Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   80 / 143
(#) Djatis hozzászólása Nov 28, 2009 /

Érdeklődök hogy valaki hajt e vagy tesztelt e LG GSA-H55N 20 x-os DVD író diódáját ami nyitott dióda mennyivel lehet hajtani ?
Esetleg mennyi a maximum áram amit elbír .
előre is köszönöm a segítséget.
(#) zz0323 válasza Djatis hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Én samsungból termelten ki (SH-223), az 22x-es nyitott, állítólag 500mA a csúcs amit kibír nagyonjó hűtéssel, nekem 290-nel megy, de az nekem pont elég (Élettartam miatt is)
16x-osat szokták 200mA-rel hajtani, a 20-asod szerintem kibírna 300mA-t simán (ha nem 350-et )
(#) alapp válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Ja!
A SAMSUNG írókban nyitott dióda van!
És ez nem gáz az élettartamnál?
Értem úgy hogyha a por vagy valami belemegy, akkor nem mehet tönkre?
Egyébként a 16x-os nyitott dióda teljesítménye megegyezik a zárt 16x-ossal?
(#) wir12 válasza alapp hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Szerintem a teljesítményük meg egyezik csak a tokozásuk más mert minden gyártó törekedik az egyediségre...
(#) spdrfx1 hozzászólása Nov 29, 2009 /

Hello!

Egy olyan kapcsolasi rajz kellene amivel 3 db akkuelemmel tudok meghajtani egy lezerdiodat. ~300mA arammal. Feszultseg kb3.1V.
(#) Collector válasza spdrfx1 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

És mi akadályoz meg benne, hogy szerezz?
Mi 3,1V? Az akksik jóval többet adnak ennél. A dióda feszültsége esetén pedig 3 ilyen akksi kevésnek tűnik.
(#) spdrfx1 hozzászólása Nov 29, 2009 /

jo. akkor a gyengebbek kedveert.

a dioda kb 300mA nel eri el teljesitmenye csucsat, ezt az erteket 3.1V rakapcsolasaval mertem. Egy olyan aramkort keresek, amit ~3.6V tal hajtva 3.1V kimeno feszt kapok stabilan (ugye az akkuk feszultsege toltottsegtol fuggoen csokken, kb 4.2V rol) . persze nem feszultseggeneratoros kellene.
Miert tunik kevesnek 3 akkuelem? 5A-t is leadnak.. sot..

Azért tűnik kevésnek, mert pl. stabkockákhoz, vagy LM317-es áramgenerátorhoz nem elég +0,5V feszültség.

Idézet:
„Egy olyan aramkort keresek, amit ~3.6V tal hajtva 3.1V kimeno feszt kapok stabilan”

Idézet:
„persze nem feszultseggeneratoros kellene.”

Most akkor mi kell? Stabil feszültség, de nem feszültséggenerátor? Biztos én vagyok a gyengeelméjű, de ez ellentmondás
(#) Panhard válasza spdrfx1 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Szerintem köss sorba a lézerdiódával egy előtét ellenállást úgy, hogy teljesen feltöltött akkuknál 300mA legyen az áram és kész.
(#) spdrfx1 válasza Collector hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

LTC3440 ennek meg nem keves.. igazad volt egyszerubb keresni mine egy direkt ezzel foglalkozo oldalon kerdest feltenni.. amugy csak ertetted mit akarok nemtudom mit kotozkodtel.. rossz szokas szokj le rola..

sonttel meg nemjo mert az akkuk feszultsege elegge valtozik..

Én kötözködöm, mikor te kezdtél el rögtön "gyengébbek kedvéért"-ezni? Igen keményen belédkötöttem, mikor egy szmájlival megspékelt kérdést tettem fel, igen, ez a kötözködés mintapéldája.
Amúgy pedig akkor tudok válaszolni, ha leírod, hogy mit is akarsz, mert itt hiába nézel le másokat, te vagy az, aki nem tudod leírni, mit is akarsz valójában, és ha kérdezni merek, az a válasz, hogy "gyengébbek" , meg hogy kötözködöm.
A témára visszatérve én régen DC DC konvertert használtam, amivel 1 akksiról is lehet 5V-ot csinálni, így nem kellett speciális IC sem hozzá, mehet közvetlen áramgenerátorra a kimenete.
(#) csezoli21 hozzászólása Nov 30, 2009 /

Helló
Leszakadt a kábel a lézerdiódámról, leforrasztottam, újra forrasztottam, és most ugyanúgy megkapja a feszt, meg a megfelelő mA-t és halványan pipicsel csak, mi történhetett vele?
(#) alapp válasza csezoli21 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Nézz egy új diódát, mert ez sajna elszállt mint a huzat!
A lézerdióda érzékeny még a statikus feltöltődésre is, de gondolom te nem kapcsoltad le az áramgenyádat és úgy forrasztottad vissza!
Ennek meszeltek!!!
(#) csezoli21 válasza alapp hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Helló
Köszönöm a választ!
Én is ilyesmire gyanakodtam, de az áramgenerátort természetesen lekapcsoltam,...
Nagyon nehezen sikerült szereznem, úgyhogy a lézerprojektek aszt hiszem most szünetelnek egy darabig!
Helló
(#) alapp válasza csezoli21 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Talán nézz szét a vaterán, ott vannak használt (hibás) írók jó áron!
(#) Collector hozzászólása Nov 30, 2009 /

Bizony, ha az áramgenerátor és a dióda közti kontaktus megszakad, dióda -> kuka.
Ma néztem tárolós szkóppal, mit produkál a szupepe féle generátor iskolai táppal. Terheletlenül vizsgáltam az áramgenerátor kimenetét, ahol egy elkó volt, mint finomindítás. Szkóp felfutó élre triggerelve, peak detect üzemmódban. Az eredmény: 10V-os tápfesszel 15V-os tranziens csúcs!!
Mit is jelent ez? Azt, hogy nem elég, hogy a táp feszültsége kikerül induláskor a diódára, de még a táp saját szabályzásának hibája folytán keletkező túlfesz is. Bár ez akkor is furcsa, hiszen a tápot, ha az ember beállítja 10V-ra, akkor 10V-ot ad ki, nem többet, nem kevesebbet.
Remélhetőleg tudok majd képeket is lementeni, és majd írok erre megfelelően hosszú 'olvasmányt' a weboldalamra.
(#) zenetom válasza Collector hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Ez azt jelenti hogy a szupepés áramgenerátor nem is olyan jó mint gondoltuk? Vagy ha rajtavan a terhelés (diófa) akkor nem kínozza meg a diódát?
(#) Panhard válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem olyan gyerekesnek tűnik hogy mindenki dióda helyett diófát ír.
Miért nem lehet leírni hogy: dióda, elvileg ez egy komoly fórum komoly emberekkel.
(#) Collector válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Még nem volt alkalmam rendesen vizsgálni csak az áramgenerátor viselkedését. Ez amolyan gyors vizsgálat volt, mondjuk, hogy 'worst case', azaz ha csak valaki összedob egy ilyen meghajtót, bármilyen áramgenerátorral, attól még lehet, hogy elsőre meghal a dióda.
Ez alól az sem kivétel, ha a dióda rajta van a kimeneten bekapcsoláskor, ugyanis az áramgenerátornak is van saját szabályozási ideje, ez azt jelenti, hogy amikor bekapcsolod a meghajtót, és a dióda rajta van a kimeneten, az áramgenerátor egy darabig hagyja, hogy a teljes tápfesz kiüljön a diódára. Ez, eddigi mérésem alapján saccra max 500ns. De egyelőre bővebb következtetést ne vonjunk le, majd még nyúzom őket szkóppal.
(#) Collector válasza Panhard hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Legutóbbi 2 hozzászólásomban nem mondtam diófát, amúgy pedig szerintem semmi probléma nincs a szakzsargonnal. De akkor vissza is kérdeznék, kinek tetszik pl. tranyó, kondi, ellenállat szó?

Véleményed szerint mi a helyzet az LM317-es áramgenerátorról?

Panhard : lehetséges hogy gyerekes, sőt az is hogy rászoktam, a jövőben megpróbálom visszaszorítani ennek a szónak a használatát (nem gúnyból írtam).

Mondtam, hogy ez csak egy gyors vizsgálat volt, ebből még nem kell levonni semmiféle messzemenő következtetést. Mindkét áramgenerátor jó, csak nem mindegy, mi az, amit még beleraksz az áramkörbe.

Ezért kértem csak véleményt
Az alatt mit értesz hogy mi az amit még belerakok az áramkörbe? Mármint gondolom befolyásolja bekapcsolásnál a diódára jutó feszt/áramot.
Na a lényeg az hogy abban reménykedek, az LM317-es megoldás jobb

Majd ha eljutok a rendes, átfogó mérésig, akkor lehet erről bővebben beszélni. De nem fogja azt jelenteni, hogy ki kell dobni akármelyik megoldást is.

Kíváncsian várom! :yes:
(#) Panhard hozzászólása Nov 30, 2009 /

Szerintetek a mellékletben lévő lézer driver mennyire működőképes? Az ellenállásal be kell állítani az áramot és kész. Bekapcsoláskor nem ugrik fel az áram és stabil is.
(#) Collector válasza Panhard hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Az igaz, hogy egy nagyobb ellenállással sorba kötött kisebb ellenállás 'áramgenerátorosabb' meghajtásban részesül, de attól még nem lesz stabil. Szépen mászkálni fog a munkapont a munkaegyenesen.
A legtöbb esetben azonban állítani kell az áramot, és itt jön a probléma az effajta találmányoknál.
(#) zenetom válasza Panhard hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Akkor már inkább ezt.
A poti helyére egy nagyobb teljesítményű ellenállás kell, nekem 185mA-hez kellett 6,8ohm. Bővebben: Link
(#) Collector válasza zenetom hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Ez megint csak teljesen rossz. Már régebben megmutattam, hogy hogyan néz ki az LM317 kimenő áram függése a figyelőellenállástól, de ha 60x nem írok be valamit, akkor senki sem figyel rá.
(#) Panhard válasza Collector hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Visszatérve az én stab. IC-s kapcsolásomhoz, miért baj az, hogy nem teljesen 100%-os az áramgenerátor? Ha egy lézerdióda 250mA-el is tud stabilan működni, de én ezzel a kapcsolással csak 200mA-rel hajtom, olyan nagyot nem ingadozik az áram, hogy túllépi a 250mA-t. Akkor meg kit érdekel hogy nem teljesen stabil. Vagy rosszul látom a dolgot?
Következő: »»   80 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem