Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   610 / 1320
(#) delmur82 válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

A panelen átmértem minden vezetősávot. Minden láb jó helyre megy és vezet. Esetleg az lehet gond hogy a kvarchoz 10 pF helyett 15 pF - os kondikat tettem? Amikor a programot betöltöm a WINPIc - be akkor oszcillátor tipusnak alapból a HS - t pipálja be a program. Én viszont XT- re állítom. A PWRT és a WRT van még bepipálva. Ezek így jók lehetnek ugyan? Jó lenne ha működne mert sokat bíbelődtem a panellal.
(#) trudnai válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Idézet:
„Szerintem a megszakítási rutinból úgy jön ki, hogy visszaállít mindent!-(W_TEMP. STATUS_TEMP).”

Szerintem meg nem... Pl van egy RETFIE az ISR elejen, elotte nincs vissza alltiva. Azonkivul van egy "ki" cimked, ahol is a vissza allitas utan meg turkalsz a timer kornyeken -- namost pl mar az is baj, hogy akkor mar a STATUS-t vissza allitottad a banksellel egyutt, tehat egyaltalan nem biztos, hogy azt turkalod, amit kellene. Ezeket rendbe kellene hozni, most a tobbit meg nem neztem.

Ha a program hosszabb, akkor vagy csatolni kellene, vagy izolalni a problemat es egy olyan teszt programot beszurni amivel a problema jelentezik...
(#) nemgyuri válasza trudnai hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Köszi!
Igazad van, kínomban már átírkáltam párszor és így tényleg nem jó. Módosítok és jelenkezem, köszi!
(#) nemgyuri válasza trudnai hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Nagyon köszönöm! Már másodszor tettél helyre, már működik! (hibakeresésben "az ember nem látja a fától az erdőt!?")
Mégegyszer köszönöm, de miért működött MPLAB-ban?
(#) trudnai válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Idézet:
„Mégegyszer köszönöm, de miért működött MPLAB-ban?”

Az ilyen interruptos hibak veletlenszeruen jonnek elo. Epp ugy jott ki a lepes a szimulatorban, hogy jol viselkedett...

Orulok, hogy megoldodott!
(#) watt válasza delmur82 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Milyen frekin megy a PIC? Lehet, hogy az a HS a jó beállítás, de miért kell neked kézzel módosítani a configot, nem tartalmazza a hex állomány?

Egyébként van egy PIC LAN-al foglalkozó topic, ahol olyan PIC-el foglalkoznak, amiben benne van a LAN. Csak érdekesség képpen, mert gondolom ennek is működnie kell. A szerzőnek biztosan működött, 100%, hogy te rontasz el valamit. Meglesz-az!
(#) delmur82 válasza watt hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Szia Watt!

Szerintem is meglesz, valami kis hülyeség lehet. Természetesen kipróbáltam HS beállítással is. Csak miután nem ment akkor kezdtem el kombinálni. Elég alaposan csináltam a panelt főleg hogy kétoldalas. Már átmértem a kapcsolás alapján többször is. Egész egyszerűen nem jelzi a PC hogy valamit rádugtam a hálókártyára. ("Kábel nincs bedugva") Kezdek gyanakodni a 3Com os hálókártyára. A bekonfigurálásnál nem volt gond vele ezért gondoltam hogy jó. A PIC 20 Mhz - en megy. két 15 pF - os kondival van földre húzva. Nem kételkedem benne hogy működik biztos én nézek el valamit. Jó lenne a szerzővel beszélni de már lezárta a projectet, nem beszél róla.
(#) trudnai válasza delmur82 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Most bevallom mar teljesen ossze zavarodtam, keptelen vagyok kovetni mi van -- a PIC nem megy, vagy a halo kartya?
(#) delmur82 válasza trudnai hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Nos ezt szeretném kideríteni. Hogyan tudnék megbizonyosodni arról hogy a PIC úgy működik ahogy kéne? A program elméletileg jó, a kapcsolást is a rajz alapján csináltam.

Tegyel egyik labara egy LED-et (megfelelo ellenallassal persze) es villogtasd meg, mondjuk 1mp-enkent, igy szabad szemmel fogod latni, hogy:

1: A PIC mukodik, hiszen teszi a dolgat
2: Megfelelo frekvenciaval megy, hiszen 1mp-es kesleltetest programoztal be es valoban 1mp-enkent villog...
(#) vizor válasza delmur82 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Gondolom közvetlenül kötötted a PC-hez. Ellenőrizted, hogy a kábel crosslink és nem patch?
(#) delmur82 válasza vizor hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Igen egy gyári crosslinkes kábellel kötöttem őket össze. Ha a hálókártya kap feszkót, akkor a PC - nek kéne kapcsolatot jeleznie nem?
(#) icserny válasza delmur82 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

A PC-ben levő hálókártya működik egyáltalán 10 Mit/s sebességen? Én két PC között próbálnám ki először a két hálókártyát...
(#) delmur82 válasza icserny hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Igaz hogy a 3Com - os ISA - s kártya és az ASUS P4P800 -as alaplapon lévő integrált hálókártya között van egy kis generációs különbség de mennie kéne nem? Vagyis remélem. Most néztem meg ; 10/100 - as hálókártya van benne.

Én azért kipróbálnám...
(#) delmur82 válasza icserny hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Rendben kifogom. Ha hazaérek megnézem a PIC et hogy működik e? Ill összekötöm a két kártyát két gépben.
(#) dinokal válasza delmur82 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Ha a hálókártya kap feszültséget, mindenképpen be kéne jelentkeznie ha jól van beállítva, pic nélkül is. Idézem: "Egy szűz hálózati kártyát mielőtt összeépítenénk a PIC-el, először egy lassabb ISA buszos PC-be be kell
konfigurálni.
Az I/O címet 300h-ra az IRQ-t bármire és a PNP (Plug And Play) Disabled-re (tiltottra) kell állítani ezzel a DOS-os
http://www.hobbycnc.hu/Veker/Veker.htm (4 of 8) [2009.12.01. 8:03:11]
Veker (Vezérlés Etherneten Keresztül)
konfiguráló programmal: 3C5x9bcfg.zip (182 kB)!"
Legfeljebb ha a programod nem jó, nem tudod vezérelni a picet.
(#) watt válasza dinokal hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Ebben a hsz-ben Azzal kezdődik a szöveg, hogy "Természetesen beállítottam"

Utana pedig szisztematikusan haladj: Nezd meg a forrasast a firmware-ednek, bizonyos pontoskra tegyel bele LED-eket -- pl. eljut a FW egy bizonyos pontig, pl inicializalason tul van, bekapcsol egy LED-et, eluld egy parancsot a kartyanak, bekapcsol egy masikat, megerkezik a kartyatol a valasz bekapcsol egy harmadik es igy tovabb...
Futo feny is lehet vagy binaris kod es akkor 0-255-ig vagy valameddig tudsz statuszt kiiratni vele... LED-ek ele jo nagy ellenallasokat pakolgass, hogy ne rantsa tulsagosan meg a PIC labat (4k vagy meg annal is nagyobb, eleg ha halvanyan hunyorog a LED).

A programoz debuggere a szimbolikus debugger, a kernel fejlesztoe a printf es hex editor, a firmware fejlesztoe pedig a LED
(#) delmur82 válasza dinokal hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Értem. Nos a kártyát én beállítottam egy P100 - as géppel. Nem sokat kellett állítani mert 200h - ról 300h - ra kellett és a PnP már ki volt kapcsolva. A többihez nem is nyúltam. A feszültségeket a mellékelt ISA lábkiosztás szerint megkapja a kártya (a panelterv szerint is stimmel). Szoval valami lehet hogy nem stimmel a két hálókártya közti kommunikációban. Majd otthon összedugom őket két gépben.
(#) Ktulu válasza delmur82 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Esetleg korlatozd az alaplapi kartyadat 10Mb/s -ra.
(XP alatt: control panel-network connections-local area connection, jobb klikk-properties-advanced-majd baloldalt a listaban valami ilyensmit keress: link speed/duplex mode.
Mindezt a device managerbol is elerheted)

Szokott lenni LED a halo kartyakon amik fizikai kapcsolatot ill az ethernet csomag forgalmat hivatottak jelezni. Azokat kellene nezni -- mar persze ha van a Te kartyadon ilyesmi?

Igen van rajta egy led. Kipróbáltam PC-PC között úgy jó volt a kártya. Közben viszont rájöttem miért nem megy a PIC. Alig merem leírni, biztos megköveztek. Szentül hittem hogy a PIC amit használok PIC16F877-20/P, de sajnos nem, hanem PIC16F877-04/P. Szerencsétlen hogy is ment volna 20Mhz - es kvarcról. Úgyhogy vennem kell 20 Mhz -eset. Régen vettem már, elnéztem. Csak a legegyszerűbb dolgokat nem néztem. No ettől még nem biztos hogy menni fog de remélem. Köszönöm a segítséget mindenkinek, legközelebb megpróbálok valós problémáról kérdezni. Remélem csak ennyi volt az ok amiért nem működik. Ha mégsem majd kérdezek.

Jobban jarnal velemenyem szerint ha 887-eset vennel inkabb (nem 877, 887.. :-O ) es atirnad a firmwaret. Az olcsobb is, modernebb is...

Igen ez jó dolog. Hogyan tudnám érdemben visszanyerni a HEX - ből a forráskódot? Az MPLab - al vissza lehet állítani ha jól tudom de nehéz elmenni rajta mert nem az eredeti forrást fejti vissza. Mondjuk valahol logikus dolog hogy a pic nem a mi fantázianeveinkel dolgozik hanem az általuk jelölt regiszter vagy memóriarésszekkel. Viszont nekem átláthatóbb, emberközelibb. Így viszont nem lehet visszafejteni rendesen.

Szerintem ebben a konkrét esetben nem éri meg a fáradtságot.

Mondjuk megprobalkozhatsz az unPIC-kel is amit par eve irtam, de valoszinuleg icserny-nek igaza van... Csak akkor erhetsz el jo eredmenyt (legalabbis belathato idon belul) ha az eredeti kod nem valami agyon optimalizalt C vagy rosszul strukturalt avagy hibakkal teli ASM...

(Perl scriptet toltsd le, az EXE egy picivel regebbi valtozat, azzal kisebb lesz a sikered)
(#) dtomi86 hozzászólása Dec 1, 2009 /

sziasztok!
olvasgattam egy picit a pic-ekről és valami olyat láttam a 16f628nál, hogy a PortA és a PortB multiplexelve van meghajtva. ez konkrétan azt jelenti egyszer az 5, másszor a 8 be és kimenet használható? tehát akkor egy 5*8as ledmátrixot nem tudnék vele vezérelni. van még valami csalafintaság ebben a picben ami a be és kimeneti lábainak használhatóságát "korlátozza"?
(#) El_Pinyo válasza dtomi86 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Szia!
Félreérthettél valamit, mert nem az A és B portok vannak multiplexálva egymással, hanem a belső perifériák vannak a portokkal multiplexálva.
Üdv
(#) valaki2 hozzászólása Dec 1, 2009 /

Hali!

PIC MPLAB -ban mc18 -as forditót használók. PIC -t felismeri, de mikor a progit leakarom tölteni a következő üzenetett kapom:

Found PICkit 2 - Operating System Version 2.32.0
Target power not detected - Powering from PICkit 2 ( 3.25V)
PIC18F45J10 found (Rev 0x2)
PICkit 2 Ready

Programming Target (2009. 12. 01. 22:53:40)
PIC18F45J10 found (Rev 0x2)
Erasing Target
Programming Program Memory (0x0 - 0xFF)
Verifying Program Memory (0x0 - 0xFF)
PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x0 - Expected Value 0xEF65 - Value Read 0x0)
PICkit 2 Ready

Tudja valaki, h mi lehet a baj?
Következő: »»   610 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem