Fórum témák
» Több friss téma |
Az alábbi próbálkozásnál hol a hiba?
Addig jó, hogy leméri az értékeket egyesével. (ezt látom, mert sikerült kiíratni lcd-re sorban az értékeket. Az UART téma viszont nem jó valamiért.
Megtaláltam közben, hogyan is kell elküldeni az UART-on keresztül analóg értékeket, de a másik oldallal bajban vagyok. Egyszerűen nem tudom, hogy lehetne a kijelzőre varázsolni az átvitt értékeket a 3. sorba. Valami zöldség jelenik meg ott, tiszta káosz.
Hát, ahogy nézem ezt egy programon belül nem fogom megcsinálni. Igazából jó lett volna látni, hogy átmegy-e a cucc.
Hali! Én az egyik nap találtam egy olyan ic-t ami egy erősítőben volt csatornaválasztó, 4 bemenete volt és 2 lábbal lehetett váltogatni, hogy mejik bemenet menjen tovább. és nem kelett neki semmi komunikáció, ha egyik láb sem volt magasra húzva akkor az 1es bemene, ha 1 láb akkor a 2es, ha a másik láb akkor a 3-as, ha mindkét láb akkor a 4es. Ezzel szerintem egyszerüen meg tudnád te is olnani a dolgot. ha érdekel megnézem majd pontosan z ic tipusát. Ezzel a megoldással f877 tud 32 analóg jelet mérni.
uart-os válaszok:
Mivel nem "parsic"-os gép mellet vagyok...ezért látatlanból,... A szinkronizálás az órajel pontossága, és a másik szál drót a test...tehát mindig használjunk quarzot. Ha a másik szálat is bekötjük Rx-->Tx, akkor a nyugtázás is egy szinkronizálási lehetőség. Én simán 15-20 byte-ot át szoktam küldeni, test+Tx (adó) test+Rx (vevő). Ha több adatot küldözgetünk érdemes magasabb órajelet választani mindkét PIC-nek egyformát! (20Mhz). Ugyan a Parsic a 4Mhz-hez tervezi a sebességet, de ennek csak akkor van jelentősége, ha kifelé, Pl Pc-vel kommunikálnánk. sniperx-nek, nem tudom most a filét megnézni, de a fogadott byte-okat nevezd el valaminek Pl ADAT1, ADAT2...stb ezeket vagy adatforrásként szimbolizáld, mint az ADC-t vagy egy byte-os összeadó modul egyik bemenetét nevezd el így a másik bemenet meg 0 legyen. Az Uart vevő modul-ban vételre bekell jelölni az ADAT1,ADAT2...változókat az LCD-re kiíráshoz meg helyesen kell megadni a sorok és cellák értékét...
Gondolom valami analóg multiplexer lehetett.
Ezek szerint sima bináris kóddal vezérelhető, ami nem lenne hátrány. dcsabi: Addig eljutottam, hogy elvileg kiadja UART-on a multiplexer kimenetén levő értéket, valamint a multiplexert léptető jelet. A fogadó oldalon ezek szerint elég megadni ezt a két értéket egy demultiplexer bemeneteire, és már vissza is kaptam leválogatva az adatokat. Valahogy így gondoltam, mint itt látszik a mellékletben. (uart fogadó csak a beállítások miatt van jelen) Az adó és a vevő rész is egy rajzon van, de ez ne zavarjon senkit. Azzal van még bajom, hogy a kijelzés ugrál valamiért a szimulációban, tehát másik analóg jel is megjelenik egy pillanatra a kijelzőn. Ezt hogy lehet kiküszöbölni? Esetleg csak a szimuláció csinálja?
1: Ez a kijelzés csak ugrál a szimulációban. (az utolsó analógról amikor az elejére ugrik, akkor az utolsó érték megjelenik egy pillanatra az első helyen is, majd felülírja a tényleges első adattal)
Az ütemadókat állítgatom mindenfelé, de változatlan. 2: Ezzel az UART átvitellel milyen messzire lehet biztonságosan továbbítani adatot? Ha pl 10-20m távolságra kell elküldenem adatot akkor ezt hogy lehet megtenni? 3: Mi a teendő, ha nem csak két pic-et szeretnék összekapcsolni, hanem esetleg 3-at? 4: Különböző quartz-al dolgozó pic-eknél mi a helyzet a szinkronnal? (4MHz 628-as és 20MHz-es 877 összekapcsolása) Bocs a sok kérdésért, de próbálgatom ezeknek a dolgoknak a határait és ezeket inkább tapasztaltaktól kérdezném, mint saját kínlódás árán kipróbálgatni.
Keresd meg a topic elején (20-as oldalig) a hőfok.PIC és a Triac5.PIC file-okat, ezekre mind választ kapsz. Akár össze kapcsolhatsz 10 pic-et is, mindegyiknek adj egy cimet ami min 2-3 byte hosszú legyen. Az adást ezzel a címel kell kezdeni, és ha ez passzol csak utána engedi be a többi byte-ot. A fentebb említett példa is ilyen.
Az órajelből van leosztva az Uart sebessége, tehát passzoni kell...vagy el lehet játszani 4 és 8 Mhz quartz és 19200 és 9600 Bit/sec sebességgel is... ui. nemkell multiplexelni az analógolat, az uart egy pillanat alatt átküldi a beállított sorrendben , és az ellenállomás ugyanilyen sorrendben fogadja...
Az előbbihez: a 3. oldalon van...
több oldalasak ott van mind a két említett file. kb 3 éve müködik hiba nélkül napi 16 órában.
Sziasztok! olyan kérdésem lenne, hogy ha 628 at szeretném belső oszcillátorral használni, akkor a két lábra nem kell semmi kondi vagy testrehúzás vagy valami? előre is köszi!
A belső oszci-nál nem kell külső alkatrész : a két láb szabadon felhasználható ki vagy bemenet-ként is
Köszi a választ! Közbe vissza kerestem, hogy hogy kell állítani a belső oszcillátorhoz, és akkor megtaláltam azt is, valaki pont ezt kérdezte!
Szia Csabi volna egy kérdésem : a 16f 628 komparátorának használatát hogyan lehetne . megoldani a parsicban ?
Szerintem csak úgy, hogy írunk egy Asm kiterjesztésű szubrutint, aminek a változóit kapcsolhatjuk a Parsic "moduljaihoz".
Az asm szubrutint INC modullal kell a Parsic rendszerbe illeszteni... Kell egy példaprogit keresni ASM formátumban és megfelelő a részeit "kioperálni" utána meg közkinccsé tenni... Most kevés időm van ha valaki ráér eljátszhat vele... Az INC használatára tettem fel példát, az I2C használata kapcsán.
Mondjuk ez itt elég "beszédes"...
el kell vele játszani... nem tul bonyolult. (Olyan dolgot nem akarok feltenni, amit nem próbálok ki...) Link__16F628_comparator
Köszönöm a segítséget remélem sikerül előrébb jutnom vele .
LCD vásárlásakor mire kell figyelni?
Melyik típusokat kezeli le a Parsic? (Esetleg linkeket is dobhatna valaki, ha itt reklámnak minősülne.)
A HD44780 -és a vele kompatibilis típusokat
kezeli . Bekötés a help-ben
Szia! érdeklődni szeretnék, hogy a digi potis dologgal mire jutottál? Működik-e? És még annyit, hogy hol vetted azt a ds1801-es potit, vagy milyen típussal lehet helyettesíteni, nekem még az se kellene, hogy audio poti legyen mert egy lm1036 ot szeretnék vezérelni vele aminek 0-5V-os fesz bemenetei vannak. Előre is köszi a választ!!!
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Adott egy számlálólánc, a fájlmellékeltben látható egy része. A következőképpen működik: mindegyik számlálóelem 10-nél átfordul és egyel növeli a következő tag értékét, eddig egyszerű és működik. De szeretném hogy ez a lánc visszafele is működjön, tehát nullából ne 255-be forduljon hanem kilencbe és a következő tagot pedig egyel csökkentse. A problémát bonyolítja hogy az egyes számlálókat külön is lehessen léptetni. Tehát szeretném ha lehetne fel és lefelé is léptetni egyesével, tizesével, százasával stb.
sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha lcdre kiíratok egy szöveget akkor, hogy tudom azt onnan eltüntetni anélkül, hogy mást íratnék ki? azt akarom elérni, hogy villogjon egy felirat?
Hogy erre mért nem gondotam?! Köszi!!!
Tessék egy számláló ami csak 0-és 9 közt számol !
De a tab beírásával " bármekkora" szám beállítható
Én a levilágítóm időzítőjében használom ezt a
"fogást " 60 ra állítva (perc -másodperc számláló )
Meddig akarsz számolni?
Hány dekád kell... 4 elég? A számlálók bemenetére "vagy" kaput kell tenni, akkor az előző dekád is, és az adott nyomógomb is müködteti... Miért nem használsz LCD-t, és simán 1000-ig számoltatsz 16 bitesen? Le és felfelé nem gond, a sebességet meg egy "ütemadó" rákapcsolásával fokozhatod, pl ha 3s-ig nyomod...stb A "hőfok" file ami az első 20 oldal valamelyikén van ilyen tartalmú megoldás...
Sziasztok!
Köszi kaqkk, első ránézésre jó lesz! Dcsabi az a gond hogy 18bites számmal kell dolgoznom, és nem kell kiíratnom a számot csak elküldenem I2C-n. És van hogy egy gombnyomással több ezret kell hozzáadnom, vagy kivonnom, a következő gombnyomásnál pedig lehet hogy csak egyet vagy tizet.
Tessék itt a válasz... Te magad mondtad: hozzáadni és kivonni, ha ez elég, akkor erre van modul...
egy bombnyomás és ezer hozzáadva...stb másik gomb 100 hozzáadva...stb kivonás ugyanígy...stb Bővítsd tovább a feladatod szerint. |
Bejelentkezés
Hirdetés |