Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A panelen átmértem minden vezetősávot. Minden láb jó helyre megy és vezet. Esetleg az lehet gond hogy a kvarchoz 10 pF helyett 15 pF - os kondikat tettem? Amikor a programot betöltöm a WINPIc - be akkor oszcillátor tipusnak alapból a HS - t pipálja be a program. Én viszont XT- re állítom. A PWRT és a WRT van még bepipálva. Ezek így jók lehetnek ugyan? Jó lenne ha működne mert sokat bíbelődtem a panellal.
Idézet: „Szerintem a megszakítási rutinból úgy jön ki, hogy visszaállít mindent!-(W_TEMP. STATUS_TEMP).” Szerintem meg nem... Pl van egy RETFIE az ISR elejen, elotte nincs vissza alltiva. Azonkivul van egy "ki" cimked, ahol is a vissza allitas utan meg turkalsz a timer kornyeken -- namost pl mar az is baj, hogy akkor mar a STATUS-t vissza allitottad a banksellel egyutt, tehat egyaltalan nem biztos, hogy azt turkalod, amit kellene. Ezeket rendbe kellene hozni, most a tobbit meg nem neztem. Ha a program hosszabb, akkor vagy csatolni kellene, vagy izolalni a problemat es egy olyan teszt programot beszurni amivel a problema jelentezik...
Köszi!
Igazad van, kínomban már átírkáltam párszor és így tényleg nem jó. Módosítok és jelenkezem, köszi!
Nagyon köszönöm! Már másodszor tettél helyre, már működik! (hibakeresésben "az ember nem látja a fától az erdőt!?")
Mégegyszer köszönöm, de miért működött MPLAB-ban? Idézet: „Mégegyszer köszönöm, de miért működött MPLAB-ban?” Az ilyen interruptos hibak veletlenszeruen jonnek elo. Epp ugy jott ki a lepes a szimulatorban, hogy jol viselkedett... Orulok, hogy megoldodott!
Milyen frekin megy a PIC? Lehet, hogy az a HS a jó beállítás, de miért kell neked kézzel módosítani a configot, nem tartalmazza a hex állomány?
Egyébként van egy PIC LAN-al foglalkozó topic, ahol olyan PIC-el foglalkoznak, amiben benne van a LAN. Csak érdekesség képpen, mert gondolom ennek is működnie kell. A szerzőnek biztosan működött, 100%, hogy te rontasz el valamit. Meglesz-az!
Szia Watt!
Szerintem is meglesz, valami kis hülyeség lehet. Természetesen kipróbáltam HS beállítással is. Csak miután nem ment akkor kezdtem el kombinálni. Elég alaposan csináltam a panelt főleg hogy kétoldalas. Már átmértem a kapcsolás alapján többször is. Egész egyszerűen nem jelzi a PC hogy valamit rádugtam a hálókártyára. ("Kábel nincs bedugva") Kezdek gyanakodni a 3Com os hálókártyára. A bekonfigurálásnál nem volt gond vele ezért gondoltam hogy jó. A PIC 20 Mhz - en megy. két 15 pF - os kondival van földre húzva. Nem kételkedem benne hogy működik biztos én nézek el valamit. Jó lenne a szerzővel beszélni de már lezárta a projectet, nem beszél róla.
Most bevallom mar teljesen ossze zavarodtam, keptelen vagyok kovetni mi van -- a PIC nem megy, vagy a halo kartya?
Nos ezt szeretném kideríteni. Hogyan tudnék megbizonyosodni arról hogy a PIC úgy működik ahogy kéne? A program elméletileg jó, a kapcsolást is a rajz alapján csináltam.
Tegyel egyik labara egy LED-et (megfelelo ellenallassal persze) es villogtasd meg, mondjuk 1mp-enkent, igy szabad szemmel fogod latni, hogy:
1: A PIC mukodik, hiszen teszi a dolgat 2: Megfelelo frekvenciaval megy, hiszen 1mp-es kesleltetest programoztal be es valoban 1mp-enkent villog...
Gondolom közvetlenül kötötted a PC-hez. Ellenőrizted, hogy a kábel crosslink és nem patch?
Igen egy gyári crosslinkes kábellel kötöttem őket össze. Ha a hálókártya kap feszkót, akkor a PC - nek kéne kapcsolatot jeleznie nem?
A PC-ben levő hálókártya működik egyáltalán 10 Mit/s sebességen? Én két PC között próbálnám ki először a két hálókártyát...
Igaz hogy a 3Com - os ISA - s kártya és az ASUS P4P800 -as alaplapon lévő integrált hálókártya között van egy kis generációs különbség de mennie kéne nem? Vagyis remélem. Most néztem meg ; 10/100 - as hálókártya van benne.
Rendben kifogom. Ha hazaérek megnézem a PIC et hogy működik e? Ill összekötöm a két kártyát két gépben.
Ha a hálókártya kap feszültséget, mindenképpen be kéne jelentkeznie ha jól van beállítva, pic nélkül is. Idézem: "Egy szűz hálózati kártyát mielőtt összeépítenénk a PIC-el, először egy lassabb ISA buszos PC-be be kell
konfigurálni. Az I/O címet 300h-ra az IRQ-t bármire és a PNP (Plug And Play) Disabled-re (tiltottra) kell állítani ezzel a DOS-os http://www.hobbycnc.hu/Veker/Veker.htm (4 of 8) [2009.12.01. 8:03:11] Veker (Vezérlés Etherneten Keresztül) konfiguráló programmal: 3C5x9bcfg.zip (182 kB)!" Legfeljebb ha a programod nem jó, nem tudod vezérelni a picet.
Ebben a hsz-ben Azzal kezdődik a szöveg, hogy "Természetesen beállítottam"
Utana pedig szisztematikusan haladj: Nezd meg a forrasast a firmware-ednek, bizonyos pontoskra tegyel bele LED-eket -- pl. eljut a FW egy bizonyos pontig, pl inicializalason tul van, bekapcsol egy LED-et, eluld egy parancsot a kartyanak, bekapcsol egy masikat, megerkezik a kartyatol a valasz bekapcsol egy harmadik es igy tovabb...
Futo feny is lehet vagy binaris kod es akkor 0-255-ig vagy valameddig tudsz statuszt kiiratni vele... LED-ek ele jo nagy ellenallasokat pakolgass, hogy ne rantsa tulsagosan meg a PIC labat (4k vagy meg annal is nagyobb, eleg ha halvanyan hunyorog a LED). A programoz debuggere a szimbolikus debugger, a kernel fejlesztoe a printf es hex editor, a firmware fejlesztoe pedig a LED
Értem. Nos a kártyát én beállítottam egy P100 - as géppel. Nem sokat kellett állítani mert 200h - ról 300h - ra kellett és a PnP már ki volt kapcsolva. A többihez nem is nyúltam. A feszültségeket a mellékelt ISA lábkiosztás szerint megkapja a kártya (a panelterv szerint is stimmel). Szoval valami lehet hogy nem stimmel a két hálókártya közti kommunikációban. Majd otthon összedugom őket két gépben.
Esetleg korlatozd az alaplapi kartyadat 10Mb/s -ra.
(XP alatt: control panel-network connections-local area connection, jobb klikk-properties-advanced-majd baloldalt a listaban valami ilyensmit keress: link speed/duplex mode. Mindezt a device managerbol is elerheted)
Szokott lenni LED a halo kartyakon amik fizikai kapcsolatot ill az ethernet csomag forgalmat hivatottak jelezni. Azokat kellene nezni -- mar persze ha van a Te kartyadon ilyesmi?
Igen van rajta egy led. Kipróbáltam PC-PC között úgy jó volt a kártya. Közben viszont rájöttem miért nem megy a PIC. Alig merem leírni, biztos megköveztek. Szentül hittem hogy a PIC amit használok PIC16F877-20/P, de sajnos nem, hanem PIC16F877-04/P. Szerencsétlen hogy is ment volna 20Mhz - es kvarcról. Úgyhogy vennem kell 20 Mhz -eset. Régen vettem már, elnéztem. Csak a legegyszerűbb dolgokat nem néztem. No ettől még nem biztos hogy menni fog de remélem. Köszönöm a segítséget mindenkinek, legközelebb megpróbálok valós problémáról kérdezni. Remélem csak ennyi volt az ok amiért nem működik. Ha mégsem majd kérdezek.
Jobban jarnal velemenyem szerint ha 887-eset vennel inkabb (nem 877, 887.. :-O ) es atirnad a firmwaret. Az olcsobb is, modernebb is...
Igen ez jó dolog. Hogyan tudnám érdemben visszanyerni a HEX - ből a forráskódot? Az MPLab - al vissza lehet állítani ha jól tudom de nehéz elmenni rajta mert nem az eredeti forrást fejti vissza. Mondjuk valahol logikus dolog hogy a pic nem a mi fantázianeveinkel dolgozik hanem az általuk jelölt regiszter vagy memóriarésszekkel. Viszont nekem átláthatóbb, emberközelibb. Így viszont nem lehet visszafejteni rendesen.
Szerintem ebben a konkrét esetben nem éri meg a fáradtságot.
Mondjuk megprobalkozhatsz az unPIC-kel is amit par eve irtam, de valoszinuleg icserny-nek igaza van... Csak akkor erhetsz el jo eredmenyt (legalabbis belathato idon belul) ha az eredeti kod nem valami agyon optimalizalt C vagy rosszul strukturalt avagy hibakkal teli ASM...
(Perl scriptet toltsd le, az EXE egy picivel regebbi valtozat, azzal kisebb lesz a sikered)
sziasztok!
olvasgattam egy picit a pic-ekről és valami olyat láttam a 16f628nál, hogy a PortA és a PortB multiplexelve van meghajtva. ez konkrétan azt jelenti egyszer az 5, másszor a 8 be és kimenet használható? tehát akkor egy 5*8as ledmátrixot nem tudnék vele vezérelni. van még valami csalafintaság ebben a picben ami a be és kimeneti lábainak használhatóságát "korlátozza"?
Szia!
Félreérthettél valamit, mert nem az A és B portok vannak multiplexálva egymással, hanem a belső perifériák vannak a portokkal multiplexálva. Üdv
Hali!
PIC MPLAB -ban mc18 -as forditót használók. PIC -t felismeri, de mikor a progit leakarom tölteni a következő üzenetett kapom: Found PICkit 2 - Operating System Version 2.32.0 Target power not detected - Powering from PICkit 2 ( 3.25V) PIC18F45J10 found (Rev 0x2) PICkit 2 Ready Programming Target (2009. 12. 01. 22:53:40) PIC18F45J10 found (Rev 0x2) Erasing Target Programming Program Memory (0x0 - 0xFF) Verifying Program Memory (0x0 - 0xFF) PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x0 - Expected Value 0xEF65 - Value Read 0x0) PICkit 2 Ready Tudja valaki, h mi lehet a baj? |
Bejelentkezés
Hirdetés |