Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   118 / 274
(#) bundibacsi hozzászólása Nov 30, 2009 /

Sziasztok!Én megépítettem a belinkelt verziót szépen szól is,de valamiért nekem furcsa,hogy a 10cm-es 4ohm-os hangszórókat nem tudom vele kihajtani.Pedig előfokot is építettem hozzá.+-17v ról járatom 2db 20va-es torroid trafóról.Valakinek ötlete?

Bővebben: Link
(#) Bonanza02 válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Akkor 34V-ról járatod? Az a 20VA-es trafó lehet hogy kevés ám.Nem esik le a fesz,amikor ki van vezérelve a végfok?
(#) bundibacsi válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Igen 34v-ról.Viszont a tápfesz nem esik le mikor ki van vezérelve.
(#) Kovidivi válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Mekkora terhelhetőségű az a hangszóró? Mert ha 200w-os, akkor nem is fogod kihajtani sosem 18w-tal!
(#) highand válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Mennyi az egyenáramú ellenállása azoknak a hangszóróknak? Az IC 3,5A-nél lehatárol. Tehát max 28Vpp-tud 4 ohmra leadni, bármennyi is a tápfesze.

Kezdjük ott,hogy a 10cm-es hangszóró kevés is ehhez.
Nincs valami nagyobb?
(#) highand válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Igazad van, de az is lehet, hogy valami autó hangszóró, ugye gyanús a méret, és akkor annyira kuka az érzékenysége, hogy sosem fog szólni semmivel.
(#) Bonanza02 válasza highand hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Vagy csak szegénynek a csévéjéről egyszercsak leugrik a huzal, és Game Over.
(#) bundibacsi válasza highand hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

A hangszóró 10w-os és egy régi Grundig tv-ből származik amiben ha jól emlékszem tda2050-el volt hajtva.De van itthon egy csomó hangszóróm amivel kipróbáltam és egyikel sem jobb a helyzet.
(#) highand válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Akkor pedig szólnia kellene. Melegszik-e, miközben hajtod?

Ráírva 10 watt, az sinusban lehet hogy csak 5 watt. Ehhez az erősítőhöz meg legalább 40W-os hangszóró kellene. (kis hangerőn próbálni jó a 10cm-es,de teljesen meghajtani az veszélyes játék a hangszóróra és az ic-re nézve is - zárlat-ic hopp!)
(#) highand válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Hallgass Bonanzára, jót mond ám.
(#) highand hozzászólása Nov 30, 2009 /

Itt vagy Tomi?
(#) Tomy27 hozzászólása Nov 30, 2009 /

Akkor u.a. mégegyszer.
Még egy kérdés mert ezt sem értem igazán.Anno régen volt ilyen végfokkal szerelt erősítőm,igaz akkor még 8ohm vidi handobozokkal használtam.Viszont a rajzon 2Ohm effektív terhelés van feltüntetve.Vagyis akkor ez 2Ohm terhelésen adná le a 100W-ot?Ez hogy bírja ki az IC,mert ha nem tévedek ez is híd kapcsolás akarna lenni?
(#) bundibacsi válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Egy p2-es slot1 procihűtővel(passzív) hűtöm a két oldalt de nem sokat melegszik 1 óra alatt épp hogy langyos.De a
Philips fb-642-es hangfalaimmal sem melegedett jobban pedig.
(#) highand válasza Tomy27 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

A TDA 2030 3,5A-t tud csúcsban, Amikor kettőt párhuzamosan kötsz, akkor már 7A-t tud.

Ha csak simán kötöd, akkor kb 28Vpp-tud leadni ez úgy 25W lenne, de egy db IC nem tud ehhez áramot adni, viszont kettő párhuzamosan már igen.

Amikor hídba kötöd, akkor a nullához képest mindkét irányba tud adni 28V-ot és ehhez pont elég a 7A csúcsáram, amit párhuzamosan le tud adni.

Namost, ha klipp nélkül tud 28V-ot egy irányban, akkor +- tud 56Vpp-t, az +-7A. Tehát 4 ohm-ra megvan a 100W és teljesítményben is kibirja 4 db tok.

Ennyi.
(#) Tomy27 válasza highand hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Köszöntem a kielégítő választ, mindig tanul az ember.
(#) Directors hozzászólása Dec 13, 2009 /

Sziasztok!

Figure 13. Typical amplifier
with split power supply kapcsoláson ven egy C8-as és a R5-ös ellenállás.
Ezeknek mekkoráknak kell,hogy legyenek?
+-12V-ról fog üzemelni kapcsolóüzemű tápról.

tda2030.pdf

(#) highand válasza Directors hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Az utólagos fázisjavító tag, a kondinak jó lesz 100pF az adatlap szerint. Az ellenállás értéke már bajosabb dolog, én úgy látom, hogy 3xR2, azaz legalább 2k. Én inkább 3,3k-ot tennék.

Igazán pontosan úgy kellene beállítani, hogy a használt hangszóróval lemérni a frekimenetet a kondi nélkül és azután kiszámítani a kondit, hogy pontosan ugyanazt a felső-határfrekix0,9 töréspontot adja.

Ennek az az értelme, hogy a visszacsatolt jel fázisán is húznak kicsit, nő a fázistartalék. Még az is oda van írva, hogy az erősítés soha ne legyen 24dB alatt, mert akkor gerjed. Ez nyilván a lineáris átviteli szakaszra vonatkozik csak.
(#) highand hozzászólása Dec 13, 2009 /

Csak a pontosság kedvéért. Ha azt az ellenállást az adatlapon olvasható 3R2 kifejezés hagyományos olvasatában 3,2 Ohm-nak olvassátok, az garantált gerjedést okoz.
(#) magitor hozzászólása Dec 13, 2009 /

Üdv urak építettem egy sztereó panelt az alapkapcsolással, és az lenne a kérdésem mekkora ellenállást, mekkora teljesítménnyel illene rakknom CRC szűrőbe, mert búg a kicsike? a trafó 1.2A 12V AC aszimmetrikus és a graetz után puffernek 2 3300µF 35V kondi van, vagy használhatok L tagot R helyett az pedig egy toroid gyűrű 20mH induktivitással, 1mm huzallal.
(#) magitor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Aham, ez a búgás kifejezetten magasabb hang, hangerő szabályzással megegyezően erősödik, tonusának magassága olyan A hang körüli! Közben mértem és 590mA jut egy panelra!
(#) Directors válasza highand hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Köszönöm a segítséged. Akkor 100pF és 3,3k lesz szerintem. Ja és az ellenállásnak elég a 0,6W ugye?
(#) highand válasza Directors hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Igen, az elég.
(#) magitor hozzászólása Dec 20, 2009 /

Hali urak egy rövid kérdésem lenne, alap 2003 kapcsoláshoz nincs rtafóm, viszont lenne egy ilyen megoldás ami a képen van, szimmetrikus tápra is lenne szükségem mert előfok így üzemel míg a 2003 csak szimpla 12V ről, trafóm 24v 850mA as, a stabilizált 12v 7812 7912 vel oldom meg majd utánna. Helyes így?
(#) kadarist válasza magitor hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Szia!

Azonnal lefüstölnek az 1 ohm-os ellenállataid. Csináld meg rendesen, középkivezetéses trafóval a tápot, vagy csináld így:Bővebben: Link
(#) highand válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Karácsony tiszteletére megjelent az első ember, aki elhitte, hogy ebből az IC.ből lehet 100W-os erősítőt építeni. Meghallgatta és elrohant alkatrészt venni...

Aztmondja: ilyen basszus nincs!
(#) magitor válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Aha értem kösz viszont akkor jól gondolom ha stabbal 12V ra állítom akkor áganként lesz 800mA ?
(#) kadarist válasza magitor hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Ha 850mA-es trafód van, akkor max. annyit tudsz kivenni belőle, akárhány voltot állítasz be a stabilizátorral. A szimmetrizáló kapcsolás egyébként 1,5 ampert képes leadni.
(#) highand hozzászólása Dec 21, 2009 /

Nos, a beültetett, kipróbált, hidazott TDA2030-as is szólni fog, két srácnál a karácsonyfa alatt, mint 100W-os, szubbasszus erősítő.
Következő: »»   118 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem