Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   53 / 177
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Az alábbi próbálkozásnál hol a hiba?
Addig jó, hogy leméri az értékeket egyesével. (ezt látom, mert sikerült kiíratni lcd-re sorban az értékeket.
Az UART téma viszont nem jó valamiért.

uartdat.PIC

(#) sniperx hozzászólása Nov 27, 2009 /

Megtaláltam közben, hogyan is kell elküldeni az UART-on keresztül analóg értékeket, de a másik oldallal bajban vagyok. Egyszerűen nem tudom, hogy lehetne a kijelzőre varázsolni az átvitt értékeket a 3. sorba. Valami zöldség jelenik meg ott, tiszta káosz.

uartdat.PIC

Hát, ahogy nézem ezt egy programon belül nem fogom megcsinálni. Igazából jó lett volna látni, hogy átmegy-e a cucc.
(#) Peti.Janka válasza sniperx hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Hali! Én az egyik nap találtam egy olyan ic-t ami egy erősítőben volt csatornaválasztó, 4 bemenete volt és 2 lábbal lehetett váltogatni, hogy mejik bemenet menjen tovább. és nem kelett neki semmi komunikáció, ha egyik láb sem volt magasra húzva akkor az 1es bemene, ha 1 láb akkor a 2es, ha a másik láb akkor a 3-as, ha mindkét láb akkor a 4es. Ezzel szerintem egyszerüen meg tudnád te is olnani a dolgot. ha érdekel megnézem majd pontosan z ic tipusát. Ezzel a megoldással f877 tud 32 analóg jelet mérni.
(#) dcsabi hozzászólása Nov 27, 2009 /

uart-os válaszok:
Mivel nem "parsic"-os gép mellet vagyok...ezért látatlanból,...
A szinkronizálás az órajel pontossága, és a másik szál drót a test...tehát mindig használjunk quarzot.
Ha a másik szálat is bekötjük Rx-->Tx, akkor a nyugtázás is egy szinkronizálási lehetőség.
Én simán 15-20 byte-ot át szoktam küldeni, test+Tx (adó) test+Rx (vevő).
Ha több adatot küldözgetünk érdemes magasabb órajelet választani mindkét PIC-nek egyformát! (20Mhz). Ugyan a Parsic a 4Mhz-hez tervezi a sebességet, de ennek csak akkor van jelentősége, ha kifelé, Pl Pc-vel kommunikálnánk.
sniperx-nek, nem tudom most a filét megnézni, de a fogadott byte-okat nevezd el valaminek Pl ADAT1, ADAT2...stb ezeket vagy adatforrásként szimbolizáld, mint az ADC-t vagy egy byte-os összeadó modul egyik bemenetét nevezd el így a másik bemenet meg 0 legyen.
Az Uart vevő modul-ban vételre bekell jelölni az ADAT1,ADAT2...változókat az LCD-re kiíráshoz meg helyesen kell megadni a sorok és cellák értékét...
(#) sniperx válasza Peti.Janka hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Gondolom valami analóg multiplexer lehetett.
Ezek szerint sima bináris kóddal vezérelhető, ami nem lenne hátrány.

dcsabi:
Addig eljutottam, hogy elvileg kiadja UART-on a multiplexer kimenetén levő értéket, valamint a multiplexert léptető jelet.
A fogadó oldalon ezek szerint elég megadni ezt a két értéket egy demultiplexer bemeneteire, és már vissza is kaptam leválogatva az adatokat.
Valahogy így gondoltam, mint itt látszik a mellékletben. (uart fogadó csak a beállítások miatt van jelen)
Az adó és a vevő rész is egy rajzon van, de ez ne zavarjon senkit.
Azzal van még bajom, hogy a kijelzés ugrál valamiért a szimulációban, tehát másik analóg jel is megjelenik egy pillanatra a kijelzőn. Ezt hogy lehet kiküszöbölni?
Esetleg csak a szimuláció csinálja?

uartdat.PIC

1: Ez a kijelzés csak ugrál a szimulációban. (az utolsó analógról amikor az elejére ugrik, akkor az utolsó érték megjelenik egy pillanatra az első helyen is, majd felülírja a tényleges első adattal)
Az ütemadókat állítgatom mindenfelé, de változatlan.

2: Ezzel az UART átvitellel milyen messzire lehet biztonságosan továbbítani adatot?
Ha pl 10-20m távolságra kell elküldenem adatot akkor ezt hogy lehet megtenni?

3: Mi a teendő, ha nem csak két pic-et szeretnék összekapcsolni, hanem esetleg 3-at?

4: Különböző quartz-al dolgozó pic-eknél mi a helyzet a szinkronnal? (4MHz 628-as és 20MHz-es 877 összekapcsolása)

Bocs a sok kérdésért, de próbálgatom ezeknek a dolgoknak a határait és ezeket inkább tapasztaltaktól kérdezném, mint saját kínlódás árán kipróbálgatni.
(#) kkrisz75 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Igazad van.

Köszi.

Túl bonyolítottam.
(#) dcsabi válasza sniperx hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Keresd meg a topic elején (20-as oldalig) a hőfok.PIC és a Triac5.PIC file-okat, ezekre mind választ kapsz. Akár össze kapcsolhatsz 10 pic-et is, mindegyiknek adj egy cimet ami min 2-3 byte hosszú legyen. Az adást ezzel a címel kell kezdeni, és ha ez passzol csak utána engedi be a többi byte-ot. A fentebb említett példa is ilyen.
Az órajelből van leosztva az Uart sebessége, tehát passzoni kell...vagy el lehet játszani 4 és 8 Mhz quartz és 19200 és 9600 Bit/sec sebességgel is...

ui. nemkell multiplexelni az analógolat, az uart egy pillanat alatt átküldi a beállított sorrendben , és az ellenállomás ugyanilyen sorrendben fogadja...
(#) dcsabi hozzászólása Nov 27, 2009 /

Az előbbihez: a 3. oldalon van...
több oldalasak ott van mind a két említett file.
kb 3 éve müködik hiba nélkül napi 16 órában.
(#) Peti.Janka hozzászólása Nov 28, 2009 /

Sziasztok! olyan kérdésem lenne, hogy ha 628 at szeretném belső oszcillátorral használni, akkor a két lábra nem kell semmi kondi vagy testrehúzás vagy valami? előre is köszi!
(#) kaqkk válasza Peti.Janka hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

A belső oszci-nál nem kell külső alkatrész : a két láb szabadon felhasználható ki vagy bemenet-ként is
(#) Peti.Janka válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Köszi a választ! Közbe vissza kerestem, hogy hogy kell állítani a belső oszcillátorhoz, és akkor megtaláltam azt is, valaki pont ezt kérdezte!
(#) aderka hozzászólása Dec 2, 2009 /

Üdv!
Akit esetleg érdekelne, a Parsic fut win7 alatt.
(#) kaqkk válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Szia Csabi volna egy kérdésem : a 16f 628 komparátorának használatát hogyan lehetne . megoldani a parsicban ?
(#) dcsabi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Szerintem csak úgy, hogy írunk egy Asm kiterjesztésű szubrutint, aminek a változóit kapcsolhatjuk a Parsic "moduljaihoz".
Az asm szubrutint INC modullal kell a Parsic rendszerbe illeszteni...
Kell egy példaprogit keresni ASM formátumban és megfelelő a részeit "kioperálni" utána meg közkinccsé tenni...
Most kevés időm van ha valaki ráér eljátszhat vele...
Az INC használatára tettem fel példát, az I2C használata kapcsán.
(#) dcsabi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Mondjuk ez itt elég "beszédes"...
el kell vele játszani... nem tul bonyolult.
(Olyan dolgot nem akarok feltenni, amit nem próbálok ki...)
Link__16F628_comparator
(#) kaqkk válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Köszönöm a segítséget remélem sikerül előrébb jutnom vele .
(#) sniperx hozzászólása Dec 8, 2009 /

LCD vásárlásakor mire kell figyelni?
Melyik típusokat kezeli le a Parsic?
(Esetleg linkeket is dobhatna valaki, ha itt reklámnak minősülne.)
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

A HD44780 -és a vele kompatibilis típusokat
kezeli . Bekötés a help-ben
(#) Peti.Janka válasza mackomester hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Szia! érdeklődni szeretnék, hogy a digi potis dologgal mire jutottál? Működik-e? És még annyit, hogy hol vetted azt a ds1801-es potit, vagy milyen típussal lehet helyettesíteni, nekem még az se kellene, hogy audio poti legyen mert egy lm1036 ot szeretnék vezérelni vele aminek 0-5V-os fesz bemenetei vannak. Előre is köszi a választ!!!
(#) Ferkógyerek hozzászólása Dec 11, 2009 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék. Adott egy számlálólánc, a fájlmellékeltben látható egy része.
A következőképpen működik: mindegyik számlálóelem 10-nél átfordul és egyel növeli a következő tag értékét, eddig egyszerű és működik.
De szeretném hogy ez a lánc visszafele is működjön, tehát nullából ne 255-be forduljon hanem kilencbe és a következő tagot pedig egyel csökkentse.
A problémát bonyolítja hogy az egyes számlálókat külön is lehessen léptetni.
Tehát szeretném ha lehetne fel és lefelé is léptetni egyesével, tizesével, százasával stb.
(#) Peti.Janka hozzászólása Dec 11, 2009 /

sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha lcdre kiíratok egy szöveget akkor, hogy tudom azt onnan eltüntetni anélkül, hogy mást íratnék ki? azt akarom elérni, hogy villogjon egy felirat?

villsz.PIC

(#) Ferkógyerek válasza Peti.Janka hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Szia!
így.

villsz2.PIC

(#) Peti.Janka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Hogy erre mért nem gondotam?! Köszi!!!
(#) kaqkk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Tessék egy számláló ami csak 0-és 9 közt számol !
De a tab beírásával " bármekkora" szám beállítható

ov9.PIC

(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Én a levilágítóm időzítőjében használom ezt a
"fogást " 60 ra állítva (perc -másodperc számláló )
(#) dcsabi válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Meddig akarsz számolni?
Hány dekád kell... 4 elég?
A számlálók bemenetére "vagy" kaput kell tenni, akkor az előző dekád is, és az adott nyomógomb is müködteti...
Miért nem használsz LCD-t, és simán 1000-ig számoltatsz 16 bitesen?
Le és felfelé nem gond, a sebességet meg egy "ütemadó"
rákapcsolásával fokozhatod, pl ha 3s-ig nyomod...stb
A "hőfok" file ami az első 20 oldal valamelyikén van ilyen tartalmú megoldás...
(#) Ferkógyerek válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Sziasztok!
Köszi kaqkk, első ránézésre jó lesz!
Dcsabi az a gond hogy 18bites számmal kell dolgoznom, és nem kell kiíratnom a számot csak elküldenem I2C-n. És van hogy egy gombnyomással több ezret kell hozzáadnom, vagy kivonnom, a következő gombnyomásnál pedig lehet hogy csak egyet vagy tizet.
(#) dcsabi válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Tessék itt a válasz... Te magad mondtad: hozzáadni és kivonni, ha ez elég, akkor erre van modul...
egy bombnyomás és ezer hozzáadva...stb másik gomb 100 hozzáadva...stb kivonás ugyanígy...stb
Bővítsd tovább a feladatod szerint.

Lepes01.PIC

Következő: »»   53 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem