készíthetsz. Az IC-k 1,5A-ig terhelhetők, de 2-2 párhuzamosan kötve olcsó tápegységet készíthetsz vele.
(#) Last_Scout hozzászólása Dec 29, 2006 /

Az lenne a kérdésem, hogyha én egy ilyen kapcsolást megmutatok valami komoly embernek akkor nem fog kiröhögni?
A bemeneten egy 24V-os adapter lenne...
Meg ha ti is úgy gondoljátok, hogy ez így működhet, akkor esetleg bekapcsoláskor nem lesznek nem kívánt tranziens jelenségek, amik a processzor életét követelik a +5V- os kivezetésen???

táp.JPG

(#) erobi82 válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

ott a gnd és a -8V körül valami sántít..sztem
(#) Last_Scout válasza erobi82 hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

úgy gondoltam, hogy a GND1 és a GND nem nagyon lesz összekötögetve... tehát a GND az valójában +8V, csak mi a továbbiakban azt vesszük földnek, és ahhoz viszonyítva lesz +8 +5 -8
(#) Last_Scout válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

mondjuk az eagle élből összekötötte őket, de az most nem számít, csak az elv lenne a lényeg...
(#) pixels válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

Van egy hasonló kapcsolásom megépítve.. mégpedig egy pic égetőben. Ott egy 7805L és egy 7808L van így egymásrakötve, és működik. Így van 3 kivezetés GND, +5V, és +13V kivezetések. Még ki van egészítve egy-egy 100n kondenzátorral az IC-k előtt és után a GND-re húzva. Sztem a kondik kellenének.
(#) Last_Scout válasza pixels hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

jaja persze kondi az kell, csak nem voltam benne biztos, hogy ilyent szabad csinálni...
(#) Last_Scout hozzászólása Dec 29, 2006 /

Naszóva a kondikkal valami ilyesmire gondoltam....

táp.JPG

(#) potyo válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

Még egy kondenzátor kell az IC1 és a KI-4 közé. Én is csináltam már ilyet, arra figyelj, hogy a KI-3 és KI-4 kivezetések között nagyobb (vagy legalább ugyanakkora) áram follyon, mint a KI-1 és KI-2 kivezetéseken folyó áramok összege.
(#) Last_Scout válasza potyo hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

kösz... azt kifelejtettem...
miért kell akkora áramnak folynia???
(#) potyo válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

Mert a szabályzó úgy szabályoz, hogy a kimenetén kifele folyik áram. Ha a KI-1 és KI-2 közé nem teszel fogyasztót, akkor a KI-3 és KI-4 lábakon kifele folyó áramnak befele kellene folynia az alsó 7808 szabályzóba, ami lehetetlen, ebből kifolyólag pedig az egész kapcsolás működése borul.
(#) Last_Scout válasza potyo hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

nem inkább úgy, hogy a ki3 és ki4 közé kell az a fogyasztó? Ez mondjuk szeirntem gáz lesz, mert úgy terveztem, hogy a kimenten a ki3 lenne a referencia pont, és ahhoz képest lenne +-8V amire műverősítő menne, és akkor lenne még a ki2-n +5V amin meg egy processzor lenne... de akkor ez így nem okés... ami azért baj, mert nem nagyon van hozzá középmegcsapolású tápom, máshogy meg nem tudom hogy tudnék előállítani szimmetrikus tápfeszültséget a műverősítőknek.
(#) Sebi válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

Én inkább így oldanám meg...

kettős.GIF

(#) dB_Thunder válasza Sebi hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

Ez a kapcsolás is csak addig életképes, míg a GND vezetéken csak pár miliamper szállingózik !!! Mert ha nem akkor lehet hogy a füst fog szállingózni !
A virtuális földet célszerű 1 hangfrekis tenlesítmény erősítő (pl:TDA2003 vagy inkább 2006) kimenetéről (amit féltápfeszre állítunk)venni, mert az terhelhető bármilyen irányú árammal, és pár amperig is!
(#) Sebi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

Na, ja ebben igazad van, de itt valami műveleti erősítők meg proci táplálásáról volt szó...
Azért írtam ZL-es zenert, mert azért az bírja a strapát és arra számíthatunk, hogy majdnem szimmetrikus a terhelés. Természetesen műterhelésekkel célszerű előbb beállítani a munkaellenállás értékét a várható "igazi" üzemmódnak megfelelően.
Ugyanígy azt is meg kell oldani, hogy kapcsolni csak a 24V-os bemenetnél legyen lehetőség.
(#) Last_Scout válasza Sebi hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

aha merőben más megközelítés... teccik köszönöm szépen...
és ha jól értem az a probléma, hogy az összes áram ami folyik az mind a zeneren keresztül menne, és az nem biztos, hogy teccik neki...
(#) potyo válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

Mennyire szükségesek a stabil feszültségek, és kb. mekkora lenne a terhelés az ágakon? Szerintem célszerűbb lenne kapcsolóüzemű átalakítót használni. Holnap rajzolok egy egyszerű kapcsolást.
(#) Last_Scout válasza potyo hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

hát a +5V és a virtuális öld közt lenne 4 db feszültség követő műveleti erősítő, és egy mikroprocesszor, valamint ez lenne a mikroprocesszor A/D konverterének referenciája is. A +-8V közt pedig lenne 2db feszültség összegző erősítő...
(#) Sebi válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

Nem az összes áram folyik át a zeneren, csak a pozitív tápokból kivett áramok + a munkaellenállás árama. A negatív oldalról kivett áram kivonódik a zeneren folyó áramból!
Az áramköreid - nagy valószínűséggel - szinte állandó fogyasztást képviselnek, tehát beállítható az optimális munkaellenállás-érték.
Persze ha hozzáférhető lenne a 24V-os táp váltóáramú része, akkor a graetz-híd kiegészíthető lenne egy negatív feszkétszerezővel (középleágazás nélkül), de akkor megnőne a disszipáció valamennyi stabkockán, hiszen 24V-ból kellene gyártani 8V-okat.

Az biztos, hogy amit itt ketten alkottunk az működik és nem lesz túl meleg (az "L" stabokból adódik, hogy nem számítasz + - 50...70mA-nál nagyobb terhelésre), de persze el lehet gondolkodni potyo javaslatán is, amit én ebben az esetben úgy szoktam megoldani, hogy egy buck-konvertert használok a pozitív fesz előállítására és az induktivitására rátekerek kb 10menetet (típusfüggő) ami ugye földfüggetlen feszt állít elő egy schottky diódával. Ennek viszont előfeltétele, hogy a pozitív ágon legyen terhelés, különben nem lesz negatív oldali fesz... de ez többnyire nem gond és fele a költsége. (LM2675 1kHUF)
(#) szabi83 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

ez hogy tetszik?? sztem jó.
(#) Last_Scout válasza Sebi hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

hát az sajnos nem elérhető, mert úgy akarom megcsinálni, hogy bármilyen 24V-os adapterről menjen...

Hát szerintem hacsak potyo nem rajzol még valami ennél is egyszerűbbet, akkor marad a jelenlegi állapot negatív stabicvel, meg zenerrel, és akkor majd vizsgaidőszak után ki is próbálom
(#) Sebi válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

A rajzod csak váltakozófesz esetén működik, a +24V nem megy át a záróirányú diódán a negatív stab felé! (és nem is lesz negatív)
(#) Last_Scout válasza Sebi hozzászólására (») Jan 1, 2007 /

mondjuk így sziveszter hajnalban belegondolva tényleg nem tudom elképzelni hogy működik, tegnap még azt hittem, hogy értem, de most nem
Kezdek olyan lenni mint a dicovery-n a műsorok, hogy úristen 1 hónapig tart megcsinálni valamit, de csak 10 perc van rá, és csodák csodájára valahogy mégis sikerül... kszönöm szépen a segítségeket

BUÉK mindenkinek!!!
És talán mostmár eljött az ideje egy kis alvásnak
(#) pucer888 hozzászólása Szept 25, 2008 /

hali!
egy 2X100W-os erősítőhöz egy 2X35V-os toroid feszültségét szeretném stabilizálni,ami 200VA-es. egyenirányítva és pufferelve kb. 47 V-ot kapnék,az erősítőmet viszont +-44V-ig lehet biztonságosan meghajtani. 40-42 V lenne az optimális. a pufferkondik értéke amperenként (ami kb. 2,5 A) 2200mikroFarad lesz. valakinek valami IC-s,tranzisztoros,stb... ötlet köszi!
(#) Kovidivi válasza pucer888 hozzászólására (») Szept 25, 2008 /

Jobban jársz egy másik erősítővel, esetleg letekerhetsz a trafóból... A másik: 200VA-es trafó kevés lesz 2X100watthoz...
(#) titi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 25, 2008 /

Szerintem TDA 7294-hez szeretné, az azért nem 100W-os...
(#) Kovidivi válasza titi hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Ahhoz talán elég.
(#) pucer888 hozzászólása Szept 27, 2008 /

Titi,Kovi!
ezt szeretem hogy mindenki mást mond. nem pont rátok gondolok
tegyük fel hogy beteszem neki ezt a trafót,feltekerem a potit,és vigyorgok hogy "milesszmá" konkrétan mit fogok tapasztalni? hogy 100W-ból visszakapok 60-70-et?
(#) lapose válasza pucer888 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Szia!
Szerintem a stabilizátorra költött pénz kb. annyi lesz, hogy jobban jársz ha veszel 2db TDA7293_at, azok elmennek 50V-ig. 8 ohm -os terhelésre ideális lesz!
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem