Fórum témák
» Több friss téma |
A laptopom onboard hálozati kártyája nem működik és emlékeim szerint valamikor villámcsapás volt a közelben és ekkor ment tönkre (2 ház között fizikai összeköttetés volt).
Amennyire néztem egy Ethernet sematikus rajzot a fizikai csatlakozó után van egy illesztőtrafó és utána közvetlenöl a vezérlő chip-be megy már bele a jel. Mivel a gép amúgy tökéletesen működik ezért azt sakkoztam ki hogy nem biztos hogy a vezérlőchipig (déli híd?) eljutott a nagyfesz hanem az illesztőtrafó esetleg megfogta, persze lehet hogy nem mivel nem értek az analóg elektronikához... Illetve van még egy Balun trafó (a képen 09 a jelzés) is ahogy láttam a boardon előbb oda csatlakozik... A gép amúgy tökéletesen működik, most PCMCIA LAN kártyát használok csak szeretném megjavítani ha lehet. - Szerintetek az illesztő trafó (TAIMAG HA003) adta meg magát mert ha igen azt még talán ki tudom cserélni? Hogyan tudok meggyőződni erről? - Hogy lehetne kideríteni hogy esetleg maga a vezérlő chip sérült-e? - Mi a szerepe a Balun trafónak, lehet hogy az (IS) ment tönkre? Segítségeteket, javaslatotokat előre is köszönöm. Attila
HA-003 adatlap
Az adatlap alapján ki tudod mérni, épségben maradtak-e a tekercsek.
A bemeneten a trafó előtt szokott lenni egy RC tag (rendszerint: 1nF, 75 Ohm) is a tranziensek elnyomására. Én megnézném, hogy a kondenzátor vagy valamelyik ellenállás nincs-e átütve. Bár meglehet, hogy a ballun transzformátorral váltották ki az RC tagot.
Ha nem találod meg a hibát, akkor javaslom, hogy szerezz be egy USB LAN sticket, szedd szét, és építsd be a gép belsejébe. Az egyik USB -t feláldozod, (vagy veszel egy USB HUB -ot és azt is beépíted) az RJ csatlakozón meg kivezeted a LAN -t. Igy olyan lesz mint régen. Ha HUB -ot teszel be, akkor még lesz legalább 2 USB -d, amit felhasználhatsz másra, pl. Bluetooth -ot is szerelhetsz be.
A rendszer a hálózati kártyát látja és csak nem tud linkbe esni?
Igen, a rendszer látja csak nincs link...
Sziasztok!
Látom már elég régi a topik de azért felteszem itt a kérdést. Én is hasonló problémával találtam szembe magam, a különbség annyi hogy a gép nem is ismeri fel a vezérlőt (nem látja) viszont a csatlakozónál a led világít mintha csatlakoztatva lenne a lan kábel. Ebben az esetben valószínűbb a vezérlő IC halála? Lehetséges a cseréje? Próbáltam típust nézni pci-os lan kártyákon de nem találtam ilyet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |