Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos vízkőmentesítő
 
Témaindító: onorbert, idő: Jan 12, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 28
(#) Moderátor hozzászólása Tök Ödön hozzászólására (») Nov 27, 2009
 
Ez a harmadik, semmitmondó hozzászólásod volt.
Vagy írd le, mik azok a fizikai, elektrokémiai, stb. alaptézisek, vagy fejezd be az oktalan és céltalan fikázást, légy szíves!
Kösz.
(#) frissadam válasza leono hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Hi! Leterveztem a panelt. Tudnál segíteni az ellenőrzésben? Én jelenleg nem látok rajt hibát.

Kösz előre is.
(#) leono válasza frissadam hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Eddig annyi hibát találtam, hogy a kimenetnél a BC182 emiteréről a testre is kellene mennie egy ellenállásnak (R9 - 10K). Ezen kívűl az 556/9 lábnál nem tudom az a forrasztási pont mi célt szolgál, mivel direktbe az IC lábai között van egy elvezetés a 4013/3 lábhoz. Végül is ez funkcionálissan nem hiba, de zavaró lehet.
(#) frissadam válasza leono hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Javítottam a hibát. Így már jó lesz.
(#) leono válasza frissadam hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Hiányt nem látok, inkább csak felesleges dolgokat. Ilyen pl. a tápfesz figyelése LED-el. Ha a másik LED villog, akkor biztosan van táp is, sőt még az a rész működik is. Amit a legutóbbiban hiányoltam az 10K-s és nem 2,2K, ahogy a panelrajzon van. Van még ilyen más is, ahol a rajzon szereplő érték más mint, amit a panelrajzra írtál. Pl. C3 a rajzon 2,2nF a panelon 1nF. A BC212-nél a panelon van egy 3,3K-s ellenállás írva, amit nem tudok beazonosítani, mert a forrpontjai hiányoznak. Egyébként ilyen ellenállás a kapcsolási rajzon nincs is. Lehet, hogy nem ugyan azt a kapcsolási rajzot nézzük??? Még egy javaslat. Az első BC182 emiterkörében lévő diódákról már korábban írtam, hogy valószínű alkatrész szórás miatt a számuk változhat. Ezért én beterveznék még egy plussz helyet, amit legfeljebb egy átkötéssel összekötsz, de ha mégis kell a harmadik dióda, akkor ne utólag kellejen babrálni a panelen. Ha jól emlékszem a legelső panelrajzodon volt is több diódahely betervezve.
(#) frank tibor hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
TESZT LEHETŐSÉG
A pékségben ahól néha javítok rendszeresen elvízkövesednek a gőzfejlesztő víztálcái és fűtőbetétjei. Három készülékből kettő egyforma igy az egyik mint referencia a másik "vizkőmentesített" lehetne. A rendszeres tisztítgatás és fűtőbetétcsere nem olcsó, igy hatásosan működő készüléket a tulaj megvenné.
(#) frissadam válasza leono hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Ez a kapcsolásom amit leterveztem.

schematic.JPG
    
(#) leono válasza frissadam hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Egyezik az enyémmel. Amit írtam észrevételeket akkor azok jogossak.
(#) leono válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szombaton vagy vasárnap összedobok egy kapcsolást, amilyet én a leginkább használhatónak vélek. Sajna tápom már nincs hozzá. Az adapterekből kifogytam mint özvegyasszony az urából.
(#) djlatino válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
azannyát!
hogy tolonganak a jelentkezök a teszt lehetöségre. persze nem véletlenül. nyugodj meg lesz ott még némi szerelgetnivalod a jövöben is a vizkövel kapcsolatban.
(#) leono válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Ahogy igértem, összeállítottam egy nem túl bonyolult kapcsolást. Bedobozolva elvihető díjmentesen. Adaptert venni kell hozzá a már korábban említett ok miatt. A neten láttam 900Ft. körüli árban. (12V 500mA) Mindenféleképpen csak műanyag csőre érdemes feltenni. KPE a lepraktikusabb. Az 5 rétegüvel vigyázni kell, mert abban van egy rétek AL köpeny. Egyéni címemre írj, hogy egyeztessünk az átadásról.
(#) Krisz03 hozzászólása Dec 13, 2009 /
 
Helló!

Arra az elhatározásra jutottam, hogy építek egy ilyen vízkőmentesítőt, bár más célból (szomszédkutya riasztó/nevelő). Nekem leginkább Vicsys kapcsolása (Bővebben: Link) teszik, elég meggyőző a bemutató videó is. Tulajdonképpen ez a videó adta az ötletet, hogy más célra használjam fel.
Viszont úgy vélem, hogy kicsit gyorsabb ütemben, és magasabb tartományban kellene szólnia. A gyorsabb ütem azt hiszem megvalósítható, ha a 4060-as valamelyik alacsonyabb számú kimenetét használom fel. Viszont a magasabb tartományról (15kHz-től felfelé az ultrahang tartományba) csak sejtésem van. Talán Q3 körül (R7-C4) kellene módosítani, vagy még előrébb Q2 környékén? Nem tudom miként lehet egyszerre az alsó és a felső frekvenciahatárt is eltolni.
Azt hiszem fel kellene használnom a 4013 másik részét is (ugye a jó szomszédság, erről és arról is jön az áldás), ebben az esetben ugye az 556 9-es lábát csak ketté kell osztanom?

Nagyon örülnék, ha adnátok pár tanácsot, mert a fentebb említett okból eredő zavaró tényezőt (ugatás) eddig még semmilyen módszerrel nem sikerült megszüntetnem. A szép szó nem segít, az erőszak pedig... Értitek. Hatásos lenne, de...

Krisz
(#) Vacok válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Szia!
A fordított tranzisztoros megoldással nekem is hasonló problémáim voltak. A legelső variációban egyáltalán nem is működött, aztán vettem egy másik BC183-at, azzal már igen, egy harmadik újjal megint nem. Az volt a tapasztalatom, hogy van amelyik tranzisztorral működik, van amelyikkel nem, és a működésben is hatalmas eltérések voltak. Néhány oldallal ezelőtt írták, hogy a tranzisztornak ebben az alkalmazásában nagyon számít a karakterisztika, és attól függően, hogy a tranzisztor karakterisztikája milyen az eredmény is nagyon változó lehet. Ezek szerint lehet valakinek akkora szerencséje, hogy kap egy olyan tranzisztor, ami pont olyan, ami oda kell, és tényleg megjelenik a kimeneten egy 2Hz-től 15-20Khz-ig sweepelő jel.
(#) Inhouse válasza Vacok hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Kössz, hogy írtál.
Én is erre jutottam, nagy a szórás. Viszont eléggé értelmetlennek tartottam a pár Hz-et, ezért hagytam 4kHz-12kHz között.
Már felrakta a srác, akinek csináltam, majd referál, hogy hova tűnt a vízkő...

Üdv
Inhouse
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Idézet:
„Arra az elhatározásra jutottam, hogy építek egy ilyen vízkőmentesítőt”


Az elhatározást tett követte, Vicsys kapcsolási rajza, és a videóban látható képek alapján terveztem magamnak egy panelt, majd megépítettem az áramkört.
Csatolom a kapcsolási és a beültetési rajzot, illetve belinkelem a kész panelről készült fényképeket: Bővebben: Link.

Minden szép és jó, csak van egy kis baj. Ad hangot alacsony frekitől magasig, de az első fázisból nem lép át a másodikba. Tranyóknak BC546-547-et, illetve 557-et használtam, de itt úgyis csak kollektor-emitter feszültségben van különbség. Meg aztán van jópár átkötés, de ettől még jól kellene működnie. A panel alján a 4060-nál az az összefolyatás, az az, hogy így könnyebb megoldani, ha a hangváltozás sebességét szeretném módosítani.

Szóval csak annyit szeretnék, hogy legyetek szívesek nézzetek rá a képekre, hátha észrevesztek valami hibát, ami miatt nem lép át az áramkör a második fázisba.

Krisz
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 15, 2009 / 1
 
Rájöttem. Túl magas számú (vagyis azt, ami fel volt tüntetve a rajzon) kimenetét használtam a 4060-nak.

Most már csak el kellene tolni a hangját az ultrahang tartományba, mert kutyariasztóként szeretném használni. A csatolt rajzomon R7=10k-val párhuzamosan kötöttem még egy ugyanilyet, így az eddigi 15kHz-ről 22kHz-re változott a maximum frekvencia.

Most arra kérnék választ, hogy mit módosítsak ahhoz, hogy az alsó pár Hz, ahonnan indul, az olyan 18kHz körülire emelkedjen?
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
- Én tudom a választ, segítek Neked! R4=10k értékét csökkentsd felére, vagy még kisebbre.
- Köszi! Tényleg ez volt a megoldás.
- Szívesen!

Félre a hülyeséget! Ez is megvan, az első fázis már tényleg a hallható tartomány felső részén szól, illetve átnyúlik ultrahangba is, viszont a második megint néhány Hz-ről indít. Felmegy ultrahangig, de vissza már csak kb 15kHz-ig jön vissza, majd újra fel, stb.

Van egy olyan érzésem, hogy nem is lehet megoldani, hogy mind a két fázis a hallható tartományon kívülről induljon. Inkább kiszedem a felesleges alkatrészeket, és marad az első tartomány, vagy attól valami lassabbat állítok be C2=10µF növelésével.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Olyan jól elbeszélgetek magamban...

R4=10k-t potira cserélve 5.18k-n már csak ultrahang tartományban sugároz (R7=2.2k mellett). Nosza kicseréltem a vezetékeken lógó potit egy panelba ültetett 5.1k-ra. Áhh, miért is működne rendesen! Alacsony frekiről felmegy magasig, de vissza már nem jön. Tehát csak az első fázis fele játszódik le. Fura...
(#) mex válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Kezdhetünk aggódani?
(#) Krisz03 válasza mex hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Mármint azért, mert meghülyültem? Hát, talán.

Egyébként már csak azt kellene kitalálni és megoldani, hogy a vezetéken lógó potival miért jó, és beforrasztott ellenállással miért nem. Pedig az értékük szinte ugyanannyi, és az ellenállás javára szól, hogy rövidebb a lába, így nem szedhetne össze semmiféle zavart.

Mellesleg köszi, hogy legalább Te hozzászólsz a témához!
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Kész vagyok. Működik. 5.6k-ra meg kellett növelni az értékét, alatta bizonytalanul működött.

Csatolom a végleges rajzot, töröltem is belőle a 4060-at is, mert nem használom. Helyette 47µF van az 556/A-n, hogy ne is legyen túl gyors, de túl lassú se a hangok váltása.
(#) mex válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Most akkor tulajdonképp csak kettő fix hangmagasságod van, és mindkettő az ultrahangtartományban?
(#) Krisz03 válasza mex hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Nem, dehogy. 18-30kHz-ig változik. Kb 3-4mp a periódusidő, ennyi alatt megy fel 18-tól 30-ig, majd vissza 30-tól 18-ig. Nincs teljes egészében az ultrahang tartományban, mert az alsó frekvenciákat még éppen hallom.

Lényegében ugyanúgy működik, mint a sokat emlegetett egyszerűbb változat (4060 nélküli), csak más tartományban. Muszáj is volt így beállítanom, hogy az emberek számára ne legyen hallható. Amikor még sima 555-öst használtam légszereléssel, az egyszer begerjedt, és felfedezte a szomszéd a kihelyezett piezó magassugárzót. Mondjuk ugyanúgy nem törődött vele, mint a kutyája állandó ugatásával...
(#) mex válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Ezt pusztán az 556-al is meg lehetne oldani, nem kellene a 4013, és az össz tranyó sem. A timer első fele adná az ütemet, a kimenete meg vezérelné a második fél kontrollábát egy ellenálláson keresztül, amire még kellene egy elkót is rákötni, hogy a vezérlőfeszültség ne azonnal változzon, igy a hangmagasság is viszonylag folyamatosan változna az alsó-felső határérték közt amit a második fél időzitőkondija lehetővé tesz.
(#) smiler79 hozzászólása Dec 18, 2009 /
 
Sziasztok,

Sajnos nincs időm elolvasni mind a 22 oldalt (beleuntam technika fikázásába, az 5. oldalnál!), ezért kérném valaki segítségét a hasznos infók összefoglalásában! Milyen feszültséget kall kapcsolgatni, milyen frekvenciatartományban. Csinálni akarok egyet mikrovezérlővel, mert már unom, hogy havonta kell szétszednem a csapokat, meg a zuhanyrózsát! Nem beszélve arról, hogy a gázszerelőnek már szinte szobát kéne csinálnom, annyit jön savazni, az átfolyós vízmelegítőt!
(#) zolika60 válasza smiler79 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Szerintem kattints a kis fényképezőgép ikonra a lap jobb felső sarkán (az oldalszámok felett). Akkor ki listázza a topcban található képeket. Köztük több már működő kapcsolás. Ha a hozzájuk tartozó szövegeket olvasod kimarad a fikázás. Ebben a topcban ez népszokás. Általában azok fikáznak akik nem építettek még semmit.
(#) Krisz03 válasza Tök Ödön hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Olvastad ebben a hozzászólásomban, hogy mire szeretném használni?
Idézet:
„építek egy ilyen vízkőmentesítőt, bár más célból (szomszédkutya riasztó/nevelő)”


Tehát csak az volt a lényeg, hogy egy áramkörrel x és y frekvencia között folyamatosan változó hangot kapjak. A vízkőhöz csak annyi köze, hogy ebben a topikban találtam meg a nekem megfelelő kapcsolást.
(#) erbe válasza (») Dec 18, 2009 /
 
Off
Ebben az egyben tényleg igazad van, hogy kutyariasztóként hasznos. De ha ezen kívül más jó dolgot találtál itt, az nem a fikázók elriasztásán szorgalmasan dolgozókon múlott.
(#) smiler79 hozzászólása Dec 25, 2009 /
 
Nekem az alapelv tetszett meg, az ultrahangos tisztítás elve szerintem itt mindeenkinek ismert, és id használok NYÁK tisztításra ilyen mosót. Kazán elektronikákról nagyon szápen lehozza a vízkövet. Abban reménykedtem, hogy eljutott a fórumon a megvalósítás erre a szintre! A sok hozzáértő, aki eddíg csak fikázott, mosz szólhatna hozzá! Kell tervezni egy tekercset, műanyagcsöre, ami meg tudja mozgatni a vízet kb 25-45kHz-el, megfelelő teljesítménnyel! Ezen kéne gondolkodni! Most pedig lehet fikázni, de előtte ezt érdemes átolvasni!
http://www.interelectronic.hu/download.php?f4db2786f8fe1a5539552df53602e80c
(#) smiler79 hozzászólása Dec 25, 2009 /
 
A méretezés azért fontos, hogy ne robbanjon le a falról a cső. Úgy tervezem, hogy van egy átfolyási mennyiség mérőm, és csak akkor működtatam, a berendezést, ha van átfolyás, és a mennyiség függvényében szabályozom a teljesítményt!
Következő: »»   11 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem